Може ли съседът да ти забрани да си почистваш колата?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Re: Може ли съседът да ти забрани да си почистваш колата?

Мнениеот freestyler911 » Нед 10 юли 2011 17:32

Аз лично , повтарям лично , лятото на 2007 си разглобих салона и си изкарах седалките извън колата на паркинга на Rose's щата Maryland , Ocean city, и никой копче не ми каза, и полицаи минаваха и какво ли не .... и не съм имал проблем.
Не съм оставял мизерии или нещо подобно но не е имало проблем.

За Германия не знам, не съм живял там ...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 10 юли 2011 17:42

Споделих случай, за който съм сигурен, понеже въпросният Иван ми е нещо като не точно роднина, да кажем приятел, хайде :wink: Не съм живял в Германия/Австрия, но имам първи братовчед в Карлсруе и по това, което ми е казвал съм склонен да вярвам, че немците са много стриктни в социалните си отношения към останалите около тях.
Има хора, които живеят в немско от форума, нека и те да кажат дали си сменяват маслото и филтрите на улицата, или пък да си правят ремонти по колата на видно място mhihi

Потребителски аватар
PabloEscobar
Автомобил: BMW E91
Двигател: M57D30O2

Мнениеот PabloEscobar » Нед 10 юли 2011 17:53

На старата ми кола течеше масло от гарнитурата на главата и се наложи да закърпя положението със силикон mhihi Разглобих, сглобих и тъкмо приключвах дойде полицията. Попитаха ме какво правя огледаха дали има масло по земята и си заминаха :lol:
Последно сменях фланци, спряха на 30-тина метра от мен, гледаха ме 1-2 минути и отново си тръгнаха без да ми направят нищо. Но тези неща не ги правя на центъра, а в квартала на автокъщите, защото там няма бели хора mhihi
В Германия можеш да си миеш колата ако имаш собствена, а не общинска земя :да: Познавам доста хора, които не ходят на автомивки, а си мият сами колите, но те са по-скоро фенове отколкото просто шофьори.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Нед 10 юли 2011 18:14

За прахосмукачка няма проблеми, стига да спазваш нормалните часове. За миене - има забрана за миене на колите пред блоковете и то с право - има си автомивки на самообслужване, кеф ти пяна, кеф ти вода. Ако всеки тръгне да си мие колата пред блока ще стане жабарник навсякъде.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 10 юли 2011 18:40

НАРЕДБА № 1
за обществения ред на територията на Столична община

Глава втора
Осигуряване и опазване на обществения ред

Чл. 2. (1) На обществени места и в частни имоти, находящи се на територията на СО, се забранява викането, шумният говор, пеенето, свиренето и създаването на неестествен шум, използването на озвучителни системи и други електронни устройства, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите, включително и за религиозни, политически и търговски цели .

Ако ти пусне жалба ,че използваш електронно устройство(прахосмукачка)и нарушаваш спокойствието на гражданите(нея) може да храните адвокати известно време...
http://www.politika.bg/article?id=22833
mhihi

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 10 юли 2011 19:15

Да...то и джамиите малко или много нарушават...ама ги слушаме...И мене ме дразни скапания градски трансопрт да ми бучи...всичко ме дразни в тая държава mhihi

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 10 юли 2011 19:33

Появи се една наредба по едно време, която забранява ремонти и миене (дали чистенето с прахосмукачка е такова не знам), на общинска земя, общи площи и т.н.
Ама не знам повече :oops:

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 11 юли 2011 6:44

cloud написа:Освен да ти надуе главата, да ти опъне нервите и да ти вдигне кръвното... нищо друго не може да ти направи :screwy

А, така!
Всякакви психари има. Нека си купи къща и в двора й никой няма да пристъпи!

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Вто 12 юли 2011 17:21

Темата е отключена по моя молба.

Моля всеки който пише, да преброи до десет да помисли и да напише каквото е решил.

Има още какво да се напише (поне аз така мисля).

При следващо сра*е в темата , лично ще помоля човека който я отключи пак да я заключи и тоя път форевър, няма смисъл да пълним темата с глупости.

Само напомням че засегнах и друг казус в темата.

Събирането на пари за общите части и отговорността на човека който събира тези пари за ползването им.

Каква отговорност носи той? Трябва ли да се грижи за входа , да сменя крушки да поправя дограма , да сменя прозорци (вика майстори) и т.н. да държи сметка на чистачката? Или просто да си прибира заплатката (щото ние и заплата му плащаме) да плаща тока и водата (които всъщност ние плащаме) и дотам ?

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 13 юли 2011 9:21

Вие ме изумявате. За какво нарушаване на обществения ред говорите човек да си пусне прахосмукачка. Вие я пускате в апартаментите си, а навън не можете да я пуснете, че чак се притеснявате какво ще направят хората с разхлопани нерви. Тая прахосмукачка да не е с реактивен двигател, че да дига някакъв шум. Чистиш си колата и любезно на бабето казваш да си земе хапчетата и пожелаваш лек ден. Утре ще дойде да ти направи забележка що си миеш чиниите в къщи :beat_butt2
Относно домоуправителя смятам че може да инициирате събрание и да му вмените задължението да сменя крушките. Може писменно да го уведомите, че сте решили на общото събрание вече той да върши едикаква си работа по блока. 17 лева на апартамент не са малко пари за да не правиш нищо. Любезно го помолете поне това да върши а ако не иска му кажете че няма да му плащате парите и готово. Като няма свършена работа, няма и заплата нали така. Всеки получава възнаграждение за свършена работа. Любезно му го обяснявате това и готово.

