Правилно отглеждане на рибки? Акваристика

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Re: Правилно отглеждане на рибки?

Мнениеот GRUEL » Чет 23 юни 2011 8:07

Решаваш къде ще стои аквариума(добре е да е в най-тъмната част на стаята) и за колко голям има място - колкото по-голям толкова по-лесно се поддържа. Според аквата си подбираш и рибите - не върви в 40л локва да пльснеш 5-6 скаларии примерно... Първо си взимаш аквариум,грунд за дъното, филтър и растения ако рибите, които си си харесал позволяват виреенето на зеленина и подходящо осветление. Пълниш аквата, нареждаш китките и пускаш филтъра. Първите обитатели е добре да се пуснат поне 1-2 седмици след стартирането на аквариума. Ето как съм докарал и моята локва
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
mickoff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mickoff » Чет 23 юни 2011 11:42

За рибки, аквариуми и оборудване посети пазара в Подуене събота сутрин - цените са по ниски. Като избереш авариуми и видове рибки се регистрирай в някой от форумите за акваристика и опиши какво си намислил - ще те посъветват кое е правилно и кое не и ще си спестиш пари хвърлени на вятъра и негативни емоции.
Най-честата грешка е първо след като заредиш аквариума са вода, филтри, грунд и т.н. да имаш търпението поне 3 седмици да се стабилизара аквариума за азот и азотни съединения преди да пуснеш рибите /започни с гупи и ги дръж 3-4 дни преди да пуснеш и другите, ако не умрат/ и второ да не ги прехранваш - много често явление е това.
Успех !!! :beer

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Чет 23 юни 2011 12:24

xploda написа:Попрочетохме бая полезен материал. Ориентирахме се кво що трябва да се купува.
Сега да питам за местоположения на зоомагазини. Сигурно ставам банален ама пак да питам - нещо в района на Младостите или близките квартали?

Сега пак отиди във форума на онзи линк и виж отзивите за различни магазини. В общи линии магазините в София ,в които не само можеш да купиш каквото ти трябва , а и да получиш адекватен отговор на въпросите си не са много. А от Суходол риби не купувай, не са един и два случая на покупка на болни риби.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 23 юни 2011 12:31

Да споделя и аз мнение.Понеже и аз отскоро се зарибих да си гледам рибки,както преди са правили майка и татко.Проверих какво имаме,ремонтирах помпичката за въздух.И моята идея е в 25л аква,да се сложат 2 скаларии,малко водорасли и няколко охлювчета.Днес ще ходя за грунд и филтър.Ще сложа грунда,ще напълня водата и след 1 седмица ще сложа растения,а след 2 - рибките.Аз лично чета от http://www.aquaportal.bg Доста сложно си е това да отглеждаш рибки,не както преди бум в аквариума и айде... :D

Потребителски аватар
mickoff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mickoff » Чет 23 юни 2011 12:43

И моята идея е в 25л аква,да се сложат 2 скаларии,малко водорасли и няколко охлювчета.

За охлювчетата си помисли хубаво, че после няма отърваване от тях.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 23 юни 2011 12:48

mickoff написа:
И моята идея е в 25л аква,да се сложат 2 скаларии,малко водорасли и няколко охлювчета.

За охлювчетата си помисли хубаво, че после няма отърваване от тях.

Знам колега.Аз имах желание да сложа 2 броя от Звезден анциструс с доста скривалища по дъното,но се оказа че дори и малки 25л за 2 броя ще е тясно,какво да говорим когато станат по 10санта :D Иначе за охлювите....може и някакви рачета да са..ще се чуе.Тук магазините в Стара Загора ,са доста постни...

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Чет 23 юни 2011 12:58

xploda написа:Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо - какъв аквариум, откъде, колко голям, с кво стъкло, капаци, мапаци, филтри там помпи момпи квото трябва. Водата откъде се взима, как, кога се сменя и т.н. Там мъжки женски май не трябвало да са в един съд... Абе всичко квото трябва да се знае за правилно отглеждане на рибки. Видовете рибки не ги знам, но искам да си взема големички някакви 5-6+см, не някакви минюта по сант два. Като за начало викам около 4-5 рибки, да свикна първо, че ако стане фал нещо, поне да не съм убил много животинки.

