Правилно отглеждане на рибки? Акваристика
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- GRUEL
- Автомобил: 1995 Golf III GT
- Двигател: AEK
Re: Правилно отглеждане на рибки?
Решаваш къде ще стои аквариума(добре е да е в най-тъмната част на стаята) и за колко голям има място - колкото по-голям толкова по-лесно се поддържа. Според аквата си подбираш и рибите - не върви в 40л локва да пльснеш 5-6 скаларии примерно... Първо си взимаш аквариум,грунд за дъното, филтър и растения ако рибите, които си си харесал позволяват виреенето на зеленина и подходящо осветление. Пълниш аквата, нареждаш китките и пускаш филтъра. Първите обитатели е добре да се пуснат поне 1-2 седмици след стартирането на аквариума. Ето как съм докарал и моята локва

- mickoff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
За рибки, аквариуми и оборудване посети пазара в Подуене събота сутрин - цените са по ниски. Като избереш авариуми и видове рибки се регистрирай в някой от форумите за акваристика и опиши какво си намислил - ще те посъветват кое е правилно и кое не и ще си спестиш пари хвърлени на вятъра и негативни емоции.
Най-честата грешка е първо след като заредиш аквариума са вода, филтри, грунд и т.н. да имаш търпението поне 3 седмици да се стабилизара аквариума за азот и азотни съединения преди да пуснеш рибите /започни с гупи и ги дръж 3-4 дни преди да пуснеш и другите, ако не умрат/ и второ да не ги прехранваш - много често явление е това.
Успех !!!
Най-честата грешка е първо след като заредиш аквариума са вода, филтри, грунд и т.н. да имаш търпението поне 3 седмици да се стабилизара аквариума за азот и азотни съединения преди да пуснеш рибите /започни с гупи и ги дръж 3-4 дни преди да пуснеш и другите, ако не умрат/ и второ да не ги прехранваш - много често явление е това.
Успех !!!

xploda написа:Попрочетохме бая полезен материал. Ориентирахме се кво що трябва да се купува.
Сега да питам за местоположения на зоомагазини. Сигурно ставам банален ама пак да питам - нещо в района на Младостите или близките квартали?
Сега пак отиди във форума на онзи линк и виж отзивите за различни магазини. В общи линии магазините в София ,в които не само можеш да купиш каквото ти трябва , а и да получиш адекватен отговор на въпросите си не са много. А от Суходол риби не купувай, не са един и два случая на покупка на болни риби.
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Да споделя и аз мнение.Понеже и аз отскоро се зарибих да си гледам рибки,както преди са правили майка и татко.Проверих какво имаме,ремонтирах помпичката за въздух.И моята идея е в 25л аква,да се сложат 2 скаларии,малко водорасли и няколко охлювчета.Днес ще ходя за грунд и филтър.Ще сложа грунда,ще напълня водата и след 1 седмица ще сложа растения,а след 2 - рибките.Аз лично чета от http://www.aquaportal.bg Доста сложно си е това да отглеждаш рибки,не както преди бум в аквариума и айде... 

- mickoff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И моята идея е в 25л аква,да се сложат 2 скаларии,малко водорасли и няколко охлювчета.
За охлювчетата си помисли хубаво, че после няма отърваване от тях.
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
mickoff написа:И моята идея е в 25л аква,да се сложат 2 скаларии,малко водорасли и няколко охлювчета.
За охлювчетата си помисли хубаво, че после няма отърваване от тях.
Знам колега.Аз имах желание да сложа 2 броя от Звезден анциструс с доста скривалища по дъното,но се оказа че дори и малки 25л за 2 броя ще е тясно,какво да говорим когато станат по 10санта

- emiltd
- Автомобил:
- Двигател:
xploda написа:Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо - какъв аквариум, откъде, колко голям, с кво стъкло, капаци, мапаци, филтри там помпи момпи квото трябва. Водата откъде се взима, как, кога се сменя и т.н. Там мъжки женски май не трябвало да са в един съд... Абе всичко квото трябва да се знае за правилно отглеждане на рибки. Видовете рибки не ги знам, но искам да си взема големички някакви 5-6+см, не някакви минюта по сант два. Като за начало викам около 4-5 рибки, да свикна първо, че ако стане фал нещо, поне да не съм убил много животинки.
Хубаво е ,че си решил да се сдобиеш с рибки.Аз отглеждам от 16г. вече и мога да ти кажа,че веднъж като се запалиш,няма спиране.Добре подържания аквариум е хубава гледка в дома,но си изисква доста труд,за да бъде всичко както трябва.
За теб,като начинаещ акварист ще ти конкретизирам най-важните точки,на които да наблегнеш:
-минимум 50л.аквариум,като за начало...всичко по-малко за мен е саксия за цветя и мъчение за животинките
-потопяем филтър,той има опция за аериране на водата(15-30лв.)
-термометър,за да следиш температурата на водата
-вместо да даваш гърбава пара за настилка от магазините,можеш сам да си я набавиш(препоръчвам ситен чакъл някакъв вместо пясък,защото ще се филтрира по-добре),нужно е хубаво да се измие и след това да постои малко в разтвор от калиев перманганат и да се изплакне хубаво,за настилка препоръчвам 2-4см слой
-пълниш с вода от чешмата и я оставяш да престои една вечер в аквариума,преди да го заселиш
-луминисцентно осветление,отгоре задължително,както е и в природата,като степента на осветеност зависи от това дали има водорасли и какви са им изискванията,както и според отделните видове/подвидове рибки
И така,в общи линии аквариума ти е подготвен за рибоци.За заселване,водата трябва да е мин.20градуса и макс.28градуса,това са в общи линии изискванията на повечето аквариумни видове.
Съветвам те за начало да започнеш с непретенциозни и лесни за отглеждане видове,които съжителстват мирно по между си,защото е лесно например да се прилъжеш да вземеш малки сладки астронотуси по 5-6см,заедно с хелери.Отначало всичко ще е супер,но след около 2-3месеца,когато астронотусчетата станат двойно по-големи,ще започнат да се хранят апетитно с хелерчетата

