КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Re: КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Мнениеот calm » Вто 27 окт 2009 1:11

Gal написа:
R@do написа:и на мен ми е интересно ка се процедира с 4тия пътник при 2 колана?

Що ли така и аз не съм забелязала да имам трети колан отзад :lol:
Колата ми не е от "витрина",ама е от магазин. И не ще да е имало никога.
Стана ми също много интересно тоя Умник Костов кво беше нарисувал сутринта...не разбрах твърде при трима отзад как беше вързан средния :lol:
Сега ще взема книжката или ще потърся пдф-а да видя кво мнение има немеца за броя колани отзад.

В моята кола има колани толкова, че е по лесно да намериш колан да се обесиш, от колкото да намериш вратата. КАТ имат 100% подкрепа и от мен за акцията, НО... Когато съм с жената и детето/возят се от зад/, как да стане тая работа с коланите?! И столчето! Реално колан има, столче- също, но на практика не мога да накарам диването, което е на 1,9г., да седне в столчето, а да го вържа за него е предизвикателство, равностойно на желанието на човека да достигне друга галактика.
Разирам опастността при евентуална катастрофа, ама представяте ли си колко опасен водач на МПС ще съм аз, ако карам 20км. под непрестанния акомпанимент на чавето, изпълняващо ария към операта "Що ма вързахте бе, д..ба". На жената копче не мога да кажа, щото и без това й е трудно. Е к`о прайм?!

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 27 окт 2009 1:41

calm написа:В моята кола има колани толкова, че е по лесно да намериш колан да се обесиш, от колкото да намериш вратата. КАТ имат 100% подкрепа и от мен за акцията, НО... Когато съм с жената и детето/возят се от зад/, как да стане тая работа с коланите?! И столчето! Реално колан има, столче- също, но на практика не мога да накарам диването, което е на 1,9г., да седне в столчето, а да го вържа за него е предизвикателство, равностойно на желанието на човека да достигне друга галактика.
Разирам опастността при евентуална катастрофа, ама представяте ли си колко опасен водач на МПС ще съм аз, ако карам 20км. под непрестанния акомпанимент на чавето, изпълняващо ария към операта "Що ма вързахте бе, д..ба". На жената копче не мога да кажа, щото и без това й е трудно. Е к`о прайм?!

Ко праим? Ко праим?
Възпитаваш чавето от рано ако не искаш да ти отрови живота като цяло :)
Или да разбирам, че държейки го отвързано тайничко се надяваш да се лишиш от него? Надали :)

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 27 окт 2009 1:58

groznika написа:

Ко праим? Ко праим?
Или да разбирам, че държейки го отвързано тайничко се надяваш да се лишиш от него? Надали :)[/quote]

Утре го връзвам, и за по- сигурно- с два пирона за столчето. :beat_butt2

XpacTa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот XpacTa » Вто 27 окт 2009 9:06

joromnt написа:Това е закон, тои се спазва.

Точно това е проблема - че не се спазва, а само отвреме на време се измисля някаква акцийка, че иначе на КАТаджиите ще им се преумори мозъка ако трябва да следят за две неща едновременно. Последната акция за колани отзад беше преди години. Даже не си спомням кога. Какво пречи като те спре полицая да погледне и да отправи една забележка ако не си сложил колан, ако не си запалил светлините да ти напомни учтиво да ги запалиш и така.

Потребителски аватар
onion
R.I.P
Автомобил: Passat B3 1800 mono
Двигател: ABS 92

Мнениеот onion » Вто 27 окт 2009 9:53

calm написа:
groznika написа:
Ко праим? Ко праим?
Или да разбирам, че държейки го отвързано тайничко се надяваш да се лишиш от него? Надали :)

И моето дете мрънка като го връзвам , но просто не му давам право на избор , малко по малко свиква !

Последна промяна от onion на Вто 27 окт 2009 11:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Вто 27 окт 2009 10:38

XpacTa написа:
joromnt написа:Това е закон, тои се спазва.

Точно това е проблема - че не се спазва, а само отвреме на време се измисля някаква акцийка, че иначе на КАТаджиите ще им се преумори мозъка ако трябва да следят за две неща едновременно. Последната акция за колани отзад беше преди години. Даже не си спомням кога. Какво пречи като те спре полицая да погледне и да отправи една забележка ако не си сложил колан, ако не си запалил светлините да ти напомни учтиво да ги запалиш и така.

