Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Krasi
Автомобил:
Двигател:

Re: Соц. спомени

Мнениеот Krasi » Вто 26 май 2015 22:05

betaserk написа:Нямам такива спомени и се радвам, че нямам, защото като падна тая глупост бях на 10 години. Заради тия крадливи и подмазващи времена сме на това положение сега! Калеко ми беше някакъв член на партията ли какво беше незнам "подмазвач" и къщата му навремето беше изпипана до последния детайл а моите родители които не обичаха да се подмазват живееха бедно и едвам сързваха двата края. Към 2001 година калеко ми започна да се спуска по колелото и стремително падаше надолу и падна на дъното, не че съм му се подигравал, напратив съжалявах го а тези които нямаха вече започваха да си стъпват на краката, не с подмазване, не с крадене а с работене и то здравата. Та на въпроса, не не ми липсват, радвам се че повечето комунисти умряха и някой ден няма да остане никой :bowdown
Тогава хората нямаха нищо, само онези които крадяха и се подмазваха имаха, сега може да има всеки които иска да успее в живота, още тяхното поколение се напива до припадак и пуше до смърт, така бяха промити за да се оттърват от хората, беше един ужас и само съжалявам хората които живееха тогава и си изгубиха живота без да видят и усетят какво е свободата!

Колега, за България е валиден принципа, че зад всяко богатство стое минимум 1 престъпление. С работа и то здравата има прокопсали хора предимно в големите градове като София. Паднали на дъното комунисти няма, освен ако не са си "ритнали торбичката" сами. Хората които живееха тогава и си изгубиха живота без да усетят свободата, сигурно са дали от себе си поне малко, за теб.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 26 май 2015 22:15

Приказките за тогава и сега са като за хубаво и евтино - Като е хубаво, не е евтино. Като е евтино, не е хубаво.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 26 май 2015 22:54

forski написа:Чак им се чудя на шматките от Източна Германия, и на тях такъв хубав соц. им бяха спретнали, и такава хубава стена им бяха опънали, а те зорлем я събориха и отидоха при ония озверели за коли и пари маймуни от запада

В голямя заблда си... и не само ти де.
Стената не я бутнаха източните а западните. Защото СИВ беше един необятен, но затворен пазар. А западняците имаха и имат огромен брутен вътрешен продукт.
Много задълбахме в политиката и темата ще отлети.

Моите соц спомени са за хляб Бял 40ст. но не се намираше всекидневно.
Хляб Добруджа от 30ст. и на въпроса -Хубав ли е хляба? отговора винаги беше - Среден. :mhihi
Демек от вчера. Прясно мляко в плик ми даваха да си купя ако взема и 2 кисели млека. Кварталният супермаркет с празните рафтове, по-точно пълни с консерви риба, сол и брашно. щанд с миризлива риба и маслини попарени с вряла вода и здраво осолени за да се избиват килограми. Сиренето също пресолено и върху всяка бучка купчинка надробено. Рафт пълен с водка Царевец и и вино Меча кръв. Македонска наденица и Камчия. Асортимент та дрънка. Зад всеки рафт продавачка имитираща дейност, поне 2 касиерки, управител на магазина и чистачка разбира се. Явно от оборота са се изкарвали заплатите :mhihi
През соца лъжехме, че работим и ни лъжеха, е ни плащат. Пари имаше в хората щото нямаше какво да си купят. Масово се строяха вили по селата на по 3, 4 етажа :mhihi сега всики са празни.
Ако си се изгърбил от работа от понеделник до петък едва ли ще ти мине мисъл да бъркаш бетон като ненормален през почивните дни...
Дойде капитализма и понеже трудолюбивият български народ е свикнал да имитира дейност се сгромоляса тотално.
Уффф аман от спомени пак към политика хлъзва :mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 27 май 2015 2:24

Ай сега де.... :mhihi
"Някои казват, че нашата власт се клати. И на коча мъдите се клатят, ама не падат"

:beer

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Сря 27 май 2015 8:10

Krasi написа:
betaserk написа:........

Колега, за България е валиден принципа, че зад всяко богатство стое минимум 1 престъпление. С работа и то здравата има прокопсали хора предимно в големите градове като София. Паднали на дъното комунисти няма, освен ако не са си "ритнали торбичката" сами. Хората които живееха тогава и си изгубиха живота без да усетят свободата, сигурно са дали от себе си поне малко, за теб.

