Връщане на получени пари за майчинство

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
dangi_
Автомобил:
Двигател:

Re: Връщане на получени пари за майчинство

Мнениеот dangi_ » Сря 17 ное 2010 23:54

Всичко придобито след брака е на двамата !!!
А всичко преди него съответно на този които го е придобил има си и няко промени напоследък за жилище на кредит,личен влог и т.н. но тебе това не те касае за сега.
Колега съчуствам ти но трябвало да се поинтересуваш по обстоино.
Аз съм научил едно....никога не оставям нещата без да получа компетентен и ясен отговор подкрепен с доказателство.
Когато ставаше въпрос за маичинството и при нас......моита все маи това ,маи онова накрая щях да и забия един.....
Казах и следното:
Има си институции,има интернет,имаме познати ти само трябва да се поинтересуваш.
Искам от теб като си доида от работа да получа ясни отговори е на само да ми се уфлянкваш,и без това тогава нямаше с какво толкова да се занимава.Така и стана.
Така че ти желая късмети и още веднъж съжалявам за ситуацията в която си попаднал но горе доло всички сме на тоя хал !!!
Поздрави !
:да:

to6ko5666
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот to6ko5666 » Чет 18 ное 2010 0:02

Колега и моето семейство е така наредено от нашата даржава скапана,ходих ме с жена ми до омбусмана за нашия град,но тя каза,че нямало смисал.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 18 ное 2010 3:02

Отивам на етническа основа-знам :x
нека РОМ-ите зимат :banghead: пък Ние ще връщаме

може да ме изтриете ако сметнете за нужно :roll:

Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Чет 18 ное 2010 6:47

Колега, Преди да започнете да получавате съответното обезщетение, съпругата Ви е подала тази Молба-декларация съгл.чл. 53 от КСО, в която изрично е декларирала три неща:

1.В т.5.Детето не е настанено в детско заведение.

2.ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:

В 7-дневен срок от настъпване на промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.

3.Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.

В чл.53 (4) от КСО изрично е написано:

чл.53(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 89 от 2008 г., бр. 49 от 2010 г., в сила от 1.07.2010 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

А в чл.164 (1) от КТ :

Чл. 164. (1) След използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

Т.е. единственото, което можете да направите е да отидете в съответното подразделение на НОИ с документ от детското заведение, в който изрично да е упоменато от коя дата детето е постъпило там; да проверите дали са изчислени правомерно подлежащите на връщане суми; да сключите споразумение с НОИ за разсрочено плащане, в противен случай съществува риск да се отзовете на подсъдимата скамейка и Одисеята да продължи.

Каквото и да решите - желая Ви успех...

zueka1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zueka1 » Чет 18 ное 2010 10:07

Доколкото гледах по телевизията се пише писмо-молба до президента - той може да опрости дълга.

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Чет 18 ное 2010 10:53

zueka1 написа:Доколкото гледах по телевизията се пише писмо-молба до президента - той може да опрости дълга.

И това ще пробваме, въпреки, че не ми се вярва президента да помилва нас простосмъртните, виж ако бяхме от "Братята Роми" нямаше да имаме никакъв проблем, дори и писмо нямаше да ни пратят, ама... Със сигурност ще се борим, но още не знаем точно как. Една позната ми каза, че ако 5 години не платим дължимото, то се погасява по давност, някой знае ли за съществуването на такъв закон? Ако е така, тя жена ми няма почти нищо ценно и скъпо на свое име и при евентуално дело няма какво да й вземат. Тук обаче идва въпроса дали могат да вземат нещо от мен като неин законен съпруг? Иначе 5 години (ако вярно това де) ще ги устискаме.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 18 ное 2010 11:10

Колега, най-добре зарежи бай ганьовската андрешковщина.

А вземи от яслата докумет с посочена датата в която е настанено детето там, ТЕЛК-овото решение, бележка за доходите. Събираш всички тези дюкименти и всички лични дюкиметни, жинътъ и дитету и търчите на бегом марш при главния юрисконсулт на НОИ. Там по-тих от водата и по-нисък от тревата обясняваш какъв е случая, и да се провери правилно ли е изчислен периода и парите които трябва да се връщат. След това правите това което той каже - пишете съответна молба за разсрочено плащане, и се надявате тя да бъде удовлетворена. По принцип има вероятност да отпаднат лихвите, но това не мога да го гарантирам. Това е цивилизования начин да се бориш според мен... Иначе нещата отиват към по-зрелищен филм

Последна промяна от KingoftheROAD на Чет 18 ное 2010 11:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Чет 18 ное 2010 11:19

парите за майчинство се дават за да може жена ти да си гледа детето вкъщи и да не ходи на работа. т.е. да има някаква материална подсигуреност, колкото и нищожна да е. а при вас реално, тя си седи и си взима майчинските, а детето ви го гледа някой друг в яслата. еми не става така. това си е тарикатлък от ваша страна и не виждам защо се вайкате и жалвате.

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Чет 18 ное 2010 12:15

vw_golf_4_tdi написа:парите за майчинство се дават за да може жена ти да си гледа детето вкъщи и да не ходи на работа. т.е. да има някаква материална подсигуреност, колкото и нищожна да е. а при вас реално, тя си седи и си взима майчинските, а детето ви го гледа някой друг в яслата. еми не става така. това си е тарикатлък от ваша страна и не виждам защо се вайкате и жалвате.

