АЕЦ "Белене" - голямата далавера на отиващото си правителство
http://oshte.info/004/000105/01/1901/04.htm
Веселин Кандимиров
Ще започнем с няколко въпроса:
1.Какво прави едно правителство в края на мандата си, който е получило случайно, използвало бездарно и си отива с ясното съзнание, че друг мандат няма да има?
а/ срамува се
б/ бърза да си напълни гушата с каквото е останало.
Ако отговорът ви е а/, няма нужда да четете по-нататък. Ако е б/, продължете.
2. Защо правителството на НДСВ толкова бърза да строи АЕЦ “Белене”?
а/ поради присъщия си идеализъм
б/ по други причини.
Ако пак сте отговорили с б/, минете към следващия въпрос:
3. Как бихте постъпили, ако някой ви предложи да му станете гарант по заем, с който той смята да построи предприятие?
а/Ако предприятието е печеливше, печалбата е за него, но ако фалира, заема ще връщате вие?
б/Няма б/. Тук единственият възможен отговор изглежда така: а/ ще изгубите интерес към предложението.
Затова се налага да стесним първоначалните условия: представете си, че сте висш държавен служител, може би дори министър-председател, сумата е от порядъка на милиарди, а загубите ще се плащат не от собствения ви джоб, а от държавния бюджет. При това, дълго след като вече сте престанал да бъдете министър-председател. От вас се иска само да дадете разрешение. Това се нарича предоставяне на държавни гаранции по сделката.
Няма а/. Тук единствения отговор е б/ ще проявите към сделката интерес, право пропорционален на комисионната, която ви се предлага.
Не правя никакви квалификации, г-н Главен прокурор, само излагам факти: в края на мандата си правителството на НДСВ бърза да започне строителството на АЕЦ “Белене”, като предлага държавни гаранции по сделката.
Доколко това правителство има навика да работи в интерес на обществото, нещо, което прави невъзможни отговорите от тип б/, личи от следния пример:
Към 2004 стана ясна, че от Европейския Съюз на България са отпуснати близо милиард евро безвъзмездни помощи по различни проекти за развитието на страната. Подчертаваме, това не са заеми, които трябва да се връщат, и то с лихви, а помощи. Които трябва само да се похарчат. За поправка на пътищата, например. Отчете се, че само един или два процента от тези пари са усвоени. Правителствените чиновници не са си мръднали пръста за това.Страната е пропуснала ползи за около милиард евро.
Както е известно, чужди пари се харчат извънредно лесно.Защо е станало това? Защото средствата, отпускани от ЕС имат една много неприятна особеност: те подлежат на строга отчетност. Трябва да доказваш за какво си изхарчил всеки лев и правомерно ли си го изхарчил. Можеш да щипнеш нещо само от средствата за кламери или пощенски марки. Кокошкарска работа.
Държавният служител, изправен пред този феномен, има две възможности:
а/ да се заеме с усвояването на тези средства
б/ да решава кръстословици.
И в двата случая той ще получи една и съща заплата.
Служителят мисли по въпроса по-малко време, отколкото е необходимо, за да се прочете това изречение. После посяга към вестника.
В този случай правителството е постъпило като лош баща, комуто са предложили пари за обувки на децата му, а той ги е отказал, защото не може да се напие с тях.
Но ето, че на хоризонта се появява АЕЦ “Белене”, оценено от консултантите на правителството на между два и четири милиарда евро. (Какво са за тях два милиарда повече или по-малко! Да не би да излизат от джоба им?) Тук не се отчиташ пред Брюксел. Средствата идват от бюджета. А бюджетът е сладко нещо – сам си го правиш, сам си го харчиш и сам си отчиташ изхарченото. Е, има някакъв контрол. Сметната палата, например. То кой ли ти бръсне Сметната палата за нещо.
И същия този държавен служител изведнъж чак ръцете го засърбяват за работа, г-н прокурор.
Някой може да ни обвини в черногледство. Да, има корупция. Вземат се подкупи и комисионни, което е едно и също. Министри осигуряват тлъсти държавни поръчки на фирми, които утре, когато вече няма да са министри, ще ги хранят. Това е ставало и ще става. Но защо да не допуснем, че в случая личният интерес на някои хора съвпада с обществения и благодарение на това един ден ще си имаме чудесна нова атомна централа само срещу някакви си пет, нека да са шест милиарда евро?
Само че, ако АЕЦ “Белене” беше печеливше предприятие, щеше да има не един, а много инвеститори, които да искат да я построят със собствени средства. Даже щяха да предлагат подкупи, за да им възложат поръчката. Фактът, че се искат държавни гаранции за нея говори друго – бизнесът не е уверен в нейната рентабилност. И затова държавата му дава нещо като подкуп, за да я построи. От парите на данъкоплатците, естествено. - а сега вече никой не иска да ни финансира освен разбира се АтомЕнерго ПроектТова е голямата далавера на правителството. В нея то не е само. Подкрепят го хиляди по-дребни чиновници и специалисти, които се хранят покрай ядрената енергетика. Също и лобитата на онези, които произвеждат или поддържат съоръжения за тази енергетика. И радетелите на руските интереси в България, които виждат възможност да се пробутат непродаваемите руски реактори, руско ядрено гориво, руски технологии и в крайна сметка – руско влияние. Замирисва на сделка между НДСВ и БСП: ето, ние ви осигуряваме всичко това, в замяна на което вие...
А на ошашавения данъкоплатец му се пробутват доводи като: “АЕЦ “Белене” ще бъде достоен отговор на плесницата, която ни удари ЕС със закриването на реакторите в Козлодуй”. (Казано по време на общественото обсъждане на проекта!) Нещо като икономическа обосновка, извършена с емоционални средства.
Затова се налага да прекършим емоциите му с икономически доводи. На тези, които вярват, че атомната енергетика в България е рентабилна, предлагам, подобно на списание “Богатство” съвършено безплатен начин за забогатяване: намерете купувач за съвсем безопасната и произвеждаща най-евтината енергия АЕЦ “Козлодуй”, без която България не може. Купувачът трябва да продава тази енергия в условията на децентрализирано производство и дерегулиран пазар, да намери начин за съхраняване на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци и да погребе централата, когато изтече проектния й срок.
Комисионната ви може да бъде не в проценти, а в промили от стойността на сделката. Ако вземете две на хиляда, колкото е съдържанието на алкохол в кръвта на средно пиян шофьор, пак ще станете милионер.
Белким тогава се сетите и кой ви е дал съвета.

