Глобалната криза

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 16 окт 2008 20:20

ISRalien написа:
canyoubounce написа:
StS написа:Когато цените на имотите в Град София започнат да падат ще въртя гуми/без книжка и колан/ пред народното събрание в пиков час пред 100 ченгета....

Добре малко с факти може ли да се потвърдят тези твърдения, или така си пишете да ме стресирате тука :)
btw до края на 2009 се очаква да бъдат завършени 65к жилища, а в момента доста седат непродадени, всичките сгради на акт15 са с повече от 50-60 процента непродадени жилища.

Банките вече започват да продават на безценица :twisted: Въпрос на време е цените да паднат доста сериозно. То това е нереално в тая скапана държава един апартамент да струва колкото в Калифорния!

И аз съм на мнение, че рано или късно спад ще има, дори и малък.А аз съм се скрил като полицаи в патрулка с вдигнат капак и чакам :)

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Чет 16 окт 2008 20:24

canyoubounce написа:
ISRalien написа:
canyoubounce написа:
StS написа:Когато цените на имотите в Град София започнат да падат ще въртя гуми/без книжка и колан/ пред народното събрание в пиков час пред 100 ченгета....

Добре малко с факти може ли да се потвърдят тези твърдения, или така си пишете да ме стресирате тука :)
btw до края на 2009 се очаква да бъдат завършени 65к жилища, а в момента доста седат непродадени, всичките сгради на акт15 са с повече от 50-60 процента непродадени жилища.

Банките вече започват да продават на безценица :twisted: Въпрос на време е цените да паднат доста сериозно. То това е нереално в тая скапана държава един апартамент да струва колкото в Калифорния!

И аз съм на мнение, че рано или късно спад ще има, дори и малък.А аз съм се скрил като полицаи в патрулка с вдигнат капак и чакам :)
Сам си отговори на въпроса отправен към мене малко по-рано....

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 16 окт 2008 20:27

Еми май не съм :( или поне ще видя как въртиш гуми пред 100 ченгета

Потребителски аватар
gencho12
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gencho12 » Чет 16 окт 2008 20:43

Разбира се съгласен съм с musura че повишената цена на петрола се дължеше и на повишеното търсене - междудругото - някой забеляза ли ,че цялата истерия покрай недостига на петрол на пазара плъзна след филма на Ал Гор за глобалното затопляне?

Потребителски аватар
ligustrum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ligustrum » Чет 16 окт 2008 21:12

междудругото - някой забеляза ли ,че цялата истерия покрай недостига на петрол на пазара плъзна след филма на Ал Гор за глобалното затопляне?[/quote]

това е случайност.пък и реално недостиг нямаше.всичко се случи на спекулативно ниво

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 16 окт 2008 21:23

gencho12 написа:Разбира се съгласен съм с musura че повишената цена на петрола се дължеше и на повишеното търсене - междудругото - някой забеляза ли ,че цялата истерия покрай недостига на петрол на пазара плъзна след филма на Ал Гор за глобалното затопляне?

тоя филм не го ли направиха миналата година по това време?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 16 окт 2008 21:55

groznika написа:На коя бензиностанция плащаш по-малко да ида и аз ...

На която си поискаш - нафтата беше 2.61, сега е 2.22. Има някаква дребна разлика, нали?! И при бензина има разлика, е не толкова голяма, но има. За синьото гориво не говоря, там схемите са други.
Както казаха в едно предаване, къде на шега, къде на истина - каква световна криза и какво общо има тя с нашата икономика, която е сто години назад?! И как така цените на недвижимите имоти в София ще паднат? Като се има предвид, че до няколко години София ще стане около 3 милиона - къде ще идат всички тези хора? И изобщо в БГ? След като тук земята е най-евтина? И животът все още? Е не е като преди години, но пак е по-евтино от повечето европейски страни, особено от развитите.
Всичко е бутафорно, както беше и преди с цената на петрола. Някой някъде изкарва много пари от такива ситуации, в което няма нищо лошо.
П.П: При ужасната ситуация на американския пазар, една от банките /да не кажа единствената/ с чисто американски пари в България, отпуска кредити за бизнеса при най-либерални условия с най-ниско обезпечение. Това какво говори?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 16 окт 2008 22:03

Днес Лукойл свали цените с 3%. На 2.20 тва са 7 стотинки. Не е зле.

Фондовата борса в БГ отдавна е в криза и е почти на дъното. Не вярвам да го усетим толкова много. По-скоро ще напреднем. И то не защото ние ще цъфнем и вържем, а защото другите ще се върнат малко назад.

В щатите къщи, които 2005 г. са стрували по $800 000, сега са по $350 000...

В София едва ли ще падат цените на имотите, но няма и да се вдигат така стремглаво. В Бистрица за година цените се качиха с 40%+. Точно там от Юни месец в общината няма искане за данъчна оценка. Това означава, че няма сделки. И сделките с апартаменти в София са намалели с над 30%. Търсенето определя цените... Засега обаче е рано да се мисли, че цените ще падат. по-скоро няма да се вдигат, което прави инвестицията в недвижими имоти по-малко примамлива.

Поживйом - увидим!

Dr.Watson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dr.Watson » Чет 16 окт 2008 22:57

Не казвай голяма дума да не се чудиш после как да се оправдаваш. Подобни изявления се виждат доста често, но им липсва една фраза "струва ми се".