Хубаво е ,че си решил да се сдобиеш с рибки.Аз отглеждам от 16г. вече и мога да ти кажа,че веднъж като се запалиш,няма спиране.Добре подържания аквариум е хубава гледка в дома,но си изисква доста труд,за да бъде всичко както трябва.
За теб,като начинаещ акварист ще ти конкретизирам най-важните точки,на които да наблегнеш:
-минимум 50л.аквариум,като за начало...всичко по-малко за мен е саксия за цветя и мъчение за животинките
-потопяем филтър,той има опция за аериране на водата(15-30лв.)
-термометър,за да следиш температурата на водата
-вместо да даваш гърбава пара за настилка от магазините,можеш сам да си я набавиш(препоръчвам ситен чакъл някакъв вместо пясък,защото ще се филтрира по-добре),нужно е хубаво да се измие и след това да постои малко в разтвор от калиев перманганат и да се изплакне хубаво,за настилка препоръчвам 2-4см слой
-пълниш с вода от чешмата и я оставяш да престои една вечер в аквариума,преди да го заселиш
-луминисцентно осветление,отгоре задължително,както е и в природата,като степента на осветеност зависи от това дали има водорасли и какви са им изискванията,както и според отделните видове/подвидове рибки
И така,в общи линии аквариума ти е подготвен за рибоци.За заселване,водата трябва да е мин.20градуса и макс.28градуса,това са в общи линии изискванията на повечето аквариумни видове.
Съветвам те за начало да започнеш с непретенциозни и лесни за отглеждане видове,които съжителстват мирно по между си,защото е лесно например да се прилъжеш да вземеш малки сладки астронотуси по 5-6см,заедно с хелери.Отначало всичко ще е супер,но след около 2-3месеца,когато астронотусчетата станат двойно по-големи,ще започнат да се хранят апетитно с хелерчетата :Mr Green Fun
За начало ще е добре да вземеш няколко бройки гупи и хелери,те са доста корави.Тернециите например също са непретенциозни,но са стадни и по-малко от 5-6бройки не е добре.Сомчета,като калихт и шулц също ще са добре за теб.Тези,които изброих,ще съжителстват мирно,с изключение на това,че ако тернециите са воални,то хелерите ще си похапват от перките им.
Горе долу,това е за начало,ако има друго,което те интересува,питай :да:

П.П.Само да допълня за сменянето на водата.Много познати сменят цялата вода в съда,но не е правилно,защото така се нарушава изкуствено създадения изотоп.А това само по себе си може да доведе до болести по риби и водорасли.Затова аз сменям веднъж седмично 1/3 от водата,като предварително съм я изчакал около час,за да се дехлорира и съм я догодил до температура,близка до тази в аквариума.Така не нарушавам прекомерно химичния състав на водата и я подържам достатъчно свежа и бистра.

Последна промяна от emiltd на Чет 23 юни 2011 13:12, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Peterman
Автомобил: passat b6
Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006

Мнениеот Peterman » Чет 23 юни 2011 13:06

Колегата над мен много точно е описал всичко!
Само не препоръчвам едновременното гледане на гупи и хелери! От опит знам, че хелерите са доста агресивни към гупите!
Относно храната за рибки може да се вземе няколко вида и да се смеси.

Потребителски аватар
aylin78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aylin78 » Чет 23 юни 2011 13:15

Ето го и моето аквариумче,малко семпло само с хелери-но няма как само женами се грижи за тях аз само им се радвам защото и да искам няма как да се грижа за тях все сам на някаде,само по4иствам като се върна охлувите са голяма напаст какво ли не пробвах,а рибите имах и дискуси,скаларии,имах и цихлиди всички си искат грижа не е лесна работа, но ми е жал за рибите женами не може да се справи.Сега ми се развъдиха много Анубиасите на дъното след като махнах скалариите,ето и снимка-120 литра
Прикачени файлове
23062011816-001.jpg

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Чет 23 юни 2011 13:21

Peterman написа:Колегата над мен много точно е описал всичко!
Само не препоръчвам едновременното гледане на гупи и хелери! От опит знам, че хелерите са доста агресивни към гупите!
Относно храната за рибки може да се вземе няколко вида и да се смеси.

Има логика в това за хелерите и гупите,но ако има достатъчно бройки и от двата вида,тогава агресията е почти нулева,поради факта,че тя в основата си е териториална.
Това за няколко вида храна го подкрепям,така рибките получават достатъчно полезни вещества и не се наблюдава линеене.Друг момент е,че храната трябва да е съобразена с размера на рибките,демек всичко което може да влезе в устата става.Относно количеството,хубаво е в някое магазинче за декоративни рибки,продавача да демонстрира колко се слага и на какви порции,според броя и вида на рибетата,защото тук ще е трудно да се обясни колко точно да е това,за да не замърсява и трови водата.

Потребителски аватар
mickoff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mickoff » Чет 23 юни 2011 13:24

Много добре е описано от колегата по-горе само имам една забележка
луминисцентно осветление,отгоре задължително,както е и в природата,като степента на осветеност зависи от това дали има водорасли и какви са им изискванията,както и според отделните видове/подвидове рибки

Луминесцентните лампи трябва са специални най-вече заради растенията /подобрен спектър/. А и заради самите рибки да са по-красиви, защото стандартните лл са с влошено цветопредаване.
За осветление може да се помисли за светодиодно - по специализираните форуми има вече описани успешно изпълнени.