Има ли сметка от АЕЦ Белене?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил:
- Двигател:
С предварителното извинение за това, че не съм особено светнат по въпросите на енергетиката, искам да задам един-два въпроса на защитниците на тезата за ВЕИ: приемаме, че са изградени съответните ВЕЦ и ветрогенератори в необходимото количество. И изведнъж настава едно горещо, сухо и безветрено лято... Няма вятър за ветрогенераторите, водата е малко за ВЕЦ-овете. От жегата използването на климатици и респ. на ел. енергия скача драстично(пример-Гърция), а няма откъде да се вземе. Какво правим?
Втори въпрос-изграждаме АЕЦ с руски реактори и (както казвате) руско гориво. Можете ли да гарантирате, че цените на руското гориво(уран или каквото е там) е по-неизгодно от френското, американското и т.н. И евентуалната инвестиция във френски, американски и т.н. реактори не ни ли връзва по подобен начин със съответния доставчик на гориво?
И моето лично мнение-ВЕИ са много хубаво нещо, но като допълнителен източник на електричество, а не като основен-за основен миля, че АЕЦ засега няма алтернатива.
Втори въпрос-изграждаме АЕЦ с руски реактори и (както казвате) руско гориво. Можете ли да гарантирате, че цените на руското гориво(уран или каквото е там) е по-неизгодно от френското, американското и т.н. И евентуалната инвестиция във френски, американски и т.н. реактори не ни ли връзва по подобен начин със съответния доставчик на гориво?
И моето лично мнение-ВЕИ са много хубаво нещо, но като допълнителен източник на електричество, а не като основен-за основен миля, че АЕЦ засега няма алтернатива.
-
- Автомобил:
- Двигател:
ISRalien написа:Говориш ПЪЛНИ глупости!
Ти от къде си? В София стъпвал ли си? Харесва ли ти въздуха? Да забелязваш напоследък някаква тенденция в промяната на климата? Глобално затопляне говори ли ти нещо?
Това, че в Германия има "Зелени" е само за пример!
При нормална цена на тока инвестицията за слънчеви панели се връща за няколко години, след това започва чиста печалба.
Знаеш ли какъв е периода на полуразпад на горивото за една АЕЦ?
АМАН ОТ ПРОФЕСОРИ!!!
Знам периода на полуразпад, хич да не е физика съм учил 9-10 години

