Кръвна група
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Fen united
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Кръвна група
Отиваш,даваш малко и те така!Аз по тоя начин си я научих иначе бях в неведения досега!

- mitakathvp
- Автомобил:
- Двигател:
Като даряваш ти е казват,правят тест на място 

- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
И после издават и едно талонче, което е хубаво да се носи с документите( имам такова, но трябва да го ламинирам), че не се знае...Дано никога не потрябва, но съм виждал и на задния прозорец лепенки обозначаващи кръвната група, което според мен е добра идея, че с тази война по пътищата...И пак ДАНО на никой не му влезе в приложение! 

Varbona написа:никога не съм си я знаелкак да я разбера?
Като отиваш да даваш кръв ще ти я кажат ...
И хпо темата - леко безмислено е да се пише кой каква кръвна група е. Когато става въпрос за преливане, не е важно дарителят от коя група е. Просто когато на някой болен е нужна, искат да се допълни съответния запас в кръвната банка. За болния, за когото се дарява, се изписва необходимата за него кръвна група. С редки изключения, разбира се, когато от някоя от редките кръвни групи в момента няма в банката и се налага някой със същата група да даде.
Така, че, поне според мен, е по-важно да напишем кой е съгласен, ако не дай боже стане нужда, да помогне - да дари кръв.
За себе си - стига да мога, веднага ще помогна ако някой има нужда. Дарявах преди около 2 седмици, така че - малко по-нататък ще мога.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
Едно време даваха едни картончета от поликлиниките, които трябва да седят при личните документи. Че като те сгази трамвай, направо да четат и да преливат. 

- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
Aneto написа:С редки изключения, разбира се, когато от някоя от редките кръвни групи в момента няма в банката и се налага някой със същата група да даде.
Така, че, поне според мен, е по-важно да напишем кой е съгласен, ако не дай боже стане нужда, да помогне - да дари кръв.
Така е, аз съм дарявал за такъв случай за родител на мой приятел, нямаха в банката и се стигна до търсена на подходящи хора...Предполагам, че всеки, който в писал в темата е съгласен ако има нужда да помогне...
- turrisi
- Автомобил: AUDI
- Двигател:
Ще се радвам като автор.....просто пишете ...коя група сте - ако я знаете и дали бихте помогнали(това е важно все пак)...гледам се почва с мнения и препоръки....така така и темата ще я заключат...мисля че е важна за взаимопамощ(и не само)....това все пак го препоръчвам...не е задължение...късмет на всички и ДАНО не НИ се налага!!!
- levonik
- Автомобил: T3 Caravele D
- Двигател: CS 1985
B+, но отиваше на боклука заради австралийски антиген. Съжалявам! Ако има нов начин за използването й - имам в излишък!
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Не се пънете ненужно да си търсите кръвните групи...това няма да ви потрябва,освен на война
....В колкото и спешни условия да става кръвопреливането то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минава през следните етапи
1.Определяне на кръвната група от лекуващия лекар.
2.Заявка за кръв.
3.Потвърждаване на кръвната група след повторно изследване в центъра по трансфузионна хематология.
4.Директна проба.
5.Биологична проба.
Ако на някой от тези етапи възникне проблем.кръвопреливането не се извършва до отстраняване на проблема.
Никой не се води сляпо от някакви предварително данни!!!Горните етапи са задължителни по закон независимо от ситуацията!

1.Определяне на кръвната група от лекуващия лекар.
2.Заявка за кръв.
3.Потвърждаване на кръвната група след повторно изследване в центъра по трансфузионна хематология.
4.Директна проба.
5.Биологична проба.
Ако на някой от тези етапи възникне проблем.кръвопреливането не се извършва до отстраняване на проблема.
Никой не се води сляпо от някакви предварително данни!!!Горните етапи са задължителни по закон независимо от ситуацията!
- turrisi
- Автомобил: AUDI
- Двигател:
За война незнам но и без война явно ми се е налагало(поне на мен)...минавал съм процедурите и т.н....(зад Принцес)...но тук е по принцип за взаимопомощ(не само на колеги от форума - всеки предполагам има бащи,майки ,братя и т.н.)....колеги... - ако си знаете кръвната група и при молба ИСКАТЕ по собствено желание да помогнете...пишете!!! Ако не искате....не е задължително!!!
- did.di
- Автомобил:
- Двигател:
А+ Пловдив
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
joker написа:Не се пънете ненужно да си търсите кръвните групи...това няма да ви потрябва,освен на война....В колкото и спешни условия да става кръвопреливането то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минава през следните етапи
Не знам как е при кучетата ама при хората ползват 0 Rh- при спешни случаи

Щото докато ти определят кръвната група, пък ти кървиш от 5 места, си в друго измерение вече.
А за плановите операции в общи линии е без значение какви групи са дарителите, защото не се ползва точно тяхната кръв (освен разбира се ако не е някакъв специфичен случай) - те просто попълват запасите и представят бележка от кръвния център. Поне в София е така, за малките градове не знам. Тъй че е без значение дали си пишете кръвната група, важното е само да се дари кръв.
-
- Автомобил: Volkswagen Passat
- Двигател: AJM
Нулева отрицателна за Карнобат и Бургас - Илия
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
maxpayne написа:joker написа:Не се пънете ненужно да си търсите кръвните групи...това няма да ви потрябва,освен на война....В колкото и спешни условия да става кръвопреливането то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минава през следните етапи
Не знам как е при кучетата ама при хората ползват 0 Rh- при спешни случаи![]()
Щото докато ти определят кръвната група, пък ти кървиш от 5 места, си в друго измерение вече.
А за плановите операции в общи линии е без значение какви групи са дарителите, защото не се ползва точно тяхната кръв (освен разбира се ако не е някакъв специфичен случай) - те просто попълват запасите и представят бележка от кръвния център. Поне в София е така, за малките градове не знам. Тъй че е без значение дали си пишете кръвната група, важното е само да се дари кръв.
Не говори глупости!!!!!!Мислиш ли,че за 25 години стаж не съм имал спешни случаи!!!Първото най-спешно мероприятие при хеморагичен шок е възстановяването на обема на циркулиращите течности със съответните заместители...в това време се определя кръвна група и се носи КРЪВ ОТ СЪЩАТА ГРУПА...в хемотрансфусионния център си има 24 дежурство точно за това!Никой вече не прелива кръв от друга кръвна група...нещо повече,тъй като има много повече от изследваните антигени,ако при директната проба се установи несъвместимост(случаи бол!) кръвта не се прелива независимо,че е със същата АВО характеристика....За нарушение на горната проседура лекарят отива директно на съд...по бързата процедура!
Върни се в “ОФФ-Топик - други”