Монтиране на слънчев колектор

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
los_tigros

Re: Монтиране на слънчев колектор

Мнениеот los_tigros » Сря 20 окт 2010 10:02

Ако ще си правиш инсталация само заради панелите съм съгласен,че няма много изгода в цялата работа.Иначе ако си имаш система по друга причина и само си закачиш слънчевите колектори към нея си е добре.

Например моите родители преди 6-7 години си купиха къща и решиха да си направят локално парно на дърва.Като водата,ковто се топли от парното минава отива и до бойлера и се ползва за къпане.Следващото лято използваха същата система и закачиха 2 колектора към нея за да топлят водата лятото.Оттогава бойлера не е бил използван за ток.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 20 окт 2010 10:17

Нелоша самоделка може да се направи на панела (при това не скъпо), а бойлер на покрива не е работа според мен. Това в магазините е реклама и е сложено там да се продава. Един комшия на село има такъв панел от Баумакса, с бойлера горе, а какво беше учудването ми когато ми каза, че нямало пробка за източване зимно време. И можел само до половината да го източи през тръбътъ за топла вода. :screwy А това пък зимата да разчиташ на слънчев колектор да ти грее парното е същата песен като климатик да те грее на минус 20 да речем....

Иначе в региона на Пловдив имаме около 280-290 слънчеви дни в годината по метеорологични данни. Самоделния панел и да е малко ниско КПД от купешкия ще осигурява топла вода поне 5-6 месеца - от март-април до септември октомври. Един диференциален термостат и готово :-).

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Сря 20 окт 2010 11:00

Еми не знам за мен има сметка, защото по груби изчисления бойлерите от 80 до 120 консумират между 5 и 7 киловатчаса за пълно загрване на бойлера. И после си направете сметка. Аз имам локлано парно и сега точно гледам за възможноте решения и стигам до крайна цена на инсталация без да ползвам инсталацията на парното около 1000 лв. в нея вклна груби сметки по цени на различните артикули от нета: слънчев панел около 400, бойлер около 400 и другите му джаджи-помпа, датчици тръби още около 200.Ако има начин да ползвам тръбите на парното цената ще падне.(Всичко е по мои размисли и изчисления :oops: може да не са съвсем правилни)

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Сря 20 окт 2010 11:32

около 4800 лв. през м.септември 2008г.
2 бр. панели + 3ет. тръби + инсталация + стойки + UPS + 300лт. бойлер /неръждавейка/ с 2 серпентини + връзка с котлето на парното
правиха ми го от http://www.helicari.com .. от тогава .. просто си работи .. всяка есен идват на профилактика /50лв./
лятото ми е качвало водата до 70 градуса .. зимата до 35 градуса
при мен системата е вързана последователно с друг бойлер .. демек първо е 300лт. бойлер със серпентините и след него имам 110лт. бойлер на ток

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 20 окт 2010 11:49

madmen написа:да деиствително ще се изплащат дълго време, но пък са екологични и се правят с мисъл за природата.
Типично българска черта е да мислим само за собствения си задник и как всичко някакси да ни е без пари.

Съгласен съм за ЕКО мисленето НО щом няма да мислим за собствения си задник ..слагай и ветрогенератор защото е ЕКО пък е.и мама му колко пари ще дадеш/тук става дума за мноооооооооооооооооооого сериозна сума/.Кво те интересува ,че ще се изплаща няколко живота но е ЕКО.И на ЧЕЗ ще продаваш -щото са длъжни да ти я изкупуват .
Пак казвам -съгласен съм с мисленето за екологията но нещата не са уредени както трябва.Силно се съмнявам да си хвърляш старите батерии на обозначените места а не в коша както и дезодорантите,пвц бутилките и т.н.Но както знаеш дори и да го правиш отиват на едно и също място.
Ще мисля за задника си ми за чий да мисля.Някой да не мисли за моя.Или някой ще каже -"Бреййй тоя си сложил слънчев колектор да щади природата" дайте да го субсидираме щото мисли ЕКО

А и не вярвам да не си правиш сметката .....това го правят само лудите и малоумните.

