Помогнете с едно съветче относно Банки,заеми,кредити ...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Чет 18 сеп 2008 14:10

Tyan написа:
Tinko написа:

Запомни едно лично мое мнение.... Когато вземеш пари от банката винаги излиза двойно изплащането!

ако го изтегли за една година примерно или кракък срок няма такова нещо ..... абсолютно съм сигурен че може на около 7, 8 процента дори да е с тристранен договор да си намери изгоден кредит ... ако не му дават кредит може да се пробва с кредитна карта ...там лихвата е около 14 - 18 процента годишно на тегленията......

:) Ок а през това време нали си режеш от парите за да го връщаш затъваш и с други неща. От там идва цялата работа.... Двойно си е както и да го погледнеш.... Единственото хубаво нещо в момента е кредитна карта. Трябват ти 100-200 лв. Теглиш до 2 месеца връщаш без лихви. Хуабво е ако си на зор да кажем на море а взимаш заплата след 10 дена и можеш да си позволиш да изтеглиш 100лв и след 10 дена да ги върнеш.

Иначе зависи и от финансовата ти възможност, но повечето хора изнемогват след взимане на кредита аз от такава гледна точка го казвам защото съм го изпитал от минали години....

Купих си лаптоп струващ 1400лв. през джет кредит по инерция без да мисля както колегата иса да направи. Излезна ми 1900 с таксите за вноските. За тази една година си режех от заплатата 160лв. Сега на този лаптоп не мога и 1000лв да му взема.... Надявам се си ме разбрал.
Същото ще стане ако колегата тегли пари за кола... Тегли копува и парите изчезват, след една година ще е набил още толкова колкото е е дал и след още една ще иска да я продаде и няма да има кой да му я купи и за 2000лв! Залагам, че това ще се случи! :wink:

Иначе на добре финансов човек, кредит от 5000лв няма да му излезне двойно. Но са малко такива. Повечето финансово възможни не теглят кредити за такива неща... :roll:

Последна промяна от Tinko на Чет 18 сеп 2008 14:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Чет 18 сеп 2008 14:10

Най добре първо събери парите и тогава си купи колата,ама като гледам какви фантастични суми смяташ да дадеш за такава кола....За мене реална цена на Голф 2-ка е между 1500-2000лв,а за тройка от 2500 до 4000лева.
Колкото до кредита не си прав-аз съм изтеглил 3000лв и ще върна 3170 за 14 месеца,така че си е на далавера.Е бях на някаква промоция без такси и т.н някаква ниска лихва и прочее.Айде и дано скоро да :drive

Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pronobis » Чет 18 сеп 2008 14:30

Tyan написа:
Tinko написа:Запомни едно лично мое мнение.... Когато вземеш пари от банката винаги излиза двойно изплащането!
...

Тинко, за всичко си прав, абсолютно съм съгласен с тебе, но мисля, че не разбра правилно Tyan - колкото е по-кратък срока, толкова по-малко ти идва оскъпяването - хубавата страна; толкова и по-големи са ти вноските - лошата страна! Така че, за кратък срок няма как да ти дойде двойно, ама ще ти дойде "на нагорно"... Дългият срок ти се отразява по-комфортно на месечния бюджет, ама накрая като теглиш чертата и се получава историята с твоя лаптоп...

Тук обаче има голяма доза частни случаи и затова е трудно да се каже "Боромир направи това или онова...", защото BastunSelski ползва промоция, а и кредитът му е за 14 месеца; други ползват преференциални условия, тъй като работят за работодател, който пък е корпоративен клиент на дадена банка и т.н. и прочее... Ако се реши човека на тази стъпка, просто НЕ ТРЯБВА да бърза, а хубаво да проучи всичко... иии те така... :D

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Чет 18 сеп 2008 14:45

pronobis написа:
Tyan написа:
Tinko написа:Запомни едно лично мое мнение.... Когато вземеш пари от банката винаги излиза двойно изплащането!
...

Тинко, за всичко си прав, абсолютно съм съгласен с тебе, но мисля, че не разбра правилно Tyan - колкото е по-кратък срока, толкова по-малко ти идва оскъпяването - хубавата страна; толкова и по-големи са ти вноските - лошата страна! Така че, за кратък срок няма как да ти дойде двойно, ама ще ти дойде "на нагорно"... Дългият срок ти се отразява по-комфортно на месечния бюджет, ама накрая като теглиш чертата и се получава историята с твоя лаптоп...

