Поставяш въпроса като:
"Колеги, ще си купувам кола, колко ще струва?"
Колко оскъпява направата на мазе ?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Колко оскъпява направата на мазе ?
zloby3400 написа:Площта на мазето архитекта ни я калкулира на 50%.
Какви са тези 400 евро на квадрат за груб строеж !!!
Питането ми е само за разликата м/у къща с мазе и без мазе за груб строеж. т.е с колко повече бетон и желязо ще се вкара,хидроизолация, без да смятаме изкопа и цената за труд, проектиране...
Съвет: ако не си платил на архитекта карай без мазе и ако позволява мястото да се направи после.По-добре си изгради къщата и я завърши , а после му мисли за мазе.Не е задължително входа да е от вътре в къщата.
Аз съм се спрял на този вариант, ако реша да се боря с подпочвените води. След като минат данданиите по акт 16 правя до къщата мазе , плоча , и вход .
Последна промяна от kris11 на Сря 13 апр 2011 12:32, променено общо 1 път.
- zloby3400
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Контакти:
Засега мога да дам следните параметри: ЗП - 72 м2, мазе - под цялата къща/също 72 м2/ цената на труда и на изкопа не ме вълнува. С архитекта ще се срещна отново тази или другата седмица, интересуват ме приблизителните стойности на материала който ще се вложи допълнително ако се прави и мазе. Утре се срещам и с приятел който е технически ръководител /има зад гърба си множество обекти почерноморието и в София/ но предварително се смята едно, после сметките излизат повечко.Къщата е на околовръстното на София - северната дъга.
- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Пак да кажа, зависи от конструкцията на къщата. Съвсем грубо може да се сметнат още 35 кубика бетон, още тон, тон и половина желязо и хидроизолация за 80 кв/м.
Бетона е средно 85 - 90 лв/кубик * 35 ~ 3000 лв.
Желязото е средно 1.45 лв/кг * 1000 ~ 1500 лв.
Хидроизолацията е средно 300 лв за 40 кв/м ~ 600 лв.
Съвсем грубо отиваш на +5000 отгоре само за материал. Въпроса е и на договорки за цените, може да свалиш съвсем реално 500 лв от крайна цена. Дренажи не съм калкулирал, но там е основно повече работа и евтини материали.
пп. Да не строиш в Нови Искър?
Бетона е средно 85 - 90 лв/кубик * 35 ~ 3000 лв.
Желязото е средно 1.45 лв/кг * 1000 ~ 1500 лв.
Хидроизолацията е средно 300 лв за 40 кв/м ~ 600 лв.
Съвсем грубо отиваш на +5000 отгоре само за материал. Въпроса е и на договорки за цените, може да свалиш съвсем реално 500 лв от крайна цена. Дренажи не съм калкулирал, но там е основно повече работа и евтини материали.
пп. Да не строиш в Нови Искър?
- Marto_VN
- Автомобил:
- Двигател:
Аз пък се чудя , за какво ти е мазе?!..
Но ти си знаеш де
. Не искам много да спамя , но аз лично , бих си пристроил , помещение за да го ползвам вместо мазе, поне ще е по евтино според мен.., а и в мазето , колкото и да го изолираш и да ръсиш пари за бетон - влага винаги ще има.
Но ти си знаеш де...
За багер поне 500 лева ще дадеш , да не говорим за бетон, плоча,изолация,изхвърляне на пръст(ще ти трябва и камион - поне 200 лева+такса за сметището), може и да минеш без камиона , но ако те збарат , ще им платиш едно мазе - във формата на глоба.
Според мен една пристройка , ще ти излезе поне 2 пъти по-евтино= какво имаш 4 стени и един покрив и поне един малък прозорец , дори по бързо ще стане.
Ако искаш и с вътрешна врата може да я направиш , без външна..
Но ти си знаеш де

Но ти си знаеш де...
За багер поне 500 лева ще дадеш , да не говорим за бетон, плоча,изолация,изхвърляне на пръст(ще ти трябва и камион - поне 200 лева+такса за сметището), може и да минеш без камиона , но ако те збарат , ще им платиш едно мазе - във формата на глоба.
Според мен една пристройка , ще ти излезе поне 2 пъти по-евтино= какво имаш 4 стени и един покрив и поне един малък прозорец , дори по бързо ще стане.
Ако искаш и с вътрешна врата може да я направиш , без външна..
- zloby3400
- Контакти:
Обекта ще е в с. Локорско. Идеята е помещенията от долу да се ползват като мазе за зимнина, помещение за котле и въглища и едно за какво ли не - може и за събиране с другари за бира и табла 
Ще бъде като приземен етаж с прозорци на нивото на земята.

- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Проекта съгласуван ли е с общината / кметство/ ? Там отива много време докато се даде разрешение.Запаси се със здрави нерви. Може да се позагубят някои листи от проектите и да се изтеглят целите проекти , комплектоват и пак да се внасят .Бюрокрация на N степен и безразличие ден да мине друг да дойде.
Но спокойно това не е всичко
, следва молба за откриване на строителна площадка
, ама се изхитриха да искат договор с лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци.После като дадат разрешение ги мъкнеш на обекта да трасират сградата / забиват колчета/
За да му е още по-гадно на човек обикалят като лешояди стр. обект за да налагат глоби за ограда/платна или мрежа/. Недай се боже някой работник да е без каска, за тоалетна или химическа такава , за фургон за работниците. Това е в градовете , извън тях е поносимо.
Но спокойно това не е всичко

За да му е още по-гадно на човек обикалят като лешояди стр. обект за да налагат глоби за ограда/платна или мрежа/. Недай се боже някой работник да е без каска, за тоалетна или химическа такава , за фургон за работниците. Това е в градовете , извън тях е поносимо.
- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
zloby3400 написа:Засега мога да дам следните параметри: ЗП - 72 м2, мазе - под цялата къща/също 72 м2/ . Къщата е на околовръстното на София - северната дъга.
zloby3400 написа:Обекта ще е в с. Локорско. Идеята е помещенията от долу да се ползват като мазе за зимнина, помещение за котле и въглища и едно за какво ли не - може и за събиране с другари за бира и табла
А, те за това ставаше въпрос. И с това трябваше да започнеш. Сега искам, ако мога да искам, колегите които даваха цена под 5к да се обосноват и да кажат дали, ако им ги дадеш ще се справят. И как ще го направят. Само по тези данни.

Колега, пак ти казвам, няма как по тези дани (+ допълнителните)някой да ти каже каквото и да било, и това да се доближава до реалните стойности. Пояснявам: строител, за да остойности дадена сметка трябва да разполага с данни за количествата, които се дават от конструктора. Конструктора, за да даде количества, следва да се съобрази с архитектурния план, който дава архитекта. Архитекта, за да даде плана, следва да се съобрази с теб (т.е. твоите изисквания за разпределение)и закона, от което не следва, че строител може да даде стойностна сметка като се съобрази с теб. Да, ще получиш отговор който те задоволява, ама на края стават мизерии и ..."Нали ти казах". Тръгнал си да строиш къща, дай Боже да изживееш старините си в нея(и като я направиш, посади дръвче), не прави глупости. Между другото, тая вечер не съм хвърлял боб, да знаеш, не мога да ти кажа колко ще излезе зимника дее. Внимавай, че времената са такива, че дори сам не вярвам на себе си по някога като кажа нещо.
Искаш да получиш по- ниска цена?! Започни от архитекта. Казваш- взема 50% за мазето. Търси 30%, намери 40. Разбира се и всеки архитект работи на различни цени, но... с питане са казали хората къде се стига. Сигурен съм, че поне един архитект тук ще изкаже мнение. Всеки архитект работи с екип от проектанти по специалности. В случая с конструкцията- поне двама. На ясно е кой- колко взема и как се справя. Има конструктори, дето правят плоча от вестник, има и такива които я правят бункер. Зависи от проектанта до колко може да рискува, защото в основата на строителството е да постигнеш максимум с минимум. И това, че при двама про ще получиш различни количества арматура или клас бетон си е в реда на нещата. Ти си решаваш.
Ако имаш доверен конструктор, ама сигурно нямаш, че да задаваш такива въпроси тук, можеш да искаш от архитекта, конструкцията да ти я прави твоя човек. За арха си е се тая, но проблема е в съгласуването на проекта по части щото ти трябва да се нагърбиш с търчане и уговорки.
... И стигаме до строителите......... Строители- бооооооооол. В тая тема няколко, аз вкл. Всеки със своето и с куфарите. Съвет: на всеки строител, давай една и съща количествена сметка, една и съща марка, едно и също сечение, с един и същ произход. Разлика да няма. И когато започнат да ти казват, ама тук може да се направи това за да спестим, изисквай оферта по това което ти даваш. В последствие от къде колко може да се спести- ТИ РЕШАВАШ
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Едва ли може да направи икономия !! Преди заливане на плоча идва проектанта и гледа дали арматурата отговаря на проекта. Единствено , ако след него се пренареди арматурата с по-тънка.Икономия може да се направи от марката на бетона, ако обаче ти дадат сертификат за предписания в проекта
- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
calm написа:...
Много приказки разказваш. Правят му проекта = на еди колко си материал за мазе. За 80 кв мазе с нормална височина (2.00 - 2.30 м) бетона и желязото може да се сметнат почти точно приблизително, ако терена е равен. Колега, поговори със строителя ако вече имаш план, той ще ти го сметне. Но си към 5000 лв за материал отгоре.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Mihailov78 написа:calm написа:...
Много приказки разказваш.
Да, разказва ги, защото си разбира от работата

