Липса на квалифицирани кадри!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Липса на квалифицирани кадри!

Мнениеот maxpayne » Нед 05 юни 2011 20:19

Тия немци не знам чак колко са работливи, не съм бил там, макар че ако съдя по тримата колеги във фирмата (немци) живеят само заради работата (което е тъпотия, но това е друга тема). Обаче ето на какво попаднах:

Според проучването средната работна година на германците се състои от 1390 часа срещу 2119 часа в Гърция, 1773 часа в Италия, 1719 часа в Португалия, 1654 часа в Испания и 1554 часа във Франция.

http://dnes.dir.bg/news/rabota-pensia-g ... 6993?nt=10

Явно са високопроизводителни за краткото време, за което работят.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Нед 05 юни 2011 20:29

icoico написа:
Matematiks написа:
Petrolhead написа:...

Тоя 2000 евро са МИНИМАЛНАТА заплата под която не може да ти се плаща по закон(140 крони на час).Градския транспорт в осло е 3000 евро-примерно.Сега сложи и жена си ако искаш на минимална от 2000 и срвани със 1600 лв семеен бюджет :banghead:

Дребно уточнение:
В Норвегия доколкото съм запознат,а и на други места не съществува понятието "минимална месечна заплата" и.Погрешно е да си правиш някакви сметки на базата на брутната минимална часова ставка.А и е почти невъзможно да се оферира предварително чиста месечна заплата,при положение ,че тя силно зависи от социалното/данъчното положение на предполагаемия-все-още-в-процес на издирване-работник...
:Mr Green Fun

не си запознат добре :wink: тва не ти е Германия :да: При северняците ПО ЗКОН не може да ти се плаща под 140 крони часова ствака,има даже огромен плакат за това в бюрото по труда.Демек тва е МИНИМАЛНОТО

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Нед 05 юни 2011 20:43

понеже се сравнява с труда по европа :там се РАБОТИ,а не се отбива номера -което като "цяло" е ежедневието в Бг.и според качеството на труда е и заплащането.Брабуса написа нещо много вярно за сегашните тенденции в борсата на трудотърсещите-проблема идва от ниския морал и ниския ценз на образование.с три приказки всеки се натиска за висшо ,а такива с лопата да ги ринеш и като цяло малоумна история отвсякъде-от обща култура и за общи работници не стават
п.п не визирам хората които знаят какво искат и се борят за насъщния си

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 05 юни 2011 22:08

Matematiks написа:...
не си запознат добре :wink: тва не ти е Германия :да: При северняците ПО ЗКОН не може да ти се плаща под 140 крони часова ствака,има даже огромен плакат за това в бюрото по труда.Демек тва е МИНИМАЛНОТО

Е не по врат а по шия-140 крони часова ствака
Това са едни към 18 евро на час(ово йе стандарт mhihi ) ,обаче няма МИНИМАЛНА нетна месечна заплата в смисъла който влагате/ме в това понятие,щи цитирам една информация за немски гастарбайтери в Норвегия:
Einen gesetzlichen Mindestlohn gibt es in Norwegen nicht, doch die Gewerkschaften haben mit den meisten Arbeitgebern Mindestlöhne ausgehandelt. Etwa zwei Drittel der Unternehmen bieten ihren Beschäftigten außerdem geldwerte Zusatzleistungen an. Die Arbeitnehmer in Oslo verdienen ein gutes Zehntel mehr als ihre Landsleute.

In Norwegen verdient ein Krankenhausarzt im Monat durchschnittlich 7.780 € brutto, ein Informatiker 6.020 €, Pflegefachkräfte im Krankenhaus 4.160 € und Verkäufer im Einzelhandel etwa 3.660 €. Ein Elektriker auf dem Bau bekommt etwa 4.080 €, Facharbeiter in der Industrie 3.930 €. Mitarbeiter in der Gastronomie (wie Köche und Restaurantfachkräfte) verdienten im Durchschnitt 3.290 € im Monat.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 05 юни 2011 23:03

Petrolhead написа:В момента в който работниците ми започнат да работят като за 3 бона им ги давам веднага.
Не е нормално 1 немец да се оправя с 2 машини, а нашите специалисти да работят по 3ма на 1 такава машина.

Продължавам да търся хора btw
Пловдив 600 лева база + храна, транспорт, дрехи, обувки, 13 заплата, великденски бонус и ежемесечен бонус в зависимост от резултатите, извънредния труд се плаща по 2.
Мисля си че като за нискоквалифициран труд е добре

Както писах по-горе , ще останат специалисти много по-тъпи от работодателите си , а като свършат парите за пране .... а те ще свършат :idea: .....

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 05 юни 2011 23:10

Въртяхме, сукахме, и пак се оказа, че нищо ново под слънцето. Тия "минимални ставки" ги има и в немско и хич не са такова цвете за мирисане..Тарифни(рамкови) договори....И тоя съм го ял. Проблемът там е, че растежа е предопределен и с похлупак. И похлупакът го стигаш до на към 30 годинки в нерядки случай...И после кюташ...Не знам кой от нас би се съгласил на константна кютачка до края на дните си...Всеки месец по толкова години по толкова юро...Толкоз до края на дните! Аре мани такива благини...

Те затова само тогава са ми едни задружни немчуците и стачкуват ли стачкуват, като дойде повод. Щото повишение точно на тия договори само така може да видиш (като си опрял на "похлупака")

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Нед 05 юни 2011 23:25

На мен пък винаги ми е харесвало силната и обща позиция по даден въпрос в нета,а пък на улицата-никой.Защо сме толкова умни,разискващи,кадърни,креативни и прочие в нета,ама все нещо липсва да го приложим и на яве,защото за мен нета е нещо като сън-почти нищо реално няма в него.

