Видеокамера - съвет

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 04 юни 2006 23:08

gstoyanov написа:IEEE 1384

Малка поправка без лоши чувства, IEEE1394 e интерфейса на цифровите камери.

Платка IEEE1394+кабел струва между 16 и 40 лева в зависимост от производителя.

В 99% от случаите камерите не са окомплектовани с такъв кабел.

USB 2.0 също поддържа 400Mbit/s трансфер, както и IEEE1394, но поради някакви неведуми за мен пътища, производителите на камери твърдо отказват да направят възможно прехвърлянето на видео през USB. Засега всички камери, които съм виждал, през USB прехвърлят само стоп-кадри (снимки) и евентуално ако имат такава опция, могат да се ползват за Web Camera.

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пон 05 юни 2006 1:06

Пич. От доста време се занимавам с видео обработка и т.н. Та мога да ти кажа че за лична употреба най-доброто което мога да ти препоръчам е JVC gz-mg 50 Това е новата серия на JVC и не е нито с DVD нито с miniDV a e с Hard Disc 30GB и е отлична като качество и функций. Реалната цена и е око 650 евро но в БГ чух че много скъпо я пуснали. Скоро сони изкараха първата си камера със хард диск ма е много скъпа към 1100 евро. Ааа и данните се прехвърлат през USB 2.0 а не както при миниДВ пре firewire абе добра машинка е. Има една допълнителня батерия която струва 45 евро и е 3300 милиампер часа и с нея държи 5 часа снимане без прекъсване !!! Ааа и още нещо. НЕДЕЙ да гледаш колко мегапиксела е защото това се отнася само за СНИМКИТЕ иначе всички камери си снимат на DV формат 720 Х 576 (изключение правят HDV камерите ма те са мнооо кинти) Не си заслужава да дадеш 200 евро повече за да камерата да ти прай цифрови снимки на 3 мегапиксела като за 150 евро ще си купиш 5 мегапикселов фотоапарат. Сони наистина са много добри ама само ако са с обектив на Carl Zeiss иначе разлика няма. Надявам се да съм помогнал поне малко.

Поздрави Brezel

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Пон 05 юни 2006 7:26

Пак благодарности ,загледах камерите с HDD ,но на 20GB колко минути запис мога да направя???

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Пон 05 юни 2006 9:30

dready написа:Пак благодарности ,загледах камерите с HDD ,но на 20GB колко минути запис мога да направя???

"GZ-MG20 и GZ-MG40 предлагат 4 часа и 50 минути запис при DVD качество или около 25 часа запис с ниска резолюция (за обмен с приятели през Интернет)"

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 05 юни 2006 9:31

gstoyanov написа:
buFka написа:яко добре си информиран :) кво работиш ако не е тайна :)
;) Пиша разни програми на C/C++/Java/SQL/C# и още няколко по-екзотични езика.
А всичко по-горе е резултат на хоби, а и на факта, че си купих TV тунер и прехвърлих малко касетки през него (има отделен S-Video вход). Малко по-късно ми попадна и една камера с IEEE 1394 та пробвах да видя разликата.

Сега смятам и аз да си купя камера, но още ги оглеждам 8)

абе и аз ужким нещо подобно права, ама не съм запознат чак до толкова с камери, апарати и прочие :) а камера нямам ии не съм се интересувал и нямам и намерение да купувам :) живот и здраве кат се пръкнат чавета тогава :)

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Пон 05 юни 2006 9:50

Е, аз не се занимавам професионално с камери, така че имайте едно наум докато четете моите мнения ;)

Още една поправка - във формат 4:3 (стандартен телевизор) и стандарт PAL размерът на един кадър е 720x576, което прави 414720 пиксела (или около 0.4 - 0.42 мега пиксела). Някои камери записват този кадър използвайки 400000 пиксела (или малко повече).

