Взето от Уикипедия:
За човека, не е особено трудно да се задържа над водата. Човешкото тяло е с по-малка плътност от тази на водата и не са нужни голямо количество усилия. Плуването изисква действия и на четирите човешки крайника. Хората, които имат ниско количество мазнини и висок център на тежестта, са по-затруднени със задържането над повърхността на водата. Човекът по-принцип, не умее да плува "комфортно" без тренировки, голямо количество от удавените се дължи на паника.

морето и рисковете....
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Много трябва да се внимава, на спасител не се надявайте въобще, като родител вие имате 1-2 деца, той има 60-70, така че ако си обичате децата навъртайте се покрай тях. И аз бачкам спасител, спасявал съм, но се дразня като за нищо трябва да се скача, родитела се отнесъл, и аз ако взема да се отнеса става грозно. Другото е хубаво е да си стоите на групи, то е близко до акъла, но няма смисъл да рискуваш плувайки сам. Едни от най-големите плувци в крайна сметка са се удавили, даже имаше в миналото един в басейн се удави, и никой не му помогна понеже си мислят че се шегува...умната.
- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
Много хубава тема ! Само си мисля, че съвета "Не се паникьосвайте!" е много правилен и тотално неприложим! Като се нагълта някой 'пирон' с вода - оди му разправяй 'Не се паникьосвай!'!!! Доста отдавна съм изпитвал това усещане и мога да кажа че не е особено приятно. Най важно е човек да си преценява собствените сили и умения и да не предприема безмислени рискове. Като флага е черен няма нужда да показваме как може да се удавим на 30 метра от брега!!! А и никой не е умрял на плажа, щото не е влезъл да плува при вълнение или мъртво течение! Ако плажа е неохраняем..... еми там се оправяйте сами!!!! Аз смятам че мога да плувам (потренирвал съм малко), но пак експерименти не си правя!
- Lizard
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Както казаха колегите, и най-добрите плувци се давят.
Според мен не е въпрос на това дали можеш и колко добре можеш да плуваш, ако се страхуваш от морето по-добре не влизай или поне не надълбоко. И най-вече не изпускайте децата си от поглед!
Спасителя не ви гарантира, че вие няма да се удавите. Човека е сложен там да помогне ако може!
Според мен не е въпрос на това дали можеш и колко добре можеш да плуваш, ако се страхуваш от морето по-добре не влизай или поне не надълбоко. И най-вече не изпускайте децата си от поглед!
Спасителя не ви гарантира, че вие няма да се удавите. Човека е сложен там да помогне ако може!
- dude
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
днес бях на силистар- както казаха колегите- мъртво вълнение яко, спасителите не пускат никой да влезе на повече от 15 метра на вътре, а народът им се кара, и се прави на ударен
интересно ми е, колко от тия храбреци са видяли изплюващите трупове на плажа, че така самонадеяно влизат
никой не може да ти помогне, ако сам не си помогнеш
зор е да се влезне точно днес и то навътре,
интересно ми е, колко от тия храбреци са видяли изплюващите трупове на плажа, че така самонадеяно влизат
никой не може да ти помогне, ако сам не си помогнеш
зор е да се влезне точно днес и то навътре,
- batbobo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колеги!
Колеги здравейте,
Чета и тази секция на форума (офф-топик) но никога до сега не съм писал тук.
За трагедията мога да кажа само че е ужасна.
Аз преди 15-ина години бил съм 14-15 годишно лапе попаднах точно на Синеморец в мъртво течение при големи вълни но плажа беше БУТАМЯТА. От репортажа това което видях за мен е същото място. Хвана ме течението на около 5-10 м от плажа, на 2 м от мен имаше майка с дете Аз си казах как сега да викам помощ Аз съм плувец - грешка зловеща.
НА 10 мин биах пробвал вече да плувам във всички стилове, само с крол седях на едно място при другите вървях на зад. След 15 -20 мин паника се предадох и си казах "ще се мре" и се отпуснах по гръб да си взема въздух и да си почина. Не знам след колко време се посъвзех и когато погледнах наоколо видях някъде в далечината Странджа Планина - посока.
Малко в страни и по вълните излезнах без капка сили след не знам колко часа. КАкво са изпитвали родителите ми през това време не знам не искам и да знам честно казано.
Плажа се казва БУТАМЯТА защото БУТА и МЯТА коварно място никои не иска да е там спасител всяка година това течение отнема човешки живот.
