Монтиране на слънчев колектор
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Монтиране на слънчев колектор
Ако ще си правиш инсталация само заради панелите съм съгласен,че няма много изгода в цялата работа.Иначе ако си имаш система по друга причина и само си закачиш слънчевите колектори към нея си е добре.
Например моите родители преди 6-7 години си купиха къща и решиха да си направят локално парно на дърва.Като водата,ковто се топли от парното минава отива и до бойлера и се ползва за къпане.Следващото лято използваха същата система и закачиха 2 колектора към нея за да топлят водата лятото.Оттогава бойлера не е бил използван за ток.
Например моите родители преди 6-7 години си купиха къща и решиха да си направят локално парно на дърва.Като водата,ковто се топли от парното минава отива и до бойлера и се ползва за къпане.Следващото лято използваха същата система и закачиха 2 колектора към нея за да топлят водата лятото.Оттогава бойлера не е бил използван за ток.
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Нелоша самоделка може да се направи на панела (при това не скъпо), а бойлер на покрива не е работа според мен. Това в магазините е реклама и е сложено там да се продава. Един комшия на село има такъв панел от Баумакса, с бойлера горе, а какво беше учудването ми когато ми каза, че нямало пробка за източване зимно време. И можел само до половината да го източи през тръбътъ за топла вода.
А това пък зимата да разчиташ на слънчев колектор да ти грее парното е същата песен като климатик да те грее на минус 20 да речем....
Иначе в региона на Пловдив имаме около 280-290 слънчеви дни в годината по метеорологични данни. Самоделния панел и да е малко ниско КПД от купешкия ще осигурява топла вода поне 5-6 месеца - от март-април до септември октомври. Един диференциален термостат и готово
.

Иначе в региона на Пловдив имаме около 280-290 слънчеви дни в годината по метеорологични данни. Самоделния панел и да е малко ниско КПД от купешкия ще осигурява топла вода поне 5-6 месеца - от март-април до септември октомври. Един диференциален термостат и готово

- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Еми не знам за мен има сметка, защото по груби изчисления бойлерите от 80 до 120 консумират между 5 и 7 киловатчаса за пълно загрване на бойлера. И после си направете сметка. Аз имам локлано парно и сега точно гледам за възможноте решения и стигам до крайна цена на инсталация без да ползвам инсталацията на парното около 1000 лв. в нея вклна груби сметки по цени на различните артикули от нета: слънчев панел около 400, бойлер около 400 и другите му джаджи-помпа, датчици тръби още около 200.Ако има начин да ползвам тръбите на парното цената ще падне.(Всичко е по мои размисли и изчисления
може да не са съвсем правилни)

- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
около 4800 лв. през м.септември 2008г.
2 бр. панели + 3ет. тръби + инсталация + стойки + UPS + 300лт. бойлер /неръждавейка/ с 2 серпентини + връзка с котлето на парното
правиха ми го от http://www.helicari.com .. от тогава .. просто си работи .. всяка есен идват на профилактика /50лв./
лятото ми е качвало водата до 70 градуса .. зимата до 35 градуса
при мен системата е вързана последователно с друг бойлер .. демек първо е 300лт. бойлер със серпентините и след него имам 110лт. бойлер на ток
2 бр. панели + 3ет. тръби + инсталация + стойки + UPS + 300лт. бойлер /неръждавейка/ с 2 серпентини + връзка с котлето на парното
правиха ми го от http://www.helicari.com .. от тогава .. просто си работи .. всяка есен идват на профилактика /50лв./
лятото ми е качвало водата до 70 градуса .. зимата до 35 градуса
при мен системата е вързана последователно с друг бойлер .. демек първо е 300лт. бойлер със серпентините и след него имам 110лт. бойлер на ток
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
madmen написа:да деиствително ще се изплащат дълго време, но пък са екологични и се правят с мисъл за природата.
Типично българска черта е да мислим само за собствения си задник и как всичко някакси да ни е без пари.
Съгласен съм за ЕКО мисленето НО щом няма да мислим за собствения си задник ..слагай и ветрогенератор защото е ЕКО пък е.и мама му колко пари ще дадеш/тук става дума за мноооооооооооооооооооого сериозна сума/.Кво те интересува ,че ще се изплаща няколко живота но е ЕКО.И на ЧЕЗ ще продаваш -щото са длъжни да ти я изкупуват .
Пак казвам -съгласен съм с мисленето за екологията но нещата не са уредени както трябва.Силно се съмнявам да си хвърляш старите батерии на обозначените места а не в коша както и дезодорантите,пвц бутилките и т.н.Но както знаеш дори и да го правиш отиват на едно и също място.
Ще мисля за задника си ми за чий да мисля.Някой да не мисли за моя.Или някой ще каже -"Бреййй тоя си сложил слънчев колектор да щади природата" дайте да го субсидираме щото мисли ЕКО
А и не вярвам да не си правиш сметката .....това го правят само лудите и малоумните.
- Night_elf
- Рошаво мазало
- Автомобил: Vw Golf V
- Двигател: 1.9 TDI BKC
Ай, ай, ай. Определено като инвестиция, се възвръща дъъълго време,но според мен има защо.
С 3 колектора на къщата, през цялата тази година, от януари до сега, сме използвали само за 1 ден електрически бойлер
Зависи от много неща хора.Зависи какви са колекторите, зависи какво търсите.
С 3 колектора на къщата, през цялата тази година, от януари до сега, сме използвали само за 1 ден електрически бойлер

