? към производители на ракия (не към пиячите)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
tyo
Мнения: 1884
Регистриран на: Вто 01 фев 2005 23:18
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: в покрайнините на EU
Контакти:

Мнениеот tyo » Вто 17 окт 2006 16:24


batmilko написа:казанджията? mhihi


Мдаа...тъй ми викат на село :lol:




Потребителски аватар
gogul
Мнения: 271
Регистриран на: Чет 29 дек 2005 16:24
Автомобил:
Двигател: 1989
Местоположение: Русе
Контакти:

Мнениеот gogul » Вто 17 окт 2006 16:58


Хайде да използвам че стана дума за това:
А кажете -на село имаме готов кайсиев материал,захар вода-всичко.
Обаче престоява вече два месеца,не ми се говори :evil: От него мога ли да изкарам сега нещо което да става за пиене :?:


stil
Мнения: 534
Регистриран на: Вто 13 юли 2004 9:04
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ
Местоположение: София

Мнениеот stil » Вто 17 окт 2006 17:47


Miki написа:Нещо аз ли не съм в час, ама що ми се струва, че в гроздето няма пектин? :D В ябълките да, но питането беше за грозданка.
А по въпроса за метиловия алкохол - той се съдържа в първака, затова при всеки казан се отделя първия половин-един литър за разтривки (зависи колко голям е казана), а дугото вече става за поркане. :wink:


А откъде се е взел според теб метанола?
Пектин има в различно количество в почти всички плодове. И не само. Най-много в ябълките, дюлите, цитрусите. По-малко в гроздето и то най-вече в тъмните сортове. Това обаче съвсем не означава, че тази иначе полезна съставка е безопасна при ферментацията на гроздето. С метиловия алкохол шега не бива. Затова и максималното му съдържание в "ракийката" е нормативно регламентирано. За справка: НАРЕДБА за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешени добавки и условията за използването им.

Разбира се в плодовите ракии съдържанието е значително повече.


Потребителски аватар
K22
Мнения: 1978
Регистриран на: Пон 19 юни 2006 9:18
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005
Местоположение: Плевен

Мнениеот K22 » Сря 18 окт 2006 7:39


gogul написа:Хайде да използвам че стана дума за това:
А кажете -на село имаме готов кайсиев материал,захар вода-всичко.
Обаче престоява вече два месеца,не ми се говори :evil: От него мога ли да изкарам сега нещо което да става за пиене :?:

Доста си закъснял брато ако материалът е ферментирал. При плодовите джибри всеки ден е фатален щото бързо изчезва алкохола ако не си затворил съда херметично.
На снимката инсталацията е перфектна!!
За да се намали метила, при дестилацията първите 200-300грама които излязат се отделят за разтривка.



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 38 госта