Карах може би 5 коли зад рейса когато на един тир гумата изпращя.
Чух го все едно беше до мен , видя се само едно кълбо прахоляци дето ги отвя въздуха...
Малко след Нова Загора към Ст.Загора...
В момента ако някой го изпреварваше и гумата се пръсне точно до него гаранция поне джамовете му са чао...бая силно си плющят...

Гуми на камион-изисквания има ли ?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Гуми на камион-изисквания има ли ?
На 90% от нашите камиони,без начение от вида им(прицеп,хенгер,соло)гумите са регенерат.Много са малко собствениците,които могат да отделят 1000+лв за читава гума.По-точно казано те всички могат, ама предпочитат да спестят от този разход.За четиригодишния ми стаж в тази професия съм имал няколко случки с регенерирани гуми.Едната беше почти фатална.На магистрала Тракия,малко преди София,спускам Вакарел с 70-80км/ч и в един прекрасен момент бум предна дясна гума.Познайте какво стана с камиона и 25-те тона бира дето карах.Всичко беше станало на мармалад.Поне аз се разминах с няколко синини и малко стрес.От тогава шефа започна да взима само читави гуми.
- zaro
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Гуми на камион-изисквания има ли ?
Отпред е забранено да се слага регенерат, само на задните оси.
Иначе и аз имам една случка.
Карам Враца - Ботевград с един бус, точно на една права преди Ботевград, вече станала колона, аз съм първа кола след един прицеп, виждам последната кола отсреща, а карам броня в броня с камиона, отпускам газта, връщам предавка, оставям си място за засилка и в този момент пред мен облак дим и силен звук от тропане на камъни и пясък по предния ми капак и парчета гума по предния прозорец.
Беше нещо като ураган. Панически спирачки и аварийни, зад мен колона от десет коли бие спирачки, а ремаркето отпред шари наляво надясно по пътя и едвам го овладя шофьора.
Пътниците ми подскочиха до тавана.
За щастие потърпевши от цялата ситуация останаха предната броня и капака на изключително лъснатия и запазeн ярко червен бус, който се подбиха като от градушка.
Не ми се мисли ако всичко това беше станало 5 секунди по-късно когато бях до него, сигурно щеше да ме прати в ливадата, особено имайки предвид голямата странична площ на буса
Отделно пак казвам, знам на самосвалите като са налупкани с по 30 тона като гръмне гума какви щети нанася - калници стопове, предпазни решетки, дори може да сгъне резервоара.
Но със самосвалите е непредвидимо, защото като ходят по кариери и от камъните им се режат гумите, не карат по асфалт, дори на изкопи и на табан могат да нацелят доста неприятни неща и гумите се режат и после гърмят.
Може да се случи на чисто нова гума.
Иначе и аз имам една случка.
Карам Враца - Ботевград с един бус, точно на една права преди Ботевград, вече станала колона, аз съм първа кола след един прицеп, виждам последната кола отсреща, а карам броня в броня с камиона, отпускам газта, връщам предавка, оставям си място за засилка и в този момент пред мен облак дим и силен звук от тропане на камъни и пясък по предния ми капак и парчета гума по предния прозорец.
Беше нещо като ураган. Панически спирачки и аварийни, зад мен колона от десет коли бие спирачки, а ремаркето отпред шари наляво надясно по пътя и едвам го овладя шофьора.
Пътниците ми подскочиха до тавана.
За щастие потърпевши от цялата ситуация останаха предната броня и капака на изключително лъснатия и запазeн ярко червен бус, който се подбиха като от градушка.
Не ми се мисли ако всичко това беше станало 5 секунди по-късно когато бях до него, сигурно щеше да ме прати в ливадата, особено имайки предвид голямата странична площ на буса

Отделно пак казвам, знам на самосвалите като са налупкани с по 30 тона като гръмне гума какви щети нанася - калници стопове, предпазни решетки, дори може да сгъне резервоара.
Но със самосвалите е непредвидимо, защото като ходят по кариери и от камъните им се режат гумите, не карат по асфалт, дори на изкопи и на табан могат да нацелят доста неприятни неща и гумите се режат и после гърмят.
Може да се случи на чисто нова гума.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”