Поредната гавра на КАТ - посред бял ден

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
pepo
Автомобил:
Двигател:

Re: Поредната гавра на КАТ - посред бял ден

Мнениеот pepo » Пет 14 май 2010 13:22

LILO&STICH написа:
pepo написа:някои ако иска да си направи експеримент от дясна лента да си обикаля цялото кругово и да запущва всички исходи и да видим от колко опита ще има катастрова маи на секи опит ще ви блускат ако си карате така ок закона казва да пропускаме дясно стояшия ми ако исправарвате испреварвания автомобил е от дясната страна ква значи тругвам да испреварвам и ония като реши да се престроява си мисли че закона го пази и не обръша глава да погледне от ляво и ми сече путя в моита лента и се блъскаме демек неможе да се испреварва ли :banghead:

боже,кой клас си :shock

не се справам добре със писането на компютъра зашо питащ иначе :Mr Green Fun

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пет 14 май 2010 13:26

Дясностоящия е с предимство само ако и двамата си сменяте лентите, тоест си кръстосвате посоките!

П.П. Какво беше онова за връщането на книжките???

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Пет 14 май 2010 13:32

Още един... списъка се увеличава :horror: :horror: :horror: :horror: :horror: :horror: :horror:

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Пет 14 май 2010 13:47

heimdal написа:Още един... списъка се увеличава :horror: :horror: :horror: :horror: :horror: :horror: :horror:

heimdal, виждал ли си това кръстовище наживо? Предполагам, че не си! Не знам какви са ти генералните изводи от показаните снимки. Всъщност, да - пълното безхаберие на общината и незагрижеността й да поставя знаци. Съгласен съм. Мога да ти цитирам още много места в града където начина на поставяне на знаците може да предизвика ПТП. Не се смей, така е! Но в случая с твоя приятел, от дясна лента да завиваш наляво си е нарушение. "От друга страна завиването надясно се извършва от най-дясната пътна лента по посока на движението (чл.35 ал.1 от ЗДвП) т.е. МПС-2 трябва да навлезе изцяло в съседната дясна пътна лента по посока на движението си преди да извърши маневрата завой надясно. Всъщност на това кръстовище МПС 2 няма нужда да променя лентата си на движение, за да продължи направо и това е заблуждение на СДВР заради неточния ти чертеж. Именно поради тази причина би следвало да се има в предвид текста на чл.25 ал.2 от ЗДвП (при извършване на маневра която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне ППС които се движат по нея). И точно този член е приложим спрямо действията на твоя приятел, защото той навлиза в средната лента и променя посоката на движение. От тук става ясно, че МПС-1 е с предимство пред МПС-2. И идва съответно грешната констатация пак по причина на подвеждащата рисунка. Преди няколко поста помолих някой да цитира точното място в правилника, което урежда движението на МПС в кръгово движение. Сега повтарям молбата си!

Последна промяна от leavon на Пет 14 май 2010 13:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пет 14 май 2010 13:49

heimdal написа:Още един... списъка се увеличава :horror: :horror: :horror: :horror: :horror: :horror: :horror:

Това ако се отнася за мен го изтривай, щото май не ме разбра правилно, но ще уточня че съм на твоята страна!

Потребителски аватар
tomata
Автомобил: VW Passat B5 Alhambra
Двигател: AWT AWC

Мнениеот tomata » Пет 14 май 2010 13:54

titi7707 написа:
heimdal написа:"автомобила с маркиран No1 е виновен за ПТП!"

Преди да пишеш глупости ги обоснови!

колега първо се научете да се престроявате преди да влезете в кръгово движение и тогава обвинявайте полицайте!
аз само ще те питам автомобил номер1 при положение че не се отклонява през първия изход след това не отклонява през втория изход какво прави в най дясната лента!

колега мн си прав автомобил номер 1 е виновен, какво прави в най дясна лента при положение "излиза" от първия възможен изход

abcd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот abcd » Пет 14 май 2010 14:34

Да успокоим топката. Има кръстовища специално конструирани за повече катастрофи. Например на четвърти километър под моста на цариградско шосе. Там влизам, оглеждам се и услушвам като "глухо прасе в нива с мамули" както казва моят приятел Доктора. Ако идваш от Плиска към локалното за окръжна болница може много лесно да направиш същата катастрофа като тази за която говорим с някой от навлизащите в кръговото от към раковата болница. Стига да решиш че те са без предимство от триъгълния знак. Но наи-често те вече са няколко метра в кръговото и трябва да ги пуснеш пред теб (и отзад да те натресът). Пред тях стой друга дилема ако не излизат в първата отбивка как да се включат в средната лента-винаги е рисково. Разстоянията са къси за престрояване, а изходите са тангенциални на кръга, а това затруднява преценката кой на къде и как. Другите входове и изходи на това кръстовище не са по-лесни. Иска ми се да чуем някой стар таксиджия който върти по тези места.

abcd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот abcd » Пет 14 май 2010 14:54

Колега leavon, ти виждал ли си път с разчертана маркировка на платната която да продължава влючвайки се в отбивката в дясно. Така, че маркировката на платната в кръговото движение са си отделно, а входовете и изходите са маркирани отделно със стоп линия, знаци и т.н. и това че се движиш в средната лента на кръговото не значи имаш педимство като се вклюяваш в средната лента на изхода. Това просто е друг път.