За начало ще е добре да вземеш няколко бройки гупи и хелери,те са доста корави.Тернециите например също са непретенциозни,но са стадни и по-малко от 5-6бройки не е добре.Сомчета,като калихт и шулц също ще са добре за теб.Тези,които изброих,ще съжителстват мирно,с изключение на това,че ако тернециите са воални,то хелерите ще си похапват от перките им.
Горе долу,това е за начало,ако има друго,което те интересува,питай

П.П.Само да допълня за сменянето на водата.Много познати сменят цялата вода в съда,но не е правилно,защото така се нарушава изкуствено създадения изотоп.А това само по себе си може да доведе до болести по риби и водорасли.Затова аз сменям веднъж седмично 1/3 от водата,като предварително съм я изчакал около час,за да се дехлорира и съм я догодил до температура,близка до тази в аквариума.Така не нарушавам прекомерно химичния състав на водата и я подържам достатъчно свежа и бистра.
Последна промяна от emiltd на Чет 23 юни 2011 13:12, променено общо 1 път.
- Peterman
- Автомобил: passat b6
- Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006
Колегата над мен много точно е описал всичко!
Само не препоръчвам едновременното гледане на гупи и хелери! От опит знам, че хелерите са доста агресивни към гупите!
Относно храната за рибки може да се вземе няколко вида и да се смеси.
Само не препоръчвам едновременното гледане на гупи и хелери! От опит знам, че хелерите са доста агресивни към гупите!
- aylin78
- Автомобил:
- Двигател:
Ето го и моето аквариумче,малко семпло само с хелери-но няма как само женами се грижи за тях аз само им се радвам защото и да искам няма как да се грижа за тях все сам на някаде,само по4иствам като се върна охлувите са голяма напаст какво ли не пробвах,а рибите имах и дискуси,скаларии,имах и цихлиди всички си искат грижа не е лесна работа, но ми е жал за рибите женами не може да се справи.Сега ми се развъдиха много Анубиасите на дъното след като махнах скалариите,ето и снимка-120 литра
- emiltd
- Автомобил:
- Двигател:
Peterman написа:Колегата над мен много точно е описал всичко!
Има логика в това за хелерите и гупите,но ако има достатъчно бройки и от двата вида,тогава агресията е почти нулева,поради факта,че тя в основата си е териториална.
Това за няколко вида храна го подкрепям,така рибките получават достатъчно полезни вещества и не се наблюдава линеене.Друг момент е,че храната трябва да е съобразена с размера на рибките,демек всичко което може да влезе в устата става.Относно количеството,хубаво е в някое магазинче за декоративни рибки,продавача да демонстрира колко се слага и на какви порции,според броя и вида на рибетата,защото тук ще е трудно да се обясни колко точно да е това,за да не замърсява и трови водата.
- mickoff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Много добре е описано от колегата по-горе само имам една забележка
Луминесцентните лампи трябва са специални най-вече заради растенията /подобрен спектър/. А и заради самите рибки да са по-красиви, защото стандартните лл са с влошено цветопредаване.
За осветление може да се помисли за светодиодно - по специализираните форуми има вече описани успешно изпълнени.
луминисцентно осветление,отгоре задължително,както е и в природата,като степента на осветеност зависи от това дали има водорасли и какви са им изискванията,както и според отделните видове/подвидове рибки
Луминесцентните лампи трябва са специални най-вече заради растенията /подобрен спектър/. А и заради самите рибки да са по-красиви, защото стандартните лл са с влошено цветопредаване.
За осветление може да се помисли за светодиодно - по специализираните форуми има вече описани успешно изпълнени.
- emiltd
- Автомобил:
- Двигател:
aylin78 написа:Ето го и моето аквариумче,малко семпло само с хелери-но няма как само женами се грижи за тях аз само им се радвам защото и да искам няма как да се грижа за тях все сам на някаде,само по4иствам като се върна охлувите са голяма напаст какво ли не пробвах,а рибите имах и дискуси,скаларии,имах и цихлиди всички си искат грижа не е лесна работа, но ми е жал за рибите женами не може да се справи.Сега ми се развъдиха много Анубиасите на дъното след като махнах скалариите,ето и снимка-120 литра
Слагаш една малка щипка калиев перманганат във водата и сбогом на охлювите.Не се притеснявай за риби и водорасли,на тях нищо няма да им стане.Водата отначало ще полилавее,но после ще се оправи,но все пак е полезно да смениш 1/4 след манипулацията.
И калихтите хич не стават големи
. Нека колегата си хареса рибки и тогава да пита може или неможе да съжителстват. Винаги съм бил против това "вземи си еди какво си".
по т.1 важи правилото на мечо Пух, колкото повече толкова повече. един аквариум с размери 1 м. х 0,5 м.х 0,5 м. е идеален за започване това са около 250 л.
по т.2 и 3 съм съгласен като би трябвало да помислим и за отопление през зимните месеци и да вземем нагревател.
по т.4 абсолютно излишно е третирането с калиев пермаганат. Хубаво измиване с гореща вода е достатъчно.
по т.5 има много условности, но предложението не е лошо.
в т.6 това с водораслите е голяма глупост, повечето от акваристите се опитват да избегнат появата на водорасли, водните растения са нещо друго.