И живея на 8км от центъра на София. какво общо има атомната енергия със мръсния въздух?
Фактът че според теб "При нормална цена на тока инвестицията за слънчеви панели се връща за няколко години, след това започва чиста печалба." показва, че не си си научил домашното.
връща се ако :
а) някой (демек данъкоплатците) ти изкупува тока на изкуствена 5-кратно по-висока цена.
б) някой (демек данъкоплатците) ти спонсорира цената на слънчевите панели
Питам те - какво правим в студен, мрачен зимен ден? ще разчитаме на ТЕЦ, който замърсява с радиоактивни изотопи на порядък повече от АЕЦ?
Какво правим, когато пика на производство на ел.енергия от слънчеви панели не съвпада с пика на потребление? ще използваме акумулатори? Ще разчитаме на ПАВЕЦ Чаира?
Какво коментираме в темата - дали по принцип АЕЦ са по-изгодни в момента (са) или краде ли се в България - да краде се. Лично аз имам познати работещи в крупна фирма перяща милиони чрез "алтренативни източници на енергия". Да не кажа че не са милиони а десетки + милиони. Евро. И всички дето тук си чешем ръцете ще им наливаме парички, понеже държавата ще им купува тока на 4х цена.
Параграф 22 да си чел? Има един култов момент където купуват яйца по 12 цента, продават ги за 7 и са на далавера, та и тук на наш гръб е същото.
Пишете си щом имате желание.
Аман от хора, които са специалисти по всичко.
Тука малко на ангро се говори вече...
Истината е че АЕЦ ще произвежда един от най-скъпите токове в ЕС и тъй като няма никой да иска да купува толкова скъп ток, ще трябва ние да го изкупуваме...Тъй като НЕК подписа договор с който гарантира че ще изкупува тока на АЕЦ-а за 15 години
Аец е хубаво нещо, когато няма друга алтернатива..В бг има и то не една...
Другото което е че Вятър винаги има...А когато няма има слънце, а и отделно си имаме море, което винаги има вълни и течения..От алтернативните източници на енергия се добива енергия винаги...Разликата е в количеството..И добитата повече енергия се складира за да се ползва когато няма вятър или слънце ...Ако не бяха толкова изгодни нямаеш да ги използват о целия свят...Помислете малко..
АЕЦ ще произвежда много ток..Там е проблема...Ние нямаме нужда от него, защото настоящите ни мощности покриват максималните нужди на България + 2 твтч...Т.е един АЕЦ отгоре ни е излишен, просто тази енергия, която ще се създава, няма да може нито да се продава нито да се консумира..Това е проблема...
Истината е че АЕЦ ще произвежда един от най-скъпите токове в ЕС и тъй като няма никой да иска да купува толкова скъп ток, ще трябва ние да го изкупуваме...Тъй като НЕК подписа договор с който гарантира че ще изкупува тока на АЕЦ-а за 15 години
Аец е хубаво нещо, когато няма друга алтернатива..В бг има и то не една...
Другото което е че Вятър винаги има...А когато няма има слънце, а и отделно си имаме море, което винаги има вълни и течения..От алтернативните източници на енергия се добива енергия винаги...Разликата е в количеството..И добитата повече енергия се складира за да се ползва когато няма вятър или слънце ...Ако не бяха толкова изгодни нямаеш да ги използват о целия свят...Помислете малко..
АЕЦ ще произвежда много ток..Там е проблема...Ние нямаме нужда от него, защото настоящите ни мощности покриват максималните нужди на България + 2 твтч...Т.е един АЕЦ отгоре ни е излишен, просто тази енергия, която ще се създава, няма да може нито да се продава нито да се консумира..Това е проблема...
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Мен ми писна да споря с дървени философи.
Тук още малко ще изкарате, че е полезно да се облъчваш с радиация.
Колегата Torsi много добре го каза, само ще допълня, че даже и да има такъв пик, който да не го покрие вятъра, вълните и слънцето има ВЕЦ. Е кога ще спре ВЕЦ-а? Може би през лятото, да предположим, ако тогава спадне нивото на реката ще му падне и КПД-то. А лятото какво грее?
АМАН!
Пак да споделя, че съм учил ФП на ЯЕЦ (Физични Процеси на ЯдрениЕЦ), както и Фотоенергетика, наистина обучението в ЮЗУ-Благоевград определено не е на ниво, но това, което ми е интересно, го следя и точно в тези часове съм внимавал. Тъй че не съм някой, който си говори нещо, което е прочел в dnes.bg!
Колегата Torsi много добре го каза, само ще допълня, че даже и да има такъв пик, който да не го покрие вятъра, вълните и слънцето има ВЕЦ. Е кога ще спре ВЕЦ-а? Може би през лятото, да предположим, ако тогава спадне нивото на реката ще му падне и КПД-то. А лятото какво грее?
АМАН!
Пак да споделя, че съм учил ФП на ЯЕЦ (Физични Процеси на ЯдрениЕЦ), както и Фотоенергетика, наистина обучението в ЮЗУ-Благоевград определено не е на ниво, но това, което ми е интересно, го следя и точно в тези часове съм внимавал. Тъй че не съм някой, който си говори нещо, което е прочел в dnes.bg!
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
ISRalien написа:Мен ми писна да споря с дървени философи.
АМАН!
колега, много навътре го взимаш.... relax, take it easy....
разбрахме какво си учил, а ще споделиш ли дали и в тази сфера работиш?
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
Ludia написа:ISRalien написа:Мен ми писна да споря с дървени философи.
АМАН!
Луд, не му чупи хатъра...момчето се гордее с образованието си...

