Въпрос за зелена карта в чужбина

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за зелена карта в чужбина

Мнениеот Ljubon » Пон 09 авг 2010 21:47

stypkata написа:Изясни ми се ситуацията .Благодаря колеги.Незнаех,че гражданската от БГ ще важи и за чужбина .За това не ми се даваха 200лв за 1 година ГО+зелена карта,като няма да съм в БГ.А тя щом покрива и страните от ЕС ми се осмисли инвестицията :)

Ако имаш повече от 6 месеца престой обаче в някоя от страните на ЕС, не можеш да останеш с БГ номер там. Влизане и излизане от страната не помага. Много българи не се съобразяват с това, но ако те хванат, глобите са солени.

Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Мнениеот stypkata » Вто 10 авг 2010 10:48

Това го четох вчера.Че шестте месеца започват да текат от датата на билета за ферибота,който трябвало да се пази и бил много важен.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 10 авг 2010 14:00

като изключим Англия, как ще те хванат колко време ти е бил престоя в ЕС ?
а и след като си от страна членка на ЕС, реално никога не си го напускал :)
същото важи и за хората с чужди книжки в БГ, които могат да се карат само с м/ународен паспорт, но след като махнаха границите...

Наистина има такива правила, но нямам идея как реално ги прилагат. За БГ със сигурност не могат :)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 10 авг 2010 14:10

и в Германия не могат

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 10 авг 2010 14:10

Ти трябва да представиш някакви доказателства за влизането ти в съответната страна при евентуална проверка.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 10 авг 2010 14:11

е какви доказателста след като няма печати на границите :063:
или преди да влезнеш да си купиш количка , след като влезнеш пак да си купиш количка
и да пазиш касовите бележки :063: :screwy

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Вто 10 авг 2010 15:37

Ljubon написа:Ти трябва да представиш някакви доказателства за влизането ти в съответната страна при евентуална проверка.

Абе Любоне, не можах да не забележа безкрайните ти компетенции по най-различни въпроси из форума напоследък.
Ще подкрепиш ли горното си твърдение с някакви факти/доказателства, или ще ми направиш удоволствието да не се изказваш нонстоп и навсякъде :applause:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 10 авг 2010 17:04

Нека и аз споделя малко информация и опит по темата, тъй като се считам за поне средно компетентен в тематиката ;)

По закон при престой над 6м. на автомобил с чужда регистрация в съответната страна е нужна пререгистрация. Това е така. При проверка обаче, не ти трябва да доказваш колко е седял автомобила, а обратното. За целта се взимат странични факти за сформиране на мнение - брой/честота на глоби в страната, регистрация на автомобила в различни инстанции и т.н. Нещата са малко или много субективни.

Много важен момент е дали автомобила е на твое име!! :idea: Ако се докаже, че ти си пребивавал в страната година и автомобила е на твое име, автоматично се счита, че той е бил с теб през целия период :idea:

Това е положението... Вратички разбира се има... мисля че са доста ясни на база на горното, дори и без да ги споменавам поименно ;)

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Вто 10 авг 2010 18:31

Хора пребиваващи в чужбина карат коли който не са на тяхно име :wink: Или ако е била то се връщат пререгистрират и пак към чужбина :wink: В Брюксел един познат двапъти го друсат заради бг.номерата mhihi Вече кара автомобил с Белгиски номера mhihi

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 10 авг 2010 19:57

Varbona написа:
Ljubon написа:Ти трябва да представиш някакви доказателства за влизането ти в съответната страна при евентуална проверка.

Абе Любоне, не можах да не забележа безкрайните ти компетенции по най-различни въпроси из форума напоследък.
Ще подкрепиш ли горното си твърдение с някакви факти/доказателства, или ще ми направиш удоволствието да не се изказваш нонстоп и навсякъде :applause:

Абе Вербоне,
Има си някакви етични норми за обръщение към колеги, които май са ти чужди!?...
Вместо да модерираш нон-стоп, вземи прочети малко книжки и обогати общата си култура! Ние с теб сме различни - ти можеш да триеш мненията ми, а аз твоите - не.
Сега по темата, искаш факти/доказателства - имаш ги! Ето ти откъс от Правилника на DVLA (английския КАТ):

"Foreign vehicles brought temporarily into the country by a person resident outside the UK for their own use, are permitted to circulate in the country for a period of 6 months in any 12 month period provided they are able to satisfy the authorities that the vehicle is taxed and registered in the country of normal residence and they are resident outside the UK. The Motor Vehicles (International Circulation) Order 1975, as amended, provides temporary exemption for vehicles which comply with the provisions of Council Directive 83/182, from taxing and registration requirements during this period.

Normal residence means the place where a person usually lives for at least 185 days in each calendar year. Drivers may be asked to produce proof of their place of residence to the authorities of the country the vehicle is being used in.

If at any time a vehicle being used here on foreign plates is stopped by the police, it is the responsibility of the keeper to demonstrate that they are eligible to use the vehicle here without registering and taxing it.

