Една тема за велосипедистите и тяхното поведение на пътя.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Една тема за велосипедистите и тяхното поведение на пътя.
Nafta:Когато още учех след работа ходен да работя при вуйчо ми до техническия.От банишора до техническия ходех с колело,и минавах точно от там където казваш.И никига не съм имал проблеми.И другото,съгласен съм със теб,че трафика е прекалено голям и е опасно,но на лъвов мост има светофари,и минаваш с пешеходците.Аз говоря за местата където има само пешеходна пътека без светофар.На кръстовищата където има визможност за пресичане на пешеходци,там не пречат на никой,защото така или иначе на теб светофара ти е червен,и чакаш.За тези места дори не съм се и сетил.
rosy написа: спираш пич. Така се прави е цивилизивания свят.
да де ама тук трябват едни 10 години военна диктатура от латино тип за да се цивилизоваме

- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
rosy написа:ChimeyJimmey написа:Алеи за велосипедисти в БЪЛГАРИЯ има ли?
Има ама са малко. По Борис сега я напарвиха супер. Иначе Росене с тези твои тези ще се лъзнеш. На пешеходна пътека се спира. Само като му видиш крака на пътеката спираш. Ако ше с колело да е, със скейтбор да е, с ролкови кънки да е, спираш пич. Така се прави е цивилизивания свят.
Аз спирам,няма да го газя я.Но днес един изхвърча пред мен,а аз бях на 2 метра от пешеходната пътека

добре,че го видях,и карах бавно.Мина без да се огледа,мина все едно пътя е негов.

- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Какво е конструктивното предложение тогава, след като "шашави велосипедисти" пречат да се кара с 80+ км/ч из градовете?
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Не знам какво е решението,но и така не става.Никой не може да гледа на всякъде,имаме две очи,не 40.Просто трябва малко култура на улицата и от едните,и от другите.Защото сега всеки си прави каквото иска.Шофьори,пешеходци.велосипедисти,всички.
- jorkatacool23
- Автомобил:
- Двигател:
rosen79 написа:Не знам какво е решението,но и така не става.Никой не може да гледа на всякъде,имаме две очи,не 40.Просто трябва малко култура на улицата и от едните,и от другите.Защото сега всеки си прави каквото иска.Шофьори,пешеходци.велосипедисти,всички.
Така ще е

Последна промяна от jorkatacool23 на Сря 17 юни 2009 9:55, променено общо 1 път.
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Ако идваш от Сточна гара и караш по Сливница в посока централна гара нямаш право на ляв завой на Лъвов мост (към бул. Мария Луйза)Nafta написа:Айде един тъп пример:Велосипедиста какво да прави да речем на левия завой на Лъвов мост, посока гарата?

- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Значи, идея-предложение, което да реши глобално проблема, няма, нали така?
Тогава, единственото решение е водачът на МПС да си отваря очите на 240, защото... Кретен до кретена, мила моя майно льо.
И ако никой няма конкретно конструктивно предложение, темата е просто пенсионерска седянка тип "бистрим политиката" само с плювни - нещо изключително традиционно за българския лумпен-пролетариат.
Здраве и късмет на всички!
Тогава, единственото решение е водачът на МПС да си отваря очите на 240, защото... Кретен до кретена, мила моя майно льо.
И ако никой няма конкретно конструктивно предложение, темата е просто пенсионерска седянка тип "бистрим политиката" само с плювни - нещо изключително традиционно за българския лумпен-пролетариат.
Здраве и късмет на всички!

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
По принцип е забранено да се кара велосипед по тротоарите, ама с тези шофьори и аз не бих карал по платното. Когато велосипеда се бута водачът му се приравнява на пешеходец
vasstop написа:Ако идваш от Сточна гара и караш по Сливница в посока централна гара нямаш право на ляв завой на Лъвов мост (към бул. Мария Луйза)Nafta написа:Айде един тъп пример:Велосипедиста какво да прави да речем на левия завой на Лъвов мост, посока гарата?
Аз не поясних, идвам от посока Люлин