1минимум 50л.аквариум,като за начало...всичко по-малко за мен е саксия за цветя и мъчение за животинките
2потопяем филтър,той има опция за аериране на водата(15-30лв.)
3термометър,за да следиш температурата на водата
4вместо да даваш гърбава пара за настилка от магазините,можеш сам да си я набавиш(препоръчвам ситен чакъл някакъв вместо пясък,защото ще се филтрира по-добре),нужно е хубаво да се измие и след това да постои малко в разтвор от калиев перманганат и да се изплакне хубаво,за настилка препоръчвам 2-4см слой
5пълниш с вода от чешмата и я оставяш да престои една вечер в аквариума,преди да го заселиш
6луминисцентно осветление,отгоре задължително,както е и в природата,като степента на осветеност зависи от това дали има водорасли и какви са им изискванията,както и според отделните видове/подвидове рибки
по т.1 важи правилото на мечо Пух, колкото повече толкова повече. един аквариум с размери 1 м. х 0,5 м.х 0,5 м. е идеален за започване това са около 250 л.
по т.2 и 3 съм съгласен като би трябвало да помислим и за отопление през зимните месеци и да вземем нагревател.
по т.4 абсолютно излишно е третирането с калиев пермаганат. Хубаво измиване с гореща вода е достатъчно.
в т.6 това с водораслите е голяма глупост, повечето от акваристите се опитват да избегнат появата на водорасли, водните растения са нещо друго.
- emiltd
- Автомобил:
- Двигател:
bobidi написа:И калихтите хич не стават големи. Нека колегата си хареса рибки и тогава да пита може или неможе да съжителстват. Винаги съм бил против това "вземи си еди какво си".
1минимум 50л.аквариум,като за начало...всичко по-малко за мен е саксия за цветя и мъчение за животинките
2потопяем филтър,той има опция за аериране на водата(15-30лв.)
3термометър,за да следиш температурата на водата
4вместо да даваш гърбава пара за настилка от магазините,можеш сам да си я набавиш(препоръчвам ситен чакъл някакъв вместо пясък,защото ще се филтрира по-добре),нужно е хубаво да се измие и след това да постои малко в разтвор от калиев перманганат и да се изплакне хубаво,за настилка препоръчвам 2-4см слой
5пълниш с вода от чешмата и я оставяш да престои една вечер в аквариума,преди да го заселиш
6луминисцентно осветление,отгоре задължително,както е и в природата,като степента на осветеност зависи от това дали има водорасли и какви са им изискванията,както и според отделните видове/подвидове рибки
250л. аквариум е чудесен вариант,просто съм дал мнение за минимума по мои разбирания.
Относно отоплението,до края на септември,не мисля че ще възникне нужда,иначе нагреварелите с релета са идеални(за да не стане фал),мощността вече се преценява според литража и темп. в помещението.
Под водорасли,имам предвид водни растения,просто не съм спазил терминологията,недей се нервира

С гореща вода можеш да се справиш с повечето микро вредители,но не може и да става дума за сравнение с кал.перм.
Последна промяна от emiltd на Чет 23 юни 2011 13:42, променено общо 1 път.
Под водорасли,имам предвид водни растения,просто не съм спазил терминологията,недей се нервира
Off Не се нервирам, мори ме една брада и съм чуствителен

Върни се в “ОФФ-Топик - други”