Не говоря за работа като да хвърляш цимент, не говорех в буквалния смисъл, както и да е, сега всеки може да има стига наистина да го иска, тогава имаха най-мързеливите, сега може да има всеки и като има може да си купи всичко а храните не са като предишните времена, защото хората станаха много и няма как от една крава да се направи мляко за 1000 човека.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 27 май 2015 9:39

kossel написа:...през 1984 година имаше опашки за книги пред книжарниците ако някой не знае...

Или не помниш добре или преиначаваш. Опашки имаше за книги като Шогун или нещо подобно. В ежедневието книжарниците си бяха спокойно място. Главният им проблем беше, че продавачките могат да решат да си тръгнат половин час преди края на работното време - отиваш уж навреме, а те вече заминали.

icoico написа:Господ беше опиум за народа бре. Нямаше такъв другар през соца :mhihi ....

За Ленин и Маркс не си ли чувал? Те бяха боговете - заместители на Христос. Църквата беше в немилост не за друго, а да не конкурира светлите идеали и Партията.

golfer написа:...Кварталният супермаркет с празните рафтове, по-точно пълни с консерви риба, сол и брашно. щанд с миризлива риба и маслини попарени с вряла вода и здраво осолени за да се избиват килограми....

Вероятно говориш за последните години - след 1987 година. Преди това си имаше разнообразни неща. Но през 1989 навсякъде беше празно - само боя за обувки, прах за пране или оцет по рафтовете.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 27 май 2015 10:32

Разнообразие, ае стига глупости!
Работих в магазин за ХС 98-00г. Поддържахме 2000 артикула на няма и 100 кв.м. В Супермаркетите на 1 декар имаше не повече от 500 артикула.

А помните ли "отрядниците" по улиците, бяха по- зле и от куките щото се натягаха(не знам за какво). Беше по- добре да те спре милиционер за проверка.
А помните ли, че връщаха от училище, ако си с дънки и не си от "дежурните"?
А помните ли, че не можеш да казваш каквото, когато и пред който си искаш?
А помните ли, че слушането на "Свободна Европа" се преследваше?
А помните ли бригадите на които държавата експлоатираше детския труд.
А помните ли в 9-10 клас обучението по военно дело, разглабяне и зглабяне на калашник? От деца!!!
А помните ли бомбоубежищата? От вътре!!!
А помните ли мириса на противогаз от 4- ти клас?
А помните ли, че не бяха здравословни доста неща- западна музика, къси поли, дънки, дълга коса :scare3 (BTW в Северна Корея са позволени само 28 вида прически)

Струва ми се, че е време да избършете сополите и да вдигнете глава. Сериозно. 25г. се връщаме към нещо безвъзвратно изгубено. Постоянно! :scare3 Спрете се! Имам добри спомени, имам и лоши. Минало е. И НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ.
Господ ни е турил очите отпред не за да гледаме назад.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 27 май 2015 10:43

От тия 2000 артикула, на които се радваш 1700 се припокриват. Т.е. един и същи продукт с почти еднакво съдържание и различна марка. Отвращавам се като видя в Кауфланд 10-15 вида кашкавал - от тях на вкус 2-3 стават за ядене, останалите са димна завеса. Каква полза от това "разнообразие"? В друг супермаркет има 4-5 вида кашкавал. Не че стават всичките, но поне с 4 опита ще оцелиш най-свестния, а не с 14.

Никой не мре да връща социализма, но въпросът в темата е - защо не се възстановят малкото успешни продукти от онова време, които нямат аналог в момента. Уж има свобода, пазарна икономика, търсене-предлагане. А реалността с търсенето и предлагането е същата като с демокрацията. Уж отиваш на избори, а някой друг ти пробутва кандидатурите на Сульо и Пульо. Същото с пазара: търси се истинска луканка - да ама "тя ще е скъпа и непродаваема". Е нали се търси, а нито една фирма не я предлага - ако ще да я държи на загуба като символичен продукт.

Последна промяна от 777 на Сря 27 май 2015 10:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 27 май 2015 10:43

А помните ли, поне тези които имаха видео в къщи, че идваха от милицията да описват филмите и конфискуваха филми с цици и Рамбо :mhihi

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Сря 27 май 2015 10:44

calm написа:Разнообразие, ае стига глупости!
Работих в магазин за ХС 98-00г. Поддържахме 2000 артикула на няма и 100 кв.м. В Супермаркетите на 1 декар имаше не повече от 500 артикула.

