Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот icoico » Вто 15 дек 2020 22:02

jack99 написа:Нищо не спират маските, просто защото няма какво да спират! Тия измислени стъкмистики за "болни", "заразени", "умрели от ковид" и прочие, са дъвка за балъци, но много удобен повод, за всякакви ограничения! Казвате, в училища, дискотеки и градини се събират много хора, а пък в банки и хипермаркети - хич? Или просто първите са все още под пряката власт на тая хунта, а вторите са на техните господари? Ха са посегнали на чуждите вериги, ха са му изхлопали сандалите на ББ, а отзаде му с изплезени езици чакат бол мераклии за власт...

Имате все по-гениални проблясъци, маамустара. Къде смяташ да си купиш ядене, ако затворят хранителните магазини барабар с дискотеките в името на справедливостта?

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 15 дек 2020 22:56

Моят близък не успя да пребори болестта, днес го изпратихме там, накъдето сме тръгнали всички. Лека му пръст, а останалите да сме здрави!

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 16 дек 2020 8:14

Съболезнования, Милене!
Да почива в мир.

Потребителски аватар
Е.Димитров
Автомобил: Т5
Двигател: 7H

Мнениеот Е.Димитров » Сря 16 дек 2020 12:27

777 написа:
Е.Димитров написа:"Как ще си купи хляб", задава въпрос друг колега.
Ми лесно, ще пазарува за 2 седмици, преди да се затвори всичко...Много е трудно да се проумее.

Абе ти от Марс ли идваш и завършил ли си 10 клас поне? Хайде помисли колко десетки хиляди полицаи трябват за да се сложи пълна блокада 14 дни. Хайде помисли колко от тия полицаи ще са заразени и как ще ги пресееш. И стига се излага с примери с Китай - нито си бил там последната година, нито имаш понятие какво точно се случва. В Северна Корея убиват без замисляне за нарушаване на мерките и въпреки това се намират магарета, които се изкушават да пробват я контрабанда я нещо подобно. Дай малко идеи как ще се блокира Столипиново и колко добър ефект ще има като затвориш 200 циганина в един панелен блок - ще си прехвърлят заразата 5 пъти по 14 дни. Или предполагаш да има по 2 полицаи на всеки етаж - денонощно?

Така,
аз в Китай не съм бил, ама и Вие вероятно в Северна Корея не сте били, което обаче не Ви пречи да споделяте мнение.
Именно, защото имам поне завършен 10 клас, мисля и говоря като възрастен човек с необходимата доза уважение, каквато при Вас очевидно липсва.
Разбирам, че често на човек му липсва двуизмерен поглед на нещата и не вижда правилно обстановката, но ето чета, че в Германия или Франция въвеждат такъв вечерен час.
Именно праволинейният поглед върху нещата дава подобни мнения. Когато казвам "праволинеен", това в никакъв случай не е обида.
За така наречените "гета", в които живеят маргинални общества, се затваря цялата общност на база математически модел , броят на населението по дни на затваряне. Тоест при население в такава общност от 10 000 човека (примерно) затварянето е за около 45 дена.
По повод патрулите, очевидно е нужна организация и разбира се разбиране в обществото за мерките. На нас българите обаче ни липсва подобно разбиране, дисциплина и хигиена. За това говоря. Ние вечно ще сме последните във всички положителни класации, но на първо място в отрицателните такива.
Разбирам, че това тук не е някаква висока трибуна, на база на която се взимат решения и не очаквам нещо да се промени.
За себе си аз съм избрал дисциплината, дистанция и лична отговорност към себе си, семейството ми и останалите членове на обществото, в което се намирам.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Сря 16 дек 2020 13:22

За вечерния час в Германия не вярвам да им е проблем (така или иначе след 9:30 часа посред лятото няма никой по улиците). Ходих за 4 дни в Билефелд (300 хиляди човека население) преди години посред лято, града е на север и съответно се стъмваше около 11 вечерта. Та още около 9:30 заведения почват да затварят(слънце пече ще те окьори, топло приятно, ама всичко се затваря), няма хора по улиците и като цяло е мъртвило, така че те така или иначе са си като с вечерен час...

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 16 дек 2020 15:37

:offtopic
Иронично: лятото бях в едно българско градче. Там всички работеха и ги осигуряваха на минималната работна заплата. Не вярвам да е проблем в цяла България да се работи на минимална заплата. Даже считам, че увеличението от 610лв на 650лв от 01.01.2021 не е необходимо, те така или иначе са си свикнали с 610лв.
:delete

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 16 дек 2020 15:52

Вечерният час като ограничителна мярка няма нищо общо със затваряне на всичко и всички за две седмици. Целта не оправдава всички средства. Особено когато със сигурност няма да бъде изпълнена след прилагането им. Ето например в Китай пребориха вируса с хан Крумова цензура върху всякакви други източници освен правителствените. И сега на теория в страна с милиард и половина население няма никакъв вирус, а за единични случаи карантинират цели милионни градове. Това още не го можем(цензурата имам предвид.)

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 16 дек 2020 16:05

red rider написа:Имам чувството, че тези 14 дена не са достатъчни за елиминирането на вируса от тялото.

