Колети от ЕС и незаконна такса

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Re: Колети от ЕС и незаконна такса

Мнениеот Stoi » Пет 08 яну 2010 16:51

http://www.menda.bg/2010-01-08/353/

прочетете коментарите.

И по-точно този
"Г-жо Стоянова, защо цитирате Директива 88/331/ЕИО? Тя не е ли отменена от по-новата 1186/2009 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 057:BG:PDF
Там имаме Пратки с незначителна стойност
Член 23
1.При условията на член 24 всякакви пратки, съдържащистоки с незначителна стойност, изпратени директно от трета държава на получател в Общността, се допускат без да се облагат свносни мита.
2.За целите на параграф 1, „стоки с незначителна стойност“означава стоки, собствената стойност на които не надвишава общо 150 EUR на пратка."

:) пак ни правят на будали. Всеки който плати нещо за стока под 150 евро да се чувства престъпно ограбен.

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пон 11 яну 2010 20:33

Днес отидох до прословутата разменна пощенска станция.
Платих си 4.00 лв и поисках фактура. За мое учудване ми издадоха фактура без проблем. На фактурата пише "представяне пред митница". На моя въпрос къде е митническия протокол от проверката, ме пратиха при шефа. Шефа го нямаше и попаднах на заместничката му. /между другото, или не между другото, но бях невероятно изненадан от любезното й, подчетавам любезното й отношение и съдействие/. Обясних и проблема, тя ми цитира всеизвестния член от ценоразписа, който е неприложим и така. Тогава поисках да ми се впише във фактурата номера на пратката, за да се знае че съм платил за представяне пред митница на колет който не подлежи на митнически формалности. След това говорих с един митничар от гишетата на митницата, който ми обясни че колетите от ЕС не подлежат на никаква проверка, и са "все едно от Варна". Дотук добре.
Върнах се аз при заместничката за да говоря с митническия служител на дежурство в пощата. Той бил много зает, и си бил в митницата. Айде до митницата - и опа!!! изненада!!!
Митничаря седи срещу първия и ми заявява че ВСИЧКИ колети подлежат на проверка, някои се отварят, други обаче "по документи"???
и затова няма протокол, щото бил проверен по документи.
Та пак ако може да помоля адвоктите от форума да кажат - подлежат ли на проверка всички колети от ЕС? Ако не какво правим нататък?
п.с. Имам фактура за представяне пред митница, и митническа декларация с печат на митницата, на пощата и с номера на пратката.Тази декларация, твърди митничаря, показва извършената митническа проверка. Протокол няма. Пратката не е отваряна.

Потребителски аватар
micyri
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот micyri » Пон 11 яну 2010 21:06

ами що не ползвате услугите на куриерска фирма?
http://www.interlogistica.bg няма да имате грижи с митници и др.
поръчваш днес и другия понеделник е тука......от цяла европа
и да не си помислите че правя реклама :no-no

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 11 яну 2010 21:50

micyri написа:ами що не ползвате услугите на куриерска фирма?

хахаха,ти явно падаш от марс бре mhihi
Хайде да видим,ако по сигнал отворят превозното средство с което пътува определена пратка.Знаеш ли какво се случва с всичко превозено?
Митничар решили да си гони неговото,няма спасение.
Освен ако не ти е познат,или ако не брънеш за рушвет mhihi

п.п.
И накрая да не забравя,тая лека реклама на споменатата фирма,няма ли кой да я пореже :roll:

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Вто 12 яну 2010 14:09

Освобождаването на пратки от чужбина ще става на едно гише, като митнически пунктове ще има и в пощенските станции и всички дължими суми ще се плащат там. След среща между Агенция „Митници“ и „Български пощи“ вчера пощите също подкрепиха обявеното в петък от митниците разработване на много улеснена процедура. До четвъртък работна група трябва да представи план с конкретни стъпки как и кога ще бъдат направени промените. „Обсъждаме, ако е възможно, да се направят изнесени митнически пунктове в нашите пощенски станции в София и в страната. Крайната цел е „Български пощи“ да събира митните сборове от името на Агенция „Митници“, знаете, това досега се извършваше от банките и те взимаха комисиона. Гражданинът, който е получил информация, че пратката му е дошла и е в пощата, да може да я получи на пощенското гише, а всички митнически процедури да бъдат извършени предварително от Агенция „Митници“ и пощите“, обясни детайлите пред capital.bg изпълнителният директор на „Български пощи“ Милен Керемедчиев.
Единият от възможните резултати, ако всички плащания минават през пощите, да отпаднат комисионите за банките, през които сега минават преводите за митниците, вчера не беше коментиран официално. Но ефектът от него би бил поевтиняване на услугата за крайния потребител. Според Керемедчиев причината за хаоса в момента е липсата на координация. Той призна, че досега „Български пощи“ не са били достатъчно активни като митнически представител, но пое ангажимент това да се промени. Едно от предложенията, което е било коментирано на срещата, е „такса ценности“ от 4 лв., която се плаща като комисиона на „Български пощи“, да бъде включена към общата дължима сума за пощенската услуга.
Все още остават отворени въпросите дали „Български пощи“ ще предоставят възможност пратките да бъдат доставяни директно вкъщи, дали ще допуснат частни доставчици и дали ще се промени цената на услугата. Срещата беше инициирана като част от реформата в обслужването на гражданите, предизвикани от публикация на „Дневник“ миналия четвъртък, която разказа една история, в която получаването на пакет тениски, поръчани онлайн от САЩ, в столичната митница коства 4 часа, 17 стъпки, неправомерни действия на служителите, излишно платено мито и т.н. Описаният случай провокира стотици коментари на читатели за нуждата от промяна, премина в каузи във Facebook и може да се чуе да се коментира на маса или на опашката. Колегите ни от „Капитал“ вчера разработиха и публикуваха проект на искания за съвсем конкретни малки и по-големи промени, които с читателска помощ да бъдат допълвани и редактирани.

Бре, все пак има някакъв ефект от писанията в интернет, дано да има и реален резултат

Потребителски аватар
micyri
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот micyri » Вто 12 яну 2010 18:10

виж сега:
1.не падам от Марс,това ми е работата,пътувам по Европа и превозвам точно куриерски пратки.
2.Ако по сигнал отворят камион с пратки ,си има специална процедура.
3.Ти не знаеш какво се случва с всичко превозено ,както си го написал.
4.Митничар решили да си гони неговото,напомни му че годината е 2010.
5.Рушветите ги давай ти,но знай че така и ти си в л.й.а.а
6.както съм писал по-рано,ние нямаме нужда от реклама,просто работим.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 12 яну 2010 18:17

micyri написа:поръчваш днес и другия понеделник е тука......от цяла европа

Ако пратката е от Европа или си я получаваш в пощата или в митницата, където плащаш 4лв никому неизвестна такса. И това е.

Сериозния проблем е като получиш нещо от страна извън ЕС. Как помагате в този случай?

Потребителски аватар
micyri
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот micyri » Вто 12 яну 2010 18:23

като писах "Европа",исках да кажа ЕС.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 12 яну 2010 18:24

Ти отговори на другия въпрос.
Ама май е ясен - никак. :roll:

Потребителски аватар
micyri
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот micyri » Вто 12 яну 2010 18:27

не мога да те разбера?
имаш пратка от страна не от ЕС,и искаш да няма митническа проверка! това ли е?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 12 яну 2010 18:30

micyri написа:не мога да те разбера?
имаш пратка от страна не от ЕС,и искаш да няма митническа проверка! това ли е?

Например или не искам да си загубя половин ден да си освободя пакета (как прозвуча :mrgreen: ) от митницата

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 12 яну 2010 18:30

А аз не мога да разбера с какво би ми помогнала вашата фирма ИЗОБЩО... :dontknow:

Потребителски аватар
micyri
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот micyri » Вто 12 яну 2010 18:42

:deal ако имаш въпроси,тука не е мястото.
затова споменах фирмата,и мисля да си сипя по една ракиика със салатка ,щото виж кое време стана.
Поздрави на всички.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 19 яну 2010 15:38

Има да се каже примерно че Някой фирми през които се поръчва срещу процент(да не споменавам имена) някак си си освобождават пратките без 4 лева шото никой не ми ги изисква :screwy ,номера е там във въпросните места не ми изискват и ДДС и Мито,което е още по големият фарс
Пак с връзки може а нормалните да го духат
Бахти и държавицата

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Вто 19 яну 2010 17:22

micyri написа:ами що не ползвате услугите на куриерска фирма?

Че тя даже е Варненска тая фирма mhihi Иначе не правиш реклама... Нееее :dummy: Марш у Комерсо

Върни се в “ОФФ-Топик - други”