Каракачанско куче
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Booster
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Каракачанско куче
Имам един приятел който има такова ,и доколкото ми е говорил , кучето яде всичко , спи си без проблем на студа ( гледа се отвън).При подходящо гледане , както спомена един колега преди това , стават Огромни.По преценка на приятеля ми , неговото е между 45-50 кила (уж нали
).Най-важното , което знам е , че кучето не е хубаво да се държи далеч от хора , в смисъл не трябва да е изолирано , понеже много се озлобява и неговото имало някакъв афинитед към нападения така да се изразя.Искам да кажа ,че примерно когато влизал човек в тях , той винаги трябвало да го държи и наи-малкото да е близо край него , точно заради това е известно , че са много добри пазачи , което според мен си е нож с две остриета.Опасно си е , затова не го изолирай колега.

- onion
- R.I.P
- Автомобил: Passat B3 1800 mono
- Двигател: ABS 92
Понеже говорите за "огромни" само нали ... не бъркате Каракачанката с БОК (Българско Овчарско Куче) ... защото хич не е едно и също.
Каракачанките са работни кучета и съвсем не стават огромни ... да големи са ... но не огромни. БОК е кръстоска на Каракачанки с Нюфаундленд и други огромни породи с цел вдигане на ръста и килата. Стандарта за каракачанка е за мъжките до 55 килограма и 75 см ... докато при БОК съм виждал кучета които тежат по доста над това.
Да се сдобиеш с БОК е лесно , стига да имаш знаци ... докато ако искаш Каракачанка е доста по-трудно ... продават ги предимно за работни кучета с цел запазване на породата и нейната идентичност.
малко за четене на който му е интересно:
БОК
каракачанско куче
Каракачанките са работни кучета и съвсем не стават огромни ... да големи са ... но не огромни. БОК е кръстоска на Каракачанки с Нюфаундленд и други огромни породи с цел вдигане на ръста и килата. Стандарта за каракачанка е за мъжките до 55 килограма и 75 см ... докато при БОК съм виждал кучета които тежат по доста над това.
Българското овчарско куче [БОК] е нова порода създавана в България през последните десет години от любители. За основа в селекцията се използва утвърдената стара местна порода каракачанско куче използвана още от древните траки по нашите земи за охрана на стада и имущество. За постигане на по-висок ръст базовата порода каракачанско куче се кръстосва със значително по-едри чужди породи като Кавказка овчарка, Средноазиатска овчарка, Московски страж, Санбернар, Ландсир, Нюфаундленд. Получените кръстоски впоследствие са развъждани помежду си за затвърждаване на желаният тип. Българското овчарско куче, е порода кучета, отглеждана предимно за домашен любимец, изложбено презентиране и пазач на имущество. Популацията на породата е призната през 2009 г. от FCI като част от порода Югоизточна европейска овчарка (Ciobănesc Românesc de Bucovina) под патронажа на Румъния и Сърбия. Породата се характеризира с едър до гигантски ръст, гъста космена покривка, уравновесен характер и вярност към стопанина.
стандарт:
Ръст мъжки: мин. 76 см
женски: мин. 69 см
Тегло мъжки: 75-85 кг
женски: 70-80 кг.
Каракачанско куче
стандарт:
Ръст: Мъжки: 63 – 75 см.
Женски: 60 – 69 см
Тегло: Мъжки: 40 – 55 кг.
Женски: 30 – 45 кг.
Да се сдобиеш с БОК е лесно , стига да имаш знаци ... докато ако искаш Каракачанка е доста по-трудно ... продават ги предимно за работни кучета с цел запазване на породата и нейната идентичност.
малко за четене на който му е интересно:
БОК
каракачанско куче
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
И аз винаги съм се чудел защо масово се бърка каракачанската овчарка с БОК,като двете нямат нищо общо.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Кажете с какво храните кучетата си?
- freezone
- Автомобил:
- Двигател:
И моито е каракачанка,хубава порода,но доста яде! 

