Апел към потребителите на форума

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
jonn_krissy
Автомобил:
Двигател:

Re: Апел към потребителите на форума

Мнениеот jonn_krissy » Съб 11 юли 2009 23:46

npachovski написа:Според мен целта на форума е да съвсем различна от това да се ограмотява българина.Има си тема където се цитират неграмотно написани коментари.Повече от това за мен би било пресилено.Все пак е автомобилен форум където много хора търсат помощ технически и обогатяване на знания, а не коя дума как се пише.Вярно грозно е и почти недопустимо, но и аз пиша доста често неграмотно, но до там ми стига капацитета mhihi нека да се придържаме към смисъла на форума(поне според мен е така)да си помагаме и да се обменят знания в подфорумите и различни сфери който обхваща този форум.

:applause: :applause: :да:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 12 юли 2009 7:29

alleksander написа:Всеки уважаващ себе си се човек, ще си направи труда да усвои майчиния си език ...

:bowdown
Vladko, не знам колко ще те стопли, но има и други, които споделят мнението ти. Лично аз отдавна не пиша на хора, които пишат неграмотно. Преди правех забележки за по-грозните грешки, но напоследък се отказах. Жалкото е, че тези, които пишат неграмотно, не го намират за проблем. Те просто игнорират досадниците като нас. За тях важи само правилото на по-силния - ще пише грамотно, ако успееш да го принудиш. Или просто няма да пише. За тях доводът на alleksander не съществува.
Аз оптимизъм вече нямам. Безнадеждно е. Начинът на мислене на децата е изкривен. На голямата част. А някои изобщо не мислят. Тъжно е, но е така.

Ето го и чудесният пример в лицето на jonn_krissy - направете си труда да прочетете 10-на негови поста. Отвратително е. И е чудесен пример, че за него това не е проблем - той намира за нормално да сере и в тази тема с еднаквите си постове и сякаш държи да изтъкне неграмотността си.

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Мнениеот Luciano » Нед 12 юли 2009 9:53

Влади, аз също те подкрепям.
Все си мисля, че повечето хора тук са грамотни.
В темата "конкурс за неграмотни"....са все едни и същи

P.S. добре че jonn_krissy реши в тази тема да цитира и да ползва емотинки, защото и тя отиваше по дяволите :evil:

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Нед 12 юли 2009 11:15

Колеги,
не забравяйте, че неграмотността НЕ е престъпление.
Това, че някой е недоучил не повод да не може да си купи кола и далеч не е повод да не може да потърси помощ или да укаже такава...
Игнорирането на подобни юзъри е въпрос на личен избор, но санкционирането им си е чиста дикриминация.

Жалко е наистина, но... това е положението.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 12 юли 2009 11:24

И аз заставам зад Владко и Мършавия със същия апел. За мен обаче е жалко друго. И то е, че в България се наблюдава едно мутиране на родния ни език, давам само примери: неискам, немога, незнам, думите завършващи с двойно "и", тези, които имат "й", голЯми, бЯли и много други такива. Имам лошото предчувствие, че след време това ще бъде съвсем нормално явление не само в интернет, но и в писмения език. Дано не съм прав, но едно нещо,колкото и да е невярно, когато се повтаря много пъти става истина. За съжаление така е и с правописа. Някой ден предполагам детето ми ще ми каже "Абе, татко, много си изостанал, не знаеш ли, че отрицателната частица "не" се пише слято с думата след нея?" Общо взето нещата в писмения/говоримия ни език вървят към регрес, към мутиране или както си искате го наречете. За мен това не е престъпление, за мен е безхаберие и незнание, говори лошо за интелекта ни като нация, колкото и да ни е трудно да си го признаем.
Амин :012:

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Нед 12 юли 2009 15:29

Няма как да не отиват на към регрес, мутиране и т.н. като се има на предвид с какво ни заливат от телевизията. Та по морето скоро ще спрат да говорят Български бе колеги :!:(пресен пример са новите супер модерни кофи за боклук) . Винаги като посетя някой град си купувам магнитче (сигурен съм, че доста от вас също) и ми е адски трудно да намеря такова с надпис на Български.
Лошото е, че никой не цени Българското :cry:

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Нед 12 юли 2009 15:35

groznika написа:Колеги,
не забравяйте, че неграмотността НЕ е престъпление.

