Значи момци кво ме мъчи..
Искам да слагам дефектнотокова защита..
така и така приложих у банята 3 проводна кабелна мрежа..
За подовото си е направо задължително.. па да не говорим за отоплението зад огледалото и други таквиз бози..
Въпроса е..
ако откарам трипроводна система от предпазителя до електроуредите...
може ли да вържа прекъсвача... в последствие в двупроводната на блока..
демек след бушона с дефектнотоковата защите земята да я нахлундзя на нула..?
би требело да стане.. ма.. да каж некой по-светнат..
че по мое време нямаше таквиз работи кат учех.. или съм избягал от този час.
Дефектно-токова защита..
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил:
- Двигател:
според мен няма да стане,трябва ти отделно земно с различно съпротивление към земята от това на работната нула,точни стойности в момента немога да цитирам обаче намерих една схема която може да те ориентира
[img][img]http://www.molia-polzvaite-drug-host-za-snimki/u/220/54815_685.JPG[/img][/img]
[img][img]http://www.molia-polzvaite-drug-host-za-snimki/u/220/54815_685.JPG[/img][/img]
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Тъй тъй..
Аз нали споменах, че ще прокарам нов кръг трипроводен до банята.
по този начин се абстрахирам от "панелките"
всъщност кръговете ще са 2
Един за проточният бойлер, който така или иначе требе да му сменям кабелите /а там е жизнено важно да го има.. при все, че шанса да сработва защитата е сериозен.. ма ша видим/, вторият за подовото в банята, отоплението на огледалото /стига да не е българско/, и ако ми скимне и крушките, при все, че при тях е почти безсмислено.. те ще са на тавана и никой няма да ги бара
С две думи ще проимам два кръга TN-C-S
ПРи TN-C-S проблем има само ако падне PEN проводника.. иначе токовоата защита при останалите случай, ще работи...
http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm
Ако някой вижда слабост в логиката да свирка...
да не изтепам семейството..
мен тока не ме тепа.. пробвал съм няколко пъти...познаваме се...
Аз нали споменах, че ще прокарам нов кръг трипроводен до банята.
по този начин се абстрахирам от "панелките"
всъщност кръговете ще са 2
Един за проточният бойлер, който така или иначе требе да му сменям кабелите /а там е жизнено важно да го има.. при все, че шанса да сработва защитата е сериозен.. ма ша видим/, вторият за подовото в банята, отоплението на огледалото /стига да не е българско/, и ако ми скимне и крушките, при все, че при тях е почти безсмислено.. те ще са на тавана и никой няма да ги бара

С две думи ще проимам два кръга TN-C-S
ПРи TN-C-S проблем има само ако падне PEN проводника.. иначе токовоата защита при останалите случай, ще работи...
http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm
Ако някой вижда слабост в логиката да свирка...
да не изтепам семейството..
мен тока не ме тепа.. пробвал съм няколко пъти...познаваме се...
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Тургай и небой се!
Как работи най-образно дефектнотоковата защита:
Сумира токовете, пристигащи по фазата (може да не е само 1 фаза) и и сравнява с тока през N (работната нула).
Ако се появи разлика м/у входящия и изходящия работен ток по-голяма от настроената (примерно - 20mA), то защитата изключва.
От къде може да се появи разликата? Ами ако се получи пробив към корпус, то тока (или част от него) ще избие по корпус - зануляващ проводник на уреда - РЕ на дефектнотоковата защита- 'земя' (в случая е пак N, но важното е, че вече е минал тока през 'РЕ' на защитата, а не през 'N'-клемата) и съответно сметките за равенство на входящите и изходящите токове на защитата ще се объркат! И ще избие (забие)
При нормална и безопасна работа на ел. уред не трябва да има офазяване на корпуса => няма да протече ток през клема 'РЕ' на защитата.
Ха кажи сега, Вили, че забиването на Виндоуса е дефект!
Как работи най-образно дефектнотоковата защита:
Сумира токовете, пристигащи по фазата (може да не е само 1 фаза) и и сравнява с тока през N (работната нула).
Ако се появи разлика м/у входящия и изходящия работен ток по-голяма от настроената (примерно - 20mA), то защитата изключва.
От къде може да се появи разликата? Ами ако се получи пробив към корпус, то тока (или част от него) ще избие по корпус - зануляващ проводник на уреда - РЕ на дефектнотоковата защита- 'земя' (в случая е пак N, но важното е, че вече е минал тока през 'РЕ' на защитата, а не през 'N'-клемата) и съответно сметките за равенство на входящите и изходящите токове на защитата ще се объркат! И ще избие (забие)
При нормална и безопасна работа на ел. уред не трябва да има офазяване на корпуса => няма да протече ток през клема 'РЕ' на защитата.
Ха кажи сега, Вили, че забиването на Виндоуса е дефект!

- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
jetttlii написа:В апартамента ще си на три проводника - фаза, нула и земя, но до таблото с предпазителите за да го захранят ти идват само фаза и нула, няма го земното което ти е необходимо за дефектнотоковата защита
което не пречи на ДТЗ да сработи, защото шината за нула е заземена в таблото.. а аз съм на първото етаж

все за 10 мтр кабел.. .би требвало да нема утечки гоуеми..

Върни се в “ОФФ-Топик - други”