Препоръчайте хубава брадва за цепене на дърва

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Re: Препоръчайте хубава брадва за цепене на дърва

Мнениеот DundyTheCroc » Вто 12 юли 2011 22:57

На времето на село доста дърва съм нацепил, брадвата си беше най-обикновена, с дървена дръжка и ламаринка след металната част,е, чичото беше ковач и той я заточваше де :wink: За сериозни пънове се ползват клинове, имам лоши спомени от тях, след време им се сплесква горната част, излиза като периферия и се чупят парчета и летят като шрапнели, още ми стои белега на крака. Иначе това с конуса е яко, не го бях виждал :да:

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Сря 13 юли 2011 7:24

red rider написа:Още преди години понеже не си знам силата и яда mhihi , баща ми направи специално за мен Си една хубава брадва . Тя беше /и все още е / обикновена руска брадва със заварена дръжка от дебела ВиК тръба :Mr Green Fun . Доста трудно я завари , но от толкова години я използвам не успях нито да я счупя , нито да я изкривя дори . Малко е тежичка но за мен това не е голям проблем , само не мога да разбера защо всички като я видят пулят очи :shock .

Как търба бе човек?
Желязото не обира вибрациите и ще останеш без ръце.Ако цепиш по 1-2 дървета на ден става, но ако цепиш за ден 2-3 кубика, просто ти си не човек.

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Сря 13 юли 2011 10:02

Matematiks написа:FISKARS eusa

Чудни са, ама и ценита им са ...чудни-та чудни...
Уважаеми г-н Василев,
Имаме Х17 на склад. Нашата препоръчителна цена е 126лв.

Това е за модела с 60см. дължина, демек доста късичка за човек с ръст от почти 190см. при цепене :?
Не смеех да попитам за X25, която с по-приемливата дължина от 72см. Ако не удари 150-60лв., те па на mhihi

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Сря 13 юли 2011 10:11

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Сря 13 юли 2011 14:44

Точно дистрибутора на Fiskars даден в офроуд форума разпродава в момента защото ще спира да ги внася той. Има разни неща останали. Не стига, че цените са надолу от цените в Праткикер/Бриколаж/Метро, ами дават и 10% отстъпка. Къмпинг сгъваема лопата и брадва Х10 ми стъпиха <120лв. Брадвата беше около 55лв. Лопатата е малка сгъваема. Само тя е на цени от по над 100лв при другите търгаши.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 13 юли 2011 14:49

тези цигански брадви с ламарината които колегата е оградил ти трябват - при мен са по 15 лв и хората си цепят с тях - брадвите са по 2кг
ако ти се дават малко повече лев си вземи Т-Мах с фибърна дръжка - добри са и не са много скъпи - има различни грамажи , леки и удобни са - търси ги в ЕвроМаркет
ако пък си баровец купи си брадва от 200 лв :wink:

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Чет 21 юли 2011 8:19

ilia_d008 написа:За цепене си търси топор по добре е от обикновенната брадва!
Изображение

Подкрепям колегата! От 3 години цепя с подобно топорче, топмастър или някаква подобна куче-мастър марка по 8-10 кубика на сезон и не е мръднала, само я заточвам на шмиргела. В тъпата му част дръжката е тясна и ако се заклини в дървото един удар с двукилограмов чук разцепва и най-големите чепове без да уврежда метала и да летят шрапнели.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 21 юли 2011 10:33

nosex написа:
Това е за модела с 60см. дължина, демек доста късичка за човек с ръст от почти 190см. при цепене :?
Не смеех да попитам за X25, която с по-приемливата дължина от 72см. Ако не удари 150-60лв., те па на mhihi

С дръжка 60 или 72 см направо ще си отрежеш кръста след кубик цепене. Като ми притрябват дръжки за брадвата отивам покрай някой склад и си отрязвам хубаво дръвце 1,50 м и тук имаше един стар майстор Мамай му викаха, лека му пръст че го споменавам, ми правеше дръжката 1,20 м цепи се перфектно въпреки че съм висок 180см. Дръжка за мотика от магазина също става за брадва. Намираш си само хубава стара брадва от някой битак и си в джаза. Цепя по 25 до 40 кубика годишно и брадвите са си ток и жица. То и в цепенето си има чалъми де, че ако биеш като абдал днеска мое 5 дръжки да строшиш.
boi4eto написа:
red rider написа:.. :shock .