Потребителски аватар
mr_bush
Автомобил: Vw Transporter T6
Двигател: 2016

Мнениеот mr_bush » Пет 17 окт 2008 0:33

А от днеска нафтата е 2.16, бензин 95 - 2.03
Направо сеедно настъпи нова година за мен след като видях на живо как сменят цената на ОМВ-то преди около 1ч и 40мин :shock

Потребителски аватар
nadasdi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nadasdi » Пет 17 окт 2008 1:22

mr_bush написа:А от днеска нафтата е 2.16, бензин 95 - 2.03
Направо сеедно настъпи нова година за мен след като видях на живо как сменят цената на ОМВ-то преди около 1ч и 40мин :shock

Ебават се с тия 3 процента, тя цената на петрола падна с 40%.
В САЩ се постабилизира бензина, и още доста има да пада. Най-високооктановия е около 75 цента за литър, което значи че с 35 кинта ще прелива резервоара, а допреди месец пълнех за 60, което си е голяма разлика при положение че пълня всяка седмица...

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пет 17 окт 2008 6:55

Dr.Watson написа:

Не казвай голяма дума да не се чудиш после как да се оправдаваш. Подобни изявления се виждат доста често, но им липсва една фраза "струва ми се".

Потвърждавам че ще го направя.... Цените няма да паднат с повече от 10 % в най- лошия случай.....ма в най-лошия... В другия или ще се задържат или ще се повишат съвсем малко...

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 17 окт 2008 8:14

Не си лъжете акъла - кризата не ни е отминала. Всичко зависи умните чичковци какво ще направят и дали ще продиводействат правилно. Петрола се изясни защо поскъпва с падането на долара - заради фючърсите. И сега големите играчи, разбирайте спекулантите избягаха от тази инвестиция заради сриващото се потребление на САЩ. И съответно петрола се срива. А долара продължава да се покачва, защото американското правителство ще налее 1 трилион долара, а то ги няма КЕШ разбира се и пуска дългови облигации, с което търсенето на долари се увеличава и съответно цената хвръква нагоре. Има и още една причина - Китай е реализирал търговски излишък за Септември приблизително 30-40 млрд долара и сега ги влага като валутен резерв. Истината е че поднебесната Империя държи целия си фискален резерв в долари и ако рече да продава може да срине САЩ за нула време. Нас до тук видимо нищо не ни засяга, НО - свие ли се западното потребление се свива и нашия износ, а вноса ще скочи заради ниския петрол и склонноста на западноевропейците да свалят още цените си. Тогава дефицита по външнотърговското салдо ще отиде там откъдето връщане няма. Но ако чичковците с бели якички съумеят да вкарат свежи пари в икономиката и те заработят нещата лесно ще отшумеят за 1-2 години и сривовете няма да са така дълбоки. За мен извода е, че 10-20 мениджъра са в състояние да обрекат 8 милиарда човешки същества на криза - дори президента им, не е бил в състояние да ги спре. Сега ще им сложат чатала на врата и ще ги контролират изкъсо. Радвайте се, че сме с валутен борд - ако не беше той щяхма да сме свидетели на страхотно обедняване на българина. Веднъж да видя една хубава стъпка на нашите политици :wink:
Само не ми е ясно защо при петрол 146 долара бензина беше 2,40-50, а сега при 70 долара за барел не е наполовина (1,20 - 1,30 лв). За това нямам обяснение- ако си купуваме петрола от борсите щяхме да сме 1000 пъти по-добре от това да ни идва петрола от Кавказките степи :lol:

Потребителски аватар
The^Maniac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The^Maniac » Пет 17 окт 2008 8:19

Бидейки в раздел Офф-топик и говорейки за финансовата криза ще си позволя да постна една историйка, която много точно оприличава ситуациата в момента (на англ. е):

If you have difficulty understanding the current world financial situation, the following should help...

Once upon a time in a village in India, a man announced to the villagers that he would buy monkeys for $10.

The villagers seeing there were many monkeys around, went out to the forest and started catching them.

The man bought thousands at $10, but, as the supply started to diminish, the villagers stopped their efforts. The man further announced that he would now buy at $20. This renewed the efforts of the villagers and they started catching monkeys again.

Soon the supply diminished even further and people started going back to their farms. The offer rate increased to $25 and the supply of monkeys became so little that it was an effort to even see a monkey, let alone catch it!

The man now announced that he would buy monkeys at $50! However, since he had to go to the city on some business, his assistant would now act as buyer, on his behalf.

In the absence of the man, the assistant told the villagers: "Look at all these monkeys in the big cage that the man has collected. I will sell them to you at $35, and when he returns from the city, you can sell them back to him for $50."

The villagers squeezed together their savings and bought all the monkeys.

Then they never saw the man or his assistant again,
only monkeys everywhere!

Welcome to WALL STREET.

:wink:

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 17 окт 2008 8:29

embi4a написа:Само не ми е ясно защо при петрол 146 долара бензина беше 2,40-50, а сега при 70 долара за барел не е наполовина (1,20 - 1,30 лв). За това нямам обяснение- ако си купуваме петрола от борсите щяхме да сме 1000 пъти по-добре от това да ни идва петрола от Кавказките степи :lol:

Август 2007 петролът пак беше 70 долара и бензина беше 1.90+ лв.

По тази логика, когато петролът стана 146 долара, бензинът трябваше да е 3.80 лв.... Това не се е случило... Сега петролът пак е $70 и бензинът пак е горе-долу там. Така че потребителите са печеливши, че не са плащали бензин по 4 лева литъра.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”