Изваряване на ракия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Re: Изваряване на ракия
Нещо,ако не ти хареса ракййката-ми се обади-аз не съм махнаджия... 

- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Тя да стане ,може да я опитаме с някоя Дунавска скумрия на скара .
По темата : захар слага ли се допълнително в такъв материал ? Знам че може да се сложи за количество ракия ,ама да не стане някоя дето вместо със салата се пие с аналгин.

По темата : захар слага ли се допълнително в такъв материал ? Знам че може да се сложи за количество ракия ,ама да не стане някоя дето вместо със салата се пие с аналгин.
-
- Автомобил: VW BORA
- Двигател: AGR 98
Захарта в материала е достатъчна. При добавяне на захар на килограм по 3 л вода.
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
А пък аз варих охлаждайки на въздух :)
72 градуса излезе .... добър вкус. МНого пивка, от грозде.
72 градуса излезе .... добър вкус. МНого пивка, от грозде.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Леле ,досега освобождавах мазето.То не спря да пуща ,голям берекет . Над 70 бурканчета сладко и желета ,10 -ина бутилки по 700 грама сироп ,отделно 15-20 малки шишенца сокове , около 3-4 двойни касетки с компоти . Май ще излезе материал за 2 бидончета . Дано не скопосам работата нещо по технологията.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Какво съвпадение :) Снощи коментирахме с жена ми да си освободим мазето на село от стари сокове, сладка и други. Имаме от доста години сокове от дренки и вишни, правени са със соковарка. Проблема е, че баба ми ( лека ѝ пръст ) е ползвала за консервация ли, презастраховка ли какво- аспирин. И сега притеснението ни е дали аспирина ще скофти ферментацията . Не са развалени , част от тях имат леко променен цвят . Но пък сякаш са в ред, отворихме една-две , близнахме ги - биват все още откъм аромат и вкус. Но са яко напомпани със захар. Към 50-ина бутилки по 700мл са. Има и компоти , сладка от ягоди, сливи, дюли и т.н. . Компотите повечето, са костилкови, нещо не се навивам тях точно да ги слагам в мат'риала . В момента се чудя дали да изчакам и вишните в градината ни да узреят ( към 4 до 6 кофи очаквано количество ) И да правя бъркоча. Тоя аспирин ме притеснява малко..
Вашето мнение?
Вашето мнение?
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен няма проблем ни за аспирин, нито че слагаш компоти с костилките. Костилките правят беля при изваряването.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Аспиринът се слага за спиране, или предотвратяване на ферментация. 

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
gergeto написа:Над 70 бурканчета сладко и желета ,10 -ина бутилки по 700 грама сироп ,отделно 15-20 малки шишенца сокове , около 3-4 двойни касетки с компоти . Май ще излезе материал за 2 бидончета .
Aз мога да мина да прибера материала, ще си нося бидончета - за да не се притесняваш много.

На този материал не му трябва захар допълнително
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Kris ,недей идва за материала ,че както не е "виждал" слънце над 15 години ,да не би да го закараш до Варна префтасал ,та да се поболеем и двамата ,по-добре само единия да има главоболия с тая работа .
Добре ,как го правим - разбивам всичко ,после наливам вода до консистенция на боза и ....
някой нещо да препоръча за дрожди примерно ?

Добре ,как го правим - разбивам всичко ,после наливам вода до консистенция на боза и ....
някой нещо да препоръча за дрожди примерно ?
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
gergeto написа:някой нещо да препоръча за дрожди примерно ?
Във Винарко има за бели и червени вина. Аз на ябълките наблъсках 2 опаковки за червено по 10 мл./за150-160 кила м-л.Но нямам време да я изварявам - ще я дам на 1 познат със селски казан за наведнъж изваряване. СЕга съм зает с мъжкия оранжер, догодина с женската оранжерия.
Офф За есента съм вече в крак - изрових 1 ярмомелка от 2 ра употреба - цели 8 лв и ще я тунинговам за мелене на ябълки

-
- Автомобил: VW Touran 19 TDI
- Двигател: BKC 105 hp 2005
Ако има костилки се опитай да ги отстраниш сега понеже те вече са се понапоили с течност и може да се разпукат. След като сложиш вода пробвай със захаромер колко захарност ти отчита - дръж я в интервала 22-25% по възможност. След това храна за дрожди - дрождени обвивки, тиазот и дрожди за трудна ферментация, като спазиш указанията за стартирането на дрождите първо във вода.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
muns61 написа:Аспиринът се слага за спиране, или предотвратяване на ферментация.
И мен така ме съмнява. А дали има начин да се "неутрализира" ацетизала ?

- kris11
- VW експерт
- Контакти:
stefannankov написа:Ако има костилки се опитай да ги отстраниш сега понеже те вече са се понапоили с течност и може да се разпукат.
Задължително да ги отстрани. В/у бидона 1 набързо сковано сито от 4 дъски 6-8 см широки и 1 мрежа от железарията с око 4-5 мм /заради костилките от череши/. С по-едро око за сливи.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”