634 има на 4,5 и 5,5 мм . Моята е 630 на 4,5 мм. И аз съм я вкарвал разглобена в купе на влак.
Познати ми носиха години наред от Чехословакия /бившата/ Диабло 4,5 мм , както и стрелички
Избор на въздушна пушка
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Избор на въздушна пушка
Бях се запалил преди и от ровене насам-натам стигнах до впечатление,че трябва ако си купя въздухарка да е 6,35мм.Сега не помня причината за това решение,предполагам съм търсил мощност.После се запалих по въздушните пистолети и още се чудя какъв да взема.
6.35 има повече стопиращ ефект, но пък пада скоростта на изстрела от по тежкият проектил.
Аз лично предпочитам 5.5. По масов е като калибър и за мунициите и при ремонт и за покупка на дадена пушка.
А и АТ 44-10, от разстояние 20 метра пробива с оловна чашка-1.35 грама, поцинкована ламарина -1.5 мм и отвора е като за 8 мм. Бая и отвор си прави.
Та тия 45 джаула са напълно достатъчни от това ПЦП да разпробиеш технологичен отвор на някой малък бозайник меко казано !
Опасни са тия ПЦП, и ми прави впечатление че тези от КОС ги умаловажават неоснователно !
Отивам и регистрирам и Косаджията вика -много скъпа въздушна си купил, каква е тая.
После звъня и тия се мотат - не са ми направили Уведомителното- Лелката ми казва -бе ходи си стреляй с тая въздухарка по врабците без тия документи.
Аз лично предпочитам 5.5. По масов е като калибър и за мунициите и при ремонт и за покупка на дадена пушка.
А и АТ 44-10, от разстояние 20 метра пробива с оловна чашка-1.35 грама, поцинкована ламарина -1.5 мм и отвора е като за 8 мм. Бая и отвор си прави.
Та тия 45 джаула са напълно достатъчни от това ПЦП да разпробиеш технологичен отвор на някой малък бозайник меко казано !

Опасни са тия ПЦП, и ми прави впечатление че тези от КОС ги умаловажават неоснователно !
Отивам и регистрирам и Косаджията вика -много скъпа въздушна си купил, каква е тая.
После звъня и тия се мотат - не са ми направили Уведомителното- Лелката ми казва -бе ходи си стреляй с тая въздухарка по врабците без тия документи.
- Iezekil
Стопиращия ефект си е важен,голямата кинетична енергия...Инъче в армия и полиция нямаше да се ползва 9мм,а по-пробивния 7,62 да речем.Колкото до началната скорост,прегледай каталозите,все нещо ще те грабне.
Но оставам на тема пистолет,по-лесно се разнася и също прави поражения.
Но оставам на тема пистолет,по-лесно се разнася и също прави поражения.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Iezekil написа:Стопиращия ефект си е важен,голямата кинетична енергия...
Какво мислите да стопирате с въздухарките?

Аз примерно бих стопирал Белките на село. Тоя Пор е най голямият вредител когото аз съм виждал да снове по селските тавани. Бълхи, разместени керемиди, изпражнения евриуеър, кокошките ги опатква за спорта и мирише на Пор гаден. Абе като го хвана в капана и поизгние е по добра миризмата , отколкото докато е жив в клетката тоя гаден Пор.
Иначе и други работи има за стопиране, но според случая.
Значи има такива чаши с стоманена съчма отпред- леки и много пробивни- правят по малък отвор в ламарината, а тия тежките оловни-Баракуда -е те вече си стопират и пробиват-бая и отвора реализират.
Незнам защо съседа ти е решил да стреля в близост до стъкла и естествено че тия стоманените ще рикошират и ще счупят каквото могат.
Явно и той не е наясно с това което има и с неговата сила !
Значи 5.5 Пружинка (газово бутало) -Хатсан 125 си е около 300 м/сек. Което се доближава до скороста на КНО-Макаров. Разликата е в проектила- едното изстрелва 1 грам чашка, а другото 7-8 грама 9мм куршум с голям стопиращ ефект и то на 50 метра при тия 300 м/сек.
Така че незнам защо се подценяват въздухарките с дулна енергия около 40 Джаула напълно достатъчни да трошат кости и пробиват плът ?!
А да не говориме за ПЦП, че там вече си ставаш снайперист отвсякъде.
Хатсана е голяма фирма и наистина след някой настройки се получава доста добро оръжие. Аз съм очарован от тяхните ПЦП. Без оптика в тъмницата от 40 метра тряскам стъклени буркани и ги троши, пробива през две греди от които се правят пейки и тнт.
Иначе за стопиращият ефект, понякога не е необходим голям калибър, а геометрия и физика.
Защо 5.45 на АК 74 е в пъти по опасен и от 7.62 и от 9 мм и като навлезе в тялото го прави на салата ?
Геометрия- скоростта е 1000 м/сек, куршума се завърта в спиралните канали в цевта и по този начин се стабилизира при полет, но поради по малката си маса от 7.62 и прекалено високата скорост(около 3000 км), при среща с твърдо тяло той рязко променя треакторията си и стопира всичко наоколо.
Това е така защото поради различното си тегло отпред и отзад-нали е конус- задницата започва да изпреварва предницата при удар-казват че има изместен център на тежестта.
Докато при 7.62 тежестта на проектила е достатъчна за да се запази треакторията на полета му дори и след среща с относително твърд предмет дори и при тази негова скорост.
Така че при чашките от 22 или 25 калибър едва ли ще има голяма разлика от към стопиращ ефект. Виж пробивността си е друга бира.
Аз лично съм скиптичен към въздушните пистолети. Те ползват сгъстен въздух от патрончета за Газирана вода.

