Въпрос към Адвокат относно интернет домейн

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kakyra
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: 1.6

Re: Въпрос към Адвокат относно интернет домейн

Мнениеот kakyra » Чет 13 май 2010 22:57

Значи, само да кажа, че компанията е сложила едно малко Р-че не защото седи по красиво, а защото името е запазена марка. Ако използваш името и за комерсиални цели, дори и за не комерсиални цели, могат да ти сасипят животеца и да те пратят да спинкаш на улицата, защото ако те обвинят в причиняване на загуба, не знам колко цивота ще са ти нужни за да им се изплатиш. За оплаквания и тен подобни има институции и разни такива, към който да се обърнеш, но не вярвам ако не е някакъв уникален тип жалба, някой да се заеме с теб. Но да използваш самото име на кока кола, без разрешение от тяхна страна..... много, ама много несериозно от твоя страна, ако го мислиш сериозно.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Чет 13 май 2010 23:02

Barboukov написа:Домейните, собственост на дадена компания вече са регистрирани. Това, че има съвпадение на част от името по никакъв начин не прави този домейн техен. Примерно: Аз имам фирма Кокакола Русе ЕООД. Избирам за домейн cocacola-rs.com. Както компанията за безалкохолни напитки може да има някакви претенции, така и аз мога да имам.

Сещам се още нещо: Livescore.com е сайт, собственост на компанията Livescore Ltd. Сайта е за онлайн футболни резултати на живо. Аз имах сайт livescore-bg.info без да имам регистрирана фирма с това име. Проблеми никакви. А и няма за какво да ми ги правят.

Явно не си чувал за понятието търговска марка. Поинтересувай се за случая с milka.fr и защо някоя си нашенка с име Милка се наложило да го даде на шоколадите Милка.

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Пет 14 май 2010 0:30

Последната дума имат dick-сис.
По начало фирмата им се казва кока кола хеленик нещо си.
Ако ти имаш кока кола дззд /да кажем/ - cocacola.bg, coca-cola дззд/еоод/ coca-cola.bg или каквото е там може да стане твое.
В случая:
DOMAIN NAME: coca-cola.bg
requested on: 09/05/2001 00:00:00 EEST
processed from: 09/05/2001 00:00:00 EEST
activated on: 19/05/2001 00:00:00 EEST
expires at: 19/05/2011 00:00:00 EEST
registration status: Registered

REGISTRANT:
Coca-Cola Bulgaria Ltd.
SOFIA, 1407
BULGARIA

ADMINISTRATIVE CONTACT:
Teodora Georgieva
admin@internationaladmin.com
Coca-Cola Bulgaria Ltd.
bul. Nikola Vaptsarov 35
SOFIA, 1407
BULGARIA
tel: +359 2 9300051
fax: +359 2 8681011
NIC handle: TG95446
DOMAIN NAME: cocacola.bg
requested on: 18/07/2007 02:59:04.428374 EEST
processed from: 18/07/2007 02:59:04.428374 EEST
activated on: 17/09/2007 17:55:46.781498 EEST
expires at: 18/07/2010 00:00:00 EEST
registration status: Registered

REGISTRANT:
COCACOLA DZZD
VELINGRAD, 4600
BULGARIA

ADMINISTRATIVE CONTACT:
Minko Vasilev
mvp@mvpower.net

Saedinenie 200
VELINGRAD, 4600
BULGARIA
tel: 0888 569876
fax:
NIC handle: MV20901

По въпроса за запазените марки. До колкото помня ако кока кола не се регистрира като запазена марка за България и вътре не се упомене надписи и каквото прилежи като идентичност, духат супата!
За всяка държава поотделно се уреждат запазени марки! Ако няма съвпадение с идентичност, не могат да ти кажат копче.
Сещам се пример за спор върху име в домейна .bg. Завършил с отнемането на името, поради по-голямо съвпадение на името на фирмата претендираща за домейна /направили си фирма с ТОЧНОТО име/.
Това е за България. За контрола на dick-сис върху .bg.
В случая са заети и имената на фирмите съвпадат с имената.
За com net org и каквото се сетиш - правиш и да не ти пука!

