Въпрос за разрешително за оръжие...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Пон 20 ное 2006 18:59

landwarrior написа:
osvirepql написа:[... на мене не ми трябва за работа оръжие ама да има :a boi de
ама к'во по хората ли ша гърмиш ? или само за тежест ?

Няма да гърмя по хората но просто да има... Има ли нещо лошо в това ?

Потребителски аватар
landwarrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот landwarrior » Пон 20 ное 2006 19:01

osvirepql написа:
landwarrior написа:
osvirepql написа:[... на мене не ми трябва за работа оръжие ама да има :a boi de

не бе нема лошо , интересно ми е на един 18 годишен за к'во може да му е огнестрено оръжие :idea:

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Пон 20 ное 2006 19:12

landwarrior написа:
osvirepql написа:
landwarrior написа:

не бе нема лошо , интересно ми е на един 18 годишен за к'во може да му е огнестрено оръжие :idea:

Просто съм запален доста и затова... Може и да го изкарам след година две не се знае още... ще ми служи да ходя да стрелям по стрелбищатата иначе едва ли ще ми влезне в друга употреба :) Сега като се замислих първо трябва да изкарам за ловна пушка.... :) Пак ще питате защо му е на 18 годишен ловна пушка :P :P :P Дядо ми има и все някой трябва да я наследи нали така :)

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пон 20 ное 2006 23:19

Виж тук http://www.pishtov.com/Doc/Docs-Frameset.htm може да ти свърши работа.

Потребителски аватар
Nadya_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nadya_ » Пон 20 ное 2006 23:44

landwarrior написа:

А наистина това е въпрос, който със сигурност ще ти зададат!
Искат убедителен аргумент по принцип...а не просто "ей така, да си имам" :wink:

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Пон 20 ное 2006 23:48

Nadya_ написа:
landwarrior написа:

А наистина това е въпрос, който със сигурност ще ти зададат!
Искат убедителен аргумент по принцип...а не просто "ей така, да си имам" :wink:

Ще ги излъжа нещо :P Трябва да се измисли нещо прави сте :? Но реших че първо ще изкарам за ловна пушка (не че е по просто) Благодаря че ми помогнахте за моя проблем :D

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Вто 21 ное 2006 3:56

За да имаш ловна пушка, трябва да си член на ловна дружинка, а за да стане те трябва да те поканят и също така е желателно да е в твоя район или село....

Аз съм с доста "огнева мощ" вкъщи и не питай какво тичане е по служба КОС всяка година за презаверяване и купчина бумаги дето се чудиш за кво са ти....

Не съм се интересувал напоследък, но доколкото си спомням за нарезно оръжие и за пистолет е доста сложно.... пистолета имаше 2 вида разрешителни, едното за самоотбрана, но да не напуска жилището или описания адрес, другото(по-сложно) е за носене...

Подлежиш на психотест, който дори ако си нормален ще те докара до истерия с малумните си въпроси, след това имаш около 22 дена стрекова подготовка и уроци как безопасно да боравиш с оръжие и след още 1-2 месеца получаваш разрешително с което имаш право на ЕДИН пистолет....

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Вто 21 ное 2006 9:15

scuba написа:Сантооооо.... дека си братче? Момчето има нужда от помощ
може може да си извади :wink: бая документи трябват :wink: а и добри връзчици в РПУ служба КОС :wink: :wink: и курс трябва :wink: абе за някой става много лесно :D

Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emdless4 » Вто 21 ное 2006 10:35

osvirepql написа:
landwarrior написа:

Абе по принцип няма, имам няколко колеги, които притежават и носят оръжие, ама са все бивши служители на МВР. И аз на твоите години имах мерак да изкарам тапия за пушкало, ама ако знаеш колко пъти съм благодарял на бога че така и не си извадих... Голяма тръпка е това да притежаваш огнестрелно оръжие. Камо ли пък да го носиш. Но всеки път като ходя на фитнес виждам некролога на едно момче, което така дало фира без нужда, сещам се за не един или двама от стария квартал, които си отидоха не на време, заради "гъзария"... Дори и да вземеш разрешително и да си купиш някой хубав пистолет, дръж си го вкъщи, и го носи само като ходиш на стрелба. Първото нещо, което трябва да знаеш, като имаш оръжие е, че извадиш ли го - трябва да го използваш. А така е много лесно да прекрачиш границата, и да минеш от другата страна - да очерниш нечие друго а и твоето семейство... Особено ако си нервак като мен - дръж си щангата в кората на вратата и това е .... Не влизай в разни филми. Успех и умната! Пък ако решиш - може и русата! :да:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 21 ное 2006 10:39

santo_trafficante написа:... :wink: абе за някой става много лесно :D

Точно в това е проблема, че за някои е много лесно!
Но за ВСИЧКИ, освен за съответните служби е тъпо да имаш/носиш пистолет!
Трябва да съм пряко заплашен, да съм получил вече заплахите и да съм сигурен, че са сериозни, за да тръгна да си търся оръжие и то бойно!
Смятам, че с оръжие не можеш да заплашваш. Или го вадиш и пукаш на 'месо', или въобще и не даваш признаци, че го имаш!
Лично мнение! Не ангажирам и не упреквам никого!