Как търба бе човек?
Желязото не обира вибрациите и ще останеш без ръце.Ако цепиш по 1-2 дървета на ден става, но ако цепиш за ден 2-3 кубика, просто ти си не човек.

Малииии, тва с търбата вярно си е идиотия. 10 дървета и после цял ден изтръпнали ръце. :shock

Потребителски аватар
Deo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deo88 » Чет 21 юли 2011 17:37

К.Одаджийски написа:
nosex написа:

С дръжка 60 или 72 см направо ще си отрежеш кръста след кубик цепене. Като ми притрябват дръжки за брадвата отивам покрай някой склад и си отрязвам хубаво дръвце 1,50 м и тук имаше един стар майстор Мамай му викаха, лека му пръст че го споменавам, ми правеше дръжката 1,20 м цепи се перфектно въпреки че съм висок 180см. Дръжка за мотика от магазина също става за брадва. Намираш си само хубава стара брадва от някой битак и си в джаза. Цепя по 25 до 40 кубика годишно и брадвите са си ток и жица. То и в цепенето си има чалъми де, че ако биеш като абдал днеска мое 5 дръжки да строшиш.
boi4eto написа:
red rider написа:.. :shock .

Как търба бе човек?

Малииии, тва с търбата вярно си е идиотия. 10 дървета и после цял ден изтръпнали ръце. :shock

Така си е , има си цака и в цепенето . Аз използвам обикновенна брадва за цепене . Имаме малка и голяма . Голямата я използваме за по-голямите и тежки дърва , понеже и самата брадва е по-тежка и дървото се цепи по-лесно . Голямата брадва става и за малки дърва , но с малка брадва голями и тежки дърва да цепиш си е мъчение ...

А на този клип , първото дърво е от тези , които се цепят лесно . Миналата година цепих такива ( не много де ) и чесно казано едва като ги докоснеш с изхабена брадва и се разцепват .

Потребителски аватар
VENISH_GOLF_3_GT
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VENISH_GOLF_3_GT » Пон 24 окт 2011 21:23

мога да ви поръчам FISKARS X 25 ЗА 120 ЛЕВА ОТ ГЕРМАНИЯ А ЗА 5 БР ПО 110 ЛЕВА 0898732304

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Пон 24 окт 2011 23:28

какво ще кажете за тази брадвичка :Mr Green Fun
http://www.youtube.com/watch?v=9jDR_2Zsr40

brum

Мнениеот brum » Вто 25 окт 2011 9:27

Абе защо всички слагат някакво дърво дето с поглед се цепи на рекламите? Човек хващал брадва веднъж ще знае, че тая работа не е така. Аз с малкия фискарс (малко над 30 сантиметра) махам като гламав докато нацепя едно средно сухо дърво на парчета колкото да запаля огън.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 25 окт 2011 10:09

То сигурно си има и чалъм, и аз да хвана една манара има да млатя едно такова бичме 3 дена, докато го разцепя, ама тоя сигурно за 2 минути ще го накълца...

brum

Мнениеот brum » Вто 25 окт 2011 10:15

Айде някой да открехне простите брадвари на чалъма тогава :) . Не може да е толкова сложно, все пак за цепене на дърва става дума.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 25 окт 2011 10:21

brum написа:Айде някой да открехне простите брадвари на чалъма тогава :) . Не може да е толкова сложно, все пак за цепене на дърва става дума.

Най-малкото - ако си роден у градо и не знаеш въобще как става тая работа, ама трябва да я направиш, като нищо може да почнеш да млатиш "напреко", а така има да си млатиш mhihi

"Две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост. За вселената обаче не съм сигурен."
Алберт Айнщайн

Върни се в “ОФФ-Топик - други”