:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Съвети за дърводелски иструменти..

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 07 окт 2008 23:02

velinsl написа:винтоверт 400 вата добър ли е?
виброшрайф от 600 вата
пробивен трион за 400 вата
тези стойности на мощността приемливи ли се или са слаби?

слаби са.
винтоверта да бъде минимум на 14.4 V
виброшлайфа с тази стойност на дръво направо ще спира.
триона също слаб ми се вижда.
спарки са читава марка има и много части и сервизи ако се наложи.
блек&декер за любителски са си чудесни ама и двете марки като цени ти надхвърлят бюджета комай.
по-добре си вземи трион и винтоверт по-читави а шлайфа остави за по-нататък.
като начало и едно трупче с шкурка ще ти върши работа :wink:

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 08 окт 2008 6:35

golfer написа:...спарки са читава марка има и много части и сервизи ако се наложи...

подкрепям мнението на колегата - за тези пари спарки би бил оптималния избор.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Сря 08 окт 2008 15:53

Така е. При мен бюджета е на първо място. И още един въпрос: Има и инструмент който може да се използва като винтоверт и дрелка(но само за дърво, нямам намерение да къртя бетон, стомана и т.н.)?
Освен макита и метабо който разбрах че вече нямат спиане. Коя от двете марки е по-добра, защото едва ли ще си взема всичко скил да речем?

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Сря 08 окт 2008 16:01

колега не задваш въпрос на който може да се отговори,се едно да ме питаш дали е по хубаво Мерцедес или БМВ :twisted:
имам вчепетления и от двете марки и не мога да избера чесно казано затова си купивам и от двете,там вече е на събективна оценка която е персонална,дали ти е удобна машината дизайн и така на татък де да знам,примерно бормашините на Метабо са със патронници Рйом което само по себе си струва само то към 90 лв....
Метабото има лек + защото сервиза им е по добър-Киров,ако го закупиш оттам има 3 години гаранция и 1 път в годината безплатна профилактика
Виж нещо в което изгубвам доверие напоследък е синята серия на Бош незнам защо,много леки и силно пластмасови почват да стават някакси иначе дизайна на флекса е най ергономичния и удобен който съм ползвал къде ги събраха тия 1400 W в тоя тънък корпус незнам :shock
Голферче зависи от продукта на спарки, флексовете примерно са доста неудобни и небалансирани а и като си го купиш тия от новата серия с червеното копче и на 5-я ден вече копчето не задържа и треа го държиош непрекъснато :shock

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Сря 08 окт 2008 19:46

Имаш глас и от мен за Спарки.3 години съм работил без да спирам с перфоратор и зеге и съм адски доволен(е зегето му избих курпуса един път ама това си е моя грешка :) )

buuuu46
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот buuuu46 » Чет 09 окт 2008 10:07

И така продавам една година машини от рода на райдар акита блек ен декер спарки бош скил и др.
Впечатления от някой машини:
Спарки-голямо предимство пред скил и бош зашо? за винтовертите имат 2 батерий бързо заредни свършва едната и почваш другата и така.
За зегета са все големи ватове и немат умиране.
За виброшлаифа и те са големи ватове и не могат да се спрат с една рака(помисли и за лентов шлаиф)
БоШ-за зелената серия са идеални за дома но за друго не стават
Винтовертите- с една батерия и като свърши и ви спира работата.
Виброшлаифовете където са им филтрите за прахта крачетата се чупят бързо.
За зегетата много са нежни.
За синята серия няма какво да си приказваме:)
За blak and decer винтовертите са с 2 батерии повечето но когато свърши тока не можете да продължите да работите с него зашото зареждането става само от самия винтоверт:(
Виброшлаифовете са слаби.
Зегата май са им най качествени.
Макита-няма какво да си приказваме
И обшо взето скила е на ниво боша е по добрър от него а спаркито ги натскача.
В сервизите на бош и скил е само един и то в софия представете си колко работа им се отваря.
За спарки има в по-големите градове сервизи и по не са затрупани и по лесно се намират части

Потребителски аватар
valeto 150hp
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valeto 150hp » Чет 09 окт 2008 10:37

Спарки или Бош.Но винтовера да е поне 18 волта.По-мощни са.