Гледах че тези пистолети ги вземат хора с трениговачна цел, наместо бойно КНО. Щото може да си пуцат и на терасата с тях без рикошети.
Та аз не бих заложил на подобен пистолет ако се търси поражение или някаква пробивност и стоп ефект.
За това си взех ГСО, по ми стой сериозно от горният за самозащита естествено.
Въздухарката е за кеф и дребен вредител по културните насаждения и личната движима и недвижима собственост.
В крайна сметка калибъра е въпрос на лично предпочитание при въздушките.
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Притежавам Чешка спортна пушка от близкото минало "Славия Делукс", 4,5 мм. Цевта е дълга и е нарязана. Страхотно удоволствие да се стреля с нея. Уникално точна до 50 метра. Иначе не се отличава с висока пробивна мощ. Сложих и оптика. Сега вече нямам проблеми със съселите на село. Трепе ги като мухи мамицата им.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
kossis написа:...Това е така защото поради различното си тегло отпред и отзад-нали е конус- задницата започва да изпреварва предницата при удар-казват че има изместен център на тежестта.
Докато при 7.62 тежестта на проектила е достатъчна за да се запази треакторията на полета му дори и след среща с относително твърд предмет дори и при тази негова скорост...
По-скоро е така заради различната стъпка на нарезите на цевта, съответно намалената жироскопична стабилност на проектила при по-малкия калибър нооо...това е друга, дълга и широка тема. Надявам се комшията скоро сам ще открие, че да пляка стоманени сачми през нарезна цев е една крайно неподходяща идея...за пушката му

Специално при АК 47 и 74 нарезите в цевта са различни от тези на ВО. Но и при двете огнестрелни картечници каналите са съобразени със силата на заряда в гилзата и изстреляният куршум.
Просто при тази висока скорост и дулна енергия каквато е при АК 74 и относително лек проектил, каквито и нарези да се направят, пак куршума ще става нестабилен при удар в твърд предмет. Обясних защо.
Просто при тази висока скорост и дулна енергия каквато е при АК 74 и относително лек проектил, каквито и нарези да се направят, пак куршума ще става нестабилен при удар в твърд предмет. Обясних защо.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
kossis написа:...Просто при тази висока скорост и дулна енергия каквато е при АК 74 и относително лек проектил, каквито и нарези да се направят, пак куршума ще става нестабилен при удар в твърд предмет. Обясних защо.
По-лекият куршум се стабилизира при по-ниска скорост на въртене, оттам се дестабилизира по-лесно. На това обаче войскарите не гледат като на предимство, откакто измислиха бронежилетките.

Излиза, че с въздухарки се сваляла и властта?