Тук обаче има голяма доза частни случаи и затова е трудно да се каже "Боромир направи това или онова...", защото BastunSelski ползва промоция, а и кредитът му е за 14 месеца; други ползват преференциални условия, тъй като работят за работодател, който пък е корпоративен клиент на дадена банка и т.н. и прочее... Ако се реши човека на тази стъпка, просто НЕ ТРЯБВА да бърза, а хубаво да проучи всичко... иии те така... :D

Съгласен съм така е! Но големите вноски са прекалено рискови! А човек остане ли без парици почва да дири по приятели и тогава става лошо.... :roll:

Имам колега който казва! "Винаги кеш никога на кредит!" Незнам какво прави с тия пари но тук таме вади от някоя зделка 10 000лв и то честно изкарани, а иначе е на заплата от 600лв.! Реших да се замисля над това което казва и се оказа много прав човека!

Младите хора трябва да се развиват финансово, а не както се случва от малки пред игрите в копютъра, вземат малко пораснат, започнат в коли да набиват жалките си заплатки и накрая ги удря живота и :shock олеле. Аз също много се охапах за това вече по-кротко!

Девиза ми е: Всичко става бавно и добре обмислено! ;) :да:
Грешките стават от бързане! Не говоря само за финансови, а за глобални. В тотва число влизат и магистралните грешки ( така им казвам ). също са от прибързване и в повечето случай завършват с фатален край!

Желая успех на колегата! Гледам сред добри ръце е попаднал. Ако се наложи ще му помогнем да намери някоя читава двойчица.... ;) :lol:

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Чет 18 сеп 2008 14:52

Искам само да вмeтна, чe колeгата Боромир от прeвъзбуда нe можe да обясни както трябва ситуацията. Той си e намeрил дизeлчe с пeрфeктeн двигатeл и ходова част обслужeно - само трябва да му сипва нафта и да кара - като за първа кола супeр, понe спорeд мeн. Въпросът e как да сe сдобиe с паритe, но с тия крeдити идва тeжичко особeно за студeнт. Сeга има някакви който да ги изплащаш чак слeд като завършиш, но тe май идват с двойна лихва.. Другия вариант e ако има по заможeн близък човeк койдо да му услужи с паритe, аз примeрно така направих, защото нe ми сe занимавашe с банки и лихви. Вярно всeки път като събeра 400лв и кажа охо сeга щe има кони, сe замислям колко кофти e човeк да дължи пари и ги слагам в касата за да върна въжможно най-скоро дълга си. Също така нямашe ли и автокъщи който прeдлагат колитe си на изплащанe, но пък нe съм запознат дали изобщо са добри условията, а и така Боромир няма да взeмe набeлязаната кола. :roll: :roll:

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Чет 18 сеп 2008 14:54

Живота на кредит е нещо нормално за една добре развита икономика и за хора със стабилен и сигурен доход!
За какво да стоя 2 години без кола и да събирам пари, като мога да взема кредит и да си я купя и да я карам през тия 2 години. 2 години хич не е малко време.

Това, за което Tinko говори е вярно, но просто защото кредита не е за всеки. Не може да си на 20-тина години с никви или някакви скромни, несигурни и т.н. доходи, примерно 600-700лв. и да вземеш кредит за по 150-200 лв. на месец за 5 години напред. Ама пуста гъзария, трябва всеки да кара яките бегачки. Всеки според чергата си трябва да се разполага. Не може да живееш като скот, да не си плащаш нищо, да ходиш мръсен и мърляв и да муаш кремвирши, ама да караш тунинг бегачка.

П.П. Никой от колегите по-горе не визирам и не обиждам.

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Чет 18 сеп 2008 14:58

Именно за това си обичам моята си количка, и не искам и да чувам за друга... Защото не търся газария! А ако ми беше това целта до сега даимах "Яка Бегачка" И да умирах от глад! :roll:

BeckoTDI написа:Искам само да вмeтна, чe колeгата Боромир от прeвъзбуда нe можe да обясни както трябва ситуацията. Той си e намeрил дизeлчe с пeрфeктeн двигатeл и ходова част обслужeно - само трябва да му сипва нафта и да кара - като за първа кола супeр, понe спорeд мeн. Въпросът e как да сe сдобиe с паритe, но с тия крeдити идва тeжичко особeно за студeнт. Сeга има някакви който да ги изплащаш чак слeд като завършиш, но тe май идват с двойна лихва.. Другия вариант e ако има по заможeн близък човeк койдо да му услужи с паритe, аз примeрно така направих, защото нe ми сe занимавашe с банки и лихви. Вярно всeки път като събeра 400лв и кажа охо сeга щe има кони, сe замислям колко кофти e човeк да дължи пари и ги слагам в касата за да върна въжможно най-скоро дълга си. Също така нямашe ли и автокъщи който прeдлагат колитe си на изплащанe, но пък нe съм запознат дали изобщо са добри условията, а и така Боромир няма да взeмe набeлязаната кола. :roll: :roll:

Явно и ти не си в час историите за дизела колега! Нека някой да помогне в тази насока! Защо дизеловите автомобили поевтиняха.... ? Аз знам за какво става на въпрос но предпочитам някой който е по в час да го обясни... :roll:

Последна промяна от Tinko на Чет 18 сеп 2008 15:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
pronobis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pronobis » Чет 18 сеп 2008 14:59

BeckoTDI написа:... Също така нямашe ли и автокъщи който прeдлагат колитe си на изплащанe...