Колега, ама нали се сещаш, че те акцийките се правят главно по отношение на онези, които не си слагат коланите. Смята се че болшинството са стриктни и ползват обезопасителните колани и за това се прави акция, да се подсетят и онези, които не искат да се препасват с колани ;) А мен когато са ме спирали, винаги са ме оглеждали за колан, не знам на теб явно не ти се е случвало :roll:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Вто 27 окт 2009 10:54

Коланите трябва да се ползват наистина, но продължавам да твърдя, че е върховна глупост да глобяват водача на МПС за това, че някой е без колан. Да си го глобяват лично него. В закона са ми възложили контролиращи функции, които са напълно неправилни. Вярно аз съм водач ама като съм водач да не би да са ми подчинени пътуващите в колата. Да вземат да ме глобяват за това, че до мен на улицата някой преминава на червено и аз не съм го спрял. Аз пътя си ли да гледам или да се взирам в огледалото да не би някой да си е разкопчал колана. Това е неправилното в закона. Това малко ми прилича на глобите, които КАТ налагат за неизмита кола, но в закона никъде не пише критерии коя кола е чиста и коя не, а по преценка на КАТаджията :wink: И защо точно пък водачите на таксита може да не слагат колани - та нали те по цял ден изпадат в рискови ситуации и техния живот е най-застрашен :screwy

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 27 окт 2009 11:14

извадки от правилника за прилагане на ЗЗДП:
чл.179 При превозване на пътници водача е длъжен:
...
2.преди потегляне да се убеди, че са осигурени всички условия за безопасното им превозване;

чл. 182 Пътниците са длъжни:
1.да изпълняват указанията на водача и на персонала, обслужващ пътното превозно средство;
2.да използват обезопасителните колани, монтирани в автомобила;

не познаването на законите не е оневиняващо обстоятелство.

п.с. за тълкуване и интерпретации на законите има хора с юридическо образование mhihi

Потребителски аватар
onion
R.I.P
Автомобил: Passat B3 1800 mono
Двигател: ABS 92

Мнениеот onion » Вто 27 окт 2009 11:31

Според мен няма много за тълкуване - водачът е длъжен ... ; пътниците са длъжни ... край :)

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 27 окт 2009 13:01

golfer написа:извадки от правилника за прилагане на ЗЗДП:
чл.179 При превозване на пътници водача е длъжен:
...
2.преди потегляне да се убеди, че са осигурени всички условия за безопасното им превозване;

чл. 182 Пътниците са длъжни:
1.да изпълняват указанията на водача и на персонала, обслужващ пътното превозно средство;
2.да използват обезопасителните колани, монтирани в автомобила;

не познаването на законите не е оневиняващо обстоятелство.

п.с. за тълкуване и интерпретации на законите има хора с юридическо образование mhihi

Е къде ги де? :)
23. за неизпълние на задължението за използване на предпазен колан или за носене на каска (чл. 183, ал. 4, т. 7 ЗДвП) - 8 к.т.;
За това отнемат 8 точки.За това че не се убедил, че са осигурени всички условия за безопасното превозване на пътниците-не виждам...

Потребителски аватар
kopitko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kopitko » Вто 27 окт 2009 13:10

ембича-- за такситата коланите не се слагат за тяхна безопасност.. имаше доста случай на убийства на таксиметрови шофьори ..поне да имат шанс да се защитят ако стане нещо.. иначе ако са без пътници са длъжни да слагат! :)

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Вто 27 окт 2009 13:36

onion написа:
calm написа:
groznika написа:
Ко праим? Ко праим?

И моето дете мрънка като го връзвам , но просто не му давам право на избор , малко по малко свиква !

моето е научено да е вързано още на път от болницата
и му харесва
кефи се да се вози, даже спи

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 27 окт 2009 14:32

golfer написа:не познаването на законите не е оневиняващо обстоятелство.

и затова глобяват и шофьора, и пътника
днес има хубава статия в Труд за коланите, апропо

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 27 окт 2009 14:53

Добре, колко страници трябва да стане тая тема, колко глупости трябва да се изпишат, за да се заключи?
На някои хора колкото и да им говориш, че трябва, те си знаят тяхното, че системата е куца и тя е виновна.
Дебата е безсмислен според мен...

Потребителски аватар
arrougance
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот arrougance » Вто 27 окт 2009 14:55

kopitko написа:ембича-- за такситата коланите не се слагат за тяхна безопасност.. имаше доста случай на убийства на таксиметрови шофьори ..поне да имат шанс да се защитят ако стане нещо.. иначе ако са без пътници са длъжни да слагат! :)

Не знам някой дали си е слагал колан при бакшиш, ама аз всеки път като се кача на такси и като закопчея колана получавам много странен поглед от шофьора, гледа все едно не му се доверявам на 30 годишния стаж зад геврека, а аз дефакто не му се доверявам :lol: , щото нито го знам къв е, нито как кара, нито какво може да се случи. Хората са го измислили, че спасяват живота, така че винаги съм с колан. Имам познат които се блъсна с 100 и кусур в един билборд, момчето е живо, НО колана при сблъсъка му пуква 2-3 прешлена на гръбнака и сега пича е ЖИВ, но го чакат да се възстанови някак си. Колана в случая му е навредил, ама му е спасил главата от размазване.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”