- KingoftheROAD
- Контакти:
1. един лист поцинкована ламарина 1,5 мм. поне.
2. медна тръбъ 12мм. - дължина според размерите на тавата.
3. приспособление за огъване на медната търбъ за климатиците дето ги ползват.
4. стъкло 6 мм по размер на тавата
5. 4бр. малки трупчета 9,5 см.
6. ролка алуминиево фолио за фурна.
7. лист фибран 5 см.
8. спрей черен мат.
9. два броя холендри.
10. 8бр. видии за дръво.
листа поцинкована ламарина се срязва в ъглите и се прави правоъгълна или квадратна тава според размерите дълбока минимум 10 см. (15, ако е с двойно стъкло). в ъглите с видии се завиват трупчетата, на дъното се слага фибрана, покрива се с алуминиевото фолио, медната тръбъ се огъва на серпентина и се полага вътре върху фолиото, краищата й се извеждат през дупки извън тавата, запояват се или се заваряват холендрите, пръска се с черния мат, след това отгоре се слага стъклото и се завива в трупчетата. И панела е готов. Такъв панел в средно слънчев ден дава температура на въздуга вътре в колектора около 130 градуса, ако е с двойно стъкло и до 160 може да стигне. Монтира се на покрива на юг-юго-западно изложение под 45 градуса спрямо хоризонта...
Останалото - тръби от бойлера в банята до покрива, и помпа за парно, диференциален термостат, UPS, също не са чак толкова голям разход.
Според мен това ще работи доволно добре, и разходите няма да са толкова непосилни. Въпрос на една - две съботи и недели е да се спретне един такъв панел в гаража без да се бърза излишно с матряла. Ако се направят точни чертежи и схеми, и се сметнат дължините на тръбите, ще придобие по-реална представа.
Не съм го пробвал още, че се занимавам с други работи с момента и нямам къде да го сложа, след година две като вдигнем новата къща може и го яхна и това...
7. лист фибран 5 см.
8. спрей черен мат.
9. два броя холендри.
10. 8бр. видии за дръво.
листа поцинкована ламарина се срязва в ъглите и се прави правоъгълна или квадратна тава според размерите дълбока минимум 10 см. (15, ако е с двойно стъкло). в ъглите с видии се завиват трупчетата, на дъното се слага фибрана, покрива се с алуминиевото фолио, медната тръбъ се огъва на серпентина и се полага вътре върху фолиото, краищата й се извеждат през дупки извън тавата, запояват се или се заваряват холендрите, пръска се с черния мат, след това отгоре се слага стъклото и се завива в трупчетата. И панела е готов. Такъв панел в средно слънчев ден дава температура на въздуга вътре в колектора около 130 градуса, ако е с двойно стъкло и до 160 може да стигне. Монтира се на покрива на юг-юго-западно изложение под 45 градуса спрямо хоризонта...
Останалото - тръби от бойлера в банята до покрива, и помпа за парно, диференциален термостат, UPS, също не са чак толкова голям разход.
Според мен това ще работи доволно добре, и разходите няма да са толкова непосилни. Въпрос на една - две съботи и недели е да се спретне един такъв панел в гаража без да се бърза излишно с матряла. Ако се направят точни чертежи и схеми, и се сметнат дължините на тръбите, ще придобие по-реална представа.
Не съм го пробвал още, че се занимавам с други работи с момента и нямам къде да го сложа, след година две като вдигнем новата къща може и го яхна и това...
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Обърни се към golfer да ти покаже той какво си е направил.
Бразилски правителствен проект за използване на отпадъчни материали за направа на слънчеви колектори за топла вода
Бразилски правителствен проект за използване на отпадъчни материали за направа на слънчеви колектори за топла вода