Много рисково! Не знае на какви ще попадне, а и лихвите може да са с формата на окачено въже с примка!!!

Ама то май момчето сам си отговори на чуденката... Ако продължиме така, твърде "финансова" ще стане дискусията... :D :beer

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Чет 18 сеп 2008 15:03

pronobis написа:
BeckoTDI написа:... Също така нямашe ли и автокъщи който прeдлагат колитe си на изплащанe...

Много рисково! Не знае на какви ще попадне, а и лихвите може да са с формата на окачено въже с примка!!!

Ама то май момчето сам си отговори на чуденката... Ако продължиме така, твърде "финансова" ще стане дискусията... :D :beer

Няма лошо! Тази тема може да помогне на много други колеги, които са на същото дередже! ;)

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Чет 18 сеп 2008 15:06

Tinko написа:...

BeckoTDI написа:...

Явно и ти не си в час историите за дизела колега! Нека някой да помогне в тази насока! Защо дизеловите автомобили поевтиняха.... ? Аз знам за какво става на въпрос но предпочитам някой който е по в час да го обясни... :roll:

Нeка нe обръщамe тeмата на дизeл vs. бeнзин, аз само уточних, чe вeчe колeгата има избран автомобил. Ако искаш да си лафим защо дизeловитe автомобили поeвтиняха, но защо няма да си продам пeчката и щe си я карам eла на скайп :D

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Чет 18 сеп 2008 15:11

BeckoTDI написа:

Нeка нe обръщамe тeмата на дизeл vs. бeнзин, аз само уточних, чe вeчe колeгата има избран автомобил. Ако искаш да си лафим защо дизeловитe автомобили поeвтиняха, но защо няма да си продам пeчката и щe си я карам eла на скайп :D

Не става на въпрос за дизел спрямо бензин. Чети какво казват от ЕС за дизела и неговото бъдеще :roll:

Ако ти си собственика на бъдещата му кола спирам до тук! :wink:

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Чет 18 сеп 2008 15:15

Tinko написа:
BeckoTDI написа:

Не става на въпрос за дизел спрямо бензин. Чети какво казват от ЕС за дизела и неговото бъдеще :roll:

Ако ти си собственика на бъдещата му кола спирам до тук! :wink:

Добрe, мeрси за съвeта щe прочeта. Аз нe му продавам кола, дажe щe му помагам в избора каквото и да си харeса - приятeли смe с нeго :wink:

Нeка спрeм с излишнитe постовe :)

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Чет 18 сеп 2008 16:10

Колега, моя съвет е да си теглиш кредит от някоя банка, казвам банка, а не лизинг от автокъща, че там наистина е дебело :twisted: Относно вноската, сам прецени дали можеш да си я позволиш, то е ясно че ще върнеш повече от колкото си взел (банката никога не е на загуба), но според мен не е важно това, а да можеш всеки месец да си внасяш парите, без да ти тежи. Ако чакаш 3 години да събираш парите, колата която сега искаш да купиш, ще е морално остаряла и не се знае, за събраните пари какво ще си купиш...
С две думи, разгледай внимателно офертите на банките, прецени си, взимай колата и много безаварийни :lol:

Потребителски аватар
Xaivera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Xaivera » Чет 18 сеп 2008 22:58

Кеф цена няма бе ;) Вземаи кредит ,вземи си бегачката и се кефи.Мисли в перспектива,ще се напънеш да учиш,ще намериш хубава работа и ще ги погасиш предсрочно парите даже.Важното е амбиция да имаш и всичко ще е на 6.А когато трябва да връщаш пари амбицията е голяма ,вервай ми ;)

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 18 сеп 2008 23:12

Xaivera написа:Кеф цена няма бе ;) Вземаи кредит ,вземи си бегачката и се кефи.Мисли в перспектива,ще се напънеш да учиш,ще намериш хубава работа и ще ги погасиш предсрочно парите даже.Важното е амбиция да имаш и всичко ще е на 6.А когато трябва да връщаш пари амбицията е голяма ,вервай ми ;)

Ти правиш ли си сметка кви съвети даваш на човека? Като се набълбука с кредит, който не може да погаси от раз, ми трябва да си брои стотинките за да върне поредната вноска, тогава да видим дали няма да мисли "Е..л съм ти и следването, лев трябва".

Кредит по време на следване може само да ти навреди, защото ти тежи камъка на шията и се чудиш откъде да надиплиш пачката, което неизменно те отдалечава от следването. (друго е ако дръпнеш кредит заради следването)

Няма по-благо нещо от следване без да трябва да работиш или с минимално работа. Тва ти го казвам като човек, който е следвал бачкайки има-няма 160 часа на месец :!:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”