-
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
Ха това за Украйна е яко

ОФФ
Колега със сигурност в конфликта в Украйна има пръст хубавия Евросъюзи и Американският "миротворец".
Но не мисля че това е смешно ! Там има истински загинали хора, Славяни, хора като нас !
Алчността на Американският и Евро "миротворчески" съюз създава и диктува тези събития.
Не е добре да се радваме на нещастието на Народите най близки до нашата Култура, Бит и Съзнание. Ние Американци и Фашисти няма да станеме и те няма да ни помогнат с нищо.
Аз лично вярвам на хората Омиротворили и потошили Фашисткото нашествие, а не на хората водили около 38 войни уж с миротворчески цели, загубили война във Виетнам и разни терористи уж им саборили два небостъргача.
Същите тия вземат минерала Титан от Руснаците да си правят секретните самолети и изтребител.
==================
За АК74, 5.45 мм и Жироскопичната стабилизация на проектила -
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%9A-47 - Боеприпаси
Както и написах- недостатъчна ротационна скорост и прекалено голяма линейна предизвиква ефекта "изместен център на тежестта".
АК-47 разполага с бърза автоматична стрелба и неоспорима огнева мощ, поразяваща фатално камък, дърво и плът. Въпреки голямата си кинетична енергия и пробивна мощ в сравнение с други днешни щурмови винтовки, 7.62 х 39 милиметровият куршум не се преобръща напред при навлизане в целта, а бързо излиза, оставяйки малка огнестрелна рана. Ако куршумът не е поразил нещо жизненоважно, раната е относително лесна за лекуване.
За това през 1974 г. бил създаден АК-74, използващ 5.45 мм боеприпаси. Те са по-малки, по-слаби, и с по-малък откат, но са по-бързи и имат по-голям обхват, но имат по- добри балестични показатели. 5.45 х 39, при попадане в целта, поради голямата кинетична енергия, задната част на куршума, изпреварва предната и нанася големи разкъсвания и поражения в целта, в която е навлязал. Има случаи на простреляни войници от АК-74 в крака, а куршумът излязал от главата, като е причинил множество разкъсвания. Подобно на западните 5.56 мм патрони, те се преобръщат при навлизане в човешкото тяло и по-този начин нанасят много повече щети. Това са така известните куршуми с "изместен център" на тежестта.
В действителност няма никакво изместване на Ц.Т.,просто куршумът е с недостатъчна жироскопична устойчивост,т.е. централната ротация придадена му от нарезите в канала на цевта е по-малка от необходимата.
Това позволява при попадение в тялото (и не само в тялото -един голям недостатък са много лошите и непредвидими рикошети в условия на град и т.н.), задната по-тежка половина да се опита да изпревари предната, така се получава завъртане и проектилът поема по непредвидима траектория, което е последвано от множество разкъсвания и поражения.Някои смятат, че са дори по-ефективни от съответните американски междинни патрони 5.56 х 45 мм. Въпреки това 7.62 мм куршум се е доказал като мощно средство за убиване, пробивайки дърво и метал. Въпреки че няма обхвата, точността и балистичните ефекти на поразяване на днешните щурмови пушки, 7.62 х 39 мм има голяма кинетична енергия и събаря с един изстрел (проблемите с тази способност на 5.56 мм боеприпас водят до търсенето на нови куршуми за американските пушки, като 6.8 х 43 мм Remington SPC, който е нещо като междинен куршум между 5.56 х 45 мм и 7.62 х 39 мм). Куршумите, изстреляни от АК-47, имат малък обхват от приблизително 650 метра, но с оглед на военните действия от Втората Световна война насам, повечето пехотни схватки (особено в градска обстановка) се водят най-много от такова разстояние. Много е вероятно 7.62 мм куршуми, изстреляни от "Калашников", да са посели най-много смърт по света и със сигурност ще продължат да го правят.
Колега със сигурност в конфликта в Украйна има пръст хубавия Евросъюзи и Американският "миротворец".
Но не мисля че това е смешно ! Там има истински загинали хора, Славяни, хора като нас !
Алчността на Американският и Евро "миротворчески" съюз създава и диктува тези събития.
Не е добре да се радваме на нещастието на Народите най близки до нашата Култура, Бит и Съзнание. Ние Американци и Фашисти няма да станеме и те няма да ни помогнат с нищо.
Аз лично вярвам на хората Омиротворили и потошили Фашисткото нашествие, а не на хората водили около 38 войни уж с миротворчески цели, загубили война във Виетнам и разни терористи уж им саборили два небостъргача.
Същите тия вземат минерала Титан от Руснаците да си правят секретните самолети и изтребител.
==================
За АК74, 5.45 мм и Жироскопичната стабилизация на проектила -
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%9A-47 - Боеприпаси
Както и написах- недостатъчна ротационна скорост и прекалено голяма линейна предизвиква ефекта "изместен център на тежестта".
АК-47 разполага с бърза автоматична стрелба и неоспорима огнева мощ, поразяваща фатално камък, дърво и плът. Въпреки голямата си кинетична енергия и пробивна мощ в сравнение с други днешни щурмови винтовки, 7.62 х 39 милиметровият куршум не се преобръща напред при навлизане в целта, а бързо излиза, оставяйки малка огнестрелна рана. Ако куршумът не е поразил нещо жизненоважно, раната е относително лесна за лекуване.
За това през 1974 г. бил създаден АК-74, използващ 5.45 мм боеприпаси. Те са по-малки, по-слаби, и с по-малък откат, но са по-бързи и имат по-голям обхват, но имат по- добри балестични показатели. 5.45 х 39, при попадане в целта, поради голямата кинетична енергия, задната част на куршума, изпреварва предната и нанася големи разкъсвания и поражения в целта, в която е навлязал. Има случаи на простреляни войници от АК-74 в крака, а куршумът излязал от главата, като е причинил множество разкъсвания. Подобно на западните 5.56 мм патрони, те се преобръщат при навлизане в човешкото тяло и по-този начин нанасят много повече щети. Това са така известните куршуми с "изместен център" на тежестта.
В действителност няма никакво изместване на Ц.Т.,просто куршумът е с недостатъчна жироскопична устойчивост,т.е. централната ротация придадена му от нарезите в канала на цевта е по-малка от необходимата.
Това позволява при попадение в тялото (и не само в тялото -един голям недостатък са много лошите и непредвидими рикошети в условия на град и т.н.), задната по-тежка половина да се опита да изпревари предната, така се получава завъртане и проектилът поема по непредвидима траектория, което е последвано от множество разкъсвания и поражения.Някои смятат, че са дори по-ефективни от съответните американски междинни патрони 5.56 х 45 мм. Въпреки това 7.62 мм куршум се е доказал като мощно средство за убиване, пробивайки дърво и метал. Въпреки че няма обхвата, точността и балистичните ефекти на поразяване на днешните щурмови пушки, 7.62 х 39 мм има голяма кинетична енергия и събаря с един изстрел (проблемите с тази способност на 5.56 мм боеприпас водят до търсенето на нови куршуми за американските пушки, като 6.8 х 43 мм Remington SPC, който е нещо като междинен куршум между 5.56 х 45 мм и 7.62 х 39 мм). Куршумите, изстреляни от АК-47, имат малък обхват от приблизително 650 метра, но с оглед на военните действия от Втората Световна война насам, повечето пехотни схватки (особено в градска обстановка) се водят най-много от такова разстояние. Много е вероятно 7.62 мм куршуми, изстреляни от "Калашников", да са посели най-много смърт по света и със сигурност ще продължат да го правят.
добре де, темата е за избор на въздушна пушка - как стигнахте до бойни автомати
използвам случая да ви напомня, че към политически насочени мнения толерантността на екипа на форума е нулева
колегата писал преди мен е официално предупреден

