Добра Линух дистрибуция.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пет 21 апр 2006 12:18

tr0ll написа:
blacki написа:... Ако е оргинален да иначе пиратките са шит. ...

Ако можеш да кажеш каква пък е разликата м/у пиратския и легалния виндовс ...
В общи линии всяка дистрибуция си има плюсове и минуси - зависи за каква работа ти трябва.

Разликата е голяма. На първо време трябва да сменяш legedit control с некъв с променян код и да инсталираш ъпдейтите след което системата тотално се сбъгясва. Поне при мене. На второ време слагаш пиратски КЕУове и не можеш да правиш друго с тоя ундоус. А най-големия недостатък при всичките били поратки или не е че нямат поддръжка на UDMA-5 и Pentium 4 и трябва да сваляш неки други лай...а от сайта на интел което също води до бъгове понякога :twisted: :evil:

Потребителски аватар
tr0ll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tr0ll » Пет 21 апр 2006 14:13

Нищо подобно - масовия "пиратски" уиндоус се различава от тоя в магазина само по едно длл (което е от корпоративната версия) (сиреч ако имаш вин корпоративен пиратски не ти трябва). А проблема със серийния номер - ами забраняваш си вга-то и ъпдейтваш на воля.

Проблемите идват от това че има всякакви "разбирачи" дето инсталират щяло и нещяло на машината и после като започне да прави проблеми почват да реват че вин-а е боза ...

П.С. А меду другото в бг разликата м/у оригинален и пиратски софтуер е смо една фактура ...

iwanst
Автомобил:
Двигател:

Линукс

Мнениеот iwanst » Пет 21 апр 2006 14:50

Федора засега наи ми хареса и е доста френдли... 4е ина4е требва много направи си сам...

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Пет 21 апр 2006 15:31

Ама абсолютно никаква разлика няма между пиратски и оригинален Windows. Има проблем с ъпдейтването ако е инсталирана ос-а със сериен номер дето е в черният списък на Майкрософт .... така не можеш да ъпдейтваш от директно от страницата на Майкросфт ... обаче автоматичният ъпдейт си работи прекрасно. За някакъв длл говориш че има ло разлика между корпоративен и ос за крайния потребител. Разлика дотам че единият иска активация а другия не .... и проблема с нелегалния софтуер е не в това че е различен от оригиналния по съдържание и функционалност а той не е ;) а в това че не се плаща за интелектуалният труд на много хора :)

Проблемите идват от това че има всякакви "разбирачи" дето инсталират щяло и нещяло на машината и после като започне да прави проблеми почват да реват че вин-а е боза ...

100% подкрепям :)

Деамон тоолс, 5 антивирусни, три файтруола десе кодека и онова се чуди какво м исе е случило :)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 21 апр 2006 16:05

blacki написа:Зависи. Ако е оргинален да иначе пиратките са шит. А как става тва при ундоуса да инсталираш програми и драйвери без рестарт :roll: Щот при линукса тва също е голям

Не няма разлика м/у пиратка и оригинал...
Да наистина ми е "свестен" виндоза ОЕМ.. но не е това причината.... да не го рестартирам...

А по въпроса за драйвери.. ами какво да ти кажа.. естествено че става без рестарт..
Просто имаш Упдейт на драйвера, и после не даваш да рестартира..

+ това какъв + е?
Моята машина не е критикал бизнесс сървър... нито пъке 24х7... един рестарт нищо не пречи..

Айде да не ти казвам че и линукса доста често се отплесва кернела и не ще да рутира... и там само рестарт..

Просто щом има промени по ядрото.. и обикновенно то се грижи за мрежовите ресурси..рестартираш и пееш...

Цялата работа както във всичко .. е не колко се дъни, а колко някой знае какво пипа...

Щото виндовса не ми е преинсталиран от има нема 2 години ;)
само е ребилдван драивер листа.. заради смяна на дъно/процесор.. от Интел на АМД... сам знаеш, при което драйверите въобще не запалиха, и виндоза реши въобще да не запали....

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Пет 21 апр 2006 16:27

Пробвал ли си Knoppix? Може да работи изцяло от ЦД (понякога го ползвам така да поправям УиндБлоус) а може и да си го инсталираш. Ако искаш да се задълбочиш има и cluster server опция. Според мен е много готин.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пет 21 апр 2006 16:34

във ФМИ-то ползват само Fedora...

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Пет 21 апр 2006 16:59

Бил съм свидетел на доста подобни спорове, във форума на Линукс за българи пък редовно има подобни теми.

Изводът винаги и бил следния - започни с live cd дистро, за да опознаеш системата и как работи, като междувременно прочетеш базови документи за строежа на системата, ядрото, начина на работа, пакетна система, видове файлове - общо взето генерална информация как фанкционира. След това започваш да изпробваш кое ще ти пасне. най-добре на нуждите. А това зависи само от тебе :).
Тука вече зависи от опита ти с Линукс и ината... дистрибуции много и всяка може да се настройва по твой вкус.
Опознай и системите за ъпдейтване и контрол на дистротата и за управление на системата - почти всяка голяма дистрибуция има свои виждание за света и бирата :).

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пет 21 апр 2006 19:14

да кажа и аз, ако си фен - Trustix Linux :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown

LiX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LiX » Пет 21 апр 2006 20:14

gentoo! ---> http://www.gentoo.org/ <---
за неразбирачи инсталацията може да им се стори сложна и дълга, но пък гентууу-то има много предимства пред повечето дистрота!

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пет 21 апр 2006 22:15

Колеги не става въпрос колко е добър ундоуса! И моля не ме обеждавайте в това! Просто ви питах каква дистрибуция на ЛИНУКС да си сложа с добра графична среда както си личи от поста че на Мандрейк не ми харесва Х-а . 8) :?

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пет 21 апр 2006 22:23

tr0ll написа:[color=white][size=7]

П.С. А меду другото в бг разликата м/у оригинален и пиратски софтуер е смо една фактура ...

Да инсталирам. Искам да си има всичко което ми е нужно за работа, филми, музика и тн. и тн. Точно затова се ориентирам към стабилен линух с Х щото на него няма нужда да инсталираш всичко след това. :wink: А и без това тази машина е била и с 3-4 операционни с-ми така че съм сигурен че каквото и да сложа върви. :wink: От щялото и нещялото проблема става вече софтуерен и няма нищо общо с машината. :wink: 8)
И никъде не съм се оплаквал че Уин-а е нестабилен просто няма това което ми трябва и ми писна да рестартвам при всяка подробност. :wink: 8)

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Съб 22 апр 2006 0:13

Ами тогава защо не пробваш СУСЕ [ЗуЗе]?

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 22 апр 2006 0:14

sebastianz55 написа:Ами тогава защо не пробваш СУСЕ [ЗуЗе]?
Колега намерих безплатен Linspire и сега ще го тествам той как е :wink:

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Съб 22 апр 2006 0:18

Ми побвай де, никой не те е спрял - то май друг начин да се харесаш дистро няма освен ако не го пробваш :).

А за безплатна Версия на Линспейрна знем.. на сайта гледам нещо платено семъдри а и той беше някакъв хибрид...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”