Should you require an extension of the 6 month period allowed, you must immediately contact your nearest HM Revenue and Customs Advice Centre giving a reason as to why you wish the vehicle to stay in the UK. It will depend on HM Revenue & Customs whether or not you will have to register the vehicle under the British registration and taxing system. If an extension to the 6 month period is not allowed, you will be issued with a HM Revenue & Customs status certificate C&E 386/388.

On receipt of this certificate, you should apply immediately to register and tax the vehicle at your nearest DVLA Local Office".

Ако можеш да го прочетеш, ще разбереш, че изказаното мнение от мен е точна интерпретация на текста в червено. Не мисля да ти цитирам правилниците на всички страни от ЕС, защото няма да стигне мястото в темата, а и не мисля да се доказвам пред теб, който е искал е разбрал за какво иде реч, а ти се заяждаш.
Хайде със здраве! И ако не ти харесва поста ми, можеш да го изтриеш. mhihi

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 11 авг 2010 9:02

Както казваше Теренций, човек съм и нищо човешко не ми е чуждо, при все това не трия постове единствено защото не ми харесват. И тъй като в спора се ражда истината, темата стана полезна. Ще допълниш ли и с линк към DVLA, откъдето е цитата, би било интересно.
Отделно, въпросът беше за държави освен Англия:

Съвсем не се заяждам - за всички ще е полезно, ако дори без да цитираш "правилниците на всички страни от ЕС", сложиш поне линкове към тази информация.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 11 авг 2010 11:10

Varbona написа:... Ще допълниш ли и с линк към DVLA, откъдето е цитата, би било интересно.
Отделно, въпросът беше за държави освен Англия:

...за всички ще е полезно, ако дори без да цитираш "правилниците на всички страни от ЕС", сложиш поне линкове към тази информация.

Ето го линка към DVLA:
http://www.dft.gov.uk/dvla/
По принцип англичаните са тъпи, жените им са дебели и грозни, но всичко, направено от тях е изпипано до съвършенство. Това се отнася и за тази страница на сайта - има всякаква информация и за много казуси са дадени добре подредени брошури в PDF формат.
По аналогичен начин могат да се посетят и страниците на съответните други страни, обект на интерес и да получиш нужната информация за планираното пътуване там.
Ерата на интернета ни осигурява безплатен достъп до необятна по количество информация и е непростимо да не се възползваме от тази възможност. За тези обаче, които ги мързи да четат, си има хора, които дават платени консултации.
Аз лично, когато съм пътувал в чужбина, се запознавам предварително с правилата в съответната страна, за да няма изненади после... И малко от малко ми е останало нещо в главата. За да ви дам линкове към информация, "смляна наготово" и за други страни, трябва да отделя време за търсене, а все пак на мен ми се плаща за друго, а не да пиша по форумите.
Когато имам проблеми с колата, попрочитам малко кои са най-добрите майстори за съответния "бъг" и отивам при тях... Четене му е майката... :idea:

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 11 авг 2010 11:34

Не знам колко време си прекарал в Англия, но това изказване "англичаните са тъпи, жените им са дебели и грозни" е твърде генерализирано и повърхностно. Напълно съм съгласен, че ерата на интернет ни предоставя необятна информация. Предизвикателството е да отсееш автентичната и полезната част от нея, защото твърде често се изказват излишни и неподплътени с факти мнения. Та в тази връзка да се върнем на въпроса, който сякаш избягваш: изключая Англия, дай пример за страна от ЕС, в която "трябва да представиш някакви доказателства за влизането ти в съответната страна при евентуална проверка.".

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 11 авг 2010 12:18

Varbona написа:Не знам колко време си прекарал в Англия, но това изказване "англичаните са тъпи, жените им са дебели и грозни" е твърде генерализирано и повърхностно. Напълно съм съгласен, че ерата на интернет ни предоставя необятна информация. Предизвикателството е да отсееш автентичната и полезната част от нея, защото твърде често се изказват излишни и неподплътени с факти мнения. Та в тази връзка да се върнем на въпроса, който сякаш избягваш: изключая Англия, дай пример за страна от ЕС, в която "трябва да представиш някакви доказателства за влизането ти в съответната страна при евентуална проверка.".

Приеми това за жените като шега, исках да наблегна на факта, че ние, българите сме по-интелигентни и красиви, но не можем да се мерим с тях по организация и ред. Затова си поръчваме части за нашите коли оттам, щото тука ни дерат здраво... И им караме старите коли с десните волани за по-евтинко. Иначе, в Англия съм ходил на обучения, но не съм живял на Острова.
А на въпроса, който "избягвам", отговорът е кратък - който търси, намира! Споменах ти в предния пост вече, че съм търсил преди време и съм прочел това, което съм споделил. За хората, които ще пътуват съм го казал - да имат "едно наум". Който иска подробна информация, нека се поразтърси малко. :idea:

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 11 авг 2010 13:19

Не успяваш да разсееш убеждението, че не можеш да подкрепиш тезата си с факти. Платени консултации, разтърсване, четене, англичанките, десните волани и т.н. Още седим в началото на спора - дай някакво доказателство относно собственото си твърдение, за страна от ЕС освен Англия, в която "Ти трябва да представиш някакви доказателства за влизането ти в съответната страна при евентуална проверка.", или можем да считаме последващите ти коментари за чиста проба философстване. :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”