Това което мога да кажа е че при такава ситуация ако му се случи за пръв път на Човек няма начин да не изпадне в паника.
Решението е наистина да не се изпада в паника да се плува ПО ПОСОКА НА ТЕЧЕНИЕТО И ЛЕКО ЛЕКО В СТРАНИ ДОКАТО НЕ ИЗЛЕЗНЕШ така се пестят сили и имаш скорост по голяма от тази на течението ако плуваш срещу него няма да стане за съжаление човек не може да се пребори с тази стихия
За мен когато влезна в морето и усетя че водата се движи (предполагам хора които за изпитали подобно нещо знаят за какво говоря ) излизам ВЕДНАГА сядам на плажа пия си коктейлчето и се наслаждавам на гледката.
Чета и тази секция на форума (офф-топик) но никога до сега не съм писал тук.
За трагедията мога да кажа само че е ужасна.
Аз преди 15-ина години бил съм 14-15 годишно лапе попаднах точно на Синеморец в мъртво течение при големи вълни но плажа беше БУТАМЯТА. От репортажа това което видях за мен е същото място. Хвана ме течението на около 5-10 м от плажа, на 2 м от мен имаше майка с дете Аз си казах как сега да викам помощ Аз съм плувец - грешка зловеща.
НА 10 мин биах пробвал вече да плувам във всички стилове, само с крол седях на едно място при другите вървях на зад. След 15 -20 мин паника се предадох и си казах "ще се мре" и се отпуснах по гръб да си взема въздух и да си почина. Не знам след колко време се посъвзех и когато погледнах наоколо видях някъде в далечината Странджа Планина - посока.
Малко в страни и по вълните излезнах без капка сили след не знам колко часа. КАкво са изпитвали родителите ми през това време не знам не искам и да знам честно казано.
Плажа се казва БУТАМЯТА защото БУТА и МЯТА коварно място никои не иска да е там спасител всяка година това течение отнема човешки живот.
Това което мога да кажа е че при такава ситуация ако му се случи за пръв път на Човек няма начин да не изпадне в паника.
Решението е наистина да не се изпада в паника да се плува ПО ПОСОКА НА ТЕЧЕНИЕТО И ЛЕКО ЛЕКО В СТРАНИ ДОКАТО НЕ ИЗЛЕЗНЕШ така се пестят сили и имаш скорост по голяма от тази на течението ако плуваш срещу него няма да стане за съжаление човек не може да се пребори с тази стихия
За мен когато влезна в морето и усетя че водата се движи (предполагам хора които за изпитали подобно нещо знаят за какво говоря ) излизам ВЕДНАГА сядам на плажа пия си коктейлчето и се наслаждавам на гледката.
- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
neon написа:.. "Не се паникьосвайте!" е много правилен и тотално неприложим! Като се нагълта някой 'пирон' с вода - оди му разправяй 'Не се паникьосвай!'!!! ...
бате всичко е въпрос на психика. Когато знаеш, че ИМА ВЕРОЯТНОСТ нищо да не ти се случи, и знаеш че имащ възможност да се измъкнеш - психиката ти има възможност да се пребори с паниката ДО НЯКАКВА СТЕПЕН. Както вече писах паниката е НЕКОНТРОЛИРУЕМ процес в мозъка. Испадал съм в МНОГО тежки критични ситуации и само знанията и психиката ми са ме вадили от батака.
Един от най-ярките примери за силата на психиката е желанието за дишане и липсата на въздух.
"Желанието" за дишане НЕ СЕ предизвиква от ЛИПСВА на въздух, а от натрупване на СО2 в малкия мозък. РЕАЛНО тялото ти има необходимото количество въздух ПОНЕ за 4-5 минути. Но бързото натруване на въгледвуокис в малки мозък те кара да искаш да дишаш. АКО УСПЕЕШ да преодолееш 1-вото желание за дишане, този повик на тялото ИЗЧЕЗВА и се появява след 2 минути някъде. Така, че нищо страшно няма. Майката му е да обясниш на смотания мозък, че на тялото не му се диша още. Същото важи с пълна сила и за гълтането на вода
scuba написа:neon написа:.. "Не се паникьосвайте!" е много правилен и тотално неприложим! Като се нагълта някой 'пирон' с вода - оди му разправяй 'Не се паникьосвай!'!!! ...