По темата,много от тия,които искат кадърни специалисти на малка цена ги гонят с отвратителното ограничение за стаж.Не мога аз да излезя специалист управление на човешки ресурси,учил 6 години манипулации на работници и кви ли не простотии,като осветеност на работното помещение,вид на ОТК и други малки подсъзнателни методики,да ми кажат-ами минимум 5 год опит по специалността...А някое дърто ТРЗ,учило в соц-а,едно и също,дето бичи и повтаря грешките си от 72ра ме измества мен,който ще бъда 100 по-продуктивен и няма да вземам 3000 лв. поне първата година...Е те с това си губят кадрите.Целия свят разбра,че всичко е в младите и всички инвестират в школи за младежи (спорт-Барселона,много от играчите в момента са им от школата) та и тука така,не задържат младите специалисти,които са обучени по модерни европейски и американски профили,ами държат дърти кучета дето хал-хабер си нямат от модерното състояние на икономика и пазарно отношение...

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 05 юни 2011 23:30

feikot написа:.......

На младите им дай футбол :Mr Green Fun !
.... и поне 3 бона mhihi !

И аз работя във фирма "дет' се не достигат кадри" mhihi !

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Нед 05 юни 2011 23:44

Не си особено прав.Не може да слагаш всички под общ знаменател.Човек,който е ерген по народному,ще иска да изкара повече пари без да му пука дали ще го изгонят от работа.Но пък дава качествена продукция в момента и за напред има на къде да се развива.Естествено аз говоря за по-квалифицирани кадри,не общаци и нискоквалифицирани трудоваци.

А човечеца с 3 деца и безработна съпруга,търпи да бъде мачкан и да работи за 300 лв. защото и те са нещо.И си натиска задника и нищо не казва само и само да си работи там.Това ми е мисълта.

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Пон 06 юни 2011 0:15

Изображение
Ами след като всички се изредиха... да го обобщим теоретично.
Става дума за квалифицирани кадри. От тяхна гледна точка минималната работна заплата е фиксираната цена на труда под равновесната - Р fix. В следствие се получава разрив между търсене и предлагане -разликата Qd Qs т.е. при фиксирана мин. работна заплата търсенето на квалифициран труд е по-голямо от предлагането - имаме пазарно изкривяване от държавна намеса (дефицит). Всеки да си мисли дали е необходимо да има минимална работна заплата...
За заплащането на труда - то зависи от пределната производителност на труда. България е на едно от последните места по производителност на труда в Европа. В Европейския съюз сме на последно място. Следователно като започнем да произвеждаме повече тогава ще можем да изискваме по- високо заплащане на труда.
Някой ще изтъкне ръста на износа. Р България изнася предимно сурови или полуобработени продукти т.е. такива с малка добавена стойност. Следователно абсолютните (Адам Смит) или сравнителните (Дейвид Рикардо) предимства на Р България е основно евтината работна ръка. Честито
Общо взето това е. Айдееее Ц. :lock:

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 06 юни 2011 9:33

reinhard написа:За заплащането на труда - то зависи от пределната производителност на труда. България е на едно от последните места по производителност на труда в Европа.

В БГ основния поминък на населението е търговийката. mhihi Под път и над път молове и сергийки, няма как да се увеличи производителността, т.е. да се съживи алъш-вериша, защото народът е гол като пушка и се чуди дали да си купи някоя дрешка, бира или части за колата от някоя морга. :mrgreen:
Заводите, дето ги имаше повечето се разпродадоха за скрап.
Вчера видях нещо интересно - трамваят спря до една боклукчийска кофа, ватманът слезе и си взе една стара маса, която беше изхвърлена, метна я при пътниците в трамвая и си продължи по пътя. Е, кажете, как да си увеличи производителността този ватман, за да може да си купи нова маса от магазина? :screwy

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 06 юни 2011 9:41

Нещо си в грешка че народа е гол като пушка :idea: Пара има повече от колкото можеш да си представиш но е по банките защото народа не знае какво ще стане утре и го е страх да изхарчи 1 лев

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пон 06 юни 2011 9:43

Ljubon написа:
reinhard написа:.... Е, кажете, как да си увеличи производителността този ватман, за да може да си купи нова маса от магазина? :screwy

Тя работата е ясна , но зависи от чия гледна точка и в каква перспектива и проекция се виждат нещата :D .

Банките са пълни с пари и хората не смеят да харчат :063: mhihi .

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 06 юни 2011 9:48

Какво точно ти е смешно като това което съм написал е факт?

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пон 06 юни 2011 9:59

Вижте сега, тук се заражда спора дали работниците работят съвестно или работодателите ни цакат като искат да натрупат лесни печалби на наш гръб. Истината е малко по-различна. В България производителноста на труда е ужасно ниска и за това не са виновни работниците, а липсата на качествени машини и добра организация. Повечето машини в България са морално и технически остарели. дори китайците правят по-добри машини от нас. При това положение и да не спим през ноща не можем да стигнем производителноста на примерно 1 германец дори на половина. И затова не са виновни работниците. Как е възможно ми кажете да ядем гръцки краставици и домати дето идат от 1000 км, там работниците не взимат по 200 лева както тук взимат работниците по полето, минават поне през 2-3 търговеца и са на цена наполовина от българските. кажете ми как френското свинско идва по-евтино от нашето свинско? Отговорът е, че имат добре организирани ферми с машини, работят с поръчки 1-2 години напред и обработват земи с хиляди хектари а при нас бай Пешо гледа 5 реда краставици и ги полива с кофпомпата завещана от дядо му както ги е поливал преди 50 години. Гледа 2 прасенца като продава едното да си плати фуража за другото. И се скъсва от работа от тъмно до тъмно и пак си е беден.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”