Съвет относно оправдаване на доходи и осигуровки

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Re: Съвет относно оправдаване на доходи и осигуровки

Мнениеот Rijo » Съб 08 май 2010 19:09

1. Това, че не си американски гражданин, не означава, че не трябва да плащаш данъци. Като цяло тези, които не са плащат са доста малка група и са по - скоро изключение. Ти си бил с J-1 виза и не попадаш там.
2. Дори и за J-1 не винаги можеш да си върнеш всичко, зависи колко над необлагаемия минимум спечелиш; зависи какви данъци си плащал и къде си ги плащал. Като цяло Ориндж са куци и най - вероятно са те e-file-нали, което е грешно, но това е друга тема.
3. Като Self employed по - вероятно е да получи 1099 Misc (не W-2, каквото ти трябва да си получил), в което ще има само wages; той трябва сам да си подаде данъчната декларация и да плати данъците, които трябва да плати в САЩ. Но след като не е стъпвал там, най - вериятно няма да има Social Security Card и ще трябва да си извади ITIN, което си е допълнителна занимавка. От друга страна, тъй като няма SSN няма да влезе в системата на IRS и от там следва въпросът дали въобще си заслужава цялото упражнение.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Съб 08 май 2010 23:26

Именно, не съм стъпвал в САЩ и не смятам да платя и 1 цент хамерикански данъци :)
След като WU дерат 10%, предпочитам тия 10% да ги дам за нашия данък...
В крайна сметка смятам ако ми предложат работата (и я приема) да се свържа с други Българи, които работят в същата фирма, и да ги питам те как процедират.
Благодаря за мненията, ще пиша като има развитие. Междувременно ако някой има още предложения, нека ги сподели :)
Благодаря.

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Нед 09 май 2010 0:48

Rijo написа:1. Това, че не си американски гражданин, не означава, че не трябва да плащаш данъци. Като цяло тези, които не са плащат са доста малка група и са по - скоро изключение. Ти си бил с J-1 виза и не попадаш там.
2. Дори и за J-1 не винаги можеш да си върнеш всичко, зависи колко над необлагаемия минимум спечелиш; зависи какви данъци си плащал и къде си ги плащал. Като цяло Ориндж са куци и най - вероятно са те e-file-нали, което е грешно, но това е друга тема.
3. Като Self employed по - вероятно е да получи 1099 Misc (не W-2, каквото ти трябва да си получил), в което ще има само wages; той трябва сам да си подаде данъчната декларация и да плати данъците, които трябва да плати в САЩ. Но след като не е стъпвал там, най - вериятно няма да има Social Security Card и ще трябва да си извади ITIN, което си е допълнителна занимавка. От друга страна, тъй като няма SSN няма да влезе в системата на IRS и от там следва въпросът дали въобще си заслужава цялото упражнение.

Абсолютно си прав! Ориндж с мен не бяха куци понеже имам приятели вътре и "уж" не съм минал по каналния ред ама всички знаем лафа "аман от приятели". С J1 бях и имам SSN, а той като няма да има, тогава може изобщо да не влезне в IRS както ти казваш, ако не му измислят някоя друга глупост работодателите, че нали и те уж спазват правилата.

ISRalien, сори че те подведох брат, ама толкова ми е общата култура :drunk

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 10 май 2010 10:08

ISRalien написа:За фирмата ми е пълна мъгла, очевидно трябва да плащам и на някой счетоводител да помага...

Ми няма нищо кой знае какво интересно, правиш си еоод, пишеш се управител и почваш да си плащаш заплата. Счетоводител (както и адвокат да ти пусне фирмата) ти трябва в началото и после при всяко приключване на счетоводната година, щото при теб кой знае кви обеми няма да има. Но това не е удачен вариант според мен поради ред причини, най-малкото ако преводите ти от щатите минават по фирмената сметка накрая имаш и данък печалба. Или ако цялата сума за превода си я пишеш заплата ще ти отиде голяма част за дод и т.н. Има си разправии като цяло.

Моя съвет е да не се занимаваш с глупости и поне първите 4-5 месеца да си ги получаваш по сметка.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Пон 10 май 2010 15:36

след бая спор с един приятел по твоя казус стигнахме до следния консенсус:

haplio написа:назначава се програмист във фирма(на баща ти), тя сключва договор с друга фирма за програмистки услуги, американската фирма превежда на бг фирмата за услугата, а те плащат на програмиста
какво точно няма как да направи
единственото е да се види услугата дали дължи данък при източника, ако да - какво пише в спогодбата със САЩ и воала

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 10 май 2010 16:32

Bobi_S13 написа:
haplio написа:тя сключва договор с друга фирма за програмистки услуги

Тая другата фирма от нищото ли се е появила? Да не говорим, че с тия американци като нищо след 6 месеца може да не му се получават повече нещата :mrgreen:

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 10 май 2010 18:47

Харчи си парите и си свиркай.

Трудов договор нямаш. Пари в банката под 5000 долара няма кой да ти гледа (банката не е длъжна да уведомява когото и да било), така че данъчните няма как да разберат за тия пари, освен ако не се назначи проверка по друга причина и се изиска сведение и лъснат тези плащания. Шансът за това е нулев, ако не си се забъркал в някоя далавера междувременно де... mhihi

Така че - всичко е доброволно. Ако искаш си плащай данъците, ако искаш - недей... И аз съм бил в такава ситуация - преводи от щатите в долари... Консултирах се - няма как да се обосноват, така че просто си ги харчих.

После пък минаха през фирма в БГ и тогава вече колко данъци съм платил... Колкото за няколко цигански семейства да храня и осигурявам всеки месец...

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пон 10 май 2010 20:21

Vlad777 написа:Харчи си парите и си свиркай.

Трудов договор нямаш. Пари в банката под 5000 долара няма кой да ти гледа (банката не е длъжна да уведомява когото и да било), така че данъчните няма как да разберат за тия пари, освен ако не се назначи проверка по друга причина и се изиска сведение и лъснат тези плащания. Шансът за това е нулев, ако не си се забъркал в някоя далавера междувременно де... mhihi

Така че - всичко е доброволно. Ако искаш си плащай данъците, ако искаш - недей... И аз съм бил в такава ситуация - преводи от щатите в долари... Консултирах се - няма как да се обосноват, така че просто си ги харчих.

После пък минаха през фирма в БГ и тогава вече колко данъци съм платил... Колкото за няколко цигански семейства да храня и осигурявам всеки месец...
освен сега след тая тема някой не пусне сигнал в данъчното да му проверят доходите :wink:

Потребителски аватар
haplio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haplio » Пон 10 май 2010 21:46

maxpayne написа:
Bobi_S13 написа:
haplio написа:тя сключва договор с друга фирма за програмистки услуги

Тая другата фирма от нищото ли се е появила? Да не говорим, че с тия американци като нищо след 6 месеца може да не му се получават повече нещата :mrgreen:

Не съм се изразил най-правилно - двете фирми - тукашната и американската да сключат договор. Като гледам колегата мисли да се осигурява някъде, така че не мисля, че ще му е кой знае какъв проблем. Но в крайна сметка - просто предлагам варианти

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 10 май 2010 22:54

Благодаря на колегите за мненията.
Боте, за теб знаем, че винаги си готов да помогнеш, все пак е форум за взаимопомощ :?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”