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Чет 23 юни 2011 13:26

aylin78 написа:Ето го и моето аквариумче,малко семпло само с хелери-но няма как само женами се грижи за тях аз само им се радвам защото и да искам няма как да се грижа за тях все сам на някаде,само по4иствам като се върна охлувите са голяма напаст какво ли не пробвах,а рибите имах и дискуси,скаларии,имах и цихлиди всички си искат грижа не е лесна работа, но ми е жал за рибите женами не може да се справи.Сега ми се развъдиха много Анубиасите на дъното след като махнах скалариите,ето и снимка-120 литра

Слагаш една малка щипка калиев перманганат във водата и сбогом на охлювите.Не се притеснявай за риби и водорасли,на тях нищо няма да им стане.Водата отначало ще полилавее,но после ще се оправи,но все пак е полезно да смениш 1/4 след манипулацията.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Чет 23 юни 2011 13:27

И калихтите хич не стават големи :D. Нека колегата си хареса рибки и тогава да пита може или неможе да съжителстват. Винаги съм бил против това "вземи си еди какво си".

1минимум 50л.аквариум,като за начало...всичко по-малко за мен е саксия за цветя и мъчение за животинките
2потопяем филтър,той има опция за аериране на водата(15-30лв.)
3термометър,за да следиш температурата на водата
4вместо да даваш гърбава пара за настилка от магазините,можеш сам да си я набавиш(препоръчвам ситен чакъл някакъв вместо пясък,защото ще се филтрира по-добре),нужно е хубаво да се измие и след това да постои малко в разтвор от калиев перманганат и да се изплакне хубаво,за настилка препоръчвам 2-4см слой
5пълниш с вода от чешмата и я оставяш да престои една вечер в аквариума,преди да го заселиш
6луминисцентно осветление,отгоре задължително,както е и в природата,като степента на осветеност зависи от това дали има водорасли и какви са им изискванията,както и според отделните видове/подвидове рибки

по т.1 важи правилото на мечо Пух, колкото повече толкова повече. един аквариум с размери 1 м. х 0,5 м.х 0,5 м. е идеален за започване това са около 250 л.
по т.2 и 3 съм съгласен като би трябвало да помислим и за отопление през зимните месеци и да вземем нагревател.
по т.4 абсолютно излишно е третирането с калиев пермаганат. Хубаво измиване с гореща вода е достатъчно.
по т.5 има много условности, но предложението не е лошо.
в т.6 това с водораслите е голяма глупост, повечето от акваристите се опитват да избегнат появата на водорасли, водните растения са нещо друго.

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Чет 23 юни 2011 13:39

bobidi написа:И калихтите хич не стават големи :D. Нека колегата си хареса рибки и тогава да пита може или неможе да съжителстват. Винаги съм бил против това "вземи си еди какво си".

1минимум 50л.аквариум,като за начало...всичко по-малко за мен е саксия за цветя и мъчение за животинките
2потопяем филтър,той има опция за аериране на водата(15-30лв.)
3термометър,за да следиш температурата на водата
4вместо да даваш гърбава пара за настилка от магазините,можеш сам да си я набавиш(препоръчвам ситен чакъл някакъв вместо пясък,защото ще се филтрира по-добре),нужно е хубаво да се измие и след това да постои малко в разтвор от калиев перманганат и да се изплакне хубаво,за настилка препоръчвам 2-4см слой
5пълниш с вода от чешмата и я оставяш да престои една вечер в аквариума,преди да го заселиш
6луминисцентно осветление,отгоре задължително,както е и в природата,като степента на осветеност зависи от това дали има водорасли и какви са им изискванията,както и според отделните видове/подвидове рибки

по т.1 важи правилото на мечо Пух, колкото повече толкова повече. един аквариум с размери 1 м. х 0,5 м.х 0,5 м. е идеален за започване това са около 250 л.
по т.2 и 3 съм съгласен като би трябвало да помислим и за отопление през зимните месеци и да вземем нагревател.
по т.4 абсолютно излишно е третирането с калиев пермаганат. Хубаво измиване с гореща вода е достатъчно.
по т.5 има много условности, но предложението не е лошо.
в т.6 това с водораслите е голяма глупост, повечето от акваристите се опитват да избегнат появата на водорасли, водните растения са нещо друго.

250л. аквариум е чудесен вариант,просто съм дал мнение за минимума по мои разбирания.
Относно отоплението,до края на септември,не мисля че ще възникне нужда,иначе нагреварелите с релета са идеални(за да не стане фал),мощността вече се преценява според литража и темп. в помещението.
Под водорасли,имам предвид водни растения,просто не съм спазил терминологията,недей се нервира :D

С гореща вода можеш да се справиш с повечето микро вредители,но не може и да става дума за сравнение с кал.перм.

Последна промяна от emiltd на Чет 23 юни 2011 13:42, променено общо 1 път.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Чет 23 юни 2011 13:41

Под водорасли,имам предвид водни растения,просто не съм спазил терминологията,недей се нервира

Off Не се нервирам, мори ме една брада и съм чуствителен :lol: .

Върни се в “ОФФ-Топик - други”