Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
vasko01
Автомобил:
Двигател:

Re: Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.

Мнениеот vasko01 » Пон 17 яну 2011 12:45

mely написа:Преди 4 години бях и аз пред дилема.Така и така правих ремонт ...да слагам ли газ.Кооперацията е газифицирана /впоследствие разбрах че почти никой вече не я ползва/.Преди 4 години материалите без труда ми лягаха към 7 хил лв.Става въпрос за апартамент 129 кв.
Цената на газта тогава за битови нужди беше около 600 лв за 1000куб.м.Като ударих чертата :horror: :horror: .
Испрасках Дайкините . ...за тези години студ не съм видял..сметка над 220лв също.
В момента цената на газта е 905 лв за 1000куб.м и то за промишлени абонати/за битови е по скъпа/.Предполагам материалите и труда също са се вдигнали.Направи си сметката мнооооооооого добре.
Като смяташ имай на предвид ,че ток пак ще си плащаш - хладилник,осветление,съдомиялна и т.н поне едни 30-50 лв на месец.

И какво излиза , аз плащам 250лв. на по голяма квадратура и готвя и се къпя на газ , у нас е 22-24гр. определено не студувам хмм ,май на газ спрямо климатик не било чак толкова по скъпо.

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Пон 17 яну 2011 13:10

Другия въпрос е:

"Да пусна ли в къщи още един монополист! Че занапред да ми извива ръцете и той."

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 17 яну 2011 13:17

mely написа:Преди 4 години бях и аз пред дилема.Така и така правих ремонт ...да слагам ли газ.Кооперацията е газифицирана /впоследствие разбрах че почти никой вече не я ползва/.Преди 4 години материалите без труда ми лягаха към 7 хил лв.Става въпрос за апартамент 129 кв.
Цената на газта тогава за битови нужди беше около 600 лв за 1000куб.м.Като ударих чертата :horror: :horror: .
Испрасках Дайкините . ...за тези години студ не съм видял..сметка над 220лв също.
В момента цената на газта е 905 лв за 1000куб.м и то за промишлени абонати/за битови е по скъпа/.Предполагам материалите и труда също са се вдигнали.Направи си сметката мнооооооооого добре.
Като смяташ имай на предвид ,че ток пак ще си плащаш - хладилник,осветление,съдомиялна и т.н поне едни 30-50 лв на месец.

Това са легенди колко било скъпо на газ, толкова често ги чувам че ако не бях го правил и аз щях да им повярвам ....
Цената на инсталацията е само с около 1000 лева над парно на въглища.
Вътрешната инсталация е абсолютно същата - радиатори, тръби, термовентили.
Разликата идва от малко по-скъпия котел (около 1500 лева хубав на газ/ 1200 на въглища, 70 лв за терморегулатор и около 500 лв за документация.
За моя апартамент (колкото твоя) цялата инвестиция не премина 5000 лв с труда.
При всички случаи четИри хубави мощни климатика са по-скъпи. А аз не обичам да спя на течение, така че тоя вариант за мен не съществува

За декември месец сметката ми за газ е 159 лв, като подържам 23 градуса денем и 21 нощем. От тези 159 лв около 30-40 е топла вода, така че реално съм се топлил с 120-130 лв :!:

Потребителски аватар
turrisi
Автомобил: AUDI
Двигател:

Мнениеот turrisi » Пон 17 яну 2011 14:12

удрял съм и 330 кинтари един януари... но сега на разсроченото съм доволен.За мен газ е добре...но всичко е според зависи...колко е студен месеца,дограми,изолации...на колко е настроен програматора...дали искаш жената по бекинаж или с пуловер :да: ....къде е котлето (ако си на дърва ама котела е в гаража)смисъл няма пепел няма сажди вътре и колко можеш да носиш....ама газта е пак удобство...не си ангажиран с нищо освен накрая в пощата да можеш да кихаш сметката...

