Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот group® » Нед 10 май 2020 11:42

Рамбо, хубаво започна с истината по средата, ама после ....

Проблемът не е в цифрите, а в съотношенията и в причините.
Около по 30к починали в Италия, Франция, Англия, Испания.
Ок нищо фрапиращо, ако гледаш през призмата на грипен сезон. Имаше някакви данни, че в Италия за не знам си кой сезон, починали 40к от грип.
Ок, така погледнато нищо стряскащо.
Само че:
- тези починали са за няколко седмици, а не за сезон грипен - 6 месеца или колкото е там.
- тези починали са въпреки мерките, които буквално парализираха тези страни. Тоест без тях, можеше иначе да са нещата. Никой не знае и няма да разберем.
- една част от починалите е можело да бъдат спасени. Никой не знае колко, но ако не искаш медийна информация, свържи се с лекари там и разпитай.
- имаше данни (не знам колко достоверни), че 50% от загиналите са хора от старчески домове, социални и т.н. Когато едно съвременно общество не може да спаси най-слабите, значи не е съвременно, а някъде преди средновековието.

И общото на всички тези неща е едно - 'никой не знае'. Ако се върнеш назад в темата, ще видиш, че вече го споменах това незнание.
Всяко живо същество го е страх от неизвестното! Колкото и да ми се правят на смели някои, това е заложено и за нас, хората. За справка - Пирамида на Маслоу!
И когато се върнеш на толкова базисна потребност, остава едно - купуваш си тоалетна хартия!

И тук, ако ми следиш мисълта, идва най-големия проблем с мерките по света (не унас само) - не бяха и не са насочени към най-уязвимите. Ок, в началото да кажем, че обща изолация. Но имаше достатъчно време да се насочат към уязвимите и останалата част да е заработила за възстановяване!

Никой не знае дали и какво ще стане есента!
Но отново няма да сме готови.

Търсят се конспирации, медиите били не знам си какви, правителства, заговори.
За мен истината е една - некомпетентност и страх от метежи диктуват световната политика!
И страха от метежи е огромен!
Ако се препълнят болниците и загиват хора на улиците - масата ще обвини тях и ще 'мете'.
Ако прекалят с мерките и изпуснат икономиката - масата ще 'мете' от глад.
Този страх и действия на парче, носят и ще донесат още беди.

И когато търсим вината по върха, нека не подминаваме и самото общество!
Тъпо до безобразие. Мрънкащо и хленчещо за всичко.
Лагер на невярващи, лагер на страхуващи се.
Доносносници vs печени смелчаци.
Едните били такива, други онакива.
Всеки с мнение.
Всеки знае и разбира от всичко.
Всеки борец за свобода.

Ама скъпи съобщественици, свободата на всеки приключва там, където започва тази на другия!
И в тази връзка - хаоса е най-голямата заплаха за всеки един от нас!
А при прогресивното спадане на общественото IQ, това ни чака icon_idea

Сори, ама не се стърпях :redface

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Нед 10 май 2020 13:22

Group оценявам мнението ти. Даже с повечето неща съм съгласен, като например за хаоса. По повод цифрите, не случайно цитирах думите на Сталин.. Казани от един диктатор, който не се притеснява от общественото мнение, може да се приеме за чиста истина. Винаги съм бил на мнение , че да живееш в държава като нашата си е чист късмет. В държава в която не ти е поднесено всичко на тепсия ( разбирай социални , финансови неуредици и др.) те кара да МИСЛИШ , да си изобретателен, да правиш неща с ръцете си и мозъка си, за които в други "уредени" държави просто ще се обадиш на някоя фирма и ще си платиш. Или ще пиеш белина. Това ми е мнението за затъпяването.
А това , че сме разделени на невярващи и страхуващи се....? Ако всички сме на едно мнение , сме загубени като общество. "В спора се ражда истината" това е толкова старо , че няма нужда от коментар.
Мисълта ми е , че не бива съвсем безрезервно да се вярва на медиите. Някак си трябва да има едно премерено критично мислене. В България го има и за това в момента си "чешем пръстите" тука.
И нали знаете , че има професия лобист (не е конспирация а факт).Политиците могат да ви го обяснят с лъскави и сложни думички но.... В Брюксел е пълно с такива. Толкова за законите , мерките и" грижата за хората"!
Спорен ден:)

Изпратено от моят A8 с помощта на Tapatalk

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Нед 10 май 2020 13:45

Никога и никъде не съм казал да сме на едно мнение.
Не съм казвал и да не сме критични.
Още повече да сме стадо.