Това, че всеки българин, гледа да прецака системата и закона си е друга работа...
Като колегата с желязото...
На Ганьо най-лошата му черта е, че от всичко разбира и по всичко е професор...
Нема да се оправим с такова мислене

- zloby3400
- Контакти:
Сега архитекта прави план застрояване, след като излезе решение на комисията се издава виза за строеж, архитекта прави подробен проект /архитектура, конструкция,ВиК,Ел. геодезия и т.н/ и се почва копане ...
Искат ни този план застрояване защото кадастъра е от 1956 година и може да има промяна в границите на имота
Искат ни този план застрояване защото кадастъра е от 1956 година и може да има промяна в границите на имота

- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Надявам се, че архитекта те е информирал за другите разходи по строителството. РС, надзор, трасировка. Заверки на фундамент, корниз, било. Изходни данни от ЧЕЗ, Софийска вода, извънземните...
- zloby3400
- Контакти:
Дo извънземните още не сме стигнали
Само един път съм се срещал с него, спомена ми за тези неща. Тази седмица няма да имам време да се видя с него, чухме се и каза че строителния план е 300 лв. Следващия разговор ще е по-подробен.

- kris11
- VW експерт
- Контакти:
zloby3400 написа:
Колега да беше започнал с това, че нямаш актуална скица от кадастара . Не знам как е там , но тука за скица чакам от 10.05.2010 г. Мотаенето, бюрокрацията , бездушието край нямат . АЗ със много по-актуална година от тебе 1995 г. , а ти с тая архивна 1956 г не знам колко ще те мотаят.
Минава ли водопроводпокрай мястото или имаш ли водопровод в мястото ???
Ако нямаш водопровод - честито -приготви се за битки с ВиК
На мен за 120 м ми искаха 22000лв за да го изградят. Не знам дали е в сила още , но си бяха прокарали закон само ВиК да извършва тази дейност за водопровода /това беше 2008-2009г когато търчах да съгласувам проектите/.Финансирам и после подписвам, че го дарявам на ВиК .Да ама не - собствен водоизточник + 1 договор с фирма на познат за доставка на мин. вода. Обаче , ако имаш кладенец е трябвало да го регистрираш в басейнова дирекция до май 1995 или 1999г забр. вече.Ако не е проблеми.
За ЕОН /при теб друг/ - искаха да се пусне молба за проучване / нищо, че в терена има ток. Мотаене 2-3 месеца докато проучат, че кабелите висят на 4-5м на стълбове , които са отдалечени от терена на цели 3м , като има и 1 стълб в терена.
Има си такса. След това се сключва договор за т.н. времянка с нова такса. Този договор има трайност 1г, после се подновява с нова такса. И така докато те мотаят 2-3 подновявания не ти мърдат.Когато си подаваш проектите за съгласуване си погледни този срок да не е към края си, че ще ти върнат проектите.
Питай смело извървял съм я процедурата до акт 15, като се има в предвид, че имах готови скици от кадастъра от 2007/2008г. Недей си мисли, че става бързо !!
А докато колега опреш до основи /това няма да е тази година,даже имам съмнения дали ше е и през следващата / н се знае каква ще ецената въобще ни на цимент , ни на арм .желязо.
Хулигане - Не съм правил икономии от желязо и бетон, само посочих на колегата откъде може да направи икономия.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”