Абе гледа го друг в яслата ама срещу 60 лева на месец а не без пари и жена ми не е работила през това време никъде. И тук не става дума за тарикатлък, защото декларацията за детските е подписана 2 месеца преди детето да започне да ходи на ясла и тръгвайки да посещава ясла след два месеца никой от нас не помни наизуст изискванията във въпросната декларация, която не е в нас а в НОИ, за да се подсетим да предупредим да ни спрат парите, тоест има незнание от наша страна, което е ясно, защото трябва да съм много тъп да взема сега 2000 лева, като знам че ще ми ги извадят през задника, сещаш ли се? Пък и аз търся съвет как да подходим, а не твоята критика, защото станалото, станало. Ако можеш да помогнеш с нещо пускай мнение, ако не, не си чеши пръстите с мисли от сорта: "Таман да ви е!"

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 18 ное 2010 12:30

fantomasss написа: ...аз търся съвет как да подходим, а не твоята критика, защото станалото, станало...

Ти прочете ли две мнения по-нагоре? чисто, просто и ясно съм го казал, а не с юридически термини. Неприятна ситуация, но трябва да знаеш природния закон - че нещата много лесно се усложняват, но в пъти по-трудно се опростяват. :012: Тарикатлъците само усложняват и забатачват работата. Това е ясно на всички. Ако продължаваш да се скатаваш (надявайки се да ти се размине отсамосебе си), и не отидеш в най-скоро време при главния юрисконсулт на НОИ, тръгне ли едно дело срещу теб и жена ти, нещата ще започнат да се усложняват още повече. Затова по-добре действай докато е време...

п.п. Парите които си получил са на данъкоплатците...

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 18 ное 2010 12:35

Колега, лично мнение е, че да чакаш президента да ти опрости дълговете е равносилно на това да чакаш от умрял писмо.
На 5-те години давност не се надявай, защото сумата не е малка и в момента както казаха колегите хазната е празна, тръгнали са да си събират дълговете... Един съдия-изпълнител ще ти обере апартамента до шушка...
Кофти положение, но според мен нямаш голям избор освен да се разплатиш...
Успех :да:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 18 ное 2010 12:50

Относно обирането до шушка... Някъде четох какво може и какво не може да ти вземат, не помня точно, но ако имаш едно жилище, една пералня, един тв и т. н. нищо не могат да ти вземат. Имаш право на някакъв минимум, който са длъжни да ти го оставят.
Парите наистина са на данъкоплатците, ама влязат ли веднъж в държавата, задължително ще бъдат откраднати от някакъв партиен функционер, така, че и от морална гледна точка не би трябвало да имаш скрупули.
Провери дали наистина има давност и какво могат да ти вземат и си направи сметката какво да правиш по нататък

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Чет 18 ное 2010 13:22

fantomasss написа:
vw_golf_4_tdi написа:парите за майчинство се дават за да може жена ти да си гледа детето вкъщи и да не ходи на работа. т.е. да има някаква материална подсигуреност, колкото и нищожна да е. а при вас реално, тя си седи и си взима майчинските, а детето ви го гледа някой друг в яслата. еми не става така. това си е тарикатлък от ваша страна и не виждам защо се вайкате и жалвате.

Абе гледа го друг в яслата ама срещу 60 лева на месец а не без пари и жена ми не е работила през това време никъде. И тук не става дума за тарикатлък, защото декларацията за детските е подписана 2 месеца преди детето да започне да ходи на ясла и тръгвайки да посещава ясла след два месеца никой от нас не помни наизуст изискванията във въпросната декларация, която не е в нас а в НОИ, за да се подсетим да предупредим да ни спрат парите, тоест има незнание от наша страна, което е ясно, защото трябва да съм много тъп да взема сега 2000 лева, като знам че ще ми ги извадят през задника, сещаш ли се? Пък и аз търся съвет как да подходим, а не твоята критика, защото станалото, станало. Ако можеш да помогнеш с нещо пускай мнение, ако не, не си чеши пръстите с мисли от сорта: "Таман да ви е!"

Колега, няма смисъл да се гневиш толкова, защото колегата vw_golf_4_tdi е абсолютно прав в случая! Като жена ти не е ходила на работа, защо го е пратила на ясли и си взема майчински :012: ? Хем не работи, а пък и детето не иска да гледа...
Пък относно 60-те лева такса ти знаеш ли колко е издръжката на едно дете в ясла или детска градина, та се пънеш? И всичко останало се плаща от осигуровките и данъците на всички данъкоплатци!

Последна промяна от vpetrovbg на Чет 18 ное 2010 13:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 18 ное 2010 13:29

Аз лично съм ЗА връщането на парите.. Хем не бачка, хем друг гледа детето, хем пари взема да седи по пейките пред блока по цял ден!!
Е не става така бате. Реално вие сте измамили държавата, която сега си иска неправомерно взетите от вас пари

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Чет 18 ное 2010 13:32

scuba написа:Аз лично съм ЗА връщането на парите.. Хем не бачка, хем друг гледа детето, хем пари взема да седи по пейките пред блока по цял ден!!
Е не става така бате. Реално вие сте измамили държавата, която сега си иска неправомерно взетите от вас пари

Ами по-точно, са измамили нас, останалите, защото държавата пари няма, те се вземат от данъкоплатците! :(

Върни се в “ОФФ-Топик - други”