Кредитна карта -> Най-изгодната оферта по време на криза?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
carrot

Re: Кредитна карта -> Най-изгодната оферта по време на криза?

Мнениеот carrot » Чет 02 апр 2009 9:14

L&R написа:Да попитам има ли карта MasterCard, Visa etc., която да не ползвам овърдрафт , а само мои си пари предварително внесени, но такса управление да е минимална :| Тая такса много е кофти. Българските дебитни варианти не ме устройват.

Ъъъ, може би не ти разбрах съвсем въпроса :confused , но Visa Electron не ти ли върши работа? Дебитна е (но се възприема като кредитна), можеш да се разплащаш в и-нет (не само в БГ)-ако това е целта, на някои банки няма такси управление и/или други (например ПИБ).

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 02 апр 2009 9:38

В самото заглавие се крие отговора - няма такава карта, друже. Да плащаш 15+% лихва и такса е меко казано неизгодно. Най-изгодно е да имаш кредитна карта от чужбина. В Еврозоната лихвата клони към 0%. Сега май беше 0,325% а ще я правят 0,275%, а тук е 15+% :shock Ако можеш да си уредиш от близък в чужбина карта ще си на далавера. Иначе е загробване. Трябва да е въпрос на живот и смърт, че да взема кредитна карта на такава цена.

Потребителски аватар
gubaku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gubaku » Чет 02 апр 2009 9:52

В Еврозоната лихвата клони към 0%

Е такова чудо нема!

Кофтито в момента е, че банките са затегнали и кредитните карти. Тоест, ако до преди година щяха да ти дадат карта с лимит 2000лв без да ти искат никакъв документ за осигурителен план и т.н. сега ще ти дадат не повече от 500лв, освен ако не се осигуряваш на 1500лв разбира се

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 02 апр 2009 10:27

L&R написа:Да попитам има ли карта MasterCard, Visa etc., която да не ползвам овърдрафт , а само мои си пари предварително внесени, но такса управление да е минимална :| Тая такса много е кофти. Българските дебитни варианти не ме устройват.

Има без овердрафт, но пак имаш такса:

http://www.fibank.bg/bg/page/141

Кредитни карти VISA и MasterCard с гаранционен депозит и неснижаем остатък. Реално каквото сложиш вътре това ползваш. Един вид дебитна карта, но официално се води кредитна и можеш да я ползавш на всяко място, което иска стандратна кредитна карта. Но пак да кажа - имаш такса. Ама според мен 39лв на година не е много за удобството, което ти предлага.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 02 апр 2009 10:30

толкова е и с 45 дена гратис овърдрафт
Какво значи не са много , направо са им от въздуха, такси при операциите аз си ги плащам.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 02 апр 2009 10:31

gubaku написа:

Е такова чудо нема!

Кофтито в момента е, че банките са затегнали и кредитните карти. Тоест, ако до преди година щяха да ти дадат карта с лимит 2000лв без да ти искат никакъв документ за осигурителен план и т.н. сега ще ти дадат не повече от 500лв, освен ако не се осигуряваш на 1500лв разбира се

Зависи, ако си на трудов договор от повече от 3-4 месеца и взимаш добра официална заплата няма проблеми. Банката си проверява в НОИ как те осигуряват и си прави сметката. Обикновено предлагат 4-5 работни заплати като лимит по картата ти. Ама ако си на 28 с половин година трудов стаж и без постоянна месторабота става сложно. За такива случаи е предвидена карта с неснижаем остатък - каквото внесеш по нея това ползваш.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 02 апр 2009 12:05

gubaku написа:

Е такова чудо нема!

Към 12,10 часа EURIBOR е 1,645%. Не е баш нула ама е 3-4% лихвата по кредитните карти, а тук...15+%
http://banks.dir.bg/2009/04/02/news4235975.html

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Чет 02 апр 2009 12:55

Райфайзен банк издават ДЕБИТНА Виза класик, демек ти си я захранващ

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 02 апр 2009 13:14

L&R написа:толкова е и с 45 дена гратис овърдрафт
Какво значи не са много , направо са им от въздуха, такси при операциите аз си ги плащам.

Плащането при търговци е безплатно, за разлика от дебитните карти. Отделно имаш 1% бонус ако направиш 2000лв или повече за 6 месеца. Това обаче не знам дали важи и за варианта с неснижаем остатък

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 02 апр 2009 13:31

Само да уточня, че не е 45 дена, а е до 45 дена.

Например:

Билинга на кредитната ми карта е на 24-то число всеки месец. Ако на 25-ти отида и направя покупка или изтегля пари в брой, то до другия 24-ти + още 15 дни трябва да внеса парите обратно, за да няма лихва.

Ако изтегля пари примерно на 30-то число, съответно вече гратисния период няма да ми е 45 дни, а ще е 39 ~ 40 дни.

Така стоят нещата при ОББ и Уникредит, предполагам и при останалите :roll:

Потребителски аватар
edisonov
Автомобил: VW Golf 8 Variant
Двигател: 2025

Мнениеот edisonov » Чет 02 апр 2009 14:36

morfei1 написа:Само да уточня, че не е 45 дена, а е до 45 дена.