Потребителски аватар
heimdal

Мнениеот heimdal » Пет 14 май 2010 15:23

@ivo_555 Предполагам трябва да го прочета още няколко пъти, и аз сдавам багажа от недоспиване.
Няма нищо лично, просто на пръв поглед отразявам, че станаха много интерпретациите :)
Не става дума да сме на нечия страна, целта на тази тема е "колко сме грешни"! А това е факт!
@leavon стига интерпретации пак, видя се че има един син знак. няма указания кой къде, и вече се написа няколко пъти "вътре в кръговото са РАВНОПОСТАВЕНИ, не можеш да правиш завой надясно от средната лента, а за да се престроиш трябва да пропуснеш този отдясно". Недейте да пишете нови закони. Ялово е това дето търсите.
Под вола теле няма.

@abcd колега, заедно с още няколко подхождате обективно. Целта на темата я написах, в последствие се оказа че търпи развитие. Голяма част от водачите, с погрешни представи са подведени от липсата на регулация :)
Затова я има и онази табела за концентрация на ПТП-та :)
Колкото до свободните съчинения - няма нужда. Понеделник ще има развитие :)
@иво - извинявам се и сядам да осмисля какво си предал в поста.

Колкото до поста на иво дето писа, че в дясната лента има предимство само ако двата автомобила правят маневри ...дали да не провери пак ...задължително при престрояване в дясната лента се дава предимство на движещия се там .... 25 ал.1 - този който прави маневрата се съобразява с другите, т.е. трябва да изчака успоредния на него и да се престрои и да направи десен завой. да не говорим че и по начало е трябвало да бъде по-вдясно тъй като ще излезе от по-близък изход, но не ...джипа е с предимство - другите трябва да го пазят и да гадаят каква каскада ще извършва! Колега leavon, не само в Пловдив има кръгови, и може пък да съм ползвал такива и в други държави. Но там си има правила, табели и КУЛТУРНИ ВОДАЧИ! Шофира се ВНИМАТЕЛНО. Тук е филма. И заблудите. Илюзии.

Последна промяна от heimdal на Пет 14 май 2010 15:36, променено общо 1 път.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пет 14 май 2010 15:34

На четвърти километър има маркировка, но никой не я спазва. Почти всички катастрофи стават заради излизане от средна или лява лента - гледаш в дясната лента няма коли, влизаш и хоп, някой взима кръговото по права линия като на кръстовище...

Потребителски аватар
heimdal

Мнениеот heimdal » Пет 14 май 2010 15:37

@theultimate то си е кръстовище, но си прав. От подобни живи примери влизат в заблуда, че видиш ли "така се прави". Защото много бързат, успали, закъсняли, и всякакви такива + състезателите и готово! Манджа!
От подобни хитреци на дребно по улиците се получават и задръстванията. Нищо повече от хаос.

Последна промяна от heimdal на Пет 14 май 2010 15:40, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пет 14 май 2010 15:39

heimdal написа:
Колкото до поста на иво дето писа, че в дясната лента има предимство само ако двата автомобила правят маневри ...дали да не провери пак ...задължително при престрояване в дясната лента се дава предимство на движещия се там ....

Няма какво да се проверява, този който предприема маневра престрояване, независимо в каква посока е длъжен да пропусне движещите се в лентата в която иска да се престрои, ако те продължават в права посока разбира!

Потребителски аватар
heimdal

Мнениеот heimdal » Пет 14 май 2010 15:41

Когато са успоредно в кръговото и двамата са "направо".

abcd го формулира правилно.

Потребителски аватар
pepo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pepo » Пет 14 май 2010 15:45

heimdal написа:Когато са успоредно в кръговото и двамата са "направо".

abcd го формулира правилно.

когато са успоредно ? :shock какво ше рече това

Потребителски аватар
heimdal

Мнениеот heimdal » Пет 14 май 2010 16:10

Ще рече, че преди маневрата десен завой на джипа, двата автомобила са се движили "успоредно на прав път"
както е показано в чл. 25 /раздел маневри/.
Това е момента предхождащ ПТП, т.е. нарушението на джипа.
Следващия логично е нарушението с отнемане на предимство, и ПТП. По смисъла на чл. 25.
Това обяснявам нон-стоп, ако се движат двете коли навлезли успоредно в кръговото, първо водача с джипа не се е съобразил и не е навлязъл зад моя приятел, с презумпция че ще излезе почти веднага.
Това пак е нарушение по 25, не се съобразява с останалите и с обстановката. МОЖЕЛ Е ДА КАРА ЗАД НЕГО,
оттам първоначално предположих и аз че е правил "изпреварване в кръстовище", което наблюдавам РЕДОВНО.
И което води до същите безумия.
Давам ти пример. Кръстовище, две ленти, след кръстовището преминава в една.
Двете са маркирани и има светофарна уредба за "секция" наляво. Аз си тръгвам от дясната лента която е направо. От лявата секция за направо тръгва също. И става баница? Пак е същото. МОЖЕЛ Е ДА СЕ СЪОБРАЗИ а не да прави застрашаващи другите участници маневри. Не съм рисков шофьор, имам два акта за неправилно паркиране /всички знаем бизнеса с "паяците"/. Смея да твърдя че карам максимално по правилник. И хабя ужасно много нерви от подобни "инициативни" хитреци. Разчитащи, че другите ще ги пазят. Някой ден ще ти направя резюме в снимки и случки накратко, как от пазен и здрав голф 2 карам смачкана отвсякъде кола /без да съм виновен/.
Как няма да се застъпвам при подобни безумия ? Има логика в закона, това че сме в изкривена реалност и разните мутри, състезатели, полицаи, катаджии, шофьори на маршрутни таксита, таксиметрови шофьори си мислят че всичко се върти около тях. С две думи филма е голям!
Затова "се паля". Затова ми се струва, че темата идиоти на пътя е прекалено малка ...

Последна промяна от heimdal на Пет 14 май 2010 16:35, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”