Нови ски писти в парк "Витоша" - дискусия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Нови ски писти в парк "Витоша" - дискусия

Мнениеот rado_mit » Чет 24 сеп 2009 16:03

.. хайде и аз де се изходя :048:
.. последните 10-15г. Витоша се управлява от банда брадати и некъпани неудачници /лично мнение/ .. смело се нарекоха "Зелени патрули" .. но аз освен да се возят с джипове и да си организират оргии по хижите .. друго не съм видял да правят .. за мен най-фрапиращо е това .. че когото преди 7-8г. се надигна вой за нашествието на бръмбарите корояди и се предложи да се започне санитарна сеч .. те блокираха абсолютно всички опити това да стане .. резултата е видим за всеки качил се на Витоша .. огромни пространства .. които сега са изсечени .. скиор съм .. от 1983г. .. турист съм бил винаги .. мога да се похваля .. че няма осемхилядник в Бг .. на който да не съм се качил ..
.. Витоша е богатство .. а не се оползотворява .. всичко на нея е или от времето на Алеко /Константинов/ .. или от последния ни напън да се вземе зимна олимпиада в началото на 80-те .. ходил ли е някой скоро до Конярника .. пътя след няколко години ще е вече непроходим .. и като стана дума за Конярника .. помните ли от кога не работи пистата там ??? .. а защо .. е на мен са ми разказвали "неофициалната" версия .. защото една нощ някакви брадати пияни типове са унищожили рактрака и електро-съоръжения по влека .. случайно
.. всичко на Витоша или вече е разрушено .. или ще се разруши до 10г. .. няма я майката държава да ни оправя .. няма ли инвеститори .. които да вложат пари .. всичко ще рухне съвсем скоро ..
.. твърдо съм ЗА начинанието .. но във вида .. който ни го обещават .. не във варианта Банско .. не с цената на всичко да се изкарат пари .. не да се сече нова писта за да се добият 100-200 куб.м. мура .. щото е по ХХ000лв. кубика .. или да не се укрепват пистите с години .. през които ерозията работи
говорите за това че щели да се взривяват морени .. ДА .. има нужда .. някой от вас може и да си спомнет .. че през 1986г. на второто лале го направиха .. и стана доста по добре .. не е страшно да се прави нещо премислено и обсъдено ..
.. уф дълго се получи :banghead:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 29 сеп 2009 7:41

Кое точно ви кара да мислите че хората които до момента демонстрират бизнес-вижданията си на Банско са склонни да направят нещо по-различно на Витоша?Все едно утре Владо Кузов да стане директор на детска градина и да седнем да му ръкопляскаме щото видиш ли е обещал да не прави повече така mhihi Концерт "Върнете ни Витоша",на който ще присъстват всички спортисти спонсорирани от "Юлен"-хайде бе,чак малко нахално не изглежда ли?На някой който смята че с резачки и булдозери ще спре разрухата в планината ще припомня че витоша е ПАРК-ако искате да видите как трябва да изглежда един природен парк мога кача снимки от Тюрингер Валд-най големия такъв в Германия,в който по стечение на обстоятелствата живея от 3 месеца-тук НИЩО не е пипано по гората поне от времето на Хитлер насам,картата за лифт на ски-пистата в съседното градче струва 12 евро,чифт ски под наем 50 евро за седмица а новопостроен хотел ей богу не съм виждал а съм обикалял доста...все неща които никой БГ туристически бос не е сънувал и в най-лошите си кошмари mhihi

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Вто 29 сеп 2009 7:51

на банско това, което е направено като нови ски писти и съоръжения, не знам да има човек с мъничко мозък в главата с да отрече ,че е перфектно и на ниво !

много моля не бъркайте презастрояването на град банско със ски зоната !!!

Аз смятам, че е крайно наложително подобряването на ски зоната на Витоша да започне незабавно !!!
Това по никакъв начин няма да навреди на природата ако се направи по светвовните стандарти - каквито са и амбициите !

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 29 сеп 2009 8:52

One написа:на банско това, което е направено като нови ски писти и съоръжения, не знам да има човек с мъничко мозък в главата с да отрече ,че е перфектно и на ниво !

много моля не бъркайте презастрояването на град банско със ски зоната !!!

Аз смятам, че е крайно наложително подобряването на ски зоната на Витоша да започне незабавно !!!
Това по никакъв начин няма да навреди на природата ако се направи по светвовните стандарти - каквито са и амбициите !

Абсолютно!
В момента за 35 лв на ден получаваш достъп до 2 лифта и 3 влека от татово време :applause: :applause: :applause: И имаш невероятното право да чакаш на лифта 40 минути за 5 минутно спускане mhihi mhihi mhihi
За това зимата ходехме до Боровец, щото ни е по-близо mhihi mhihi

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Вто 29 сеп 2009 8:55

има сняг на банско в момента ли?
:shock :shock :shock

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 29 сеп 2009 8:59

bobo7 написа:има сняг на банско в момента ли?
:shock :shock :shock

Имах в предвид тази година и не на Банско, а на Витоша. На Банско картата е 50 лв.

