Климатик vs Парно

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Re: Климатик vs Парно

Мнениеот Ivailo » Съб 02 юли 2011 10:58

Много зависи..
Колегата, дето се кълне, че климатика не му изсушава въздуха да си погледне зад гардеробите, дали случайно не се събира влага отвън mhihi
Мисълта ми е, че всичко е много специфично - апартамент, изложение, изолация и т.н.
Но като цяло климатика си изсушава въздуха. Не съм чул парно да го изсушава.
Па и да го изсушава винаги можеш да туриш една паница вода на радиатора. На климатика къде ше я туриш? mhihi

Ииии за протокола (сигурно на всички е ясно) - на климатик е по-евтино, отколкото парно. Ама парното си е най-комфортно.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Съб 02 юли 2011 15:18

Има едно нещо дет му се вика овлажнител .Аз съм с 3 климатика и наистина се изсушава въздуха-констатирам го с хидромер.Сложих овлажнител ...регулирах го и поддържам влажност около 45%.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Съб 02 юли 2011 16:52

При сестра ми са с парно на газ и винаги има влага по стените, а като набримчиш парното влагата се изпарява и не кондензира ама сметката за газта става космическа!!!

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Съб 02 юли 2011 17:21

Аз съм с климатик и не ми се е случвало да се събудя с изсъхнало гърло както когато живеех у приятелката ми на парно!
Това е моят опит от първа ръка. :012:

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 02 юли 2011 22:51

За да "изсъхне" въздуха , влагата му трябва да отиде другаде , в някоя по-студена стая например . Усещането за "сухост" на въздуха (изсъхване на гърлото) е ефект , който се обяснява с относителната влажност на въздуха . Когато въздуха в кой да е затворен обем го затоплиш с климатик , парно , духалка , смукалка или каквото и да е , неговата относителна влажност намалява , макар че абсолютната влажност си остава същата , т.е. количеството вода в кубичен метър си остава същато , водата не може да изчезне току-така :D .
Друг ефект е , че затопления въздух е с същата абсолютна влажност , но с по-ниска относителна и става по-хигроскопичен , поема по-лесно влага - затова именно се усеща изсъхване на гърлото .
Същото става , когато си проветрявате стаята (зимата става въпрос :) ) - навлиза въздух с близка относителна влажност , но при по-ниска температура и с много по-ниска абсолютна влажност . Този въздух като се затопли в стаята - той "изсъхва" , т.е. пада му относителната влажност .

Извода е , че ако искате комфорт и да не изсъхва въздуха - топлите равномерно целия апартамент и непрекъснато поддържате определена температура .

Това за климатика , как изсушавал въздуха докато топли , защото изтичала вода по маркучето ... не го коментирам mhihi .

Върни се в “ОФФ-Топик - други”