Кредити , жилища и дерзания разни.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Кредити , жилища и дерзания разни.

Мнениеот icoico » Сря 13 окт 2010 8:18

Чудомир написа:
groznika написа:
batetony67 написа:....и всички цени стават от левчета в евро, т.е. 10 лв. стават 10 евро.

Ако това се случи значи и заплатите ще станат от 300 лева на 300 евро. В противен случай подобна схема би била чист геноцид и огромна стъпка назад.
Истината е, че подобно нещо няма да се случи...

Толкова сигурно не бих го твърдял...Точно това се случи в Германия в рамките на 3-5 години. Не знам дали (политиците) не искаха или не можаха да го предотвратят, но за сметка на цените заплатите мръднаха съвсем маааалко нагоре, особено незабележимо в нископлатения сегмент

Ъхъ,още на следващия ден от въвеждането на еврото цените"мръднаха" с 20-30 процента нагоре...и така досега. :horror:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 13 окт 2010 8:50

maxpayne написа:Аз лично планирам къща да си строя догодина, за мен лично е по-изгоден такъв вариант. По-бавно ликвидна е като инвестиция, но поне знаеш какво имаш, заедно със земята и т.н.

Успех .Ако само знаеш с какво се захващаш..
За 1г няма да успееш - проекти 2-3месеца,сондаж на мястото ,съгласуване с ВиК и Енерго поне 1месец и такси предварителни договори за по 1 г -за да могат следващата година пак да те доят, съгласуване на проектите в обшината / мин. 3-4 месеца, ако не загубят някой документ, такси в общината за съгласуване на проектите, такса за разрешение за строеж, договор с лицензирана ф-ма за извозване на строителни отпадъци , ако е в града договор с фирма за възстановяване на пътна настилка и достигаш до заветния край : молба за откриване на строителна площадка. Едва тогава се започва.

Последна промяна от kris11 на Сря 13 окт 2010 8:53, променено общо 1 път.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 13 окт 2010 8:52

Само за обща култура проверих какви са лихвите във Франция- за 30 год жилищен кредит с ПЛАВАщА лихва 2,9 годишно, фиксирана 3% :lol:
Тук, реалния лихвен процент, който получавам с много преференции- фирмата ми се ползва от тях, и до 7 год получавам 8.45%, а над 7 год 9.45% разбира се с плаваща лихва. Като говорих с хора работещи в банки и им казах за лихвения % и показах погасителен план /примерен/ ми казаха, че това са рядко добри условия mhihi
Тук ти носят от 100 кладенеца вода колко рисково било и не знам си какво :beat_butt2
На хартия е възможно да изтеглиш от онези евтините от първия абзац, ама май е само на хартия.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 13 окт 2010 8:54

kris11 написа:Успех .Ако само знаеш с какво се захващаш..

дрън дрън
в милата ни татковина закона и реалността са коренно различни
както напоследък показват медиите - първо си харесваш къде да строиш (съвесм не е нужно да е твое - може и държавно да е ) - построяваш си каквото си искаш и евентуално яко някой някога ти направи проблем му буташ някой лев да забрави
или ако е много тегаво - плащаш си глоба и го узаконяваш !!!!
това сега дето върви п медиите е прах в очите - нищо няма да последва всичко ще се узакони по втория начин

уелком ту булгаристан

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 13 окт 2010 9:00

kris11 написа:
maxpayne написа:Аз лично планирам къща да си строя догодина, за мен лично е по-изгоден такъв вариант. По-бавно ликвидна е като инвестиция, но поне знаеш какво имаш, заедно със земята и т.н.

Успех. Ако само знаеш с какво се захващаш.

Не казвам, че ще е просто, но ми се струва по-смислена инвестиция. Като ще теглиш кредит, който ще изплащаш 20-25 години поне да знаеш за какво е. А и при 200-230 евро/кв.м. цена за груб строеж си струва според мен. За административните дела - чувал съм от старите хора, че блага сума железни врати отваря :roll:

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Сря 13 окт 2010 9:19

Темата за кредитите е доста невралгична. До тук всички обясниха какви са лихвените проценти, ГПР и т.н. Само че никой не намекна дори защо е толкова сигурен, че ще може да плаща нещо 30 години. Защото никой няма гаранция какво ще се случи утре, камо ли след 1-2-5-10години.
Мой приятел си купи апартамент преди 2 години в София. Обзаведе го и вече плаща всеки месец... Момчето е на 25г.- идеална възраст. Иска всичко да има кола- мотор, апартамент, пари... както всеки от нас. Само едно нещо не му е съвсем ясно - откъде ще изкарва толкова пари, че да ги връща. Засега с клизма успява да си плати вносите в банката, но вече му се ревееее. :banghead: Само го попитах: "Смятал ли си на колко години ще си когато успееш да платиш последната вноска по апартамента и той накрая стане твой?". Обясних му го с пример:" С 5 години по-възрастен от баща ти в момента!" :wink:

Потребителски аватар
badboy_pl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот badboy_pl » Сря 13 окт 2010 9:26

Е да ама като нямаш кеш какво да правиш-да тъпчеш гушата с наем на някой! Дето ще плащаш 250-300 евро наем,по добре кредит-поне си е за теб.А и трябва да се рискува.Ако не пробваш губиш със сигурност.Обратното също не е сигурно,но поне знаеш че си опитал.Разбира се добре си правиш и сметката преди да идеш в банката.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 13 окт 2010 9:33

neon написа:Темата за кредитите е доста невралгична. До тук всички обясниха какви са лихвените проценти, ГПР и т.н. Само че никой не намекна дори защо е толкова сигурен, че ще може да плаща нещо 30 години. Защото никой няма гаранция какво ще се случи утре, камо ли след 1-2-5-10години.
Мой приятел си купи апартамент преди 2 години в София. Обзаведе го и вече плаща всеки месец... Момчето е на 25г.- идеална възраст. Иска всичко да има кола- мотор, апартамент, пари... както всеки от нас. Само едно нещо не му е съвсем ясно - откъде ще изкарва толкова пари, че да ги връща. Засега с клизма успява да си плати вносите в банката, но вече му се ревееее. :banghead: Само го попитах: "Смятал ли си на колко години ще си когато успееш да платиш последната вноска по апартамента и той накрая стане твой?". Обясних му го с пример:" С 5 години по-възрастен от баща ти в момента!" :wink:

Ами те нещата са обвързани с адски кофти условията на банките. От доста време смятам и ичаквам да мис е повишат доходите, за да мога да продължа да поддържам някакъв стандарт на живот и да си изплащам жилището. Донякъде го постигнах това, обаче адски ме притеснява "плаващата лихва", защото ако днес вноската ми е 1000 лв и е съобразена с дохода ми, имам и резерв да кажем да я вдиганат малко, то след 2 години може да стане 1500, както има и много случаи.... това извиване на ръце ме притеснява, а не че моментната ми вноска не е съобразена с дохода. Това за "Смятал ли си на колко години ще си когато успееш да платиш последната вноска по апартамента и той накрая стане твой?". не е точно така, първо не се знае наистина какво ще стане, много пъти на човек му се отваря късмета и успява да приключи с тези неща по-рано, както е възможна и обратната ситуация де. Така или иначе и да не си го е купил апартамента, годинките си минават, а зад теб нищо. Въпроса е, че държавата не се намесва да регулира банковите история, ама тя къде лис е намесва....

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 13 окт 2010 10:59

Според мен сега не е изгодно да купиш жилище. Но е време да почнеш да следиш постоянно пазара на имоти и на кредити. Какво имам впред вид:
В момента банките дават супер скъпи заеми, защото цените на имотния пазар не е ясно накъде ще поемат - надолу или нагоре. Отделно и несигурноста за работните места на хората, които ще връщат заема. В момента, в който банките разберат, че цените ще тръгнат нагоре и че излизаме РЕАЛНО от кризата, а те правят постоянно прогнози за 1 година напред ще намалят лихвите и пак ще започнат лудата конкуренция на ипотечни кредити. Идеята ми е да хванеш първата вълна от взели евтини заеми преди продавачите на имоти да започнат да вдигат отново цените поради повишеното търсене. Според мен този промеждутък е 2-3 месеца. Но ако си набелязал няколко имота вече ще ти е лесно да сключиш сделка. Отделно, че цените още ще паднат. Другия вариант е да сключиш сделка на зелено - така ще даваш парите на порции, а не цялата сума наведнъж. Демек - сключваш договор по ниските цени за имота, а вземаш заема когато лихвите поспаднат. Отделно, че ще успееш между плащанията някой лев да отделиш и така кредита ще ти е по-малък като сума.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Сря 13 окт 2010 12:36

badboy_pl написа:Е да ама като нямаш кеш какво да правиш-да тъпчеш гушата с наем на някой! Дето ще плащаш 250-300 евро наем,по добре кредит-поне си е за теб.А и трябва да се рискува.Ако не пробваш губиш със сигурност.Обратното също не е сигурно,но поне знаеш че си опитал.Разбира се добре си правиш и сметката преди да идеш в банката.