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Вто 21 ное 2006 13:07

emdless4 Разбира се че ще седи в касата къде ще го влача с мене... Ако ми се наложи тогава само(дано не се налага)

А за ловната пушка.. Аз си живея и съм регистриран в София ще може ли да се запиша във Велинград на курс и в някоя ловна дружинка от там ? :roll:

Потребителски аватар
Roberta
Официален говорител
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Roberta » Вто 21 ное 2006 13:23

Отиваш в районното управление по местоживеене - служба КОС, там ще ти кажат каква камара с документи ще ти трябват. Ако всички е ОК ще караш курс, също и през психотест ще трябва да минеш, но това вече зависи от вида на оръжието, което ще притежаваш. Задължително е да имаш и каса, в която да го съхраняваш!
Не е проблем, че не си ходил в казарма, по закон щом си на 18г. имаш право на оръжие, но съвет от мен, подготви се добре с аргументите за какво ти трябва!!!

Потребителски аватар
Kingpin
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за разрешително за оръжие...

Мнениеот Kingpin » Вто 21 ное 2006 13:53

osvirepql написа:Колеги да ви питам за оръжие как стоят нещатата :) Имам 18 години но не съм ходил в казарма(и няма и да ходя :lol: ) Въпроса ми е дали мога да изкарам разрешително за боен пистолет като не съм ходил в казарма ? Защото разбрах че закона бил ако не съм минал през казармата не мога да си извадя разрешително... дали е така :roll: Обаче за ловна пушка можело... има ли нещо вярно :) Благодаря предварително

Разрешителното за малокалибрено огнестрелно оръжие почти няма нищо общо отколкото за гладкоцевното такова, освен психотеста, който даже в последно време също е различен!!!! :D :D Аз съм ловец от 3 години и имам 2 ловни пушки (едната е спортна всъщност (без предпазител и с един спусък)) и 2 пистолета (подарък и награда), чесно ти казвам няма никакъв смисъл от последните 2!!! При мене е друго, защото аз бях и в националния отбор по ловно-спортна стрелба и всичко покрай разрешителните и ловния билет мина по-бързичко от нормалното!!! Изпита беше психотест, който не всеки може да мине ако трябва да сме честни и обучение в което, паралелно със самото обучение на поддръжка,боравене и стрелба с оръжието, ни пускаха филмчета и снимки на простреляни в почти всички области хора и трябва ти кажа, че не е много приятно!!!

За ловно оръжие и ловен билет ситуацията е малко по-рзалична, по-скоро от гледна точка на ловния билет. Пушката се регистрира по сериен номер на твое име и тя няма право да бъде давана на друг, без значение кой е той!!! Ловен билет се вади с доста зор първия път. А именно, защото се прави само веднъж в годината и ако си изпуснал ще трябва да чакаш до другата година. Отиваш при председателя на съответната дружинка на която искаш да бъдеш член и му казваш, че го искаш. След това заедно отивате в районното МВР и там се подава молба за държане на изпит за ловен билет. Имай предвит, че не е много евтино, аз като го държах беше около 1600 лева... Изпита ни се състоеше в опознаване на "тактики" за ловуване на различните видове дивеч. Например за лов на пъдпъдъци,кеклици,яребици,фазани и т.н. се ходи в редица и НИКОГА СРЕЩУ ДРУГ ЛОВЕЦ!!! При лов в гората (бекаси,лисици,зайци,прасета,сърни,елени и т.н.) ти трябва друга "тактика". И всичко това не забравяй, че е за твоята безопасност!!! :wink:

Но оръжието е гадна работа, особено пистолетите. Мойте си стоят разглобени в касата от 1 година поне и нямам намерение да ги сглобявам скоро!!! :wink: :wink: Другото което е като(ако) си изкараш разрешително за пистолет ставаш автоматично "под наблюдение", защото по принцип огнестрелно оръжие от този род имат само хора, чийто живот е под непрекъснат риск (банкери,бодигарди,хора, разполагащи с доста пари (косвено или пряко)), а ако не спадаш към тази група вниманието ще е насочено още повече към тебе постоянно, без да го осъзнаваш!! :wink: Плюс останалото всяка година по 2 пъти трябва да носиш оръжието си в МВР за проверка на номерата и справка, което също не е много приятен процес. Да не говориме, че ако ти се наложи да го използваш после ще ти се види тесен света.. Колкото и добър стрелец да станеш(си) винаги съществува ненужен риск да УБИЕШ някой неволно, особено при стрелба на публични места!! А вероятноста е голяма, дори и да стреляш във въздуха!!! :roll: Още повече ако загубиш пистолета или ти бъде откраднат и някой бъде застрелян после с него, преди да си съобщил в МВР ще ти се види не тесен света ми направо вселената!! За това моя съвет е - ако нямаш крайно наложителна нужда от пистолет не се занимавай, просто няма никакъв смисъл!! :wink: :wink:

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Вто 21 ное 2006 14:16

Kingpin За сега нямам нужда(и дано не се налага) но се бях замислил да изкарвам ама май в скоро време ще се откажа от това :roll: Ще видя как стоят нещатата с ловната пушка защото ми е по-спешно... ама идва нещо много скъпо 1600лв :roll: Ама искам не искам ще трябва да се вади :) Благодаря много за изчерпателната информация ;)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 21 ное 2006 14:21

всичко това е така, основното е да докажеш за какво ти трябва, е това е трудното
кума ми си вади наскоро разрешително за пистолет, но той работи в охранителна фирма и за 3-4 месеца без връзки и пари го извади, но му трябваше за работата...
иначе моето лично мнение е пълна забрана на огнестрелните оръжия, ама кой ли ме пита мене :roll:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”