Мнениеот vw16v » Чет 05 яну 2006 21:19
S16 = 16v ,просто на френски клапани е soupapes/доколкото съм го написал правилно/ и от там става това съкращение,те нали французите са си шовинисти по отношение на езика.Изобщо спортните модели на Пежо са си доста бързички.Мен лично не ме дразни надписа GTi върху други автомобили,така или иначе Фолксвагени няма да станат каквито и надписи да им сложат.Абревиатурата TDi пък са си я патентовали и друга фирма няма право да го използва в автомобилите си,но това съвсем не значи,че ФВ са изобретили дизела с директно впръскване.Този тип пълнене на мотора е бил известен десетилетия преди това и не се е използвал поради недостатъчно развитите технологии тогава.Приблизително по едно и също време/около 90 г./ с ФВ ,доколкото си спомням и Роувър изкараха някаква собствена разработка на дизел с директно впръскване и дори на джиповете им Ленд Роувър Дефендер пише 2.5 Tdi,но при леките им автомобили не съм виждал да използват това означение,макар,че и там мотора им май е с директно впръскване /роувър 620 Di/.Кой го прави по-добре е ясно Роувер фалира,Фолксваген рулира.