Направи си втори тест. Ще излезе положителен и ще стоиш под карантина още 14 дни.
Кайзен написа: Даже считам, че увеличението от 610лв на 650лв от 01.01.2021 не е необходимо, те така или иначе са си свикнали с 610лв.

Това изказване е потресаващо. Просто нямам думи.
Е.Димитров написа: "Как ще си купи хляб",За това говоря. Ние вечно ще сме последните във всички положителни класации, но на първо място в отрицателните такива.

А това изказване е нихилизъм и е абсурдно. Нормално е хората да се питат какво ще ядат през това време. Извинявай много, това не е липса на дисциплина, а прагматичност. Ако се осигуряват хранителни продукти както в момента го правят, след 28 дни или ще има 10 000 души с присъди в затвора или ще има 200 000 измрели от глад. Когато изказваш подобни радикални и крайни решения е очевидно, че трябва да помислиш и през това време как да помогнеш на хората. Аз между теб и правителството разлика не виждам. Дай да направим 10 000лв глоба и 3 години затвор, но ако измрат от глад - не е наш проблем. Ето това е проблема. Справянето със ситуация не е само налагане на забрани, а намиране на решения на проблеми.
За мен правилната стъпка беше да не се допускат пристигащи от други държави без принудителна карантина. Вирусът не е типичен за региона ни, той е донесен/докаран тук. Но ние бързахме да пращаме правителствени самолети да прибират хора, които когато дойдоха го донесоха тук. За мен беше абсурдна позицията "Дай да сложим КПП-та, но да пускаме всеки да се прибира от чужбина без да се провежда съществен контрол" Да не говоря как част от тия хора работеха другаде, не плащаха данъци тук, но след това се наредиха в бюрото по труда тук със заявления да получават обезщетение за безработица.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 16 дек 2020 17:28

Предложението за тотална блокада на държавата за две седмици,може да се конкурира само с тази идея за унищожаването на вируса :mhihi

Потребителски аватар
jack99
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jack99 » Сря 16 дек 2020 19:31

Имате все по-гениални проблясъци, маамустара. Къде смяташ да си купиш ядене, ако затворят хранителните магазини барабар с дискотеките в името на справедливостта?

Банките също ли са "първа необходимост"? Ами застрахователи, колектори, ЧСИ? Дали в едно обикновено заведение, могат да се "заразят" повече хора, отколкото в един Кауфланд?
Както казах, не търсете медицинска и здравна логика в тия налудничави мерки, а политическа и икономическа! Винаги задавайте въпроса - кой има полза?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 16 дек 2020 21:52

jack99 написа:

Банките също ли са "първа необходимост"? Ами застрахователи, колектори, ЧСИ? Дали в едно обикновено заведение, могат да се "заразят" повече хора, отколкото в един Кауфланд?
Както казах, не търсете медицинска и здравна логика в тия налудничави мерки, а политическа и икономическа! Винаги задавайте въпроса - кой има полза?

Дa, колкото и да ти изглежда странно банките и застрахователите са от първа необходимост. А при колекторите и ЧъСъИ не съм чувал да се извиват опашки :mhihi Българският феномен- хората масово се оплакват, че нямат пари и че кръчмите и баровете са затворени :mhihi

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 16 дек 2020 22:02

icoico написа: Българският феномен- хората масово се оплакват, че нямат пари и че кръчмите и баровете са затворени :mhihi

Не мога да я намеря сега, но скоро четох една статия, в която НАП мисля бяха, се хвалеха, че имат по-голяма ДДС събираемост сега, през ковид годината, отколкото са имали миналата (или е било по план на тази, не помня точно). Но при всички положения изглеждаше странно. А дали наистина е странно обаче, защото след като затвориха най-сивия от сивите сектори (кръчмите), хората започнаха да си пазаруват пиенето и яденето от магазините. Та може от там да идва тази ДДС аномалия, знам ли ... Така че мерките в нашия особен случай може да имат и положителни страни :)

Потребителски аватар
Бай Иван
Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
Двигател: ASY AWC

Мнениеот Бай Иван » Пет 18 дек 2020 23:27

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/te ... ta-6119090

https://www.newsbg.eu/kupuvame-2-milion ... yansen-sr/

Преди малко ни информираха по телевизията на Емил Кошлуков за същата информация.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 19 дек 2020 18:00

jack99 написа:Банките също ли са "първа необходимост"? Ами застрахователи, колектори, ЧСИ?

Принципно, ако имаш какъвто и да е бизнес, са от първа необходимост. За да не ходиш да плащаш сметките на опашка, отново банките са в играта. Застрахователите, колкото и да ти изглежда странно - също. Плащането на гражданска отговорност онлайн не е добре развито. Ако автомобилът няма гражданска отговорност, не може да се движи. Ако това е товарен автомобил, не може да доставя стоки, включително до магазините. Ако отвориш сайта на SDI примерно никъде няма възможност да си направиш застраховка гражданска отговорност онлайн. Има някакви сайтове, но не са под шапката на големите застрахователни брокери и са меко казано съмнителни. Можеш да преведеш едни пари, а какво ще получиш - не е много ясно. Да не говорим и как отгоре на всичко чакаш доставка на документи, а не винаги това е практична опция.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 19 дек 2020 21:40

radotom написа:Съболезнования, Милене!
Да почива в мир.

:banghead