А помните ли "отрядниците" по улиците, бяха по- зле и от куките щото се натягаха(не знам за какво). Беше по- добре да те спре милиционер за проверка.
А помните ли, че връщаха от училище, ако си с дънки и не си от "дежурните"?
А помните ли, че не можеш да казваш каквото, когато и пред който си искаш?
А помните ли, че слушането на "Свободна Европа" се преследваше?
А помните ли бригадите на които държавата експлоатираше детския труд.
А помните ли в 9-10 клас обучението по военно дело, разглабяне и зглабяне на калашник? От деца!!!
А помните ли бомбоубежищата? От вътре!!!
А помните ли мириса на противогаз от 4- ти клас?
А помните ли, че не бяха здравословни доста неща- западна музика, къси поли, дънки, дълга коса :scare3 (BTW в Северна Корея са позволени само 28 вида прически)

Струва ми се, че е време да избършете сополите и да вдигнете глава. Сериозно. 25г. се връщаме към нещо безвъзвратно изгубено. Постоянно! :scare3 Спрете се! Имам добри спомени, имам и лоши. Минало е. И НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ.
Господ ни е турил очите отпред не за да гледаме назад.

:th_up :th_up :th_up :th_up :th_up :th_up

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 27 май 2015 10:58

777 написа:От тия 2000 артикула, на които се радваш 1700 се припокриват.

Ми, не е точно така. Седем вида сини сирена(верно, мухлясали), но с различни вкусове. Вино, верно два вида- червено и бяло, но на различни производители и сортове. Всеки със своя бъркоч. Джони Ъокър, верно уиски, ама цялата серия от ред лебъл до премиер. Със се отлежалото. Бонбони, верно един вид- шоколадови, но на десет производителя, всеки оставил по нещо от себе си.
От друга страна:
- Копърка- копърка. Риба като риба.
- Вионо- червено
- Вино- бяло
- Ако ще е луканка- Карловска ще е. За цяла България една.
Дори и бананите бяха само на Бонита.

А що се отнася до "защо не се възстановят малкото успешни продукти от онова време",- щото има още 10 000 неща за които да си похарчиш парите и за истинско няма да ти стигнат.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 27 май 2015 11:30

calm написа:Дори и бананите бяха само на Бонита.

Бъркаш се. Виждал съм поне 3 марки (Chiquita и др) - лепях ги по хладилника като трофейна колекция. Дори и бананите от соц-а ги няма вече, но не по вина на икономическия строй, а поради болестите по бананите и химическата обработка на производителите.

За разнообразието добре помня местния супер 1984-85 беше тъпкан с рафтове. Поне 4-5 вида шоколадови бонбони - Фини млечни (нямат аналог в момента), Черноморец (малко по-добри от сегашните), Ритон, Амфора (по-добри) и т.н. да не се напрягам да се сещам. Изброявам само бонбоните, защото от твоите истории излиза, че е имало само 1 вид от всичко.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 27 май 2015 11:52

Надявам се колегата с препоръката за 10 години живот да не се сърди, че пиша. Ама намесихте бонбоните - аз техният вкус го помня повече от добре (1982г. съм роден). Толкоз ми бяха втръснали въпросните марки модели, изброени от горния колега, че братовчедката на баща ми, която живееше по него време (и сега все още де) във Франция я чаках е така :11 - на всяко идване лятото носеше Тофи-Фии - любими и до ден-днешен. Между другото - техният вкус се е запазил въпреки годините (за разлика от нашенските, които нямат нищо общо).
Реших да отделя и два-три реда за луканката. Ревем, че нямало истинска... ами то и в момента си има луканки по 50 лева килото, ама не виждам хората да се трепят да ги купуват. Истината е, че НЯМАМЕ ПАРИ за истински храни. Освен това сега вече има филе Елена, което го предпочитам няколко пъти, пред която и да е луканка - тия до 27 лева съм ги ял всичките при това сравнително често и смело го твърдя.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Сря 27 май 2015 12:01

forski написа:А помните ли, поне тези които имаха видео в къщи, че идваха от милицията да описват филмите и конфискуваха филми с цици и Рамбо :mhihi

Е те такова нито съм виждал, нито съм го чувал

Помня, че в апартаментите нямаше водомери, нямаше топломери. ТЕЦ, телефон и ток не бяха повече от 30-40лв при заплата 250-350лв 85г
А помните ли на всяко предприятие и завод колко голяма беше административната сграда и колко клатикурци имаше?
Утопията беше голяма. Голфера е прав, ние лъжехме, че работим, държавата лъжеше, че плаща

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Сря 27 май 2015 12:35

Хайде малко да си поговорим и за колИ, нали сме автомобилен форум. :mhihi
Та тогава изчезваха чистачките, а сега изчезват целите автомобили, нищо че колите имат по 2-3 аларми. Това как ще го коментирате?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”