Велосипед - какъв да бъде.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Велосипед - какъв да бъде.

Мнениеот N1P0 » Сря 16 май 2012 16:27

dlug написа:колега N1P0 , предполагам че разбираш от велосипеди и ще ти бъда благодарен ако подкрепиш твърдението си че е "пълна глупост" с някакви по-определени мотиви освен твоето мнение. Аз поне се постарах да ти напиша защо мисля така.
Другото което искам да ти кажа-спринта първо не е много скъп а напротив, това е един от най-евтините хибридни варианти с 28' гуми (мисля че имаше само един или два модела по-евтини от него). И да-цената също е определяща. Ако ти си с неограничени финансови възможности мога само да :bowdown
Поздрави

Както казах това са мои впечатления и никой не задължавам с тях защото за мен това колело е силно непотребно. Накратко да дадеш толкова пари за ограничено колело което реално само градско може да го караш или по точно само по шосето и като излезнеш в парка да търсиш само асфалт си е грубо казано глупост за мен. И да покажеш единствения му довод, че е с 28" колела значи силно си решил да го купуваш. Щом смяташ, че 28" е най-важното за теб в едно колело и практичността на нормален велисопед е лишена значи е твоят избор.Отделно 28" не е толкова повратливо и 26" със сликове както казах вършат перфектна работа.
Явно изискванията ти колега са други и няма за какво да се обиждаш. Изобщо не съм се засилил да те отказвам от него,а споделих мнение :mrgreen:
Също забравих да спомена щом ще го караш градско и ако ти се налага да го заключваш често с катинар не взимай по-скъпо колело от 200лв защото вероятността да изчезне не е изобщо малка facepalm

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Сря 16 май 2012 16:39

Аз не се обиждам, просто помолих за пояснение и заради колегите, които евентуално ще прочетата темата за да са по-добре информирани. Иначе аз се постарах да попрочета тук-там за видовете колела. Аз карам колело интензивно над 10 години (не говоря за балканчето от младините :mrgreen: ) Взех си МТБ точно заради доводите, които ти излагаш. В последствие се оказа че за тези 10 години съм се качил един единствен път до бонсови поляни и то пак по асфалтовият път. Карането ми е практически 100% в София. Поради специфичното ми каране съм се ориентирал за себе си към градско колело и за това предпочитам 28" гуми. Изчетох доста мнения на всякакви велосипедисти, говорил съм с няколко момчета, работещи в магазин за колела-всички препоръчват в конкретният случай 28" гуми. За това и се ориентирах към въпросният спринт, който (като изключим вилката) ми се струва срвнително добре сглобен за цената си. И попитах дали някой може да даде мнение конкретно за него (в смисъл става ли наистина този велосипед и какви недостатъци има) :beer

Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот N1P0 » Сря 16 май 2012 16:44

Не съм се ровил за 28" да разучавам, но окомплектовката не е нищо особено. Явно 28" са си по скъпи и това както казваш е най-добрата оферта за спринта. Щом е така не знам какво се чудиш толкова. Shockblaze имат готини хибриди, но май са скъпички.

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Сря 16 май 2012 16:53

Съгласен съм за окомплектовката, но съм ограничен финансово :(
В този ценови клас бих предпочел драг, но за съжаление вече не са налични
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2011.html
Shockblaze определено са много по-добри, но са скъпички

Потребителски аватар
sodata1
Автомобил: BMW
Двигател: 330XD

Мнениеот sodata1 » Сря 16 май 2012 17:28

[/quote] Има ли го някъде ? Защото до колкото знам е изчерпан и новия модел е GRX9. Иначе кроса си покрива парите определено и е препоръчителен само след време ако се зарибииш и намериш нужда ще трябва вилката да смениш с по-читава и по-голям ход. В темата тук чидях, че едно момче го кара също така :да:[/quote]

Има го в един магазин в Сливен се продава,вилката му изглеждаше добре нямаше луфтове.Направи ми впечатление,че всичко по него беше Shimano дори и дисковете.Главините само бяха Alutec или Alutech нещо такова,другото което ми направи впечатление,че дисковете са идеално прави и не опират в накладките,за разлика от други модели велосипеди.Иначе всичко с изключение на главините е Shimano.Дано да е добър избор!

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Сря 16 май 2012 17:59

огледай и велосипедите на балкан реактор аз имам едно такова от година много съм доволен.
също така да дам съвет каквото и колело даси купиш му смени седалката такава с пружинки да бъде от долу. всички фирми слагат едни боклуци плоски без пружини и после те боли отзад. 6 лв струва една седалка с пружини. ако има фабрично такава седалка и ако не ти обива след 10км каране не си купувай друга седалка.

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Сря 16 май 2012 18:35

sodata1 написа:
Има го в един магазин в Сливен се продава,вилката му изглеждаше добре нямаше луфтове.Направи ми впечатление,че всичко по него беше Shimano дори и дисковете.Главините само бяха Alutec или Alutech нещо такова,другото което ми направи впечатление,че дисковете са идеално прави и не опират в накладките,за разлика от други модели велосипеди.Иначе всичко с изключение на главините е Shimano.Дано да е добър избор!