Новите камери обаче предлагат и формат 16:9 (като на кино, или по-новите модели телевизори). В този формат се използват 750000 пиксела. Ако камерата е с 800000 (800 К, или 0,8 M) пиксела, това означава, че докато във формат 4:3 има стабилизатор на изображението (ползвайки 800К пиксела за да запише 400К), то при формат 16:9 такова нещо няма - използва се почти цялата матрица от 800К точки и няма ресурс за стабилизатора на изображението. Това може и да не важи за всички камери, така че като купувате камера, която има 16:9 режим - пробвайте я дали потдържа стабилизатор на изображението в този режим и го сравнете с 4:3 режима с включен стабилизатор (ако изобщо ви трябва да снимате в 16:9 де) ;)

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 05 юни 2006 9:54

аз ако имам камера с 16:9 хич няма да снимам на 4:3 :)

ПС. Не е ли по-правилно да наричаме уредите Камкордери?

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Пон 05 юни 2006 10:07

buFka написа:аз ако имам камера с 16:9 хич няма да снимам на 4:3 :)

ПС. Не е ли по-правилно да наричаме уредите Камкордери?

16:9
А гледал ли си как се вижда 16:9 на обикновен телевизор? А като го пратиш на бабата, как ще види внучката сплескана, на 40 сантиметровия си телевизор? :) Има кога да се снима 4:3, има и кога 16:9.

Камкордери
Ами не знам. Правилно е да те разберат отсреща. В България терминът е "камера", или "джобна", "преносима" или "мини" камера. В англоговорящият свят терминът е "camcorder".
Аз лично много се дразня като чуя "постигнахме консенсус" - кажи "разбрахме се" или "споразумяхме се", за да разберем и ние ;)

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 05 юни 2006 10:20

имах предвид, че като ми кажат камера и разбирам тея от телевизиите :) нарамили на рамо големите тупузи :) та затова...

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Пон 05 юни 2006 10:56

dready написа:Пак благодарности ,загледах камерите с HDD ,но на 20GB колко минути запис мога да направя???

Абе като се замисля, записваш 4-5 часа, и... после какво? Тичаш до вкъщи и сваляш на PC-то? Ами ако си на почивка или на екскурзия какво правиш? Мъкнеш сандъка където и да отидеш? Или в добавка към камерата си купуваш един лаптоп? Mа той и неговия диск е 30-40GB (е максимум 100GB) - ще свалиш един-два пъти и после пак няма къде? Как се снима една сватба например - дето трае от сутрин до 01:00 - 02:00 през нощта?
За сравнение: (Технополис) "SONY DVM-60P +Подарък почистваща касета, SONY MiniDV касети 3бр. DVM-60PR, Времетраене: SP: 60 min. LP: 90 min." са на цена 22.50 лв.
А има и по 5-6 лв. - просто не ми се търси в нета.

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пон 05 юни 2006 11:07

Aбе аз чак професионално също не се занимавам ама ги обичам тия машинки и затва. А чесно да ти кажа не взимай от тия с 20GB просто тия с 30GB са си по добри. Значи при 30ГБ мошеш да записваш 7 часа и 10 минути на найдобро качество като файла се записва на МПЕГ2 с постоянен Bitrate 8,5Mbit/s Значи това го еодят модус Ултра или нещо таова. Можеш обаче да снимаш на модус FINE при който същия файл се записв и то с много добро качество но с Битрате на 5,5 Мбит/s в този модус снимаш 10 часа и половина Като обаче го пуснеш на телевизора разлика не се забелязва.Останалите моуси не представляват интерес. Още нешо за тая камера което може и да ти е неприятно и което много от хоратасчитат за минус. Звука на тая камера се запсва като някъкво Стерео обаче на DOLBY мисля че наименованието му е Dolby DIGITAL 2CH koeto si e stereo не е 5.1 i se ûwa po dobre ot normalnoo stereo. Проблема е че когато обработваш файловете повечето от прорамите изобщо не ги щат файловете щото немогат да декодират звука. Ако обаче си на ти с програмките няма да имаш проблеми например с Pinaccle Studio 10 Plus перфектна програма прай всичко квото и кажеш :wink: Ако си взимаш миниДВ камера съм също на мнение че сони са много добри.

