Липса на квалифицирани кадри!
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Липса на квалифицирани кадри!
Отговора е че Гърците и Французите получават субсидий а нашите производители от трите по дългото На продавачките в магазините не им трябват супер технологични машини но е те работят колкото да не заспят
- digo_pl
- Автомобил: omega V6
- Двигател:
- Контакти:
KirilGeorgiev написа:Отговора е че Гърците и Французите получават субсидий а нашите производители от трите по дългото На продавачките в магазините не им трябват супер технологични машини но е те работят колкото да не заспят
ко? ко?... ко рече?
Най-общо казано пределната производителност на труда е свързана (и зависима) от пределната производителност на капитала.
За да се получи оптимално съотношение между труда и капитала се изисква наличието на конкурентно пазарно равновесие(конкурентни цени), така че потребителите при потреблението си да се изправят пред конкурентни цени, така както производителите се изправят пред тях при потреблението на труд и капитал.
При наличие на фиксирана мин. работна заплата конкурентните цени не съществуват - производствените фактори не се разполагат оптимално.
За ватмана. Първо ватмана не спада към категорията "високо квалифицирани кадри" при това положение от гледна точка на нискоквалифицираната работна ръка минималната работна заплата предствлява фиксирана цена на труда над равновесната Ре - има излишък на предлагане на нискоквалифицирана работна сила. Ватмана няма как да повиши производителността на труда си като сутринта отиде на работа и си каже "днес ще повиша производителността на труда си".
Това става чрез оптимално съотношение между използвания труд и капитал, нещо което в едно общинско предприятие (в което работи ватмана) няма да се случи.
Не се случва и в други сектори тъй като има минимална работна заплата, наложени на предприемачите колективни трудови договори и субсидиЙ (деба това Й) в следствие се получават пазарните изкривявания и неоптимално разполагане на ресурсите.
За да се получи оптимално съотношение между труда и капитала се изисква наличието на конкурентно пазарно равновесие(конкурентни цени), така че потребителите при потреблението си да се изправят пред конкурентни цени, така както производителите се изправят пред тях при потреблението на труд и капитал.
При наличие на фиксирана мин. работна заплата конкурентните цени не съществуват - производствените фактори не се разполагат оптимално.
За ватмана. Първо ватмана не спада към категорията "високо квалифицирани кадри" при това положение от гледна точка на нискоквалифицираната работна ръка минималната работна заплата предствлява фиксирана цена на труда над равновесната Ре - има излишък на предлагане на нискоквалифицирана работна сила. Ватмана няма как да повиши производителността на труда си като сутринта отиде на работа и си каже "днес ще повиша производителността на труда си".
Това става чрез оптимално съотношение между използвания труд и капитал, нещо което в едно общинско предприятие (в което работи ватмана) няма да се случи.
Не се случва и в други сектори тъй като има минимална работна заплата, наложени на предприемачите колективни трудови договори и субсидиЙ (деба това Й) в следствие се получават пазарните изкривявания и неоптимално разполагане на ресурсите.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
reinhard написа:При наличие на фиксирана мин. работна заплата конкурентните цени не съществуват - производствените фактори не се разполагат оптимално.
Аз не се сещам за развита държава без минимални часови/месечни ставки. Оптимално използване на ресурсите има само в теорията

