Инструменти и аксесоари за автомобила от Lidl - стават ли?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Re: Инструменти и аксесоари за автомобила от Lidl - стават ли?

Мнениеот Каспър » Вто 20 дек 2016 21:43

andro_ написа:Отидох да си купя кабелите. Алуминиеви са. На мен квадратурата ми прилича някъде на 16-18 кв.мм.
В предвид, че са за екстремни и редки случаи, според мен са добре от гледна точка качество-цена...

Благодарности за споделената информация. Аз от доста време търся да си взема, но все не намирам качествени на нормална цена. След като тези са добри за парите си ще се спра на тях :th_up

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 21 дек 2016 8:57

ЕВН захранват къщите по селата (там където е въздушна мрежата) с изолиран,многожилен алуминиев кабел
по случайност имам няколко метра в колата точно за прехвърляне на ток - хората цели къщи захранват с алуминии вие един акумулатор не може да заредите

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 21 дек 2016 10:16

Колега parno, Аз в няколко поредни поста се опитвам да обясня същото, обаче ktamen си е такъв .........Безмислени спорове .......

Както и да е кабелите стават и са идеални за целта си !

В колите нямало алуминиеви кабели. Първо там сеченията им са сравнително малки и второ трябва да работят дълги години безпроблемно. Единствено дебели медни кабели има между Акуто и Алтернатора. Но и те са сравнително къси и пак трябва да работят дълго и продължително време под товар. Ако се заменят с алуминиеви на същото сечение ще започнат да греят и тнт.

Както споменах многократно кабелите за запалване на кола се ползват рядко и за няколко секунди. Поради което не загряват до толкова че да е проблем.

Захранващите кабели по далекопроводите освен че са алуминиеви имат и стоманени жила в сърцевината си за да са еластични и да не се късат от провеса и собственото си тегло. Те са доста сложно изградени кабели всъщност.

Времето за използване е същественото.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 21 дек 2016 12:31

Алуминия не е подходящ за помощни кабели. Аз не го препоръчвам. Ако онез кабели от Лидл са с алуминиев проводник- мерси. Преди време купих на два пъти различни- ментета , зарекох се да не "пестя" повече и накрая едни от Шел-а , бакърени с много еластична изолация, не се "одървяват" в студа, меки и подвижни , с метални и много хубави щипки ( отделно и те външно са с изолация ) И най-важното: с голямо сечение на жицата са!

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 21 дек 2016 17:37

Едно време преди Ерата на Лидл продаваха едни каели с много изолация и много тънка жичка. Нещо като кабели за свещи. Те не ставаха и се прекъсваха лесно. Вероятно тези визираш ти Печка.

Естествено че медта е най добрият избор. Вярно е че Постоянният ток има по големи загуби при пренос на дълги разстояния. И вторият недостатък на този тип ел. енергия е че не може да се трансформира лесно през трансформатори. Изисква инвертиране и пак повече загуби. Поради което мрежовото напрежение е променливо.

Алтернатора също произвежда трифазно променливо което е и с по голяма мощност от постоянното произведено от Динамото при старите Руски автомобили. Трите фази са си три......

В крайна сметка когато имаме пренос на къси разстояния (5 метра) на Постоянен ток от порядъка на 300-400 ампера за няколко секунди мисля че проводника може да бъде или меден до 10 квадрата или алуминиев до 25 квадрата. И двата варианта ги има и вършат идеална работа. Даже медните са ми по 4 и 6 квадрата собствено производство както казах.
Алуминиевите вършат същата работа и не съм забелязал да има проблем с нещо при ползването им. Изолацията им е мека и при студ.
И също Алумина освен че е с два пъти по голяма квадратура от медните както и трябва да е - той е и Помеднен ! Та не е съвсем чист Алуминий както си мислите.

Просто зависи за какво ще се ползват. При нормална употреба няма да се усети никаква разлика. Вече ако се използват за захранващи кабели от Алтернатора до Акумулатора може и да загреят. Но това не им е функцията !