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Мнениеот Night_elf » Сря 20 окт 2010 12:20

Ай, ай, ай. Определено като инвестиция, се възвръща дъъълго време,но според мен има защо.
С 3 колектора на къщата, през цялата тази година, от януари до сега, сме използвали само за 1 ден електрически бойлер mhihi Зависи от много неща хора.Зависи какви са колекторите, зависи какво търсите.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 20 окт 2010 13:20

1. един лист поцинкована ламарина 1,5 мм. поне.
2. медна тръбъ 12мм. - дължина според размерите на тавата.
3. приспособление за огъване на медната търбъ за климатиците дето ги ползват.
4. стъкло 6 мм по размер на тавата
5. 4бр. малки трупчета 9,5 см.
6. ролка алуминиево фолио за фурна.
7. лист фибран 5 см.
8. спрей черен мат.
9. два броя холендри.
10. 8бр. видии за дръво.

листа поцинкована ламарина се срязва в ъглите и се прави правоъгълна или квадратна тава според размерите дълбока минимум 10 см. (15, ако е с двойно стъкло). в ъглите с видии се завиват трупчетата, на дъното се слага фибрана, покрива се с алуминиевото фолио, медната тръбъ се огъва на серпентина и се полага вътре върху фолиото, краищата й се извеждат през дупки извън тавата, запояват се или се заваряват холендрите, пръска се с черния мат, след това отгоре се слага стъклото и се завива в трупчетата. И панела е готов. Такъв панел в средно слънчев ден дава температура на въздуга вътре в колектора около 130 градуса, ако е с двойно стъкло и до 160 може да стигне. Монтира се на покрива на юг-юго-западно изложение под 45 градуса спрямо хоризонта...

Останалото - тръби от бойлера в банята до покрива, и помпа за парно, диференциален термостат, UPS, също не са чак толкова голям разход.

Според мен това ще работи доволно добре, и разходите няма да са толкова непосилни. Въпрос на една - две съботи и недели е да се спретне един такъв панел в гаража без да се бърза излишно с матряла. Ако се направят точни чертежи и схеми, и се сметнат дължините на тръбите, ще придобие по-реална представа.

Не съм го пробвал още, че се занимавам с други работи с момента и нямам къде да го сложа, след година две като вдигнем новата къща може и го яхна и това...

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 20 окт 2010 14:00

Обърни се към golfer да ти покаже той какво си е направил.
Бразилски правителствен проект за използване на отпадъчни материали за направа на слънчеви колектори за топла вода ;)

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 20 окт 2010 14:26

Кой точно golfer? от перник ли?

Аз смятам, че и този вариант няма да е лош, само да му дойде времето. При това няма да е съвсем от отпадъци.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 20 окт 2010 14:35

KingoftheROAD написа:1. един лист поцинкована ламарина 1,5 мм. поне.
2. медна тръбъ 12мм. - дължина според размерите на тавата.
3. приспособление за огъване на медната търбъ за климатиците дето ги ползват.
4. стъкло 6 мм по размер на тавата
5. 4бр. малки трупчета 9,5 см.
6. ролка алуминиево фолио за фурна.
7. лист фибран 5 см.
8. спрей черен мат.
9. два броя холендри.
10. 8бр. видии за дръво.

листа поцинкована ламарина се срязва в ъглите и се прави правоъгълна или квадратна тава според размерите дълбока минимум 10 см. (15, ако е с двойно стъкло). в ъглите с видии се завиват трупчетата, на дъното се слага фибрана, покрива се с алуминиевото фолио, медната тръбъ се огъва на серпентина и се полага вътре върху фолиото, краищата й се извеждат през дупки извън тавата, запояват се или се заваряват холендрите, пръска се с черния мат, след това отгоре се слага стъклото и се завива в трупчетата. И панела е готов. Такъв панел в средно слънчев ден дава температура на въздуга вътре в колектора около 130 градуса, ако е с двойно стъкло и до 160 може да стигне. Монтира се на покрива на юг-юго-западно изложение под 45 градуса спрямо хоризонта...