Да, не е престъпление. Не е престъпление държавата да ти плаща образованието, а човек да не се възползва от това или с лека ръка да махне и да каже - на мен това не ми трябва. Да, не е престъпление, а е обида! Ти знаеш ли, че откакто съм мод в този форум от ден на ден като пиша официални документи все повече се замислям как е правилното изписване на някои думи? И това са получава от това, че на какви ли не правописни грешки се нагледах тук. За какво ти говори това? Че нивото на езика ни вече е под всякаква критика. Че всеки си пиша както си иска, да не говорим за лексика. Да, не е престъпление и никога няма да бъде, но ти явно пак се опитваш да защитиш правата на мързеливите, некадърните и още как да ги нарека не знам.
Ще се обидят ли гореупоменатите хора. Ами не ме интересува! Да се обиждат ако искат. Има един много хубав член в закона за движение по пътищата, който гласи, че човек без основно образование не може да има свидетелство за правоуправление на МПС. Колко жалко, че никой не го спазва това в нашата държава. Защото ако се прилагаше стриктно доста хора в момента нямаше да имат книжки.
Аман от защитници на криворазбрани идеали...

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Нед 12 юли 2009 16:01

Дишай дълбоко брабусе и не се газирай ;)
Ако мислиш, че тук нещата са зле... Да те поканя на длъжност при мене за ден два да видиш хората които все още са в училище и в университета ;)

Проблемът ми е до болка ясен и сме се чудили как да го борим безброй пъти. За жалост обаче си остава въпрос на личен избор дали ще се ограмотяваш или не. На сила хубост не става, а в хартата за човешките права няма раздел грамотни и раздел неграмотни :)

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 12 юли 2009 17:17

Грозен, не разбирам какво целиш. Ако искаш да кажеш, че трябва да сме толерантни към хората, които пишат неграмотно - не, благодаря! Мисля, че да си неграмотен не е срамно, но само докато го осъзнаваш като проблем и се стремиш да се научиш. Но да не искаш да пишеш грамотно на майчиния си език е срамно, грозно и непростимо. Толерантността ми клони към минус безкрайност. Ще си позволя да ти припомня, че в този форум сме далеч от демокрацията - ЗА ЩАСТИЕ. Ето ти един цитат от http://www.vwclub.bg/forum//viewtopic.php?f=36&t=121461 :
"Кирилица, правопис и пунктуация
Писането на кирилица е задължително, както и правописът, който се учи в училище."
Това, че някъде си било по-зле не означава, че трябва да се радваме на вмирисаното си положение тук.
Накрая - да пишеш грамотно на родния си език е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всеки. Без значение дали е записано в закон, правилник или където и да е. Въпрос на личен избор е дали да пия "Шуменско" или "Загорка".

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Нед 12 юли 2009 20:43

Нищо не целя :)
Просто ви припомням, че се борите с вятърни мелници ;)
Лично аз подминавам всичко което е написано така, че да ми трябва въображението на Спилбърг за да го дешифрирам.

Кучетата си лаят... кервана си върви :)
Нито ще превъзпитате някой, нито ще му накривите... (шапката) mhihi

Съвсем отделен е въпросът, че тези хора са повече за съжаление от колкото за омраза (или поне у мен будят съжаление) :)

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Нед 12 юли 2009 21:58

groznika написа:Нищо не целя :)
Просто ви припомням, че се борите с вятърни мелници ;)
Лично аз подминавам всичко което е написано така, че да ми трябва въображението на Спилбърг за да го дешифрирам.

Кучетата си лаят... кервана си върви :)
Нито ще превъзпитате някой, нито ще му накривите... (шапката) mhihi

Съвсем отделен е въпросът, че тези хора са повече за съжаление от колкото за омраза (или поне у мен будят съжаление) :)

Подкрепям, groznika. Но не затова пиша сега, а да попитам долуцитирания колега какво иска да каже и какво общо има това с темата, че нещо не вдявам!

