без да съм екесперт, а само юзер да добавя и аз малко /не тех./ инфо от това което изчетох наляво и надясно докато купувах, пък и впечатления от употребата й. Първо да кажа, че купих Панасоник след яростна съпоставяне със Сони

Канон се отказах, защото навсякъде рипортваха за някакъв много особен фабричен дефект - блокираше системата за подаване на касетката /ремонта беше скъп, разправии/, а JVC, SAMSUNG и тн не ги гледах, защото бях преценил че горните 3 са по качествени /незнам защо/.
значи:
- зуум, само оптичен! цифровия си е само маркетингово бла-бла - повече от 15х зоом трудно се удържа в ръка, т.е. и да има стабилизатори те работят оптимално до около 15х увеличение, за по-голямо си е нужен статив и твърда основа. Прецени как и какво ще снимаш. Качеството на оптиката е от значение, Тук фаворити ми бяха Сони и Панасоник (carl zeis и leica)
- как пасва в ръката - това според мен си е важно, защото управлението и удобството на държане на камерата е нещо което оказва влияние при продължителна употреба. Тук Сони не ми допадна, защото по времето когато купувах плъзгача на зуум-а беше доста дребен и остър и малко кофти се работеше с него.
- Управлението на функциите на камерите - Панасоник бяха с удобен джойстик. Има функция blank search, което веднага намира празното място на лентата и подготвя за заснемане. Има стерео зуум на звука, т.е. приближаваш обекта и усилва само неговия звук. Но са много зле от към нощни снимки ... там сони-то е добро, снима в зелено-черно и сравнително се вижда.
Някои камери имат вградено осветление, файда от него има само до метър-два.
- дистанционни и тн неща според нуждите вече, има модели и с touch screen диспей, но не са толкова удобни за боравене, поне на мен не ми бяха. Джойстика на Панасоника ме спечели мен, признавам
- стоварване на компа и обработка - колегите казаха какви кабели и платка трябват, при мен в комплекта нямаше, нямаше и SW. В момента ползвам Pinnacle studio, доста е тежък за работа, може да има и по-лесни програмчета. 90 мин касетка ми стъпва на около 30 ГБ на най-добро качество.
Ами това е

а и чантичка и втора батерия са си задължителни !