Липса на квалифицирани кадри!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Re: Липса на квалифицирани кадри!

Мнениеот Matematiks » Чет 02 юни 2011 13:38

KirilGeorgiev написа:Сменяваш работодатела и си решаваш проблема

Той генерализира-тук не става въпрос за конкретен работодателПредполагам че се базира на ПОНЕ 10 интервюта!!!

Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Чет 02 юни 2011 13:38

scuba написа:
Повече от 40% от работодателите у нас имат трудности в намирането на подходящи служители за непопълнени позиции в своите компании.
Това сочат данните от проучване на Менпауър България. Този процент в България е по-високо в сравнение със средното за целия свят 34%.
Работодателите сочат като най-честа причина да запълнят свободните позиции липсата на подходящ кандидат. Много често желаещите да бъдат наети нямат опит или умения.
За да решат този проблем, най-често работодателите ангажират хора, които не притежават нужните умения за дадена позиция, но имат потенциал да се развиват.

Чета тази простотия и не мога да повярвам на ушите си. Нямало квалифицирани кандидати. Дрън дрън ярина.
Ще споделя собствения си опит в търсенето на работа:
Имам стаж по специалността 19 години. Обикновенно се иска 1-2-3 години
Отивам на интервю (случвало ми се е десетки пъти).
"Ама ние не можем да ви дадем желаната заплата. За същата позиция ще намерим студен, който иска 2 пъти по-малко от вас"

хайде сега да се разберем: търсите ЕВТИН работник или СПЕЦИАЛИСТ?
Щото думата "специалист" с думата "ниска заплата" ХИЧ не се връзва.
Работодателите искат СПЕЦИАЛИСТИ на НИСКА заплата. Е нема как да стане тва бе хора. Помислете малко!!
И ми е чудно после защо ревете, че нямало специалисти.
Специалисти ИМА, ама вие не можете да си ги позволите - това е гадната истина. На мен лично само на 3 места са ми казвали "Пич, не мога да си позволя човек като теб. Сори". И им прави чест на тези които си го казват. А не да ми върти шикалки! АМАН!
После що нямало специалисти.. Щот не давате заплати за специалисти, копелета.. Тва е! Кратко и ясно... Не може човек с 20 години стаж да бачка за 700 лв.. Научете го...

Не само това ни е проблема - шуробаджанащината и пустия му Балкански манталитет ни пречат при това много.Често пъти не гледат как се справяш с работата, а на поста да има "наш" човек, а дали ще я свърши - я камилата, я камиларя.Пък после - ми тя работата не вървяла - ми няма я.Оправдания - вятър работа :beer

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Чет 02 юни 2011 13:48

Хайде недейте издребнява толкова. Работил съм в чужбина и мога да кажа че там е само работа и сън. Вярно, плащат хората ама нямаш никакво свободно време. Така че хапвайте, пийвайте, носете си новите дрехи и не се оплаквайте. Сега за лятото почнах в един склад при заплата 350 лв. ама не съм тръгнал да се оплаквам. Айде :beer

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Чет 02 юни 2011 13:54

barezifranko написа:Хайде недейте издребнява толкова. Работил съм в чужбина и мога да кажа че там е само работа и сън. Вярно, плащат хората ама нямаш никакво свободно време. Така че хапвайте, пийвайте, носете си новите дрехи и не се оплаквайте. Сега за лятото почнах в един склад при заплата 350 лв. ама не съм тръгнал да се оплаквам. Айде :beer

А хората със семейства какво правят? То иначе е пълно с живеещи ден за ден. Вечер една двулитрова и два кремвирша, петък на дискотечница и през останалото време люпи семки, псува и се бие в гърдите колко е велик.
За това сме на изчезване.