-
- Автомобил: Golf II
- Двигател:
Велосипедистите и мотоциклетистите според ЗДП са уязвими участници в движението.
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Чл. 5
1. (1) Всеки участник в движението по пътищата:
1. 1. с поведението си НЕ трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;
Чл. 8
1. (1) Водачите на пътни превозни средства използват дясната половина на пътя по посока на движението си, освен в случаите, когато с пътен знак или със светлинен сигнал е указано нещо друго.
Чл. 28
1. (1) За предупреждаване на останалите участници в движението за намерението си да извърши маневра, водачът на пътното превозно средство подава следните сигнали:
1. 1. ляв пътепоказател или лява ръка, изпъната хоризонтално встрани - за завиване наляво или за отклонение наляво;
2. 2. десен пътепоказател, дясна ръка, изпъната хоризонтално встрани, или лява ръка, сгъната в лакътя и насочена нагоре - за завиване надясно или за отклонение надясно.
Чл. 32
1. (1) Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците могат да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка - лява или дясна ръка, изпъната нагоре или напречно на пътя.
2. (2) Сигналът по ал. 1 не освобождава пешеходците от задължението, преди да навлязат на платното за движение да се съобразят с разстоянието до приближаващите.се превозни средства и с тяхната скорост на движение.
Чл. 79
1. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. 1. спирачки;
2. 2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. 3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. 4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
Чл. 80
1. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Чл. 81
1. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. 1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. 2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. 3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. 4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. 5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 82
1. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.
То си е казано в закона,ама кой ли го спазва.Аз до сега не съм видял някой да го спазва това.Това се отнася за всички участници в движението,не зависимо с какво пътно птевозно средство е
1. (1) Всеки участник в движението по пътищата:
1. 1. с поведението си НЕ трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;
Чл. 8
1. (1) Водачите на пътни превозни средства използват дясната половина на пътя по посока на движението си, освен в случаите, когато с пътен знак или със светлинен сигнал е указано нещо друго.
Чл. 28
1. (1) За предупреждаване на останалите участници в движението за намерението си да извърши маневра, водачът на пътното превозно средство подава следните сигнали:
1. 1. ляв пътепоказател или лява ръка, изпъната хоризонтално встрани - за завиване наляво или за отклонение наляво;
2. 2. десен пътепоказател, дясна ръка, изпъната хоризонтално встрани, или лява ръка, сгъната в лакътя и насочена нагоре - за завиване надясно или за отклонение надясно.
Чл. 32
1. (1) Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците могат да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка - лява или дясна ръка, изпъната нагоре или напречно на пътя.
2. (2) Сигналът по ал. 1 не освобождава пешеходците от задължението, преди да навлязат на платното за движение да се съобразят с разстоянието до приближаващите.се превозни средства и с тяхната скорост на движение.
Чл. 79
1. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. 1. спирачки;
2. 2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. 3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. 4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
Чл. 80
1. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Чл. 81
1. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. 1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. 2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. 3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. 4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. 5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 82
1. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.
То си е казано в закона,ама кой ли го спазва.Аз до сега не съм видял някой да го спазва това.Това се отнася за всички участници в движението,не зависимо с какво пътно птевозно средство е

- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
One написа:rosen79 написа:One: Велосипеда е пътно превозно средство,и за него важът всички правила за вдвижение.Място за пресичне на улица или булевард не е на ПЕШЕХОДНАТА пътека.Велосипедиста НЕ Е ПЕШЕХОДЕЦ!!!А е участник в движението,като всички останали,с автомобили,мотори и други.
а като съм слязъл и го бутам за да пресека - какво е, аз пешеходец ли съм , къде да пресека ????????????
по товята логика дай да не го карам по тротоара, в градинки и паркове ми само по улици и магистрали
Чл. 107
1. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:
1. 1.които бутат или теглят детска или инвалидна количка или друго пътно превозно средство без двигател и с широчина по-малка от 1 метър;
2. 2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;
Ето за това ти говорех одеве.Това е разликата когато караш велосипеда си,и когато го буташ.В единия случай не си пешеходец.
Всеки който е имал щастието да посети Холандия, знае как са устроени техните пътища и специално, алеите-пътищата за велосипедистите. На абсолютно всяко кръстовище има и кръстовище и за тях, което е регулирано със сфетофар, отделно... успоредно на всеки път върви и път за пешеходци-колоездачи. Те винаги имат педимство, в смисъл спира на кръстовище натиска бутона и след малко сфетофарите светят в червено, те си преминават и тогава колите.
Факт е че те са над всички, но също е факт, че са създадени такива условия за движение, че конфликните точки с коли и други превозни средства са сведени до минимум.
При нас анархията е на 101% нито има ме пътища нито имаме шофьорска етика (това включва и колоездачите и пешеходците), затова и всеки ден умират хора.
Факт е че те са над всички, но също е факт, че са създадени такива условия за движение, че конфликните точки с коли и други превозни средства са сведени до минимум.
При нас анархията е на 101% нито има ме пътища нито имаме шофьорска етика (това включва и колоездачите и пешеходците), затова и всеки ден умират хора.
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
И аз съм на същото мнение,че трябва да се създадът условия за велосипедистите,да карат на определени за тях места.По този начин няма да има конфликти между шофьори и велосипедисти.В момента е ад за всички участници.Никога не знаеш кой и от къде ще ти изхвърчи,я с кола,я с волосипед,мотор,или пешеходец.Тук нямаме култура на пътя.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”