Потребителски аватар
EliPavlova
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EliPavlova » Пет 14 май 2010 5:05

1. Пише се digsys
2. Регистърът е собственност на Регистър.БГ, не на Цифрови системи
3. Нямаш проблем да си регистрираш какъвто и да е домейн .bg, ако е свободен.
Ако не е защитен, при претенции на фирма, която може да докаже собственност на марка или основание за регистриране - домейна отива при другия.
Ако домейна е защитен, т.е. си предоставил основание за регистриране на домейна, ако предявилия претенции също предостави се отива на арбитражна комисия, която се произнася кой от двамата има право да ползва домейна.
Това е за домейните.bg

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Пет 14 май 2010 6:01

Ето ти информация от извора. Бях регистрирал много извтна световна марка .бг. Ползвах го две години. Фирмата майка подаде искане до раздавача на домейни .бг за България(Регистър.бг). След арбитраж го взеха, имах право да обжалвам, но беше безмислено. Та не се занимавай. И не си купувай .бг, com-а е поне 5 пъти по-евтин.

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Пет 14 май 2010 10:22

Така, купих си въпросия домейн xxx.com за 4.27$ за 1г. Понеже както казах по-назад идеята ми е да я популяризирам като некоректна фирма спрямо клиентите си, а не да мечеля от домейна т.е. платил съм за нещо 1700лв. и сега няма кой да ми поддържа гаранцията понеже фирмата с която имали договор го е прекратила. И какво... аз "обирам пешкира". Е няма да стане. Както спомена колега преди 3-4 поста - ще си поиграя с SEO -то и ще се постарая този домейн да излиза до другия.
Благодара на всички за дадените мнения, идей и съвети.

Потребителски аватар
penev75
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот penev75 » Пет 14 май 2010 12:00

Ще си навлечеш куп неприятности.
Дано поне домейна си го регистрирал с допълнителна услуга за анонимност на регистранта.

Най-малкото, което може да ти се случи е да те осъдят за уронване на авторитета.

Защо не ползваш КЗП (Комисията за защита на потребителите)? http://www.kzp.bg или друго полезно http://archives.potrebitel.bg

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Пет 14 май 2010 13:44

1. Пише се digsys

точно dick-sys си е :)

2. Регистърът е собственност на Регистър.БГ, не на Цифрови системи

register.bg = dick-sys

има доста проблеми, и разбира се само в България ги има :) За справка ИЗИСКВАНИЯТА и време/нерви за пускане на .бг :) Сагата е безкрайна!
Ако не беше проблем, нямаше да има регисТРАтор.бг с врътки с дззд-та и какво ли не!
Да не изпадам в подробности...няма такава кочина!

Ако не е защитен, при претенции на фирма, която може да докаже собственност на марка или основание за регистриране - домейна отива при другия.
Ако домейна е защитен, т.е. си предоставил основание за регистриране на домейна, ако предявилия претенции също предостави се отива на арбитражна комисия, която се произнася кой от двамата има право да ползва домейна.
Това е за домейните.bg

Това се интерпретира по съвпадение на име на фирма и притежание на запазена марка регистрирана в България
и може и други мотиви според случая.Конкретна регулация НЯМА!
Не може да имаш домейн 2-3 години и да са ти го дали и да ти го вземат защото някой е регистрирал фирма с по-близко име до домейна. Всеки който се занимава с уеб ще потвърди колко време и труд отнема да се
привлече реален трафик към сайт!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Съб 15 май 2010 2:16

heimdal написа:

има доста проблеми, и разбира се само в България ги има :) За справка ИЗИСКВАНИЯТА и време/нерви за пускане на .бг :) Сагата е безкрайна!
Ако не беше проблем, нямаше да има регисТРАтор.бг с врътки с дззд-та и какво ли не!

Вече не е така - можеш да регистрираш .бг от "dicksys" (девойката не схвана играта на думи:-) и без основание, но поемаш риск - ако дойде някой с претенции и ще ти го вземат.

Потребителски аватар
EliPavlova
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EliPavlova » Съб 15 май 2010 8:09

maxpayne написа:
heimdal написа:

Вече не е така - можеш да регистрираш .бг от "dicksys" (девойката не схвана играта на думи:-) и без основание, но поемаш риск - ако дойде някой с претенции и ще ти го вземат.

Това иска и аз да кажа, но колегата явно не е запознат, че домейни .bg вече се регистрират и свободно. Ако имаш електронен, подпис можеш да си оправиш завката и конфигурирането в рамките на няколко минути, без да ходиш където и да било, без значение от кое ниво е домейна. Към домейните от първо ниво може някой с основание да предяви претенции, да изиска арбитраж и да ти го вземе. С домейните от второ ниво нещата не стоят така. За справка - може да се изчетат общите условия на Регистъра.
Друг е въпросът коя е фирмата и дали няма да ти заведе дело за нанесени щети и/ или пропуснати ползи, но това няма нищо общо с регистъра.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”