Иначе наистина монетата има 2 страни. Повечето ми приятели със собствен бизнес не могат да намерят кадри. И не говорим за високи изисквания и ниско заплащане, просто няма хора, които да си напишат грамотно CV-то дори.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 02 юни 2011 14:00

Едните не могат да си намерат работа за другите нямало работници :063: А и от двете страни пада едно търсене не е за разправяне

Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Чет 02 юни 2011 14:03

barezifranko написа:Хайде недейте издребнява толкова. Работил съм в чужбина и мога да кажа че там е само работа и сън. Вярно, плащат хората ама нямаш никакво свободно време. Така че хапвайте, пийвайте, носете си новите дрехи и не се оплаквайте. Сега за лятото почнах в един склад при заплата 350 лв. ама не съм тръгнал да се оплаквам. Айде :beer

С такава заплата в София и Пловдив си умрял прав, особено и ако трябва да издържаш семейство.Само транспортните разходи на фамилията за месец са ни над 200 лв., въпреки, че не живеем в София.Останалите сметки не ги броя, те си падат като Отче наш.Хората не се оплакват, просто живота в малките населени места е по-различен от големия град, така, че аз не бих обвинявал никого, при положение, че и мен като повечето ме е натиснал живота и понякога врътката е голяма. :beer

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Чет 02 юни 2011 14:09

knight-errant написа:

С такава заплата в София и Пловдив си умрял прав, особено и ако трябва да издържаш семейство.Само транспортните разходи на фамилията за месец са ни над 200 лв., въпреки, че не живеем в София.Останалите сметки не ги броя, те си падат като Отче наш.Хората не се оплакват, просто живота в малките населени места е по-различен от големия град, така, че аз не бих обвинявал никого, при положение, че и мен като повечето ме е натиснал живота и понякога врътката е голяма. :beer

Съгласен съм. Засега не съм семеен и наистина за семеен човек тези пари са смешни. Но проблема е другаде. Управляващите ни господа гледат само тях си а не развитието на народа. Много е лесно и аз да дойда в София за 1000 лв заплата. Накрая цяла държава ще се окаже един град.

Последна промяна от barezifranko на Чет 02 юни 2011 14:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 02 юни 2011 14:09

Petrolhead написа:монетата винаги има 2 страни.

Мой приятел наемаше пхп девелопъри по едно време, разправя ми как идва едно момче, последен курс във ФМИ, не е работил нищо досега. Показва му един проект само, дето е правил за униреститета, нещо не особено сложно. Стигат до въпроса със заплатата и онзи казал:
- искам минимум 4 000лв
- ама как, ти нямаш опит
- аз съм програмист, те взимат много пари
mhihi

barezifranko написа:Скуба нищо лично ама щом си толкова кадърен направи си ти една рекламна агенция за да не се бъзикат с тебе

Изобщо не е толкова просто колкото си мислиш, за да имаш фирма ти трябват други хора за всички други длъжност в нея, за да можеш ти да вършиш само това, което можеш. Съответно трябват инвестиции, време и т.н. Способността в една област далеч не означава успех на едно бизнес начинание и ако в САЩ можеш да вземеш пари от някой VC, то в България това е почти невъзможно. Като добавим факта, че много от поръчките тук стават на база кой на кого е човек и кой колко е склонен да върне под масата...

Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Чет 02 юни 2011 14:18

barezifranko написа:
knight-errant написа:

Съгласен съм. За сега не съм семеен и наистина за семеен човек тези пари са смешни. Но проблема е другаде. Управляващите ни господа гледат само тях си а не развитието на народа. Много е лесно и аз да дойда в София за 1000 лв заплата. Накрая цяла държава ще се окаже един град.

Че за какво друго да мислят освен за собствената си кожа - сития на гладния не вярва - такава ни е жалката действителност....В София 1000 лв. не са пари, вярвай ми - в Пловдив може и да ти стигнат донякъде :?

Освен да пожелаем успех на Скубича и останалите като него ( а ако можем и да им помогнем ), друго трудно можем да направим, за жалост... ( Освен да си чешем клавиатурите де ;) :beer )

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 02 юни 2011 14:39

maxpayne написа:
Petrolhead написа:монетата винаги има 2 страни.