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Пон 17 яну 2011 14:24

Колегата mufin е абсолютно прав, като се замисли човек инвестицията за газ не е кой знае колко по голяма от тази за въглищата.Що се отнася до климатиците и на мен това веене не ми допада а и колкото и да е тих пак си има шум който вечер в тиха стая си се долавя и мен ме дразни.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 17 яну 2011 14:28

Газта е скъпо удоволствие и по-евтино няма да става,и аз живея в къща и миналата година си направих система с въздушно отопление.За момента работи перфектно,температурата навсякъде е около 22/24 градуса,дограмата ми е стара и нямам изолация.Всичко ми струваше около 3500лв.заедно с горивната камера,труд и материяли.
От дръвцата по-топло няма,а и огънчето да ти подскача в спалнята и да ти грее на краченцата :)

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Пон 17 яну 2011 14:42

forski написа:От дръвцата по-топло няма,а и огънчето да ти подскача в спалнята и да ти грее на краченцата :)

Извинявай колега ама чак в спалнята айде нема нужда, бил съм 10 години на камина с водна риза(в хола)и знам какво е , дори и да се пренебрегнат недостатъците носене , цепене , чистене има един който не е по малко важен и това са саждите които човек диша, колкото и да са ти добри камината и комина пак си има сажди връщане и тнт.Преди да сложа камината не кашлях въобще 5 години след това кашлях като магаре да не говорим за деца колко е полезно.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 17 яну 2011 14:48

И кое е скъпото че не мога разбера. Или така сте чули.
Айде стига с преразказани измислици.
На газ и дърва е сравнимо като цена и несравнимо като удобства.
В спалнят аимам радиатор, на който му е все едно дали дръвца му загряват водата или газ.
Само че дръвцата прегарят за час-два и цяла нощ дзизирикаш а към 6 часа ставаш в кучешки студ да чисиш и палиш

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Пон 17 яну 2011 14:55

Това че дървата прегарят някъде през ноща и сутрин ставаш в егати студа, беше една от най големите причини да мина на газ,пробвал съм да ставам през ноща и да слагам дърва но това си е чисто мизерстване а и разхода на дърва скача ако тъпчеш 24/7.За сведение когато пробвах да слагам и през ноща ми отиваха към 15-18 кубика дърва по 70лв. кубика прави 1260лв. разделени на 6 месеца активен зимен сезон прави 210лв. на месец :shock + сметката за ток от бойлера еее много е евтино на дърва няма що.

П.С. Колко ли е сега кубика дърва? :?

gligu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gligu » Пон 17 яну 2011 15:55

в радомир е около 63 лв кубика нарязани и нацепени

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 17 яну 2011 16:09

55 - 60 кинта са тука дървата на метър за един кубик! Аз горя доста дърва на сезон мисля в другата тема писах 25 кубика и ако имах начин да мина на газ изобщо няма да се замислям. Инсталацията за отопление я имам, само трябва да се смени котлето. Има някакъв вариант с бутилки гледам тука захранват на училищата, детските градини и болницата, но май за системата с бутилките и депозити за горивото в началото на сезона режат главата!

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 17 яну 2011 16:21

При нас дървата ги взех на 50лв.за кубик (нацепени)метровки,всички неудобства които казахте са верни но не е чак толкова трагична картинката,нямам за цел да го разубеждавам колегата,като има възможност да слага газ и да се радва на живота :да:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 17 яну 2011 16:28

Колеги, аз ли съм луд или споменаваните в много от постовете ви 22градуса са нормални. На мен лично при 22 градуса ми замръзват кокалите...гледам да е някъде около 25-26 :roll: ???!?

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 17 яну 2011 16:34

chefito написа:Колеги, аз ли съм луд или споменаваните в много от постовете ви 22градуса са нормални. На мен лично при 22 градуса ми замръзват кокалите...гледам да е някъде около 25-26 :roll: ???!?

На мен на 22 градуса ми е добре а на 24 вече ми е перфектно и се разхождам по-тениска в къщи.
Чисто информативно колко струва удоволствието на месец да се топлиш на газ и температурата в къщи да е 22/24 градуса за около 85/90 квадрата къща/апартамент :roll: :roll:

Последна промяна от forski на Пон 17 яну 2011 16:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 17 яну 2011 16:34

Напълно нормални са 22 градуса, 25-6 водят до неприятно изпотяване :mrgreen:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”