Е точно с този начин на мислене народа се "набълбука" с кредити и лизинг! Трябва да се рискува, ама преди това трябва да се помисли и да се посмята.
П.П.И пак няма да си сметнал нищо накрая. :banghead:

embi4a написа:..................В момента банките дават супер скъпи заеми, защото цените на имотния пазар не е ясно накъде ще поемат - надолу или нагоре. Отделно и несигурноста за работните места на хората, които ще връщат заема. ............................................................. Другия вариант е да сключиш сделка на зелено - така ще даваш парите на порции, а не цялата сума наведнъж. Демек - сключваш договор по ниските цени за имота, а вземаш заема когато лихвите поспаднат. Отделно, че ще успееш между плащанията някой лев да отделиш и така кредита ще ти е по-малък като сума.

Колега-относно цената на кредита съм съгласен,че е пряко зависим от обстановката на глобално ниво. Но у нас е "Извратено" висока.
Относно сделка "на зелено"-наясно ли си какво е това?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 13 окт 2010 12:54

neon написа:
badboy_pl написа:Е да ама като нямаш кеш какво да правиш-да тъпчеш гушата с наем на някой! Дето ще плащаш 250-300 евро наем,по добре кредит-поне си е за теб.А и трябва да се рискува.Ако не пробваш губиш със сигурност.Обратното също не е сигурно,но поне знаеш че си опитал.Разбира се добре си правиш и сметката преди да идеш в банката.

Е точно с този начин на мислене народа се "набълбука" с кредити и лизинг! Трябва да се рискува, ама преди това трябва да се помисли и да се посмята.
П.П.И пак няма да си сметнал нищо накрая. :banghead:

Колко хора да примерно се интересуват върху коя сума се начислява лихва при просрочена вноска и каква е тя?Едно 80 процента от познатите и колегите ми са набълбукани със заеми между 10 000 и 80 000 евро и почти никой от тях не знае.Един от тях да речем,изплащащ 20 000 долара на ДСК и от доста време постояннопребиваващ в САЩ,бе неприятно сюрпризира с увеличената(без да бъде уведомен)месечна вноска по заема.Интересната част - банката в продължение на 3 месеца е приемала вноските без да му съобщи дребния факт,че заради няколкото долара в повече му се трупа наказателна лихва в несимволичен размер...

Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Сря 13 окт 2010 14:21

soxy__ написа:
freestyler911 написа:
Малко да ви кажа и за лихвите, прекрасните ни банки, взимат от БНБ с лихвен процент около 0,20% и ни дават същите пари на минимум 8%.

Момче, като си неподготвен не се изказвай.
БНБ не дава пари на търговските банки поради едно просто условие - Валутен Борд. Всяка една търговска банка набира ресурса си от международния валутен пазар ведно с вложенията по депозитните сметки на своите клиенти.
Така че айде моля които не е наясно с функционирането на банковата система (не само в БГ, а в света) да не заблуждава останалите!

Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Сря 13 окт 2010 14:27

pakumba написа:Само за обща култура проверих какви са лихвите във Франция- за 30 год жилищен кредит с ПЛАВАщА лихва 2,9 годишно, фиксирана 3% :lol:
Тук, реалния лихвен процент, който получавам с много преференции- фирмата ми се ползва от тях, и до 7 год получавам 8.45%, а над 7 год 9.45% разбира се с плаваща лихва. Като говорих с хора работещи в банки и им казах за лихвения % и показах погасителен план /примерен/ ми казаха, че това са рядко добри условия mhihi
Тук ти носят от 100 кладенеца вода колко рисково било и не знам си какво :beat_butt2
На хартия е възможно да изтеглиш от онези евтините от първия абзац, ама май е само на хартия.

И за тебе ще напиша нещо. Всяка една държава, както и опериращите банки на нейна територия имат своя кредитен (риск) рейтинг. Разбираш сам че рейтинга на БГ и на Германия е доста различен. Когато се извършват операции на международния валутен пазар кредитния (риск) рейтинг оказва влияние върху цената на ресурса която се купува, затова лихвата в Германия ще е 3%, в БГ - 9%, а в Ирак - няма финансиране.
Но пак повтарям, не се хвърляйте в заблуждение какво е навън и какво тука, и не заблуждавайте другите с информация която не е достоверна!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 13 окт 2010 14:40

yeti123 написа:Разбираш сам че рейтинга на БГ и на Германия е доста различен. Когато се извършват операции на международния валутен пазар кредитния (риск) рейтинг оказва влияние върху цената на ресурса която се купува, затова лихвата в Германия ще е 3%, в БГ - 9%, а в Ирак - няма финансиране.

Не е само това, инфлацията в България за 2008 е била ~14%. В Германия е била 2.6%. Невъзможно е да се очаква лихвените нива да бъдат еднакви.

Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Сря 13 окт 2010 14:56

Който ми докаже с отчет на БНБ, че е дала повече от 0лв на търговска банка в БГ го черпя 1 шише уиски!!!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”