съвет за домашен климатик?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
inter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот inter » Нед 09 юли 2006 21:12

evgenyh написа:
кво е тва 9-ка и 12-ка, и като знам кубатурата какво да гледам

П-голямото число показва по-голяма мощност. В данните за моделите пише "консумирана мощност" - това е колко ток харчи, и отоплителна/охладителна мощност - това е колко топлина/студ отдава.

Примерно всички климатици 9-ка са с консумация 0.7-0.9kW и отдават съответно 1.5-3kW
9 (12) означава 9000 или съответно 12000 BTU (британска единица за топлина).Ако не се лъжа ~(3700-4000) BTU се равняват на един киловат.
Така че по киловатите които пише на външното тяло може да се ориентираш какъв е климатика - 9, 12 и.т.н.
Това че инверторният климатик климатик работи при отрицателни температури е полуистина защото обикновеният също работи.
Най просто обяснена разликата между инвертор и обикновен климатик е че когато работи обикновеният харчи постоянно посочената цифра например 1 kW , а инвертора харчи 1 kW само докато постигне настроената температура а после само я поддържа харчейки например 100-200 W и не изключва. Компресора на инвертора е като авт. двигател може да работи на разл. обороти , а на обикновеният климатик кота двигател на помпа - работи на едни и същи обороти.

Най добрата марка при климатиците е Daikin но те са скъпи.
Mitsubishi , Toshiba , Sharp също са добри.
Вкъщи съм с 18 ка инвертор на една японска фирма CHOFU.
Aпартамента е около 65 м2 и климатика се справя.
За 80 м2 колкото по-мощен вземеш толкова по-добре но мин трябва да е 18. около 4кW на студено и 6 кW на топло - (отдадени мощности). :)
:)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 09 юли 2006 22:50

inter написа:Вкъщи съм с 18 ка инвертор на една японска фирма CHOFU.
Aпартамента е около 65 м2 и климатика се справя.

А не е ли по-добра инвестиция две девятки, вместо един 18-ка?

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Мнениеот evgenyh » Нед 09 юли 2006 23:23

аз принципно имам 2 спални и хол и планирам във всяка да има по 1 климатик, но май тъничко няма да може да се мине :( май ще трябва да ги вида тия заеми "енергийна ефективност" дето ги предлагат някои банки и уж сваляш до 20% от което всъщност истинската далавера е, че минаваш без лихви - на чисто расрочено плащане без оскъпяване.

...а какво ще кажете за това: http://technomarket.bg/product_detail.p ... d=09003746 :?:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 09 юли 2006 23:47

evgenyh написа:тъничко няма да може да се мине

ако ще харчиш пари и ако си с обикновенна дограма - инвестирай и в нея - някаква прилична PVC ще ти свали доста разхода на електричество. Другото важно нещо е топлоизолация на тавана :shock да не ти бяга топлото зимата в съседите :)

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Пон 10 юли 2006 7:48

Преди 5 години се наложи да решавам същия проблем.Дойде един майстор у нас да обясни как и защо и какъв климатик да си купя.Отговорът беше:"Панасоник ако искаш да топли и Самсунг ако искаш да е тих".Е,купих Панасоник 12-ка.Нямам грижи с него а и топли през зимата.Отоплявам две стаи с него преходни,като духа срещу вратата на другата стая.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 10 юли 2006 8:10

гледах на горе че някакъв майстор се изказал лошо за Панасоник?!направо се израдвах какво предлага той Хаер :shock аз съм с 12ка на Панасоник по добро от това за тея кинти няма.Мици е добро много но е по скъпо.а на майка ми купих Хаер ми да ви кажа да бях дал още някой лев за Панасоник..говоря само за инвертори другите не ги коментирам:)имал съм и други марки от тея "фирмените"като Самсунг и ЛГ...няма нужда повече :D :D та Панасоника ти е верния избор :D

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Пон 10 юли 2006 10:17

Върни се в “ОФФ-Топик - други”