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Вто 29 сеп 2009 9:01

:( значи няма сняг :(

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 29 сеп 2009 9:36

Тия 2 лифта и три влека са собственост на Битоша ски която има не правото,а задължението да ги ремонтира,обаче от 2 години насам кой знае защо изобщо не си помръдва пръста но за сметка на това пише подробен устройствен план за развитие,уволнява директора на парка и спонсорира Бате Бойко на изборите.Извод-няма да се обновява ски-зоната а ще се строи...дявол знае какво,но няма да има много общо със световните стандарти :idea:

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 29 сеп 2009 9:56

icoico написа:Тия 2 лифта и три влека са собственост на Битоша ски която има не правото,а задължението да ги ремонтира,обаче от 2 години насам кой знае защо изобщо не си помръдва пръста но за сметка на това пише подробен устройствен план за развитие,уволнява директора на парка и спонсорира Бате Бойко на изборите.Извод-няма да се обновява ски-зоната а ще се строи...дявол знае какво,но няма да има много общо със световните стандарти :idea:

Има разлика между ремонт и обновяване :idea: Те си ги ремонтират, щото най-малкото, няма да работят иначе mhihi mhihi mhihi
А тоя директор, дето казваш, че са го уволнили, ти ако беше нямаше ли да го уволниш?
И айде стига с това "ще се строи, ще стане като Банско". Няма как да знаеш, преди да е факт.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 29 сеп 2009 10:49

Това скиори и сноубордисти сте предубедено племе по въпроса mhihi :beer Аз като парапланерист имам интерес да се изсече всичко що е дърво по Витоша ,за да стават по-хубави термики и да не ми се закача крилото по стартовете,ма си трая :wink: Прочее няма как да не стане като Банско при положение че го строят същите хора със същите намерения.На когото му се вижда там рай неземен за скиора нека отиде през лятото да погледа изровените урви на мястото на пистите и половинметровия слой отпадъци трупани с години около лифтовите станции и капанчетата и да се замисли колко още може да продължи така.Банско НЕ Е Гармиш-Партенкирхен,вервайте ми щото съм ходил специално да видя разликата :)

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Вто 29 сеп 2009 10:55

icoico написа:Тия 2 лифта и три влека са собственост на Битоша ски която има не правото,а задължението да ги ремонтира,обаче от 2 години насам кой знае защо изобщо не си помръдва пръста но за сметка на това пише подробен устройствен план за развитие,уволнява директора на парка и спонсорира Бате Бойко на изборите.Извод-няма да се обновява ски-зоната а ще се строи...дявол знае какво,но няма да има много общо със световните стандарти :idea:

.. сега както съм писал по горе .. скиор и турист съм .. но и икономист .. като такъв ми се е налагало да работя по туристически проекти .. инвестиционни и т.н. .. никъде по света ски съоръженията не се самоиздържат и това го има само тук като концепция .. в резултат достъпа до тях става скъп .. това става чрез събиране на пари от хотелите .. ресторантите и т.н. в курорта .. това беше и първия проект за развитие на Банско-Добринище-Разлог .. правихме го през 1994-1996г. .. но принципно началото на разработката е от края на 80-те .. предвиждаше се да се построят 2 курортни селища .. едното м/у Банско и Добринище на около 200-300 дка и на по късен етап второто м/у Банско и Разлог .. защото пистите над Разлог тепърва се мислеха къде да са и т.н. .. селището м/у Банско и Добринище трябваше да да е първото и заради това .. че там лесно може да се докара минералната вода от Добринище и от Баня .. всички строежи бяха извън населените места .. те си оставаха както си бяха .. чист курорт .. само хотели и заведения .. издръжката на ски и туристическите съоръжения ставаше чрез допълнителна курортна такса на база човеко-нощувка за хотелите и оборот за заведенията .. в резултат картата за ползване на съоръженията беше около 10 долара .. проекта беше разработен по поръчка на ПЧБ .. и те бяха твърдо зад изпълнението му .. до момента на затварянето на банката ..
.. да се върна пак на моята особа .. аз познавах доста добре района и месните хора .. живял съм в Банско няколко години .. участвал съм и в стоежа на Тодорка ..
.. всички опити от онова време да се направи сдружение в което да членуват всички заведения и хотели от града .. да се събират пари и да се издържат съоръженията се провалиха с гръм и трясък .. по стар български обичай .. за банскалии все още всички други бяха или "преоданци" .. или "сусчета" .. такива са си .. прогреса им в тази област е направо фундаментален в сравнение с 80-те .. все пак и аз живеейки там бях "преоданец" и "сусче" .. нося топли спомени .. никой не пожела да даде доброволно пари за съоръженията заради които в крайна сметка идват туристите в кръчмите им .. по това време се появи на сцената и Цеко Минев /няма да коментирам нищо за него/ .. после .. дойде 1996г. .. банките затварят .. инфлация .. 1997г. хипер-ифлация .. и т.н. .. простотиите се започнаха .. безогледни строежи .. безогледна сеч и палежи .. половината ми познати ловджии се хвалеха как са отстреляли мечка /вкл. в червената книга/ или поне дива коза в парк Пирин .. питаха се да ме черпят с кюфтета от месо от дива коза .. погнуса .. човек .. който се е катерил по скалите само трябва да си затвори очите и да прекрасните картини на тези животни сами идват .. щях да повърна .. месните се осраха в опитите си да забогатеят .. някъде през 1998г. беше последния ми опит /като икономист-консултант/ .. да давам акъл .. никой не го искаше .. тогава се намеси ПИБ .. те първо се опитаха да продължат стария проект .. но бързо се отказаха .. и започна "побългаряването" .. не без доста активното съдействие на банскалии .. даже смея да твърдя че 99% от простотиите които се направиха там са идеи и дело на месни хора .. както и да е .. макар и не по най правилния начин 90% от съоръженията са факт .. Банско стана курорт .. по трудния начин може би .. но стана .. тук във форума има хора от там .. нека не ни се сърдят за думите за тях .. едни от най-добрите ми приятели са от там .. а няма друго място на което душицата ми да е изпитвала такава нирвана както в Демянишкия дял на Пирин .. или на вече несъществуващата писта на Църномогилски чал или улеите на Тодорка
.. пак се получи дълго 8)