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 21 дек 2016 17:57

kossis алуминиеви кабели не са за инсталация на автомобил.Разпрашават се от солта .
А са използвани за инсталации на къщи преди доста време явно заради мизерията .Говоря за средата на 40 те г и назад.
Алуминиеви "проводници: - само от гледна точка на икономия.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 21 дек 2016 18:18

Алуминия гние с бяла патина и става на бяла кал. Особено във влажна среда. Става на Алуминиев окис. В Ладата имаше едни алуминиеви Лайсни отвътре по праговете и след като не беше карана дълго и стоеше в Двора на вилата, те бяха изгнили при отворите за завиване и имаше много от бялата патина- паста около отворите. Медта гние също но по трудно. Зелената патина която сме виждали всички.
Но по големият проблем е по високото специфично съпротивление на Алуминия от на Медта. Или той е с по ниска проводимост.
Аз лично инсталация на ниско напрежение в къщи и апартаменти не съм виждал, но сигурно има. На моята вила всичко е от мед.
На високо напрежение всичко е алуминиево както вече споменахме и обясних защо.

В крайна сметка аз не съм твърдял никъде че Алуминия е подходящ за инсталации където и да е било на ниско напрежение или пък в авто инсталациите !

Нали говориме за кабели за прехвърляне на ток и запалване при автомобилите че вече почвам да мисля че за друго става въпрос......

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Сря 21 дек 2016 18:44

Взех тресчотката на въздух и утре ще я тествам и ще пиша :th_up

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Сря 21 дек 2016 18:53

Допълнение - жичките в кабела отгоре са жълтеникави...отгоре, както са и другите комплекти - корозията не я мислете.
Все едно другите кабели, които масово се продават надлъж и нашир са медни - ха, ха, ха, хо.
Имаше по едно време в някои магазини едни 16 кв.мм за подаване на ток,на които пишеше мишелин, тва-онва и си тежаха - тия комплекти струваха 120+ лева...

Последна промяна от andro_ на Сря 21 дек 2016 18:57, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 21 дек 2016 18:55

phantom_ написа:Взех тресчотката на въздух и утре ще я тествам и ще пиша :th_up

Сподели да видим как е. При мен поне няма да има проблем със захранването на въздуха ( някой беше споменал, че лапал бая и му трябвал голям компресор, с голям дебит ).
Най-важното ми е дали "спира" като опре 2 мм тенекия .

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Сря 21 дек 2016 19:07

Не ножицата колега.."Гедорията"пневматичната тресчотка :biggrin Инъче и аз съм мераклия за ножицата за ламарина но ме съмнява да реже повече от 1мм стомана :th_up

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 21 дек 2016 19:10

:redface ама и аз ...

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: CFFB

Мнениеот goppa » Сря 21 дек 2016 19:39

Тая ножица хич не ми вдъхва доверие. Електрическа шлицева ножица на БОШ е поне поне 800 лв. Да кажем, че надписа BOSCH струва 300 лв - остават 500 за качествена изработка на машинката. и реже до 1.6мм стомана. Според вас тоя парксайд дали реже 1.1 както пише на кутията?

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 21 дек 2016 19:49

Печка аз имам ножицата бе Пич и на нея силата и е в дебелата ламарина. Фирата е колкото канала между двата странични ножа, но за сметка на това реже дебела поцинкована ламарина от 2,4 мм без проблем.

Една Пневмо Ножица не може да вдъхва доверие, понеже е предмет, тя просто се тества ........ :biggrin

Флекса беше доста добре опакован, но както разбрах че и 50 литрова бутилка не може да го развърти до 10 хил оборота се отказах за сега.
Аз нали първо купих 24 литровият компресор от Лидл и сега взех и 50 литров Енхел от Практикер, но е на 10 бара и байонетите едвам издържат, та той може и да го врътне този флекс добре.......

Трябва да погледна клипа с какъв компресор точно мъчеха този флекс.......

Ножицата е отлична за право рязане на дебела ламарина.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 21 дек 2016 20:02

Абе какво ми се намъдри един шлайф/флекс пневматичен. За такова си мислех ( и говорех ), дори не и за ножицата :redface
П.п. компресори имам аз... всякакви , последно си купих един немски V образен , с 90л бутилка ..
П.п. сега погледнах и ножицата... може и нея да я купя...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”