Но има един много тънък момент с мнението, свободата на словото и съветите:
Носенето на отговорност!
Защото след мнението е нормално да има и действие.
Когато някой каже 'тея маски са голяма тъпотия' и влезе в магазина без нея, той трябва да носи отговорност за мнението си, което вече е действие.
Когато го напише във фейса или тук - друг може да го направи. Тогава трябва да носи отговорност и за чуждо действие, продиктувано от негово мнение.
Философията се занимава с този въпрос на носене на отговорност за мнение.

(Не изказвам мнение за маските, а давам пример. Факт е само, че са задължителни. Друго не казвам)

Подобна е ситуацията, когато кажеш на някой, че е страхливец. И той реши да доказва, че не е. Ама се сурне от 10ти етаж. Тъп ли е този дето пада? Да!
Трябва ли да носи отговорност този, който го е подстрекал? Да! Поне морална. Ако има съвест.

Та лошо няма в мнението и всеки си има такова.
Но трябва да сме отговорни за него, а не да го шляпаме смело, да не ни пука и да го налагаме.
Не и в тази ситуация на толкова неизвестни неща!

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Нед 10 май 2020 14:11

group® написа:Само че:
- тези починали са за няколко седмици, а не за сезон грипен - 6 месеца или колкото е там.
Мислех да не пиша повече в тази тема, но...

Само оставям официална информация от RKI за продължителността на грипната епидемия от сезон 2017-2018: CW52 - CW14 или общо 15 седмици. Първият потвърден случай на актуалния виврус в Германия е от 28.01 - до днес са 15 седмици.

По всяка от другите точки също мога да напиша по нещо, но няма да го направя.

Сори, ама не се стърпях :redface

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Нед 10 май 2020 14:27

group[emoji2400] написа:Никога и никъде не съм казал да сме на едно мнение.
Не съм казвал и да не сме критични.
Още повече да сме стадо.

Но има един много тънък момент с мнението, свободата на словото и съветите:
Носенето на отговорност!
Защото след мнението е нормално да има и действие.
Когато някой каже 'тея маски са голяма тъпотия' и влезе в магазина без нея, той трябва да носи отговорност за мнението си, което вече е действие.
Когато го напише във фейса или тук - друг може да го направи. Тогава трябва да носи отговорност и за чуждо действие, продиктувано от негово мнение.
Философията се занимава с този въпрос на носене на отговорност за мнение.

(Не изказвам мнение за маските, а давам пример. Факт е само, че са задължителни. Друго не казвам)

Подобна е ситуацията, когато кажеш на някой, че е страхливец. И той реши да доказва, че не е. Ама се сурне от 10ти етаж. Тъп ли е този дето пада? Да!
Трябва ли да носи отговорност този, който го е подстрекал? Да! Поне морална. Ако има съвест.

Та лошо няма в мнението и всеки си има такова.
Но трябва да сме отговорни за него, а не да го шляпаме смело, да не ни пука и да го налагаме.
Не и в тази ситуация на толкова неизвестни неща!
Тука вече съм съгласен. Но това с налагането на мнение важи и за двете страни. Аз не се опитвам да налагам мнение а да го изкажа само. И като цяло е трудно да наложиш мнение във фейсбук или форум. Това го умеят едни други хора ,в едни други "информационни канали" които не искам да коментирам. До сега на никого не съм правил реплика , защо е с маска например - просто уважавам мнението и страха му.
И между другото (сега знам , че ще ме нападнете :) )този дето е скочил от 10-ия етаж, колкото и грубо да ви звучи, се нарича естествен подбор. Естествено, изключвам хората които са с умствени увреждания и някой се възползва от тях.

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Нед 10 май 2020 15:56

Да, истината обикновено е някъде по средата.
В търсене на истината за настоящата ситуация, се осланям на следното:
Първо - статистики за общата смъртност по години.
Второ - мнения на тесни специалисти - вирусолози, имунолози, епидемиолози, инфекционисти. Не на разни лекарчета и мисирки, дето за 1 месец са се преквалифицирали в някоя от изброените специалности.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пон 11 май 2020 1:58

i.e.i написа:https://www.facebook.com/videleifoundation/videos/243944163487721/?t=278

Оставям това тук.
https://boulevardbulgaria.bg/articles/p ... xlFSMZnbBU

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Пон 11 май 2020 9:20

ssssl написа:Да, истината обикновено е някъде по средата..