Например:

Билинга на кредитната ми карта е на 24-то число всеки месец. Ако на 25-ти отида и направя покупка или изтегля пари в брой, то до другия 24-ти + още 15 дни трябва да внеса парите обратно, за да няма лихва.

Ако изтегля пари примерно на 30-то число, съответно вече гратисния период няма да ми е 45 дни, а ще е 39 ~ 40 дни.

Така стоят нещата при ОББ и Уникредит, предполагам и при останалите :roll:

И в Райфайзен е така. Предполагам и във всички останали банки. Срока е от е максимум 45 дни, като във случай че ползваш парите в края на отчетния период може да ти е и само 15 дни.

Потребителски аватар
Dragon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dragon » Чет 02 апр 2009 14:42

Ползвам кредитна карта от ПИБ от повече от 3 години, изключително съм доволен (без да работя там mhihi )!!! Въпросът е да си връщаш харченото преди 5то число, че иначе е истина за тия ~15% на годишна база (кажи ги 1,2% месечно)!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 02 апр 2009 14:43

относно заглавието, не съм напълно съгласен, кредитната карта е много гадно животно, ако не знаеш как работи като нищо може да те вкара в големи разходи. Преди да вземеш кредитна карта прецени две неща: за какво ще я ползваш, колко пари ще дръпнеш от нея наведнъж. Най-голямата далавера от нея е ако в гратисния период си погасяваш натрупаната главница. Обаче ако решиш да я ползваш като алтернатива на потребителски кредит (т.е. да я избухаш цялата и след това да покриваш само минималните вноски) олихвяването ще ти отрежв главата сравенено с другите варианти за кредит.

Потребителски аватар
valkilmera
Автомобил: Golf3 4 Audi A3
Двигател: ABS AZD 8P

Мнениеот valkilmera » Чет 02 апр 2009 16:46

Tyan написа:имаш х пари лимит...от тях харчиш и имаш някакъв гратисен период 45 или 60 дни, след това обикновенно преди 30то или 15то число трябва да си внесеш.......преди да изтече можеш да ги върнеш всичките или да внесеш минимална погасителна вноска което е 5-10% от задължението ти но не по малко от 10 лева примерно или колкото там ти пише в договора ...ако върнеш всичките няма да ти тече лихва ...ако не ги върнеш на сумата дето не си върнал почва да им тече лихва ....ако забравиш да внесеш ти се начислява напомнителна такса и/или минаваш на по кофти лихвен план ...ако не внесеш два, три месеца ти забраняват картата и те изпращят на застраховател ...... ако си внасяш редовно всички или минимална погасителна няма да имаш ядове ..... като теглиш кеш обикновенно е по висока лихвата и има такси за теглене ...ако купуваш с нея лихвите са по малки и имаш кешбек от няколко процента дето ти се връща от всеки месец до веднъж годишно .... има купища хитринки да пестиш пари с тях или да хитруваш за да ти е по ниска или никаква лихвата ....но ме мързи да обяснявам....... ако се видиш в пари може да си покриеш задълженията и да си надвнесеш ..в такъв случай лимита ти нараства с толквоа колкото си надвнесъл ...през няколко месеца можеш да кандидатстваш за по голям лимит .....казваш че са ти вдигнали заплатата и ще ходиш в чужбина и вдигат ... :)

Пич си ти!!! :applause: :beer

Потребителски аватар
Veso101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Veso101 » Чет 02 апр 2009 20:16

При теглене в брой освен по-високата лихва бецалиш и комисионна в зависимост дали банкомата е на банката издател или не, порядъка е примерно 1 лв. + 1% от изтеглената сума при банкомат на банката и 3 лв.+ 1% при чужд банкомат. За чужбина е още по-зле.
Така че тегленето на суми в брой е вариант само за в краен случай.
При 500 лв. теглене комисионна минимум 6 лв!
Сложи си и по-високата лихва и гледай какво става.

Аз лично бих препоръчал ПИБ, става бързо и лимита ще е добър.
Булбанк са отврат, поисках да ми издадат кредитна карта и въпреки че съм клиент на банката от много време ме гледаха като нещо довлечено от котката.
След увещания че наистина ми трябва ме пратиха да донеса един камион с документи.
Излязох си и влязох в ПИБ, след 10 мин. бях одобрен и след 7 дни имах картата.

В ОББ пък друг абсурд.
Имам депозит там и като опция към него имаше издаване на кредитна карта.
Казаха:
-Ако имаме впредвид депозита лимита на картата ще е 1000 лв.
След като много им се смях, отговора беше:
-А ако не гледаме депозита, а одобрявяме по общите условия , лимита ще е 4000 лв. :shock
А сега де?
Какво мислите си избрах?
Кофти нещо е крАдитната карта,става единствено за силни духом мъже, които да удържат на изкушения.
На жени според мен трябва да се забрани издаването на кредитни карти.
Особено ако вноските трябва да ги плащат мъжете им. :banghead:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”