Здрасти,
Както писах във форума за професиите съм адвокат и се занимавам с такива неща. Ако искаш да правиш наистина бизнес, регистрирай си ЕООД. Пичагата е прав в това дето ти е писал. А и другия колега за сметоводството. За регистрацията ще ти трябват 5 600 лева, от които 5000 си ги получаваш обратно веднага след регистрацията на ЕООД-то. Другите са разноски по регистрацията. Това което ти трябва е личната карта и някой, който да ти изготви документите. Мога и аз, но не си предлагам услугите, за да не стане рекламна история. Горе долу около 2 часа отнема цялата процедура, а пък след около 2 седмици си получаваш решението за готовата фирма и ходиш да си изтелгиш 5000 от банката, дето си ги внесъл за уставен капитал. Успех
Регистрация на фирма
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Anbuch
- Полохолик
- Автомобил: VW POLO 6R
- Двигател: CGGB 2010г
- Контакти:
Да не отварям нова тема.......
В крайна сметка ,не ми стана ясно ,има ли разлика между ООД и ЕООД (и каква е тя)?
Аз се каня да отварям фирма за всякакви дизайнерски услуги свързани с облеклото (разработване на колекции,кройки,шев по поръчка и т.н.). Като във фирмата ще работи само един човек.
А наскоро чух ,че имало внесено предложение, за регистрация на ООД да бъдат достатъчни само 500 лв ,а не 5000 както е било досега ,но незная дали това предложение е прието. Нещо по въпроса?
Ще се радвам ако можете да ми дадете някакъв линк в който мога да прочета полезни неща за регистрирването на фирми и т.н. ,макар и да ми предстои скоро съветване с юридическо лице
В крайна сметка ,не ми стана ясно ,има ли разлика между ООД и ЕООД (и каква е тя)?
Аз се каня да отварям фирма за всякакви дизайнерски услуги свързани с облеклото (разработване на колекции,кройки,шев по поръчка и т.н.). Като във фирмата ще работи само един човек.
А наскоро чух ,че имало внесено предложение, за регистрация на ООД да бъдат достатъчни само 500 лв ,а не 5000 както е било досега ,но незная дали това предложение е прието. Нещо по въпроса?
Ще се радвам ако можете да ми дадете някакъв линк в който мога да прочета полезни неща за регистрирването на фирми и т.н. ,макар и да ми предстои скоро съветване с юридическо лице
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
ООД - дружество с ограничена отговорност до капитала на дружеството. повече от 1 съдружник.
ЕООД - същото но Еднолично. т.е. няма съдружници.
Ако фалираш ЕООД - дължиш до размера на капитала на дружеството.
Ако фалираш ЕТ - всичко, което е на твое име може да ти бъде взето за да се покрият задължения.
П.П. В момента регистрацията в търговския регистър отнема точно 30 дни.
ЕООД - същото но Еднолично. т.е. няма съдружници.
Ако фалираш ЕООД - дължиш до размера на капитала на дружеството.
Ако фалираш ЕТ - всичко, което е на твое име може да ти бъде взето за да се покрият задължения.
П.П. В момента регистрацията в търговския регистър отнема точно 30 дни.
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
ООД в твоя случай ЕООД има безброй предимства пред ЕТ! Ще спомена само 2 от тях, защото иначе мога да пиша до откат:
1. При ООД няма да си на патент, а иначе при ЕТ ако не си регистриран по ЗДДС с това заведение си на патент. А всеки човек бяга от патента, защото си е живо данъчно набутване.
2. Като си с ООД при евентуален развод фирмената собственост не подлежи на делене, демек запазваш си бизнеса и дълготрайните активи само за себе си и също при евентуален заем или данъчен акт си ограничено отговорен до размера на капитала. Иначе ако не ти тръгне бизнеса идват и ти вземат дори одеялото с което спиш и оставаш гол и бос.
Хората били отговорили по-нагоре
Не подценявай откриването на фирма - консултирай се с адвокат и евентуално със счетоводител, който ще ти води фирмата. Те ще те осветлят по всички евентуални въпроси.
1. При ООД няма да си на патент, а иначе при ЕТ ако не си регистриран по ЗДДС с това заведение си на патент. А всеки човек бяга от патента, защото си е живо данъчно набутване.
2. Като си с ООД при евентуален развод фирмената собственост не подлежи на делене, демек запазваш си бизнеса и дълготрайните активи само за себе си и също при евентуален заем или данъчен акт си ограничено отговорен до размера на капитала. Иначе ако не ти тръгне бизнеса идват и ти вземат дори одеялото с което спиш и оставаш гол и бос.
Хората били отговорили по-нагоре

Не подценявай откриването на фирма - консултирай се с адвокат и евентуално със счетоводител, който ще ти води фирмата. Те ще те осветлят по всички евентуални въпроси.
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
rainheart написа:Прегледах темата и ми стана интересноКато ЕТ, ако нямаш кредити и да фалираш имуществото ти, къде отива ... или остава
ЕТ го приравняват към Физическите лица тоест ти и фирмата сте едно и също лице. При ООД не е така - създава се отделен правен субект - Юридическото лице. То ест фирмата може да вземе кредит, който в един момент не може да връща и тебе няма да те закачат да го връщаш.
Ти питаш за фалит - фалита сам по себе си е невъзможността да си плащаш текущите задължения и си слабо ликвиден демек нямаш парици да ги покриеш. Тогава твоите доставчици те дават на съдия изпълнител или искат да те обявят в ликвидация и продават само имуществото на фирмата, а не твоето лично.
Последна промяна от embi4a на Вто 05 авг 2008 12:42, променено общо 1 път.
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Anbuch написа:Да не отварям нова тема.......
ФИРМА
Чл. 116. (1) Фирмата на дружеството трябва да съдържа означението "Дружество с ограничена отговорност", или съкратено "ООД".
(2) Когато капиталът принадлежи на едно лице, фирмата съдържа означението "еднолично ООД".
КАПИТАЛ И ДЯЛОВЕ
Чл. 117. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г.) Капиталът на дружеството с ограничена отговорност не може да бъде по-малък от 5000 лв. Той се състои от дяловете на съдружниците, които не могат да бъдат по-малки от 10 лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Сумата от дяловете трябва да бъде равна на капитала, а стойността на всеки дял трябва да бъде кратна на 10.
(3) Дяловете могат да бъдат различни по размер за отделните съдружници.
(4) Един дял може да бъде поет съвместно от няколко лица.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”