- StanTheMan
- Автомобил:
- Двигател: AFT
- Контакти:
Torsi написа:АЕЦ ще произвежда много ток..Там е проблема...Ние нямаме нужда от него, защото настоящите ни мощности покриват максималните нужди на България + 2 твтч...Т.е един АЕЦ отгоре ни е излишен, просто тази енергия, която ще се създава, няма да може нито да се продава нито да се консумира..Това е проблема...
Това, пък от къде го измисли? И си имахме 4 реактора ВВЕР 440, които затворихме и толкова години преди да ги затворим все се чудихме за кво са ни, така ли

ISRalien написа:Мен ми писна да споря с дървени философи.
Може би през лятото, да предположим, ако тогава спадне нивото на реката ще му падне и КПД-то. А лятото какво грее?
Къде я видя тая радиация?
И другото, което искам да те питам, Колега, ти като си караш колата с леко натиснат педала на газта и до дупка като го натиснеш КПД-то ли ти се променя?

И накрая и ако ми кажеш и какъв е периода на полуразпад на горивото, евала ще ти кажа....ама да не забравиш да го сметнеш за свежото и отработеното гориво

- Ivailo
- Контакти:
chefito написа:Ludia написа:ISRalien написа:Мен ми писна да споря с дървени философи.
АМАН!
Луд, не му чупи хатъра...момчето се гордее с образованието си...каза го само 7 пъти в тази тема...
Ми.. не, честно казано определено не се гордея с образование от ЮЗУ-Неофит Рилски, и за това съм програмист. С това образование мога да се уредя като чистачка в Козлодуй (с връзки). Ама си го изкарах, щото го почнах.
иии забравих да кажа - споменавам го толкова пъти щото поне толкова пъти ми казаха, че си нямам идея от това, което говоря (не пряко).
P.S. StanTheMan, периода на полуразпад на чист уран-235 е около 700 милиона години, но честно казано след употребата му не мога да ти кажа колко ще е.
Последна промяна от Ivailo на Вто 17 юни 2008 21:06, променено общо 1 път.
StanTheMan написа:Torsi написа:АЕЦ ще произвежда много ток..Там е проблема...Ние нямаме нужда от него, защото настоящите ни мощности покриват максималните нужди на България + 2 твтч...Т.е един АЕЦ отгоре ни е излишен, просто тази енергия, която ще се създава, няма да може нито да се продава нито да се консумира..Това е проблема...
Това, пък от къде го измисли? И си имахме 4 реактора ВВЕР 440, които затворихме и толкова години преди да ги затворим все се чудихме за кво са ни, така ли![]()
:
Имахме ли режим на тока след като затворихме двата реактора?НЕ!
Вземи прочети малко цифри...Добий малко повече информация за сегашното състояние и тогава говори глупости...
- StanTheMan
- Автомобил:
- Двигател: AFT
- Контакти:
Имахме ли режим на тока след като затворихме двата реактора?НЕ!
Вземи прочети малко цифри...Добий малко повече информация за сегашното състояние и тогава говори глупости...
Аз като "говоря глупости" поне не се позовавам на прочетено в кратки статийки от новинарски сайтове, както е очевидно че правят доста от участниците в този дебат.
Така че, ако имаш някакъв конкретен и сериозен източник, дай да ги видим тея цифрички, че ми стана много интересно

П.С. ...приемам и на лични

- Ivailo
- Контакти:
StanTheMan написа:Имахме ли режим на тока след като затворихме двата реактора?НЕ!
Аз като "говоря глупости" поне не се позовавам на прочетено в кратки статийки от новинарски сайтове, както е очевидно че правят доста от участниците в този дебат.
Така че, ако имаш някакъв конкретен и сериозен източник, дай да ги видим тея цифрички, че ми стана много интереснои определено не съм съгласен с това, че ще ни идва в повече електроенергията произведена от бъдещия АЕЦ!
П.С. ...приемам и на лични
Е нямаше режим