Останалото - тръби от бойлера в банята до покрива, и помпа за парно, диференциален термостат, UPS, също не са чак толкова голям разход.

Според мен това ще работи доволно добре, и разходите няма да са толкова непосилни. Въпрос на една - две съботи и недели е да се спретне един такъв панел в гаража без да се бърза излишно с матряла. Ако се направят точни чертежи и схеми, и се сметнат дължините на тръбите, ще придобие по-реална представа.

Не съм го пробвал още, че се занимавам с други работи с момента и нямам къде да го сложа, след година две като вдигнем новата къща може и го яхна и това...

Това е интересно ,някой ако го е правил да даде принципни схеми.Предполагам може и с хромникелова ламарина да се направи.Само не разбрах защо да е 1,5 мм.Не може ли по тънка

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 20 окт 2010 14:47

Поцинкованата е по-добре да е по-дебеличка за да се държи сам панела. да е по-здрав и да не се налага допълнително укрепване, а само една стойка на покрива да се спази ъгъла от 45 градуса спрямо хоризонта. може и от неръжвавейка, тя е по-твърда и може да стане добре и от по-тънка ламарина. Принципна схемичка имаше в една книжка, но тогава нямаше как да я снимам или ксерокопирам. А книжката вече е безследно изчезнала. Тогава (преди 7-8 години) на панаира имаше купешки колектори по 800 лв. панела 1,5М2 (само панела). Такъв колектор даваше около 1200 W мощност. Самоделния и 1м2 да го докараш, два такива панела в паралел би трябвало да вършат работа. Който реши да го прави, може да си начертае нещо според размерите на листа ламарина, но поне 1х1м.(или 80х80см.), и да се сметнат материалите които пряко зависят от размерите на панела. Купешките бяха 1х1,5м. Като цяло системата събрана по подобен начин едва ли ще струва 4-5000 лв. с всичките му анджаклами.

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Сря 20 окт 2010 14:52

KingoftheROAD написа:1. един лист поцинкована ламарина 1,5 мм. поне.
.....

и .. ??? ще имаш някакъв скъп вариант на вътрешна гума от трактор в/у гаража mhihi .. ама пък ще прилича на истински панел :wink:
т'ва "нещо" .. ще работи м/у 15 юли и 15 август ... опс пардон .. гледам че си до Пловдив .. месец повече .. за толкова по добре избери "оригинала" /вътрешна гума от трактор в/у гаража/ :063:
П.С. .. има 20 модела панели в момента на пазара .. цени от 200 до 900 лв. .. преди да "хвърля" гореописаните пари .. съм гледал поне 20 оферти и толкова готови инсталации .. разлики има .. съществени :wink:

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 20 окт 2010 15:00

убуу де, теб кой те кара да го прайш тва?

пльоскай се там като искаш, купувай нещо готово и никви грижи и пей сърце. :drunk

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Сря 20 окт 2010 15:09

ами .. форума е за взаимопомощ .. и понеже съм минал по тази пътека вече .. пиша ..
а за парите .. скъпо е .. това са най новите технологии .. затова и ги субсидират правителствата на "белите" държави .. тук е въпрос на избор и възможности
П.С. .. ако не ти е на ветровито място къщата и искаш евтино и относително ефективна соларна система .. виж офертите на плоските български панели

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 20 окт 2010 15:21

KingoftheROAD написа: ...Като цяло системата събрана по подобен начин едва ли ще струва 4-5000 лв. с всичките му анджаклами...

Оки доки щом си рекъл, ай ся да прочетем още един път.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”