БОК - не знам каква кръстоска е тая порода защото се появи отскоро. Що се отнася за каракачанката (от дете съм израснал с такива кучета) рядко достига до 80 кг. Изкючително красиво и умно куче. Някои казват куче работник - аз по-скоро бих казал куче-стопанин. По скоро те са стопани на стадото, животните, или домът за които се грижат. Имат особен характер и не се подчиняват мн. лесно. Обикновено имат само един стопанин на когото се подчиняват. Не се доверяват лесно и на всеки. Изключително безстрашни кучета по отношение както на диви животни (мечки и вълци) така и към хора. Не обича да биде вързано, нито водено. Едно такова куче е способно само да изкарва, пасе и прибира доста голямо стадо овце 300-400бр. Имат страшна памет и са мн. наблюдателни. Имал съм чувството, че постоянно "броят" овцете. Почти е невъзможно да изчезне животно от стадото без да забележат. Много добри пастири. По отношение на храната са непретенциозни, но мисля, че да се гледа такова куче в дома е невъзможно. Както казах - имат особен характер и нужда от собствена свобода.
Последна промяна от tvt555 на Нед 02 яну 2011 22:18, променено общо 1 път.
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Как БОК е порода появила се от скоро бре?БОК-Българско овчарско куче.
rosen79 написа:Как БОК е порода появила се от скоро бре?БОК-Българско овчарско куче.
Доколкото знам преди няколко години регистрираха тая порода, но по-добре се поинтересувай от някой кинолог да неби аз да се бъркам.
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Българското овчарско куче [БОК] е нова порода създавана в България през последните десет години от любители. За основа в селекцията се използва утвърдената стара местна порода каракачанско куче използвана още от древните траки по нашите земи за охрана на стада и имущество. За постигане на по-висок ръст базовата порода каракачанско куче се кръстосва със значително по-едри чужди породи като Кавказка овчарка, Средноазиатска овчарка, Московски страж, Санбернар, Ландсир, Нюфаундленд. Получените кръстоски впоследствие са развъждани помежду си за затвърждаване на желаният тип. Българското овчарско куче, е порода кучета, отглеждана предимно за домашен любимец, изложбено презентиране и пазач на имущество. Популацията на породата е призната през 2009 г. от FCI като част от порода Югоизточна европейска овчарка (Ciobănesc Românesc de Bucovina) под патронажа на Румъния и Сърбия. Породата се характеризира с едър до гигантски ръст, гъста космена покривка, уравновесен характер и вярност към стопанина.
Да наистина е сравнително нова.Моя грешка.
Да наистина е сравнително нова.Моя грешка.
- BukTop
- Автомобил: Impreza WRX + Polo 2F GT
- Двигател:
- Контакти:
Имам женска каракачанка от близо 11 години. Гледана е само и единствно на вън. Яде всичко, било то гранули, хляб, остатъци от храна и за каквото още се сетиш. Като беше по-малка беше много енергична, късаше синджири, каишки, прескачаше огради... Но поодъртя вече и се изморява значително по-бързо от преди. Много предано животно, никога не е нападала член от семейството. Пази си територията (двора), когато се изкара на вън за разходка не скача на никой, защото е чужда територия и се държи много спокойно.
Според мен не е за апартамент, това куче обича да се движи.
Абсолютно вярно
Според мен не е за апартамент, това куче обича да се движи.
Най-важното , което знам е , че кучето не е хубаво да се държи далеч от хора
Абсолютно вярно

- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Гледал съм подобна порода Кавказка овчарка и подкрепям колегите ,че не е за апартамент.От Кавказката по добър пазач няма.За гледането особенно в млада възраст трябва да не се жалят пари и да се храни с качествени храни и задължително калции.
Пп.Извън темата сега съм с Белгииска овчарка -Малиноис и които има наблюдения върху породата ,знае за какво става дума.
Пп.Извън темата сега съм с Белгииска овчарка -Малиноис и които има наблюдения върху породата ,знае за какво става дума.

-
- Автомобил:
- Двигател:
За двора е, а сега кажете за храненето?
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Ами храниш само с качествени храни и не жалиш пари защото после ще ги даваш за ветеринари.
- nosex
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
rokera671 написа:Ами храниш само с качествени храни и не жалиш пари защото после ще ги даваш за ветеринари.
Това важи за всяка една порода!

- BukTop
- Автомобил: Impreza WRX + Polo 2F GT
- Двигател:
- Контакти:
Както написах по-горе, яде всичко. Поне моята никога не е била претенциозна към храната, може би само рибата не й допада. Никога не сме ходили по ветеринари! С изключение на един път, когато и се беше забило нещо в ухото и беше почнало да набира, но се оправи сравнително бързо.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”