използвам случая да ви напомня, че към политически насочени мнения толерантността на екипа на форума е нулева
колегата писал преди мен е официално предупреден

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Varbona написа:добре де, темата е за избор на въздушна пушка - как стигнахте до бойни автомати...
Mea culpa

Да не съм офф, някъде вкъщи се търкаля една китайка за стотина лева, чиято чупеща цев се оказа някакъв метално-пластмасов сандвич с идея да не допуска преправяне на малокалибрена. След 200-300 зареждания придоби форма,позволяваща да се стреля иззад ъгъла...та избягвайте ги такива

- Iezekil
Въздържах се да се изкажа,но пък гледам,че и в уикито има надпис,че всичко може да е пълна измислица.
Щото в казармата ги учихме тея 5,45...даже бяха на въоръжение по границата.Та ако ставаше въпрос задника да изпреварва предника през глава/според колегата/,то куршума пак ще продължи напред вследствие на инерцията и въпреки пораженията,които би направил премятайки се.
Наистина,ако говорим за изместен център на тежеста,вече имаме захождаща задница,описваща по-големи окръжности след предницата,която си лети в права линия вследствие 1,5 оборота завъртане,получено още в цевта.Нещо като да правиш дупка с дрелка и крива бургия...И от там,като срещне преграда естествено задника захожда и измества осевата линия по този начин,като куршума си продължава по новото напред.Всъщност се движи по посока на най-малкото съпротивление.Така влизайки в крака и срещайки коста той тръгва по нея и излиза през врата,освен ако не срещне друга кост....За това и ги забраниха.
Щото в казармата ги учихме тея 5,45...даже бяха на въоръжение по границата.Та ако ставаше въпрос задника да изпреварва предника през глава/според колегата/,то куршума пак ще продължи напред вследствие на инерцията и въпреки пораженията,които би направил премятайки се.
Наистина,ако говорим за изместен център на тежеста,вече имаме захождаща задница,описваща по-големи окръжности след предницата,която си лети в права линия вследствие 1,5 оборота завъртане,получено още в цевта.Нещо като да правиш дупка с дрелка и крива бургия...И от там,като срещне преграда естествено задника захожда и измества осевата линия по този начин,като куршума си продължава по новото напред.Всъщност се движи по посока на най-малкото съпротивление.Така влизайки в крака и срещайки коста той тръгва по нея и излиза през врата,освен ако не срещне друга кост....За това и ги забраниха.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”