бате всичко е въпрос на психика. Когато знаеш, че ИМА ВЕРОЯТНОСТ нищо да не ти се случи, и знаеш че имащ възможност да се измъкнеш - психиката ти има възможност да се пребори с паниката ДО НЯКАКВА СТЕПЕН. Както вече писах паниката е НЕКОНТРОЛИРУЕМ процес в мозъка. Испадал съм в МНОГО тежки критични ситуации и само знанията и психиката ми са ме вадили от батака.
Един от най-ярките примери за силата на психиката е желанието за дишане и липсата на въздух.
"Желанието" за дишане НЕ СЕ предизвиква от ЛИПСВА на въздух, а от натрупване на СО2 в малкия мозък. РЕАЛНО тялото ти има необходимото количество въздух ПОНЕ за 4-5 минути. Но бързото натруване на въгледвуокис в малки мозък те кара да искаш да дишаш. АКО УСПЕЕШ да преодолееш 1-вото желание за дишане, този повик на тялото ИЗЧЕЗВА и се появява след 2 минути някъде. Така, че нищо страшно няма. Майката му е да обясниш на смотания мозък, че на тялото не му се диша още. Същото важи с пълна сила и за гълтането на вода
Така е, мозъка си действа сам за себе си в критични ситуации като влиза в друг режим, но винаги можеш да му се опънеш по един или друг начин. На първо време наистина е трудно без въздух, иска си го организма, но след първата минута вече ти е все едно. Имахме състезание между спасители за издържливост под вода, и отначало беше най-тегаво, после се отпускаш, но към 1:50мин вече мозъка ми тръгна да изключва и изведнъж ми се доспа адски много, всякаква мисловна дейност се преустановява и ако не бях излязъл близките 10 сек си загивах прав. Иначе в критични ситуации, е важно енергията да се използва оптимално добре, примерно краката най-много могат да помогнат да се задържиш на повърхността, но пък това е за сметка на големи количества кислород, които те изискват.
Земи един дюшек, помпичка и си помпай и отмаряй, те тава е.
- slavi ivanov slavov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Имаите едно на ум винаги, дори и да е спокоино морето , то не е до колене са казали стари морски вьлци. Аз сьм имал случаи когато като те земе вьлната и те шибне кьм дьното , като почнеш да се вьртиш и за момент може би за секунда две губиш ориентация на кьде е повьрхноста на кьде е дьното плуваш на сляпо само пяна около тебе, спасението е отпускаш се да премине центьра и и после полека полека да изплуваш без паника както казаха колегите. А срещу мьртвака общо взето няма спасение ако те задьрпа както трябва. Аз лично сьм спасявал момченце на 11 години на Черноморец при сьстояние на морето - Щорм, видях момчето как маха за помощ нямаше сили да вика от уплаха, сьмо за миг погледнах дьщеря ми която е на 6 год. и жена ми бяхме на заведението седнали то е само едно там, когато скочих вьв водата ,силен мьртвак ме задьрпа на вьтре за секунди заплувах кьм момчето може би кам 20-тина секунди когато се обьрнах за миг бях се отдалечил може би кам 50-60 метра така дьрпаше, на рьба бях да се откажа но бях вече доста близко до него, единствено мислех как само да го хвана за косата че беше кьсо подстригано, хванах го за лакьтя никакви реакции(до последно до като го вадех на вьнка мислех че е взело дало вече ) когато се обьрнах с лице кьм брега вече бяха се сьбрали доста народ на брега че и още един млдеж идва да помага, и така вече двама човека е друго като дьрпаме(сам човек само за кенефа). Изкарах ме го бяха извикали някакьв лекар по бански започна там сьс обичаините натискания по гьрдите няколко пьти , и наистина както по филмите изведньж изплю мальк фонтан сьс вода през устата, после още ведньж взе да мьрда, вече беше дошла линеиката и го натовареха и аиде в спешното. Баща му и маика му просто бяха изпаднали в ужас. Сьпругата ми каза че докато се качали в линеиката бащата само поискал от нея да ми даде моя тел. номер.След три дена позвьня и дьржеше да се срещнем пак на сьщото заведение, аз отидох и започнаха да ме прегрьщат и целуват, бяха порьчали цяла маса спорции риба и всичко останало по едено време доиде и другото момче с което го изкарахме, запригьщаха и него .Бащата каза как да ви се отблагодаря не знам, и изкара по 1000 лева и на двамата, аз му казах че по този начин ме обижда за другото момче не знам. Тои дьржеше да ги вземем но ние не . Трьгнах си замислен след тази среща от случилото се, на следващата година пак се обажда пак маси и почерпки, натретата година ни поканиха сьс сьпругата ми вьв Пловдив, но ние така и не отидохме от суета . А дьщеря ми после ходи сьс гордо вдигната глава че баща и спасил момченцето , и разправяше наред , на всеки срещнат 

- Glove
- Автомобил: VW Golf MK2 GTI
- Двигател: AUM
В отговор на всичко написано искам само да добавя от опита си от патилити си, статистиката показва че наи-често се давят хора които могат да плуват, но това не е заради това, че могат, а заради това че подценяват силата на водата и надценяват себе си. Няколко пъти ми се е налагало да вадя хора от водата, не е приятно. Паниката е най-големият враг.
