Изчисляване на отоплителни инсталации
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Sir T
- the STIG
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
аз не мога да ти помогна със сметки, но мога да ти кажа аз как съм.
250кв.м. къща, два етажа по 125кв. съм с едно нормално (не кондензационно) газово котле 24 киловата. Преди бях с две по 12 киловата на етаж на ток. Дограмата ми е дървена със стъклопакет. Радиаторите са чугунени по 8 на етаж, като в две от стаите са с повече ребра, но за сметка на това в баня, тоалетна и перално са по-малки. Горе долу се компенсират. Топлата вода беше на бойлери, сега я топли газовото котле. Нямам сериозна изолация, но тази зима си беше перфектно.

250кв.м. къща, два етажа по 125кв. съм с едно нормално (не кондензационно) газово котле 24 киловата. Преди бях с две по 12 киловата на етаж на ток. Дограмата ми е дървена със стъклопакет. Радиаторите са чугунени по 8 на етаж, като в две от стаите са с повече ребра, но за сметка на това в баня, тоалетна и перално са по-малки. Горе долу се компенсират. Топлата вода беше на бойлери, сега я топли газовото котле. Нямам сериозна изолация, но тази зима си беше перфектно.

- tyo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
bluefen написа:колега несмяташ ли че газификацията не е съвсем за направи си сам . да не стане блока кабрио. В София в някои квартали вече има газ и доста познати си сложиха котли и доколкото знам имат безброи защити .
Той е имал предвид(поне аз така го разбрах!) сам да си направи водо-отоплителната инсталация.Ясно, че газовата ще се изграти от лицензирна фирма.
Миналото лято аз, съвсем сам си направих моята

- Sir T
- the STIG
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз съм много доволен, не ми е създавало изобщо грижи. Все едно го няма. Гледам комшията в най-големите студове тия къде му слагаха котлето през ден бяха в тях. Той взе някво дръвце и му се върна... може па жена му да са ходили да видят?
М/у другото за колега, къде ще си го слага сам, до колкото знам Овъргаз или там другите доставчици си имат изисквания, които трябва да се покрият преди да приемат обекта. Прокарването на тръби е най-деликатната работа, защото ако изпуска освен, че ще ти върти сметка, може и да опразниш терена за ново строителство набързо.
Много требе се внимава с тая газ.
ps. пуснаха мнение преди мен
ако е пускането на тръби и слагането на радиатори - нема грижи.
М/у другото за колега, къде ще си го слага сам, до колкото знам Овъргаз или там другите доставчици си имат изисквания, които трябва да се покрият преди да приемат обекта. Прокарването на тръби е най-деликатната работа, защото ако изпуска освен, че ще ти върти сметка, може и да опразниш терена за ново строителство набързо.
Много требе се внимава с тая газ.
ps. пуснаха мнение преди мен

- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ами в Петричкото "Кожухгаз" колега.
Пак казвам аз мога да си сметна отоплителната инсталация, но ще е доста грубо и осреднено.
Изкам да е по-професионално.да се сметнат загубите да се сметнат правилно тръбите и всичко да е издържано.
SirT поздравявам те само за избора на радиатори.Чогуна си остава най доброто. Котела ти е VITOPEND 100B нищо особено, като изключим че е немски.
Въпроса не е дали ще затопли, а ефективността.Идеята е да не се пръскат излишни пари, който така или иначе ги няма.
Не съм тръгнал да си правя аз газовта инсталация.Не че немога и после няма кой да ми разпише документите, а просто искам всичко да си минава по реда, а не по български.
Решил съм да си я направя по абсолютно същия начин както го е описал tyo.
Взимам картач под наем правя дупките прекаравам тръбите и готово.
Пак казвам аз мога да си сметна отоплителната инсталация, но ще е доста грубо и осреднено.
Изкам да е по-професионално.да се сметнат загубите да се сметнат правилно тръбите и всичко да е издържано.
SirT поздравявам те само за избора на радиатори.Чогуна си остава най доброто. Котела ти е VITOPEND 100B нищо особено, като изключим че е немски.
Въпроса не е дали ще затопли, а ефективността.Идеята е да не се пръскат излишни пари, който така или иначе ги няма.
Не съм тръгнал да си правя аз газовта инсталация.Не че немога и после няма кой да ми разпише документите, а просто искам всичко да си минава по реда, а не по български.
Решил съм да си я направя по абсолютно същия начин както го е описал tyo.
Взимам картач под наем правя дупките прекаравам тръбите и готово.
Последна промяна от ANNIHILATOR на Чет 23 мар 2006 15:37, променено общо 1 път.
- Ivcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ако ще си правиш инсталация в къщи без да я узаконяваш изобщо не ти е необходимо толкова точно пресмятане, по грубото пресмятане обикновенно води до презапасяваненна инсталацията, което в твоя случай изобщо не е фатално тъй като ти нямаш варианти за избор на котел - всичките са по 24 киловата, освен ако къщата не ти е над 200 м2 и да ти трябва по голям. Хидравлични загуби и да сметнеш помпата на котела ще е същата и нея няма да подмениш. Всичко е въпрос на читаво изпълнение дали ще връзваш радиаторите последователно или ще си направиш една колекторна кутия и ще пускашо от нея тръба до всеки радитор. Ако това което ще правиш е в жилище в което ще живее по добрия вариант е да вържеш радиаторите последователно просто защото става по прилично иначе от топлотехническа гледна точка ще ти препоръчам колекторната кутия, при нея обаче се появяват доста повече тръби които трябва да се скрият някъде. Има шанс 1% другата събота и неделя да съм в Петрич ако почерпиш по бира ще има още помощ. 

- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не съм съгласен само с това, че всички котли са по 24 киловата. Аз съм решил да взимам 18 киловатов, има и по-малки но все още не са широко разпространени на пазара.
За черпенето грижи нямаш. Радяторите мисля да ги връзвам последователно на два клона.
Ако идваш се обади задължително.
За котел съм решил да си сложа BAXI.Истинските такива са англииски, но се произвеждат и в жабария.
За черпенето грижи нямаш. Радяторите мисля да ги връзвам последователно на два клона.
Ако идваш се обади задължително.
За котел съм решил да си сложа BAXI.Истинските такива са англииски, но се произвеждат и в жабария.
- Ivcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
С 18 киловатовата Мора ще си береш грижи, това е лично мнение а по малките котли не ти осигуравят топла вода за БГВ. Иначе ползваме 12 киловатовите на Вайлант знам за тях. Ще разбера през другата седмица със сигурност за идването и ще ти драсна. Значи имам програма на която смятам топлозагуби и мога да ти пусна едно помещение за да разбереш колко вата да залагаш горе доло при избора на радиатори. Ако държиш пусни по подробна информация.
- Sir T
- the STIG
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ANNIHILATOR написа:SirT поздравявам те само за избора на радиатори.Чогуна си остава най доброто. Котела ти е VITOPEND 100B нищо особено, като изключим че е немски.
Относно радиаторите, когато строях къщата преди 9 години, никой не беше чувал за изолация, алуминиеви радиатори и термо глави. Още тогава оставих извод за свързване на алтернативен източник на топлина и сега вързаха газовото котле за 5 часа. Алуминиевата дограма беше на мода, а аз си сложих дървена, немска дограма от висококачествена дървесина и помня, че дилемата беше дали да си купя 2 годишно BMW и да си сложа проста дограма или да инвестирам в бъдещето. Изолацията беше 100 DM квадрата.
За котлето не съм твърдял, че е върха на сладоледа, сложих го, защото зимата имах 900лв ток на месец общо взето на вятъра, сега плащам три пъти по-малко за отопление на месец, а не ми се занимава да правя друга система за отопление. Имам по една камина на всеки етаж, но поставянето на система, която да топли стаите и горивна камера е свързана с ремонти, а не искам да цапам.
Сега е значително по-лесно и по-ефтино изграждането на отоплителна система от колкото на времето. Ремонтирам един апартамент в момента и на фона на цените преди 10 години, всичко е без пари.
- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Само по парите си личи че имаш добра изолация, и дограма. Хора със същата квадратура, а даже и по-малка плащат доста повече. Аз все още се чудя дали да инвестирам в кондензационен котел който е два пъти по-скъп от нормалния. Аз съм с малка квадратура но заради БГВ-то ще трябва да взема по-мощен котел. Като цяло разбирам, че ти си доволен потребител на синьото гориво.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”