maxpayne написа:reinhard написа:При наличие на фиксирана мин. работна заплата конкурентните цени не съществуват - производствените фактори не се разполагат оптимално.
Аз не се сещам за развита държава без минимални часови/месечни ставки. Оптимално използване на ресурсите има само в теорията
Тогава се сети що има криза и се посмей пак щото в практиката в момента има едни 12% безработица......
Опаа - любима тема. Аз съм квалифициран кадър(ИТ, Сис Админ). Я сега да видим - от последните интервюта за работа:
- Ще ви се обадим
- Ако сте одобрен ще ви се обадим
- Ще ви се обадим
- Ще ви се обадим
............
В 99% от случаите не ме взимат заради претенциите от моя страна за заплатата. Квалификацията ми я признават иначе.
Не съм от хората, които се изхвърлят колко много знаят и какви специалисти са. Знам английски, мога да вдигна сървър за 5 мин.
Сам съм изграждал и конфигурирал wan, lan, wireless, voIP. Сървъри и работни станции и прочие.
Къде е разковничето. Ето в моята фирма сложиха нови мениджъри, те за 6 месеца съсипаха фирмата. Намалиха ни заплатите с 10%. Аз обаче си викам "Защо ми намаляват моята заплата, като работата ми на практика се е увеличила?" И ..... Сега нещата се пооправиха, фирмата пак има пари, обаче заплатата не се вдига (както обещаха) - ще напускам само да си намеря друга работа. На мое място ще дойде някой щуробаджанак или студент, който тепърва ще влиза в час. Загубата на фирмата ще е доста, и това всичкото, защото се ИЗЦИГАНИХА!Ето това е в България в момента. Има добри специалисти - просто не сме съгласни да работим за по-малко пари. Не е вярно, че фирмите нямат пари. Моята изкарва над 2.5 милиона оборот годишно. Само от печалбата от миналата година си купи нов офис до Витошка. И въпреки това ме лъжат, че сме зле. Аз лично с мои разработки съм им спестил поне 30 хиляди лева и накрая за благодарност ми дадоха една премия от 300 лева и още една на другия месец за 100 лева. Е аз за себе си знам, че повече разработки няма да правя. Когато им потрябва нов софтуер - ще си наемат фирма да ги одруса 25000 - 30000 лева! Това е реалността. Много от хората постнаха тука - ми направете си собствен бизнес - е направих. Отивам в едно училище да подам оферта за поддръжка на компютрите, дадох по-ниска цена от всички, но не ме наеха (защо?). В момента почти всички компове им са развалени, ама другата фирма не пипа. (защо?). Даскалката по информатика ми е приятелка и постоянно ми се оплаква, и съжелява ще не са ме наели мен. Но и тя не знае защо!Може би ако бях обещал на Директорката % щеше да ме вземе.
- Ще ви се обадим
- Ако сте одобрен ще ви се обадим
- Ще ви се обадим
- Ще ви се обадим
............
В 99% от случаите не ме взимат заради претенциите от моя страна за заплатата. Квалификацията ми я признават иначе.
Не съм от хората, които се изхвърлят колко много знаят и какви специалисти са. Знам английски, мога да вдигна сървър за 5 мин.
Сам съм изграждал и конфигурирал wan, lan, wireless, voIP. Сървъри и работни станции и прочие.
Къде е разковничето. Ето в моята фирма сложиха нови мениджъри, те за 6 месеца съсипаха фирмата. Намалиха ни заплатите с 10%. Аз обаче си викам "Защо ми намаляват моята заплата, като работата ми на практика се е увеличила?" И ..... Сега нещата се пооправиха, фирмата пак има пари, обаче заплатата не се вдига (както обещаха) - ще напускам само да си намеря друга работа. На мое място ще дойде някой щуробаджанак или студент, който тепърва ще влиза в час. Загубата на фирмата ще е доста, и това всичкото, защото се ИЗЦИГАНИХА!Ето това е в България в момента. Има добри специалисти - просто не сме съгласни да работим за по-малко пари. Не е вярно, че фирмите нямат пари. Моята изкарва над 2.5 милиона оборот годишно. Само от печалбата от миналата година си купи нов офис до Витошка. И въпреки това ме лъжат, че сме зле. Аз лично с мои разработки съм им спестил поне 30 хиляди лева и накрая за благодарност ми дадоха една премия от 300 лева и още една на другия месец за 100 лева. Е аз за себе си знам, че повече разработки няма да правя. Когато им потрябва нов софтуер - ще си наемат фирма да ги одруса 25000 - 30000 лева! Това е реалността. Много от хората постнаха тука - ми направете си собствен бизнес - е направих. Отивам в едно училище да подам оферта за поддръжка на компютрите, дадох по-ниска цена от всички, но не ме наеха (защо?). В момента почти всички компове им са развалени, ама другата фирма не пипа. (защо?). Даскалката по информатика ми е приятелка и постоянно ми се оплаква, и съжелява ще не са ме наели мен. Но и тя не знае защо!Може би ако бях обещал на Директорката % щеше да ме вземе.
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
reinhard написа:maxpayne написа:reinhard написа:При наличие на фиксирана мин. работна заплата конкурентните цени не съществуват - производствените фактори не се разполагат оптимално.
Тогава се сети що има криза и се посмей пак щото в практиката в момента има едни 12% безработица......
Мечтай си

maxpayne написа:reinhard написа:При наличие на фиксирана мин. работна заплата конкурентните цени не съществуват - производствените фактори не се разполагат оптимално.
И тук има такава 240 лева делено на 168 часа....= 1,42 лв

Колега Weismann....скоро гледах обява като за теб в една друга държава и плащаха само 400 евро...ама на ден

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
wiseman написа: В момента почти всички компове им са развалени, ама другата фирма не пипа. (защо?). Даскалката по информатика ми е приятелка и постоянно ми се оплаква, и съжелява ще не са ме наели мен. Но и тя не знае защо!
Стани директор на училище и ще разбереш защо е така.
wiseman написа:В 99% от случаите не ме взимат заради претенциите от моя страна за заплатата. Квалификацията ми я признават иначе.
Matematiks написа:
Колега Weismann....скоро гледах обява като за теб в една друга държава и плащаха само 400 евро...ама на ден
И аз съм ги гледал - дори преди години си правих експеримент. Кандидатствах за едно място за подръжка на нета на един нейбърхуд в един град в Щатите. Одобриха ме само по документи дето се вика. Стартова - 35$ на час. Сладка работа, суичове и няколо сървъра.От вкъщи дет се вика. И после като разбраха, че съм от БГ почнаха сконфузено да обясняват, че това било само за резиденти на Щата...
Ама тука в БГ-то повече от 500- 600 лева не дават за същата работа!
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
reinhard написа:Тогава се сети що има криза и се посмей пак щото в практиката в момента има едни 12% безработица......
аа, значи има криза заради неравномерното и неоптималното разпределение на пазара на труда и въвеждането на минималнта ставка на труда?