Почиваите разумно и неправете глупости, за които после може да съжалявате!

- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Glove написа:В отговор на всичко написано искам само да добавя от опита си от патилити си, статистиката показва че наи-често се давят хора които могат да плуват, но това не е заради това, че могат, а заради това че подценяват силата на водата и надценяват себе си. Няколко пъти ми се е налагало да вадя хора от водата, не е приятно. Паниката е най-големият враг.
Toва абсолютно не е вярно (нищо лично), и е някаква обществена заблуда

Давят се хора, които си МИСЛЯТ, че могат да плуват, а всъщност могат да се придвижват на 20-30м, шляпайки над водата, с глава над нея като шамандура. Те са достатъчно смели, за да не стоят на най-плиткото, и са достатъчно слаби плувци, че при по-екстремна ситуация да не могат да изплуват.
Така че на всички родители бих препоръчал да запишат децата си на плуване. Това е много хубав спорт, развива всички мускули + издържливостта. Може би най-подходящият за подрастващи.
- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ACCELERATOR написа:..
Така че на всички родители бих препоръчал да запишат децата си на плуване. Това е много хубав спорт, развива всички мускули + издържливостта. Може би най-подходящият за подрастващи.
Moйта дъщеря вече си има собствени маска, шнорхел и плавници. И за мое голямо учудване, детето се справя много добре с гмуркането

С две думи да обобщим: не се правете на мъже. Рисковано е. Морето не обича ербапи. Преценявайте собствените си сили и начин на плуване. Да не идват после колегите от Бургас, да ви търсят
- Pencheva
- Автомобил:
- Двигател:
Миналата година аз и братовчедка ми решихме да отидем на неохраняема зона-малко преди пристанището-бургаското.Към 4:30 се появи леко вълнение..ествествено ние не обърнахме внимание.Влязохме и неусетно просто се изгуби дъното под краката ни.Тръгнах да плувам навънка,обаче почна да ме дърпа навътре по едно време тя ми се изгуби от погледа..както и да е с една дума почнахме да се давим беше ужасно..адски много се паникьосахме...обаче просто по едно време се изтласках на повърхността и тръгнах да плувам с всички сили..най-накрая успях-изкарах и нея..Мисълта ми е,че каквото и да става не се паникьосвайте,но и да го направите-трябва да се успокоите!Благодаря единствено на себе си,че не се удавих тогава,защото беше напълно възможно и просто го усещах..Оттогава съм внимателна и наистина преценявам ситуацията-това е което ни трябва-трезва преценка!
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Scuba, крушата не пада по-далеч от дървото
Дано тази тема помогне да спаси поне един човешки живот.
Най-важното е, да не изпадате в паника, ако ви се случи подобно нещо. Човек спокойно може да изкара дори и цяло денонощие във водата, стига да мисли трезво и да не се паникьосва. Забележете, че обикновено, както и в случая от статията горе, морето след няколко часа самО изхвърля труповете на загиналите. Така че дори и да ви завлече много навътре, шанса течението да се обърне, или да дойде помощ е голям, стига да сте запазили самообладание.

Дано тази тема помогне да спаси поне един човешки живот.
Най-важното е, да не изпадате в паника, ако ви се случи подобно нещо. Човек спокойно може да изкара дори и цяло денонощие във водата, стига да мисли трезво и да не се паникьосва. Забележете, че обикновено, както и в случая от статията горе, морето след няколко часа самО изхвърля труповете на загиналите. Така че дори и да ви завлече много навътре, шанса течението да се обърне, или да дойде помощ е голям, стига да сте запазили самообладание.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”