Мой приятел наемаше пхп девелопъри по едно време, разправя ми как идва едно момче, последен курс във ФМИ, не е работил нищо досега. Показва му един проект само, дето е правил за униреститета, нещо не особено сложно. Стигат до въпроса със заплатата и онзи казал:
- искам минимум 4 000лв
- ама как, ти нямаш опит
- аз съм програмист, те взимат много пари
mhihi

Деее*а как съм се прее*ал... с 4 години и половина опит можеше да изкрънкам 10 бона заплата mhihi

Иначе - и от двете страни не е лесно.
Работодателите са отделили определен бюджет, с който трябва да намерят човек. Ама им трябва и тоя човек да върши работа, а не тепърва да се учи. Съответно търсят квалифицирани кадри, защото не са училище.
От друга страна пък идва въпросния квалифициран кадър, който не е навит да работи под еди-каква-си сума, защото цени труда, нервите и здравето си.
Единия казва на другия - ти луд ли си да искаш толкова пари?
Другия - ти луд ли си да даваш толкова малко пари?
И съответно подминават и гледат следващата оферта.
До момента, в който работодателя не си намери някой компромис, с който си блъска главата, докато се чуди как да го смени.
А квалифицирания кадър отива в някоя фирма, която му изяжда дроба за тия пари...

Потребителски аватар
mickoff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mickoff » Чет 02 юни 2011 15:12

Проблема ни е че се оставяме да ни манипулират и промиват мозъците със средствата за масова дезинформация.
Над 90% от медиите са поръчкови и преследват различни цели по едни или друг начин.
Единствения начин да се спасим е да ги игнорираме тотално и да се откажеме да ги четем и слушаме!

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Чет 02 юни 2011 15:25

Чета тези редове и си мисля, ако оплакващите се тук хипотетично станат работодатели, какви ли заплати аджеба ще дават те на своите служители? :screwy
Най-вероятно ще гледат тогава от друга камбанария.
И няма как да е другояче, защото по нашите ширини все още е налице дивия Дикенсов капитализъм. mhihi

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Чет 02 юни 2011 15:26

Ljubon написа:Чета тези редове и си мисля, ако оплакващите се тук хипотетично станат работодатели, какви ли заплати аджеба ще дават те на своите служители? :screwy
Най-вероятно ще гледат тогава от друга камбанария.
И няма как да е другояче, защото по нашите ширини все още е налице дивия Дикенсов капитализъм. mhihi

Питали един евреин какво мисли за цената Х на дадена стока.Той отговорил.Дали цената е добра,зависи от това дали купувам или продавам.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 02 юни 2011 15:40

scuba написа:
forski написа:.
Нека всеки сам се запита,абе аз какво мога да правя,в какво съм наистина добър и като си отговори на въпроса да отиде и да си изложи претенциите пред съответния работодател...

Eто аз си го задавам. Добър съм в предпечата и дизайна (мога изброя местата и клиентите за които съм работил ако имаш желание). Отивам при работодателя, излагам си претенциите... И той ми се смее.. "Абе бате.. кой дава такива пари вече бе"
Нещо друго да попиташ?

Търси си друг работодател,пазара е голям,печатници и агенции за предпечат и реклама колкото искаш.
Щом си толкова добър значи е въпрос на време да си намериш работодател който да ти даде заплатата която търсиш.

p.s.Ако не е тайна каква заплата си поиска,където никой не я дава вече?

Успех :да:

naydenov23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот naydenov23 » Чет 02 юни 2011 16:04

Няма сисъл да се оплаквате от работодателите- парите са техни, съответно ако решат ще наемат 9-токласничка от механото вместо вас. И вие нищо не можете да им кажете, защото парите са техни. Ако иска и 10 хиляди заплата може да и дава, а на вас също може да предлага колкото си иска пари.

Така че и да се оплаквате едва ли на работодателите им пука, това е частния сектор и всеки сам си решава как да води бизнеса си.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”