И преди беше всеизвестен факт, че изнасяхме ток за Гърция на цена около 1-2 стотинки на КВтЧ
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм посочил цифри - поне до 2015 ще сме ОК с производството на ток със сегашните мощности. После идва и въпроса "С 8 000 000 000 лева колко можем да субсидираме цената на тока? Примерно купуваме го по 10 цента от чужбина и го продаваме по 8 цента на пазара, като държавата губи по 2 цента на киловат. Та за колко години напред ще стигнат тези осем милиарда, за да внасяме ток, без да променяме цената на вътрешния пазар?"
От нов АЕЦ ще имат полза единствено политиците
Схемата е ясна - доставките на горивата не са директни, а от "наша фирма", износа на ток пак е през "наша фирма", поддръжката и ремонтите на централата се осъществява от "наша фирма" и т.н и т.н. и т.н. до безкрайност
Съгласен съм да има АЕЦ, само и единствено ако е 100% частна компания и без никакви гаранции и участия на държавата. Защо не се налага примерно държавата да дава гаранции при изграждането на един ГСМ оператор? Защото компаниите са си сметнали колко пари им е инвестицията и колко пари ще спечелят в последващите 10 години и се работи по план. Всички са наясно, че бизнеса е печеливш. А и да фалира - на кой му пука? Не губят моите пари. Сега за АЕЦ- защо не се намери частна компания, която да е преценила, че има далавера в строителството и да ходи тя да се натиска на правителството "Моля, разрешете ми да построя един АЕЦ, моля ви! Само 2 реактора, плиииз" ... защото хората за да са станали богати, значи имат нещо в главите...
От нов АЕЦ ще имат полза единствено политиците

Съгласен съм да има АЕЦ, само и единствено ако е 100% частна компания и без никакви гаранции и участия на държавата. Защо не се налага примерно държавата да дава гаранции при изграждането на един ГСМ оператор? Защото компаниите са си сметнали колко пари им е инвестицията и колко пари ще спечелят в последващите 10 години и се работи по план. Всички са наясно, че бизнеса е печеливш. А и да фалира - на кой му пука? Не губят моите пари. Сега за АЕЦ- защо не се намери частна компания, която да е преценила, че има далавера в строителството и да ходи тя да се натиска на правителството "Моля, разрешете ми да построя един АЕЦ, моля ви! Само 2 реактора, плиииз" ... защото хората за да са станали богати, значи имат нещо в главите...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Частен АЕЦ? В България? Вярваш ли че някой в Европа ще ни позволи таково нещо (и с право)musura написа:Съгласен съм да има АЕЦ, само и единствено ако е 100% частна компания и без никакви гаранции и участия на държавата. Защо не се налага примерно държавата да дава гаранции при изграждането на един ГСМ оператор? Защото компаниите са си сметнали колко пари им е инвестицията и колко пари ще спечелят в последващите 10 години и се работи по план. Всички са наясно, че бизнеса е печеливш. А и да фалира - на кой му пука? Не губят моите пари. Сега за АЕЦ- защо не се намери частна компания, която да е преценила, че има далавера в строителството и да ходи тя да се натиска на правителството "Моля, разрешете ми да построя един АЕЦ, моля ви! Само 2 реактора, плиииз" ... защото хората за да са станали богати, значи имат нещо в главите...
100% частни АЕЦ мисля че няма никъде
Какво те кара да мислиш също че при положение на нарастващи цени на петрола няма да се повиши консучацията на ел ток?
Пример: http://news.expert.bg/n166648/
Клиентите имат опция за локална "водород-станция", където водорода чрез електричество се добива от природен газ.
Или стартиращия през 2010 проект на Израел заедно с Рено-Нисан да започне масово внедряване на изцяло електрически задвижвани автомобили (с планове ако всичко е ок до 2020 над половината парк там да е такива автомобили)
Кой би отказал вместо на ден да хаби 10л бензин в София и да си дишаме после дима, вечер да се заредиш за 2-3лв от контакта?
Да не говорим че много от сегашните мощности са амортизирани
Ако от мен зависеше щях да затворя всички ТЕЦ-ове, защото са много по-мръсни за околната среда.
Ако някой си вярва, че има страна в света която разчита изцяло на вятър, слънце и приливи да вдигне ръка

Върни се в “ОФФ-Топик - други”