AmW написа: Та по морето скоро ще спрат да говорят Български бе колеги :!:(пресен пример са новите супер модерни кофи за боклук)

p.s. може и на лично

Потребителски аватар
s5501na
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот s5501na » Нед 12 юли 2009 23:53

Напълно подкрепям Владко, тук цари тотална неграмотията. Естествено не сме ние хората, които ще решим този глобален проблем, но моля колегите да се въздържат от мнения, като "автомобилен форум" по този начин обиждат всички шофьори и членове на форума.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 13 юли 2009 1:00

vasstop написа:За съжаление по-младото поколение в България е все по-неграмотно и единственият начин да се справим с това е да обърнем внимание на образованието в училище и на възпитанието вкъщи.

Скоро присъствах на спор между две учителки- едната- по Български език, другата- Компютърна грамотност.
Спора се вихреше на тема:'Вие с тези компютри сте виновни! Децата масово пишат '4' вместо 'Ч', 'а' вместо 'ъ', съкращават, даже и емотиконки рисуват!'

За съжаление, не мога да не се съглася :(
И аз редовно пропускам символи от бързане, но въпреки, че пиша на фонетична клавиатура- изприщвам се, докато измисля как да въведа някой текст на латиница... :(

Владко, поне с първите 5 мнения на потребител успяваме да се справим и да не са на маймунски език... Следващите вече са малко по-сложни.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 13 юли 2009 9:53

brabus написа:Има един много хубав член в закона за движение по пътищата, който гласи, че човек без основно образование не може да има свидетелство за правоуправление на МПС. Колко жалко, че никой не го спазва това в нашата държава. Защото ако се прилагаше стриктно доста хора в момента нямаше да имат книжки.
Аман от защитници на криворазбрани идеали...

Тука грешиш ;) Спазва се и то доста стриктно. Докато си взимах книжката от КАТ ме върнаха за диплома за завършено някакво образование иначе не ми я даваха! Имаше един човек на 40-тина години. С жената и детето беше отишъл. Много добре облечен и интелигентен човек. За да си поднови книжката му искаха същото нещо :) А сега ходи и си ги намери :) В кой кашон бяха? Малко ми е недоизмислено.

Занимавам се с компютри от около 12 години. Честно да си кажа почти всичко съм забравил! Скоро ми се наложи да пиша текст на ръка и си бях забравил и подчерка даже! Според мен всичко тръгна от интернет клиентите за комуникация. На много малко места имаше кирилица и много малко хора знаеха какво е енкодинг и такива екстри :) Аз лично, докато свикна на кирилицата във форума, видях голям зор. Преди това, в интернет, рядко ми се налагаше да пиша на кирилица, но сега вече свикнах! Рядко обаче внимавам кое и как пиша в интерес на истината. Просто така съм свикнал! Навиците трудно се избиват от акъла. Не мога и не мога!

и за това си пиша с малки букви.. с точиците.. и всичко останало
просто така съм свикнал
никой не може да ми каже как да пиша
разбира ли се кое е въпрос?
разбира ли се кое е отговор?
разбира се..
успявате ли да прочетете? полезно ли е това което пиша? сигурно за някои
за това си продължавам в същия дух ;) успех на всички.. я съм си неграмотен и проз и че си пишем как мама на село ме е учила

И искам да ви кажа още нещо! На доста хора, които си личи по писането, че не всеки ден са на компютъра и си личи, че наистина не знаят някои букви къде се намират, не им казвайте, че са неграмотни, защото може би са доста по-грамотни от вас ;)

Потребителски аватар
s5501na
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот s5501na » Пон 13 юли 2009 10:11

Е тука вече бъркаш за тези доста по-грамотни хора, които са по цял ден пред компютъра!!!
Допускат се грешки от бързане , да изпуснеш някоя буква , но голяма част от форума не се научиха как се пишат тези толкова сложни думи по окачването.
Ето линкчета от търсачката на думите "прожини" и "амортесори"

search.php?keywords=%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=topics&st=0&ch=300&t=0&submit=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

search.php?keywords=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B8&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=topics&st=0&ch=300&t=0&submit=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

Има и други толкова сложни думи :mrgreen:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”