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Чет 09 окт 2008 12:13

Значи общо взето да гледам
- мощност
- волтаж
- къде се зарежда(от машината или от допълнително зарядно)
- тежест(по-тежко->по-добро)
- най-вече страна производител
Тук в Сливен има един магазин за Райдър или Графит, полски някой има ли впечатления от тия марки. В магазина казвтат че нямат никви рикламации, но аз и не очаквам да кажат друго.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 09 окт 2008 12:58

страна производител за тези пари може да е само една :idea:

buuuu46
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот buuuu46 » Чет 09 окт 2008 20:16

Бош-Малайзия
Спарки-китай
Блак ан декер-китаи
Раидар-китай
Макита-мактек-япония/китай
Мисля че повече няма какво да си приказваме
феартулс-китай
Сам си прави сметката приятел
За спарки се правят части в русе праштат се в китаи и пак на сам????
Реалност за жалост
Ако намериш някаде ЕЛПРОМ няма да съжеляваш зашото са български инструменти спрени от производство преди 5-15 години се съм сигорен:)

Потребителски аватар
Koko26
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Koko26 » Чет 09 окт 2008 21:08

velinsl написа:Така е. При мен бюджета е на първо място. И още един въпрос: Има и инструмент който може да се използва като винтоверт и дрелка(но само за дърво, нямам намерение да къртя бетон, стомана и т.н.)?
Освен макита и метабо който разбрах че вече нямат спиане. Коя от двете марки е по-добра, защото едва ли ще си взема всичко скил да речем?

http://www.devimax.com/Tools/Culture/bg ... Tools.aspx :wink:

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Пет 10 окт 2008 23:22

имам едно въпросче-вместо винтоверт със съмнителни качества и мощност да завие няколко винта,с обороти не повече от 800...защо не дадеш 20тина кинта за реверсивна,ударна бормашина с мощност от 500 вата и достатъчен ресурс да пробива бетон,жИлязо и т.н.?Аз лично с моята си бърках теракол и гипсово лепило....А останалата сума да инвестираш в магнитен удължител,накрайници и свредла-всичките читави?
За прободния трион-за тези кинти ще купиш зеге което ще бъде трудно управляемо-тоест-рязко тръгва,подскача,трябва да го кривиш постоянно за да хванеш линията-дори и малкото зеге на бош от зелената серия прави тези мизерии.Освен това-слабото място на този тип машини е във водача на ножа-много лесно се чупят,а подмяната е доста скъпа!Освен това-виж захващането на ножа-има няколко варианта,вкл. и с болтче минаващо през опашката на ножа-те това са най-чекиестите...
За виброшлайф-на един обект ми се наложи такъв инструмент,отидох и купих най-евтиния-некъв райдер...не беше някаква сериозна сума,по спомен 30тина кинта (естествено-служебни :lol: ).Без никакви очаквания към него...просто -да свърша работа....Обаче-взе че излезе куче-ако знаеш колко стени,коли и МДФ изшлайва и полира,преди аз да го бастисам :oops: ...Счупи му се единия окачвач на плочата,иначе моторчето си работи :P ,ама няма удържане вече....
Та така-виж цени,премисли...варианти-има :idea:

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Съб 11 окт 2008 9:32

Благодаря на всички отзовали се колеги, за съветите. Вса пак още не съм си купил, но ако може бъдете малко по-конкретни в съветите като колегата chy. Стига метабо и макита, нямам намерение да продавам колата за да се обзаведа с такива инструменти(все пак не искам само един, а няколко и всеки ако е по 700 и нагоре, кво става), а ми трябва за у дома.
Инструментите още не съм ги купил, така че приемам още съвети.Едно е ясно - лентовия шлайф ще е райдър.

Така че благодаря на всички, отново.

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Нед 02 ное 2008 18:18

Взех си SPARKY пробивен трион(500W, дълбочина до 60мм, 79лв)
Винтоверта вече писах в една тема. Шлайф - по-късно. А сега моля :lock:.

ПС: Благодаря за съветите на всички отзовали се и в двете теми, които пуснах.

Потребителски аватар
1,9TDI
Автомобил: Passat B6
Двигател: BMP

Re: Съвети за дърводелски иструменти..

Мнениеот 1,9TDI » Пон 29 ное 2010 21:23

Извинявам се, че изполвам темата на колегата, но за да не отварям нова която се отнася за същото. Какво вие мнението за тези инструменти BUGET. Някои са доволни от тях, ама на мен не ми се виждат много надеждни. И все пак ми трябват инструменти за любител. Имам наблюдения над спарки и са доста добри, но все пак може ида има по приемлив вариянт :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”