Като кажем селянин какво имаме предвид ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Nadya_
Автомобил:
Двигател:

Re: Като кажем селянин какво имаме в предвид ?

Мнениеот Nadya_ » Сря 14 юни 2006 13:45

One написа:……

:kef: :kef: :kef:
Манталитета....това е!!!
Пример: карам кола с регистрация от друго населено място...засича ме (например) някой "гражданин" и...уууу, да ти е..м.....- селянка/ селянин...и т.н.!!! Що бе?-питам аз.Ти от къде знаеш???...и в един момент се сещам- аааа, регистрацията...! Ми да, той човека нея е погледнал и си е преценил.. такива са му критерийте :dontknow:
Той от къде да знае, че майките ни са ни разхождали едно време заедно с детските колички в Овча Купел...и аз никога не съм живяла на друго място, освен в "града"...Обаче, това е- видял човека буквичките отпред- и заключил!
А и от Горно Нанадолнище да бях- все тая- това пак не е основание! България не е само София- градове и селца колкото искаш! Всеки от нас има роднини в провинцията, така че не това е показателното! За друго става дума...за сочната псувня, за издухания нос на тротоара...и за още мноооого, мнооого неща- за простотията, като цяло!
КОЙ СЕГАААА Е НОМЕР ЕДНО! :ihihih: :ihihih: :banana :banana

P.S. Офффф, много нещо се разписах...:lol:

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Сря 14 юни 2006 13:54

НИЕ Селяните с най-голяма радост живеем тук: http://senseof.rallybulgaria.com/

Потребителски аватар
alex synchro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex synchro » Сря 14 юни 2006 13:56

Не е показателно от къде си, а какъв си.
А за хората които не могат да свикнат да живеят в София, без да се съобразяват с елементарни културни и битови "правила", нека си ходят от където са дошли...

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Сря 14 юни 2006 14:00

Манталитет, не произход!

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 14 юни 2006 14:04

R@do написа:Манталитет, не произход!

:udivitelna баш така

Потребителски аватар
Nadya_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nadya_ » Сря 14 юни 2006 14:05

L&R написа:селянин се използва неправилно за :

селяндур
селяк
.
.
. :lol:

:да:
:arrow: Това наистина са думи, с различно значение...

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Сря 14 юни 2006 14:42

Да допълня онзи ден един автомобил на светофава на х-л Хемус посока НДК.Пред мен седи една шкода (няма значение с каква регистрация) и човекът както си седеше отвори си вратата пусна си огризката от ябълка на асфалта и тръгна.Може и да не е правилно ,но един приятел на следващия светофар толкова доволно го нахрани ,че този сигурно вече няма да стъпи в София.Наистина може и да не е най доброто решение ,но все пак този си беше пълен СЕЛЯНИН.

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Сря 14 юни 2006 17:49

dready написа:Да допълня онзи ден един автомобил на светофава на х-л Хемус посока НДК.Пред мен седи една шкода (няма значение с каква регистрация) и човекът както си седеше отвори си вратата пусна си огризката от ябълка на асфалта и тръгна.Може и да не е правилно ,но един приятел на следващия светофар толкова доволно го нахрани ,че този сигурно вече няма да стъпи в София.Наистина може и да не е най доброто решение ,но все пак този си беше пълен СЕЛЯНИН.

Е в този случей думата е "възпитание".Аз примерно си държа или там квото нося като буклук,огризка и пр. до кошчето за боклук.Обаче има едно голямо НО, ако няма кошче, кво правим а.Да вземем пример нашето летище във Варна.Пътника си идва на чекина, предава си багажа, обработваме го и ..... оглежда се, оглежда се и ми подава старата лепенка от багажа си (липса на достатъчно кошчета за боклук).Идва следващия, виждам, че има също лепенка , но не я дава,а съвсем културно си отиде чак до входа (20-30м) и си хвърли боклука.
Та, че понякога мързела довежда до това което вие обсъждате тук.Липсата на елементарно възпитание (може би по вина на родителите) възпрепядства индивида да реагира по различни начини, но не е повод да се тритира като "животно" :!:

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Сря 14 юни 2006 18:33

ми ела ми виж колата, корите на вратите са тъпкани с всякакви боклуци, пепелника ми прелива от фасове ма не си ги фърлям от джама.
Опитвам се на малката доде е време да и набия в главата че обелката от банана или пликчето от бонбоните се носи в ръчичка доде стигнеш до кошчето.

Пък моя бившия началник немало си цапа инфинитито с фасове - аре през джама... ми тез пликчета от нам си кво - аре и тех оттам......