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Вто 29 сеп 2009 11:24

One написа:В НЕДЕЛЯ 27.09.09 на площада пред чичовци в Драгалевци ще се проведе митинг под надслов Върнете ни Витоша - всички, които искат Витоша да се превърне в по-привлекателно место за скиорите и туристите са поканени от 10.00ч на площада

И как точно с тия строежи, за мен като турист, Витоша ще се превърне в по-привлекателно място :screwy ?

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Вто 29 сеп 2009 11:24

icoico написа:Това скиори и сноубордисти сте предубедено племе по въпроса mhihi :beer Аз като парапланерист имам интерес да се изсече всичко що е дърво по Витоша ,за да стават по-хубави термики и да не ми се закача крилото по стартовете,ма си трая :wink: Прочее няма как да не стане като Банско при положение че го строят същите хора със същите намерения.На когото му се вижда там рай неземен за скиора нека отиде през лятото да погледа изровените урви на мястото на пистите и половинметровия слой отпадъци трупани с години около лифтовите станции и капанчетата и да се замисли колко още може да продължи така.Банско НЕ Е Гармиш-Партенкирхен,вервайте ми щото съм ходил специално да видя разликата :)

.. така е .. щото хората дето са там не се такива мърлячи .. тук лятото пистите се обхождат само за да се търсят загубени бижута .. там за да се почистят .. щото туристите и скиорите навсякъде клепат и хвърлят .. волно или неволно .. тук пистите се укрепват и затревяват след 3-тия акт .. там не можеш да започнеш да ги експлоатираш ако не си го направил .. накратко .. и тук и там има правила/закони .. почти еднакви са като текстове .. само дето там се спазват .. :deal

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Вто 29 сеп 2009 12:28

Ясно, че ще има много за и много против, особено пук в булгаристан ?
аз не знам да има една тема, по която да има единно мислене - няма такава

Престъпление е да съществува такова богатсво и да бъде оставено занемарено
- говоря за настоящите съоръжения, които са на по 30 и повече години - те освен всчико друго са крайно опасни

Същото се отнася до пистите - ако разни псевдо-еколози не вият на умряло за това, че някой и друг камък ще бъде премстен - пистите биха станали доста по добри и безопасни и няма да са нужни метри сняг за да се кара по тях...
Планината Витоща в горната си част е доволно обезлесена и без наместа на човек
Там могат спокойно да се разположат двойно и тройно повече писти и съоръжения
което ни виждам как ще навреди на еколози и туристи - е да пак ще требе доста камънак да се разчисти, ама който му е толкова мило и драго за него - да си го наси дома да му се радва...

Ама пусти манталитет винаги да си контра ......

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Мнениеот Петре » Вто 29 сеп 2009 14:24

One написа:на банско това, което е направено като нови ски писти и съоръжения, не знам да има човек с мъничко мозък в главата с да отрече ,че е перфектно и на ниво !

Колега,погледни писта Томба сега,есента след дъжд!
Едва ли има толкова грозно място в Пирин.
Тези са някакви руски олигарси,вързани по братски с държавата.
Безумие за най-стария природен парк на Балканите.
Колко са скиорите и колко дни в годината са на планина?,а колко са туристите целогодишно?
отделно предстои изграждане на изкуствен водоем,работещ с изк. химикали за изкуствен сняг!
това за гости на столицата е непотребен факт,но за жителите в полите на Витоша не е "оферта",да се къпят и пият от нея!
не всичко е пари и инвеститорски интерес,трябва да се гледа глобално,както писа някой по-напред-идват италианци,французи,австрийци и черпим опит...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”