Потребителски аватар
chinadracon
Автомобил: VW Golf MK4
Двигател: AKL 1999
Контакти:

Мнениеот chinadracon » Сря 13 юли 2011 15:22

Включвам се и аз по частта за домоуправителя, понеже по стечение на обстоятелствата и аз изпълнявам такава роля в нашия вход :mrgreen: Колегата embi4a много правилно го е казал, а законово нещата стоят по следния начин (на мен лично много хора от входа ми се смеят, че се старая да действам съобразно закона, но аз съм си такъв, "сбъркан"):
Чл. 23, ал. 1, т. 1-8 от Закона за управление на етажната собственост дава информация за задълженията на управителя:
1. организира изпълнението на решенията на общото събрание;
2. следи за спазването на вътрешния ред в етажната собственост;
3. съхранява протоколната книга, плановете на сградата, книгата за входяща и изходяща кореспонденция, техническия паспорт на сградата, когато има такъв, книгата за приходите и разходите и други;
4. изготвя годишния бюджет за управлението, поддържането и ползването на общите части на етажната собственост и годишния план за извършване на ремонти, реконструкции, преустройства и други дейности в сградата, както и отчети за изпълнението им;
5. представлява етажната собственост в отношенията й с органите на местната власт и с други правни субекти;
6. води и съхранява книгата на собствениците по чл. 7;
7. заявява за вписване обстоятелствата, подлежащи на вписване в регистъра по чл. 44, и промените в тях;
8. осъществява други правомощия, възложени му от общото събрание.
Същото в общи линии се повтаря и в чл. 34, ал. 2 от ЗУЕС.
Цитирания в т. 2 термин "вътрешен ред" е обширно понятие, което би следвало да се уточни в правилник за вътрешния ред, като последният трябва да се изработи от управителя и съответно да се приеме от Общото събрание на входа. Аз лично съм го направил, приет е на Общо събрание и съм го боднал на видно място.
По въпроса за заплащането ал. 7 на същия този член 34 казва следното:
(7) По решение на общото събрание на членовете на управителния съвет (управителя) може да се заплаща възнаграждение.
Ключовата дума тук е "МОЖЕ", така че може да се заплаща, а може и да не се заплаща (както е в моя случай, защото съседите решиха, че съм достатъчно готин да си върша задълженията без да ми се плаща за което :roll: . Между другото, сменям крушки, поддържам наличност от резервни такива, държа ключове за табла, абонатна станция и т.н. в общи линии "специалист по всичко", като изключим плащане на сметки, за което си имаме избрана касиерка).
Така че, ако повечко хора във вашия вход са недоволни от работата на домоуправителя, свиквате си едно общо събрание с негово присъствие на основание чл. 12, ал. 2 от ЗУЕС:
(2) Общото събрание може да се свика и по писмено искане на собственици, които имат най-малко 20 на сто идеални части от общите части на сградата.
и ал 3 - (3) Искането по ал. 2 се отправя до управителния съвет (управителя), който свиква общото събрание в 10-дневен срок от получаването му.
На общото събрание любезно информирате управителя, че не сте доволни от изпълнението на задълженията му и ако решите, може да спрете да му плащате заплатата, за което трябва да имате мнозинство от над 50 на 100 от представените идеални части от общите части на етажната собственост. Съответно трябва за решението да си изготвите и протокол, за да си е всичко както трябва, но спирам вече с цитати от закона, защото ще отегча всички. Дано да съм бил от полза поне на някого. :)

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 13 юли 2011 21:43

А някой наясно ли е какво става с тези паспорти които пуснаха да се правят ? На нас ни искат некви си 1500 лева за тия общи части и глупости :shock

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Сря 13 юли 2011 22:46

С други думи ако съм наемател и домоуправителя си бара х*я като чуе че има проблем с осветлението или нещо друго мога просто да спра да му плащам?

Ами неговото решение е , покрива се за месец два и после "Ми ти не си ми плащал" ... И проблема е своевременно решен от някой съсед нервак дето просто иска да му е светло или да му работи вратата на етажа.

Таксата ни е 6 на човек + 5 лева на апартамент за домоуправител....

ОК ... За какво?

Мен лично ме интересуват :

1.Да има асансьор.
2.Да светят лампите.
3.Да е криво ляво чисто.

Другото ги вълнува собствениците.... мен не.

Какво мога аз да направя и да задействам за да го стресна и да вземе да си върши работата?

Хазяина не го е грижа. Иска да няма разправии , другото много много не го вълнува. И заема една позиция пас "Ми тооо трябва да си ги плащате, то е гласувано ... Той е имал работа ... Не е успял... " .
:banghead: :banghead: :banghead:

Опитах да не плащам и след това скандал ...
Хазяина унас .. и горните реплики...

Дайте идея как да процедирам?

Един цял месец стояхме без осветление на етажа и човека не го е грижа.
Казвах му няколко пъти (не че не мога за 30 стотинки да си сменя крушката...)

И човека си получава заплата ... и не му дреме за другите....

Ток ли пести какво?
Да не говорим и че общите за всички апартаменти части пред асансьора са също с изгорели лампи... И пак не го е грижа.

Има отделно фасадно осветление на външните части на блока.... естествено не работи ..... Можеш вечер да се пребиеш като куче ....

Кажете какво да направя ,че без скандал и без олелия просто от само себе си да се получат нещата...

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 13 юли 2011 23:05

Лесно бре, смени крушката, и като ти дойде за 5те лева на месец не му ги давай :idea: Дай си само твойте 6ст дето имаш да даваш, а за останалото да се гръмне !

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 13 юли 2011 23:08

точно, даваш му касовата бележка за лампата + остатъка от сумата

Върни се в “ОФФ-Топик - други”