Как си представяш колело от магазина да е с разбита вилка или пък криви дискове?
Възможно е дисковете да опират в началото докато легнат добре накладките, иначе няма проблеми.

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Сря 16 май 2012 20:36

Пак ще се включа с мнение. Най-добре, ако колелото е от по-нисък клас, какъвто разбирам се търси, е да се избягват дисковите спирачки. Евтините дискове (с каквито вероятно е оборудвано) са по-лошият вариант от един приличен В-брейк.
После, ако колегата ще сменя седалка - най-добре е да търси такава с "канал"... личен съвет.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Сря 16 май 2012 20:59

седалката с пружини има много голямо влияние, като направиш 20км каране ще се сетите за какво иде реч, когато седалката ти е плоска без пружини.
също имат много голямо влияние и амортисиорите. рамка без амортисиьори вози по твърдо , като сложиш седалка с пружини вози по меко , а кагато рамката е с амортисьори и седалката е с пружини е най добре.

Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот N1P0 » Сря 16 май 2012 22:26

K написа:
sodata1 написа:

Как си представяш колело от магазина да е с разбита вилка или пък криви дискове?
Възможно е дисковете да опират в началото докато легнат добре накладките, иначе няма проблеми.

Накладките се регулират и от двете страни т.е. може да ги доближиш или отдалечиш към диска така, че и да опират е до настройка. Крив диск не съм виждал. Относно спирачките Колегата е прав за спирачките и по точно най-добрите механични спирачки са Avid BB7 които спират по-силно и от някои хидравлични.Също има голямо значение ако са с малки дискове 160мм Така, че сериозно избягвайте всички други механични спирачки защото са много зле в повечето случаи и който и да е В-брейк е по-добър избор.

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Чет 17 май 2012 14:57

Колегата, дал примера с 20 км. (за пружинната седалка), все пак трябва да се направи разлика между градско и ... туристическо колело, което се ползва в градски условия. В смисъл - градско колело с пружинна седалка, карано около 20 км. е супер. Но ако се пробваш да караш повече км (да речем 100 +) ще откриеш, че не е чак толкова удобна. По-скоро не седалката, а самата поза върху колелото.
Отделно знаете къде и кое точно в таза контактува със седалката - костите отдолу. Сиреч, на две точки се седи, а не на цял %^*.

Но това е въпрос на усещане и нямам ни най-малка идея да ти доказвам как съм прав, защото на теб може наистина пружинната седалка да ти е по-удобна. (И аз признавам, че най, най, най при седалките са БРУКС, които правят кожени седалки с или без пружини и са в класи над "обикновените" пластмасови хай-тек седалки.)

Колкото до 28 цола, днес се загледах в един колоездач с 26-ца в Плевен. Човекът беше подбрал страшен каданс, щяха да му се откачат краката, за да се движи в трафика. Определено при 28-ците по-ниският каданс, респекривно малко по-високата скорост са предимство (при един и същ монтаж).
А и рамките, вървящи с 28-ци обикновено са по-големи размери, като за възрастни. Докато 26-ците са по-малки, тиин, размери. Естествено има и голям размер, комплектован с 26-цола, но той обикновено е по-скъп и рядък (мисля, че ТРЕК имаха такъв).
Ако изключим скоростта, каданса и т.н. и се съсредоточим само върху казаното по-горе за рамката, отново подкрепям колегата купувач да потърси 28 цола. Лично аз откривам няколко нелоши оферти в един български сайт за продажби. Ако не се досеща някой да пита на ЛС, за да не правя реклама (каквата не е и целта на изказването ми). Аз лично съм взимал колело от там и съм доволен.

Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот N1P0 » Пет 01 юни 2012 15:24

Ето градско колело за колегата който иска и се надявам да се възползва :mrgreen:

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.p ... 7b1dbe5319

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Пет 01 юни 2012 15:42

Прдплагам че става въпрос за мен :) Благодаря на колегата, този велосипед е настина много хубав за парите. Обаче....първо ми е малък като размер (размерът се оказа най-големият проблем) и основно-от няколко дни вече съм с нов велосипед. След много кумене и разговори с този и онзи реших че е по-удачно да дам повече пари за по-хубав велосипед след като въртя по около 100км на седмица и си взех Cross FRX8. ЗА момента съм много доволен, ще си покаже дали съм направил правилен избор

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Пет 01 юни 2012 16:19

dlug написа: си взех Cross FRX8. ЗА момента съм много доволен, ще си покаже дали съм направил правилен избор

GRX8 имаш предвид. Сигурно си го взел на промо цената?

Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот N1P0 » Пет 01 юни 2012 16:49

K написа:
dlug написа: си взех Cross FRX8. ЗА момента съм много доволен, ще си покаже дали съм направил правилен избор

GRX8 имаш предвид. Сигурно си го взел на промо цената?

Явно не следиш темата :mrgreen:
Това има предвид http://crosscycle.com/promo/flyent28.htm
Екстра е колелото и да го сцепиш от каране : D

Върни се в “ОФФ-Топик - други”