Maks написа:Ми те от известно време се притесняват от Китай,това е начин да го сринат...само знам че на янките хич не им пука и нищо не се появява току така.

за Китай си много прав ,много серизно им влиаят на икономиката на САЩ ,за миналата година Щатите имат търговски дисбаланс* със Китай на стойност 50 милиарда $,което е огромна цифра
Обратното пък на това Украйна има положителен търкогски баланс със Китай за мисля че 30 милиарда $ годишно -понеже изнасят много желяза руда за там.Още малко по въпроса с Китай -те са причината за повишаването на цените на метала -за последните 5 години 80% добитата желязната руда в световен мащаб се изнася в Китай-много се стори и произвежда там.Всичко това е отразява яко на световната икономика -същата работа е с Индия -да не говорим че са много и имат ефтина работна ръка-тъй че няма да е зле да се редуцира населението на тези две държави от естествени фактори
търговски дисбаланс*-повече се внася от дадената държава от колкото се изнася за там т.е повишава се зависимостта на икономиката и инфлацията