- KingoftheROAD
- Контакти:
Кой точно golfer? от перник ли?
Аз смятам, че и този вариант няма да е лош, само да му дойде времето. При това няма да е съвсем от отпадъци.
Аз смятам, че и този вариант няма да е лош, само да му дойде времето. При това няма да е съвсем от отпадъци.
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
KingoftheROAD написа:1. един лист поцинкована ламарина 1,5 мм. поне.
7. лист фибран 5 см.
8. спрей черен мат.
9. два броя холендри.
10. 8бр. видии за дръво.
Това е интересно ,някой ако го е правил да даде принципни схеми.Предполагам може и с хромникелова ламарина да се направи.Само не разбрах защо да е 1,5 мм.Не може ли по тънка
- KingoftheROAD
- Контакти:
Поцинкованата е по-добре да е по-дебеличка за да се държи сам панела. да е по-здрав и да не се налага допълнително укрепване, а само една стойка на покрива да се спази ъгъла от 45 градуса спрямо хоризонта. може и от неръжвавейка, тя е по-твърда и може да стане добре и от по-тънка ламарина. Принципна схемичка имаше в една книжка, но тогава нямаше как да я снимам или ксерокопирам. А книжката вече е безследно изчезнала. Тогава (преди 7-8 години) на панаира имаше купешки колектори по 800 лв. панела 1,5М2 (само панела). Такъв колектор даваше около 1200 W мощност. Самоделния и 1м2 да го докараш, два такива панела в паралел би трябвало да вършат работа. Който реши да го прави, може да си начертае нещо според размерите на листа ламарина, но поне 1х1м.(или 80х80см.), и да се сметнат материалите които пряко зависят от размерите на панела. Купешките бяха 1х1,5м. Като цяло системата събрана по подобен начин едва ли ще струва 4-5000 лв. с всичките му анджаклами.
- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
KingoftheROAD написа:1. един лист поцинкована ламарина 1,5 мм. поне.
.....
и .. ??? ще имаш някакъв скъп вариант на вътрешна гума от трактор в/у гаража

т'ва "нещо" .. ще работи м/у 15 юли и 15 август ... опс пардон .. гледам че си до Пловдив .. месец повече .. за толкова по добре избери "оригинала" /вътрешна гума от трактор в/у гаража/

П.С. .. има 20 модела панели в момента на пазара .. цени от 200 до 900 лв. .. преди да "хвърля" гореописаните пари .. съм гледал поне 20 оферти и толкова готови инсталации .. разлики има .. съществени

- KingoftheROAD
- Контакти:
убуу де, теб кой те кара да го прайш тва?
пльоскай се там като искаш, купувай нещо готово и никви грижи и пей сърце.
пльоскай се там като искаш, купувай нещо готово и никви грижи и пей сърце.

- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ами .. форума е за взаимопомощ .. и понеже съм минал по тази пътека вече .. пиша ..
а за парите .. скъпо е .. това са най новите технологии .. затова и ги субсидират правителствата на "белите" държави .. тук е въпрос на избор и възможности
П.С. .. ако не ти е на ветровито място къщата и искаш евтино и относително ефективна соларна система .. виж офертите на плоските български панели
а за парите .. скъпо е .. това са най новите технологии .. затова и ги субсидират правителствата на "белите" държави .. тук е въпрос на избор и възможности
П.С. .. ако не ти е на ветровито място къщата и искаш евтино и относително ефективна соларна система .. виж офертите на плоските български панели
- KingoftheROAD
- Контакти:
KingoftheROAD написа: ...Като цяло системата събрана по подобен начин едва ли ще струва 4-5000 лв. с всичките му анджаклами...
Оки доки щом си рекъл, ай ся да прочетем още един път.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”