Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Соц. спомени

Мнениеот 777 » Вто 26 май 2015 10:27

muns61 написа:Кафявата захар е обикновена бяла с добавени оцветител и овкусител.

Това е като черния или ръжен хляб, който всъщност е бял с боя :) Има такива фалшификати, някой ако не знае.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Вто 26 май 2015 14:56

muns61 написа:Кафявата захар е обикновена бяла с добавени оцветител и овкусител.

Е те това де, какво им пречи просто да внасят нерафинирана захар вместо да вършат два пъти работа? При социализЪма такива работи нямаше! :cool

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Вто 26 май 2015 15:08

Последната истинска храна ядох 97-а година в Танковата бригада в Сливен. Понеже бях и артелчик много добре знаех какво се яде и откъде идва. Имахме няколко помощни стопанства за основните продукти плюс доставки от резерва. Там за последно ядох кашкавал от мухлясала пита, истинско бяло сирене от тенекията, истински салам "Камчия", истински мармалад и масло като домашно. Киселото мляко идваше в баки, заквасено в тях, а прасетата на половинки, прясно заклани.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 26 май 2015 15:15

НарКол написа:...Е те това де, какво им пречи просто да внасят нерафинирана захар вместо да вършат два пъти работа? При социализЪма такива работи нямаше! :cool

Щото при социализЪма нямаше кафява захар :mhihi Да направим сделка, ти ми кажи защо в България нафтата е по- скъпа от бензина, аз ще ти кажа за захарта :rolleyes

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 26 май 2015 15:23

icoico написа:Щото при социализЪма нямаше кафява захар :mhihi Да направим сделка, ти ми кажи защо в България нафтата е по- скъпа от бензина, аз ще ти кажа за захарта :rolleyes

Аз ще ти кажа за нафтата - защото дизеловите ДВГ горят по-малко :) Логиката е такава "ха, тия с дизелите ще минат ниско, я да им сложим по-висока цена". Същото е с цената на LPG-то.

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Вто 26 май 2015 15:26

icoico написа:Да направим сделка, ти ми кажи защо в България нафтата е по- скъпа от бензина, аз ще ти кажа за захарта :rolleyes

Предполагам, че вземат пример от братята американци. :smile Ти си наред. :c020

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Вто 26 май 2015 15:30

Цената на дизела е по-висока защото търсене/предлагане. Имаме прекалено много дизелови автомобили. Обяснението от Лукойл беше "Да, дизела се добива като отпадък(това са мои думи, защото си е точно така) при производството на бензин. Тук обаче има по-голямо търсене на дизел, съответно ние произвеждаме повече бензин отколкото се търси за да задоволим нуждите на дизеловия пазар. За да компенсираме загубите си, цената на дизела е такава." Цялата работа е една голяма простотия защото лесно могат да изкярят от нас...

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Вто 26 май 2015 15:36

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Вто 26 май 2015 15:37

Колеги, отклонявате се много от темата. Дайте да си говорим за соца. :deal

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Вто 26 май 2015 15:38

За соца мога да кажа само, че съм заченат в края му :mhihi

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Вто 26 май 2015 15:42

Значи по-добре да не се обаждаш, защото ти спомени от соца нямаш. :death
Моля да коментират хора, които са живели поне едно 10-ина години през соца и помнят от първа ръка, а не от разказите на роднините и още по-малко от вестниците и учебниците по история. :bowdown

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 26 май 2015 16:18

НарКол написа:...Моля да коментират хора, които са живели поне едно 10-ина години през соца и помнят от първа ръка, а не от разказите на роднините и още по-малко от вестниците и учебниците по история. :bowdown

Помня, че в половината случаи в бозаджийницата до училище прословутата соцбоза се продаваше "резлива", та чак полувкиснала, с пяна. Тогава някои келемета си отмъщавахме на персонала, като обръщахме бързо пълната чаша с дъното нагоре и хартийката от баничката на гърлото и така я оставяхме върху масата. Тая бомба нямаше обезвреждане :mhihi :mhihi

П.С.Резливата боза имаше свойството по някое време да подкара човек с пълна скорост към кенефа :mhihi

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 26 май 2015 16:54

Вярно е, че често се продаваха сбъркани стоки или стара боза в случая. Обаче има важна подробност - с повече търсене, внимаване, знаене къде се продава прясна или просто късмет можеше да пиеш истинска, хубава боза. Сега дори да работиш при бозаджията и да си вземеш продукцията направена преди 10мин - нямаш шанс да "оцелиш" добра боза от 1000 опита. Това е разликата. Също както млякото Данон винаги е гъсто, но никога не е истинско - гаранцията е 100%.

Конкретно за бозата - в местния хлебозавод допреди 5-10г се правеше истинска боза. Важно беше единствено да погледна лепенката с дата на производство (а не Best before!). Ако е днешна дата, бозата е хубава. Ако е вчерашна - може да става, може и да е зле. Гледаш, купуваш, пиеш. Съвременните стоки ги правят по технологии, които гарантират почти еднакво качество, но то е зле по принцип. Също като пластмасовите домати, които издържат по 1 месец на слънце, но нямат вкус още от момента на откъсване.

pa4o_ivanov61
Автомобил: VW BORA
Двигател: AGR 98

Мнениеот pa4o_ivanov61 » Вто 26 май 2015 17:13

здравеите ,колеги.аз като 55 годишен , мисля, че имам право да говоря за едно време. ако приемем ,че циганите работеха и не правеха бели и ядяхме по качествени храни маи друго не се сещам. отиваш за нафтова печка записваш се . за хладилник ,пералня , видео беше модерно също. за кола да не говорим.банани портокали иподобни на нова година и то зелени. има още но не съм толкова добър в писането.но накрая ще призная ,че се живееше по спокоино.

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Вто 26 май 2015 18:18

Национален пионерски комплекс Ястребино. Място където беше изграден комунизма. Аз бях в 7 клас като член на дружинния съвет отидох там за 1 месец по някаква случайност. Там нещата бяха направени за доброто на ЧОВЕКА и по някаква случайност учениците бяхме Човека. Учителите и ченгетата там бяха богове. Примери - за следобедна закуска имаш шоколад и банани, нещо което го нямаше масово. Имахме учител по спортна стрелба и електронни игри. Можеше да караме ски или шейни чук и гек. Часовете бяха по 30 мин и накрая на месеца си пишехме самооценка кято важеше за училището като се върнеш. Яденето беше невероятно хубаво. Библиотеката пълна със всякакви книги( през 1984 година имаше опашки за книги пред книжарниците ако някой не знае) Залите за забавления и електронните игри бяха най- модерните за тези години. От там се запалих и по компютрите за добро или за лошо ... още се чудя. Просто в този пионерски комплекс Ястребино имаше всичко за което може да си помислиш. Веднъж имахме вечер руската самодейност и мен ме пратиха да взема някакъв самовар и влизам в светая светих - стаята за забавления на даскалите и ченгетата. Обаче забравих да почукам и там си правеха направо оргия, аз бях застреляно пионерче и явно съм се оцъклил и съм отворил уста. Един от ченгетата почна да ме действа(после в казармата разбрах този термин действа) Демек накара ме да правя лицеви опори и клякания и разни други действания. Накрая един по трезвен ме изгони със самовара като обещах 2 пъти да чукам преди да вляза. Като цяло всичко беше 99% идеално. Върнахме се около 25 декември. Снегът се беше стопил - гледам на вън през прозореца - кал и дървета без листа. Не разбирах какво става идеалните неща ги нямаше, имах чудовищна празнота в продължение на седмици, по късно разбрах, че това е било депресия.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”