Как възприемате отменянето на казармата?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Мнението Ви относно отменянето на казармата.

Да,трябва да я отменят...губене на време е!
136
65%
Всеки уважаващ себе си Българин трябва да я премине!
73
35%

Общо гласове: 209
Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Пет 27 апр 2007 12:01

mx3333 написа:
blue_shadow написа:Много добре стана, че няма да има повече казарма. Няма смисъл да се "спират" младите хора в казарма, като през това време могат да се развиват - да учат, да изкарват кинти и т.н. Добре е и от гледна точка на това, че се създава заетост в бедната ни държава, като се назначават професионални войници.

За другото може да се спори, но специално това "се създава заетост в бедната ни държава, като се назначават професионални войници" е пълна глупост. Това е все едно да си сложиш тенджера на главата и да се набереш на дръжките. Ако измислиш работни места и им плащаш сравнително добри заплати намаляваш безработицата, но тия пари нали не падат от небето? Ако ЕС даваше заплати на професионалните войници можеше да разкрием и 100 хил. места. Да ама те идват пак от бюджета. Значи излиза, че наборната казарма е губене на време, но ако се плащат нормални заплати не е губене на време. Ми тогава просто да бяха вдигнали заплатите от 4-5 лв на 300-400 лв и пак да ходят всички по задължение. Никой нямаше да се оплаква колко пари е пропуснал да спечели и т.н.

Е ако работиш за 300-400 лв може да не съжаляваш. Ако казарамата ти даваше и нещо повече което да ти погне в професионналното развитие Още по-добре.

Примерно Хамериканците по разни репортажи и интервиута ги гледам повечето се запиват зарад парите да имат пари да искарат више псоле. Да но има друг много голям +. Хамериканците и не само ами спецялно развитите държави, вкарват всичко ново във Военната техника. След извесно време това което е са ползвали военните отива за цивилните като ново. Еми аз ако съм работодател, примерно търся инжинер по комуникации 100% ще предпочета човека който е служил и е в час с новите технологии.

Апсолютна загоба на време е в момента за един студент примерно, който е почнал да бачка от 2-3 курс, натрупал опит прескочил началната фаза, искарал некой кетап и прочие. И в момента тамън 4-ти курс си намерил реализация в добра фирма с добра заплата 1000+ лв.
И ко става аре мойто момче на есен у казармето 9 месеца ли 6 месеца ли , да ма никой нема да те чака толкос време, и ко като излезнеш запростял истървал бързия влак аре пак от начало за 500-600 лв заплата.
Аз имам познати който дадоха и който търсиха да дадът само и само да не ги земат. Не за друго ами защото им излиза по-ефтино да бутне 2-3к от колкото да не работи 9 месеца.
А и господата военни много добре го знаеха това явление, толква добре се бяха орентирали че направо си издирваха хората и си им предлагаха услугите като наближи момента.
Много добре направиха че я махнаха казарама.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 27 апр 2007 12:15

Lizard написа:...

Ти па вземи да се научиш да пишеш грамотно, язък че си учил...

Lyubaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lyubaka » Пет 27 апр 2007 12:49

Аз съм служил-последният набор, който служи година и половина. Не се гордея с това, но и не съжалявам. За тези 18 месеца съм пропуснал много неща, но и не малко съм научил. Най-малкото-никога не съм бил в по-добра физическа форма от тогава :D
Все пак мисля, че за страна като България наборна армия е излишна и в това отношение подкрепям отмяната на задължителната военна служба. Обаче ми се вижда малко странно хора, които не са служили да обясняват "в армията така, в армията онака..." Звучи като "абе аз не съм бил, ама знам щото един ми разказа...".

Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Пет 27 апр 2007 13:06

Lyubaka написа:Аз съм служил-последният набор, който служи година и половина. Не се гордея с това, но и не съжалявам. За тези 18 месеца съм пропуснал много неща, но и не малко съм научил. Най-малкото-никога не съм бил в по-добра физическа форма от тогава :D
Все пак мисля, че за страна като България наборна армия е излишна и в това отношение подкрепям отмяната на задължителната военна служба. Обаче ми се вижда малко странно хора, които не са служили да обясняват "в армията така, в армията онака..." Звучи като "абе аз не съм бил, ама знам щото един ми разказа...".

:да:

iav
Автомобил:
Двигател:

как възприемате отменянето на казармата

Мнениеот iav » Пет 27 апр 2007 13:49

Четох,четох-накрая и аз реших да се включа в темата/анкетата/.Мисля че отговора на този въпрос не е еднозначен.Затова и не съм гласувал нито с "да",нито с"не". Разсъждавам така,може би защото съм по-голям от повечето от Вас и съм служил отдавна /77-79г.-Елхово -единствения полк на Българо-Съветската дружба,участник в "Чешките събития-68г." По мое време в поделението имаше доста и офицери и старшини очевидци на тези събития.Повярвайте това е нещо,което слага отпечатък.А знаете ли как съм се чувствал много пъти когато посред нощ тръгваме нанякъде (в посока турската граница) и даже и командирите не знаят нищо по въпроса.Чувството е страх, оценяваш че твоят живот е без значение,нищо не струва.Философията ти става различна.Няма да говоря за извращенията-имало ги е разбира се,това беше част от всичко.Но който не ставаше го откомандироваха или с връзки се уреждаше. Заради написаното дотук твърдя,че казармата беше една школа (задължителна тогава и наистина по-продължителна от необходимото)Ама наистина си личеше кой е ходил войник и кой не,дори и само по външен вид.А мога да ви кажа ,че някои караха служба 2 год. толкова безгрижно ,без да мислиш за нищо и без никакви ангажименти.И в най-тежките поделения имаше сладки служби.Всичко това обаче беше отдавна,сега времената са други,
както казваше един бивш МНО бай Добри (Добри Джуров)" виновно беше времето".Сега живота е друг,няма необходимост от такава като преди "повинност",ама па и без хич...Това е само моето мнение,може и да е погрешно,но така разсъждавам.Живи и здрави ,никога да не ни се налага да си ползваме уменията с оръжие

Върни се в “ОФФ-Топик - други”