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пон 05 юни 2006 11:11

gstoyanov написа:

Абе като се замисля, записваш 4-5 часа, и... после какво? Тичаш до вкъщи и сваляш на PC-то? Ами ако си на почивка или на екскурзия какво правиш? Мъкнеш сандъка където и да отидеш? Или в добавка към камерата си купуваш един лаптоп? Mа той и неговия диск е 30-40GB (е максимум 100GB) - ще свалиш един-два пъти и после пак няма къде? Как се снима една сватба например - дето трае от сутрин до 01:00 - 02:00 през нощта?
За сравнение: (Технополис) "SONY DVM-60P +Подарък почистваща касета, SONY MiniDV касети 3бр. DVM-60PR, Времетраене: SP: 60 min. LP: 90 min." са на цена 22.50 лв.
А има и по 5-6 лв. - просто не ми се търси в нета.

ам за това спочивката май си прав. Ама аз кат съм на почивка не смимам повече от 7-8 часа....просто снимаш снимаш и после малко еднообразно ства. Но иначе съм съгласен с теб

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 05 юни 2006 11:23

без да съм екесперт, а само юзер да добавя и аз малко /не тех./ инфо от това което изчетох наляво и надясно докато купувах, пък и впечатления от употребата й. Първо да кажа, че купих Панасоник след яростна съпоставяне със Сони :) Канон се отказах, защото навсякъде рипортваха за някакъв много особен фабричен дефект - блокираше системата за подаване на касетката /ремонта беше скъп, разправии/, а JVC, SAMSUNG и тн не ги гледах, защото бях преценил че горните 3 са по качествени /незнам защо/.

значи:

- зуум, само оптичен! цифровия си е само маркетингово бла-бла - повече от 15х зоом трудно се удържа в ръка, т.е. и да има стабилизатори те работят оптимално до около 15х увеличение, за по-голямо си е нужен статив и твърда основа. Прецени как и какво ще снимаш. Качеството на оптиката е от значение, Тук фаворити ми бяха Сони и Панасоник (carl zeis и leica)

- как пасва в ръката - това според мен си е важно, защото управлението и удобството на държане на камерата е нещо което оказва влияние при продължителна употреба. Тук Сони не ми допадна, защото по времето когато купувах плъзгача на зуум-а беше доста дребен и остър и малко кофти се работеше с него.

- Управлението на функциите на камерите - Панасоник бяха с удобен джойстик. Има функция blank search, което веднага намира празното място на лентата и подготвя за заснемане. Има стерео зуум на звука, т.е. приближаваш обекта и усилва само неговия звук. Но са много зле от към нощни снимки ... там сони-то е добро, снима в зелено-черно и сравнително се вижда.
Някои камери имат вградено осветление, файда от него има само до метър-два.

- дистанционни и тн неща според нуждите вече, има модели и с touch screen диспей, но не са толкова удобни за боравене, поне на мен не ми бяха. Джойстика на Панасоника ме спечели мен, признавам :)

- стоварване на компа и обработка - колегите казаха какви кабели и платка трябват, при мен в комплекта нямаше, нямаше и SW. В момента ползвам Pinnacle studio, доста е тежък за работа, може да има и по-лесни програмчета. 90 мин касетка ми стъпва на около 30 ГБ на най-добро качество.

Ами това е :) а и чантичка и втора батерия са си задължителни !

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Автомобил: 1990 VW Golf 2
Двигател: APP turbo
Контакти:

Мнениеот madcap » Пон 05 юни 2006 23:27

Аз имам камера Сони, която е с miniDV, и съм със софтуер на Pinnacle studio 10, и с Studio Launcher, си записваш касетата на директно на DVD, цялата система трае колкото е време си снимал, ти си прецени колко системи и чудесий си спестяваш :wink:

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Сря 07 юни 2006 9:22

Изображение
DVD Камера, Запис на DVD-R/RW-MPEG2, 800 000 пиксела CCD, 20х оптично, 800х цифрово увеличение, 2.5" LCD монитор, Night Shot Plus, Carl Zeiss оптика, AV-out, Гаранция: 18 месеца

Колеги ето това избрах на цена от 979лв.Направих едно филмче и съм много доволен от качеството и звука.Най хубавото е ,че снимаш вадиш и гледаш.Аз нямам лично PC и за мен DVD е най добрият вариант.Кажете си мнението за самата камера.Ако някой има такава пще по добре.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”