Изобщо, не толкоз до възпитание мисла, колкото до самосъзнание...
кочината нема ти пречи ако си си свиня в душата, па не шкоде ми МИГ29 'ку щеш да караш....

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 14 юни 2006 19:01

Вече разбрахме ако правим "селски" неща, че сме селяни, сега е време One да ни осветли, какво трябва да правим, за да сме истински столичани.

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Сря 14 юни 2006 19:10

musura написа:Вече разбрахме ако правим "селски" неща, че сме селяни, сега е време One да ни осветли, какво трябва да правим, за да сме истински столичани.

Някой май се обиди :(
Никой не е казал ,че софиянците са еталон за добро поведение.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 14 юни 2006 19:30

хехе :) не съм се обидил :) просто ми е интересно кои неща карат един човек да бъде определен за "столичанин", ако се няма предвид местожителството.

One изброи някой "селски" прояви - хвърляне на фасове; пърдене на обществено място и т.н. :)

Щом "селянията" може да се обясни, значи би трябвало да може да се каже и за "софиянец"-а какво е обичайното му състояние, кратък списък за подръжание, за да може селянина като си го препише и ако много му се иска да не е селянин, да знае какво да прави.

Примерно, имаше един лозунг (с ударение на "у"-то) от време оно, който гласеше нещо подобно:
соцрелизЪма написа:Мечката се мие чисти
в потоците лъчисти,
има ли пред тебе пречка
да постъпваш като мечка?

Та и нещо подобно търся :)
настоящето написа:Софиянецът се ...

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Сря 14 юни 2006 19:38

Не бе виж моето мнение е ,че селянин ,селяк ,селяндур и пр. е нарицателно за хора които не се съобразяват с елементарни обществени правила.Хора ,които нямат елементарна култура било то на хранене ,на общуване ,на държание и каквото и да било.то има и свестни цигани (макар и много малко) ,но приказката "циганска работа" си е нарицателно за отрицание в какъвто и да е аспект.Както казах има софиянци които си тръскат пепелниците на магистралата ,изхвърлят си кофите през балкона ,паркират така ,че все едно има нотариален акт за паркинга и какво ли не.Софиянец не е равно на еталон за възпитан човек и какво ли още не.Никой да не се обижда от думата селянин ако е от провинцията.Сигурен съм ,че има много ама много хора които не са от София и се държат много по добре от колкото половината софиянци.Надявам се ,че ме разбрах те :)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 14 юни 2006 19:58

Разбирам те напълно :) Но аз исках да наблегна на това, че обсъждайки "селяните" всъщност всички автоматично се отписваме от групата на "селяндурите" :) направо някой би си помислил, че сме някакво отбрано общество - нещо като горната камара на лордовете в английския парламент :)

Бас слагам, че 99% от така наречените "граждани" (разбирайте - обратното на "селяни") извършват "ГСП" (груба селска проява) сравнително често. Достатъчен факт за това е едно бързо прочитане на първите 10-15 теми в "офф топик" :)

Ето примерно One искал "джуган 12-так" да мачка селяните, че много го сазичали (само него). Е, колега One, ако утре те блъсне джуган, да знаеш, че това не е поредния селянин ...

Всъщност се сещам за един приятел, който псуваше абсолютно всички на пътя - този рогач бил, онзи пък как се туткал, третия го засякъл ... а докато се возех при него стисках палци да не ме размаже, че горкия беше мноооого зле и със шофирането и с правилата за движение ... ужасс - но пък за сметка на неумението си, беше готов да разбие "мутрата" на всеки изпречил му се "селянин".

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Сря 14 юни 2006 21:26

Тая тема трябва да се затвори според мен, защото обяснението в началото е абсурдно и обижда малкото останали достойни българи в тази страна, а точно старите хора, които живеят в малко населени места(села).Може и да не съм чел правилно, но според обяснението "селянин" е гражданин, който се държи като хората, които живеят на село, но това не било обида за тези които живеят на село, а само за тия дето им подражават :shock Аз пък мога да ти кажа, че в недай си боже да закъсаш в някое българско село, винаги ще се намери кой да ти помогне и да ти подаде ръка :!: Дори бих се радвал, ако повечето българи бяха като хората на село, да си помагат и да се подкрепят както правят малкото останали българи, които живеят по селята последните години от живота си, който са дали за една идея, за тяхната България :cry:
Колеги, поправете ме ако греша и излишно реагирам така остро, ще коригирам мнението си :roll:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”