в целият свят съществуват отрасли, които се дотират от държавите по ред причини. Да вземем например земеделието - от една страна дотациите са с цел независимост от внос, от друга има чисто демографски и социални причини, а именно населението по селата да си седи по селата, а не страната да има 2-3 мегаполиса с 90% от населението както се случва у нас. Една от страните с най-щастливо самоопределящо се население и най-развита здравна система, Коста Рика, има изцяло дотирано от държавата здравеопазване. Да, рядко правят хай тек операции по 12 часа и с 30 души екип както в САЩ, но там тези операции се правят само и изключително по имиджови причини и с цел привличане на нови инвестиции и кадри.
като казах кадри - една от предпоставките за създаване на висококвалифицирани кадри е образователната система. На мен не ми се струва логично в 8млн България да имаме университет на всяка керемида и всеки втори да е висшист. Караме още по инерция от уж пословичното добро българско образование, но в момента ситуацията е трагична и каручката ще даде заден ход много скоро.
п.п. конкретно на въпроса за 12% безработица - за мен причината е безконтролната алчност на американските банки, можем да си говорим за изсмукани от пръстите финансови деривати колкото искаш
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
wiseman написа:Matematiks написа:
И аз съм ги гледал - дори преди години си правих експеримент. Кандидатствах за едно място за подръжка на нета на един нейбърхуд в един град в Щатите. Одобриха ме само по документи дето се вика. Стартова - 35$ на час. Сладка работа, суичове и няколо сървъра.От вкъщи дет се вика. И после като разбраха, че съм от БГ почнаха сконфузено да обясняват, че това било само за резиденти на Щата...
Ама тука в БГ-то повече от 500- 600 лева не дават за същата работа!
Значи...какво се оказа:Може да се продава нет на западни цени,но не може да се плащат на персонала по подръжката западни заплати....Извода всеки може да си направи сам за себе си

maxpayne написа:reinhard написа:Тогава се сети що има криза и се посмей пак щото в практиката в момента има едни 12% безработица......
аа, значи има криза заради неравномерното и неоптималното разпределение на пазара на труда и въвеждането на минималнта ставка на труда?![]()
Изкривяването на пазара на труда е само едно от пазарните изкривявания.
Алчността на американските банки произтича от друго изкривяване поддържане на ниски лихвени проценти и печатане на пари.
всеки се интересува и проучва каква кола и телевизор да си купи. Проучва ли обаче банката в която си влага парите. И фалиралите банки и фирми следва да ги спасяваме с пари на данъкоплатците.
maxpayne написа:
в целият свят съществуват отрасли, които се дотират от държавите по ред причини. Да вземем например земеделието - от една страна дотациите са с цел независимост от внос, от друга има чисто демографски и социални причини, а именно населението по селата да си седи по селата, а не страната да има 2-3 мегаполиса с 90% от населението както се случва у нас. Една от страните с най-щастливо самоопределящо се население и най-развита здравна система, Коста Рика, има изцяло дотирано от държавата здравеопазване. Да, рядко правят хай тек операции по 12 часа и с 30 души екип както в САЩ, но там тези операции се правят само и изключително по имиджови причини и с цел привличане на нови инвестиции и кадри.
Субсидирането е форма на прахосване на публични средства, защото в случая става дума за прехвърляне на средства от динамични икономически райони и дейности към райони или дейности, при които възвращаемостта е по-ниска.
Субсидиите са всъщност публични средства, събрани от данъкоплатците, които се разпределят чрез политически решения. В административното прехвърляне на тези средства липсва всякакъв елемент на доброволност; то се извършва чрез насилствения апарат на държавата.
Субсидирането на райони и дейности означава изкуствено поддържане на икономическа дейност, за което се използват ресурси, които в условията на пазарен икономичеки модел биха могли да бъдат използвани за дейности с далеч по-висока стойност.
Нещо повече - регулирането на пазара на труда винаги довежда до малки и краткотрайни ефекти- факт.

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
ktamen написа:В коя категория го слагаш това момиченце - на работодателите или на кадрите? Повечето обяви за работа завършват с: "Само одобрените по документи кандидати ще бъдат поканени на интервю". Кой мислиш, че одобрява кандидатите по документи? Колко пъти си пращал CV и са те канили на интервю? Ако в някоя обява не е даден телефон изобщо не си губя времето да чакам да ме одобрят подобни девойчета.
Много възможности си изпуснал да ти кажа

До сега не съм кандидатствал за нито една работа по телефона...
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
reinhard написа:Субсидирането е форма на прахосване на публични средства
Добре преписа отчасти Цветелин Цоневски, отчасти учебника по макроикономика, ама не разбрах коя теза защитаваш. Не съществува свободен пазар на труда по смисъла на идеите на Адам Смит, които са ти така присърце. Дали са добри или лоши - аз не се наемам да споря, но е факт, че повечето му идеи са утопични.
Да се върнем пак по темата - в моята фирма често търсим висококвалифицирани кадри. Средно 3-6 месеца отнема да открием подобен човек, с който да се споразумеем. Като цяло е доста трудно на нашия HR
Върни се в “ОФФ-Топик - други”