Знам че харесваш Мангъров , а не харесваш Мутафчийски , или беше обратното май :mhihi . Но представи си , че Мангъров беше началник на щаба в първите дни на извънредното положение. Каква увереност може да ти вдъхне този човек ?
Да не говорим , че този човек стана известен , защото е контра на другите. Ако беше в щаба в самото начало дали нямаше да пее друга друга песен....според мен , да . Но това е моето мнение.

Потребителски аватар
ssssl

Мнениеот ssssl » Пон 11 май 2020 9:59

Ице, написал съм го - вярвам на тесните специалисти по въпроса. Според Мангъров първоначалните мерки са били точни и навременни.
Ей ти още един тесен специалист, привърженик на колективния имунитет: https://www.vbox7.com/play:5e4e829cc5&s ... 0l0wHTYCWE

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Пон 11 май 2020 11:02

Според мен Мангъров не е достатъчно "остър" . Някак се опитва прекалено културно да обясни нещата. Понякога трябва да си по- рязък за да хване дикиш както се казва. И ето и един такъв пример. Ама него няма да го поканят в национална телевизия. Чак се чудя как са го интервюирали в Дарик.
https://darikradio.bg/d-r-georgi-todoro ... orata.html

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 11 май 2020 12:03

То е нормално, учените и тесните специалисти не са политици. С прости думи и език, каквито масово се ползват напоследък в национален ефир от всичкото "елит", не можеш да обясниш всичко и лесно ще бъдеш оборен. Лаладжийството се учи, гради. Зад щабът и Мутафчийски стои друг PR щаб (До сега поне поддържат сравнително интелигентен изказ, на фона на всички останали герои)

М/удругото сега не мога да намеря интервюта на Мутафчийски отпреди карантината, ако не го бъркам с друг имам чувството, че за около една седмица си променя поведението и позицията на 180 градуса...

ПП> един лайк за булевардбългария и описанието на ситуацията по принцип

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пон 11 май 2020 12:47

При Мангъров съм водил децата ми.
Както говори по телевизията, така е и на живо по всички въпроси :icon_lol

Някой срещал ли е негово изказване/мнение във връзка с капацитета на болниците и какво би станало с тях, ако се развие епидемията в Бг?

Потребителски аватар
ssssl

Мнениеот ssssl » Пон 11 май 2020 14:33

Дoц. д-р Мaнгърoв, пътят нa държaвaтa в бoрбaтa c кoрoнaвируca вeчe e пoeт. Мoжeм ли нaй-ceтнe дa ce oбeдиним oкoлo тoвa, чe тoй e прaвилният и прeдвид oчaквaния cкoрoшeн пик хoрaтa дa нe бъдaт рaздвoявaни oтнocнo cтриктнoтo cпaзвaнe нa мeркитe?
- Тoвa, кoeтo ce нaпрaви дoceгa e мoжe би нaй-дoбрoтo, кoeтo би мoглo дa ce нaпрaви при тeзи oбcтoятeлcтвa.
https://fakti.bg/mnenia/465473-doc-mang ... Uz-6lPHfFY
Интервюто е от преди месец и си заслужава да бъде прочетено цялото.

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Пон 11 май 2020 14:58

" Разковничето е, че болните умират с диагнози по здравната каса. Те не умират с диагноза грип, защото тя носи 500-600 лева, докато ако умрат с бронхопневмония или сърдечна недостатъчност, това носи много повече. Сега хората също не умират от коронавирус, а с коронавирус в повечето случаи"

Е къде е. В три реда целия смисъл на интервюто . Ма важното е ,че " отворихме планините" както се изказа един корифей, дето повечето телевизори са по-умни от него.
Честно казано направо ми се повръща вече от политици....

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Пон 11 май 2020 17:11

Аз ли само не мога да схвана- малко тестове ли се правят,или сме много яко племе??? и не се разболяваме. Или пак има нещо ''гнило'' в цялата работа.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”